Mersin mutfağı denildiğinde herkesin aklına farklı bir yemek geliyor olabilir, çünkü Mersin kendine özgü yemekleri ile dikkat çeken bir mutfağa sahip. Özellikle buğdayın yoğun olarak kullanıldığı fakat et ve sebze yemeklerinin de önemli bir yere sahip olduğu Mersin mutfağında, her damak tadına uygun bir lezzet bulunabilir.
Mersin mutfağı denildiğinde akla gelen ilk yemek elbette tantuni oluyor. Yaşadığınız şehirde Mersinli tantunici olarak faaliyet gösteren pek çok tantuni restoranına rastlamış olmanız mümkün. Ünü yalnızca Türkiye’ye değil dünyaya yayılan bir lezzet olan tantuni; ekmek arası, porsiyon veya dürüm olarak tüketiliyor.
Tantuni adı verilen bu lezzet et ya da tavuktan hazırlanıyor olsa da Mersin usulü tantuni genellikle biftekten hazırlanıyor. İçerisine soğan ve maydanoz koyulan ve lavaşa sarılarak tüketilen bu lezzet; başka şehirlerde yediğiniz tantunileri unutturmaya aday!
Mersin ziyaretinizde mutlaka denemeniz gereken bu lezzeti hem ilçelerde hem de şehir merkezinde pek çok restoranda bulabilirsiniz. Mersin’de attığınız her adımda bir tantunici ile karşılaşmanız mümkün olduğu için seyahatiniz boyunca en çok yiyeceğiniz yemeklerden biri tantuni olabilir.
Adana kebabına benzer özelliklere sahip olsa da yiyenlerin bir daha unutamayacağı kadar lezzetli bir deneyim sunan Tarsus kebabı içerisinde bulunan soğan ile unutulmaz bir lezzet haline geliyor. Acılı ya da acısız şekilde tercih edilebilecek olan Tarsus kebabı genellikle yanında közlenmiş domates, biber ve sıcak lavaş ile servis ediliyor.
Mersin yöresine ait farklı bir pilav tarifi olan dövme pilavı; kuşbaşı et, nohut, aşurelik buğday, tuz, tereyağı ve su ile hazırlanıyor. Nohutları bol suyla haşladıktan sonra buğday eklenerek pişiriliyor. Ardından farklı bir tencerede kuşbaşı etler haşlanarak, pişirilen bütün lezzetler bir tabakta buluşturuluyor. Oldukça lezzetli ve besleyici olması sebebiyle dikkat çeken dövme pilavı yöre halkı tarafından özellikle bayram ve düğün gibi kalabalık organizasyonlarda hazırlanıyor.
Yüksük çorbası adı verilen bu lezzet klasik çorbalardan biraz farklı. İçerisinde kıyma, nohut ve hamur bulunan bu çorba, sıradan bir çorba kadar hafif değil. Dolayısıyla oldukça doyurucu olduğunu söylemek gerekiyor. Adana mutfağında da yoğun bir ilgi gören Yüksük çorbası, ana yemek olarak tercih edilebilecek kadar doyurucu.
Sıcak bir başlangıç yapmak isteyenlerin favorisi olan Yüksük çorbası, bölgede hizmet veren yöresel restoranlarda ve esnaf lokantalarında bulunabilir. Özellikle kış aylarında içini ısıtmak isteyen pek çok kişinin tercihi olduğunu söylemek mümkün.
Mersin benzersiz lezzetleri ve doyurucu çorbaları ile dikkat çeken bir mutfağa sahip. Sanılanın aksine bu bölgede yalnızca meze ve et yemekleri yapılmıyor. Topalak çorbası adı verilen bu çorba, Mersin’de hazırlanan ve tüketilen yöresel çorbaların başında geliyor. Yoğun bir ilgi gören bu lezzet nohut, bulgur ve köfte ile hazırlanıyor.
Topalak çorbası adı verilen bu lezzeti Konya yöresinde de tatmış olabilirsiniz. Bir porsiyonu yaklaşık 75 kaloriye sahip olduğundan diyette olan ve besleyici bir lezzetten yana tercih yapmak isteyenler tarafından da ilgi gören topalak çorbası, Mersin halkı tarafından oldukça seviliyor.
Batırık adı verilen bu lezzeti eğer daha önce Mersin’e gelmediyseniz duymamış olmanız çok yüksek bir ihtimal. Yöre halkı tarafından yoğun bir ilgi gören bu lezzet kuru ya da çorba şeklinde yapılıyor. Hammaddesi ince bulgur olan batırık, yöre halkının evlerinde en çok hazırladığı yemeklerden biri.
Lezzetli ve farklı bir deneyim olması sebebiyle dikkat çeken bu lezzeti yöresel restoranlarda veya esnaf lokantalarında deneme şansı yakalayabilirsiniz. Batırık hem yaz hem kış aylarında tüketilebilir. Dolayısıyla istediğiniz herhangi bir mevsimde deneyebileceğiniz bu lezzet, oldukça farklı bir lezzet deneyimi sunuyor.
Sıkma ya da Yörük sıkması ismi ile anılan ve Mersin lezzetlerinden en sevilenlerinden biri olan bu lezzet içerisinde bulunan patates ve soğanlı harç ile benzersiz bir tat oluşuyor. Sıkma adı verilen bu lezzeti farklı yörelerde görmüş olabilirsiniz. Bu özelliği ile hangi yöreye ait olduğu hakkında yapılan araştırmalar halen devam etse de Mersin usulü sıkmanın oldukça lezzetli olduğunu söylemekte fayda var.
Sıkma için kullanılan lavaş yöre halkı tarafından saclarda yapılıyor. İçine ise patates, soğan ve salça gibi farklı malzemelerle hazırlanmış bir harç koyuluyor. Mutlaka sıcak şekilde tüketilmesi gereken ve çay ya da ayran gibi meşrubatlar ile servis edilen sıkma, sabah kahvaltısından akşam yemeğine pek çok farklı öğünde tercih ediliyor.
İçli köfteyi Türkiye’nin birçok yerinde deneme şansı yakalamış olabilirsiniz. Oldukça sevilen bir lezzet olan içli köfte, genellikle akşam yemeklerinde ara sıcak olarak servis edilir. Eğer başka bir yerde deneme şansı yakalamış ve sevmişseniz, içli köftenin en güzel yapıldığı yerlerden birinin Mersin olduğunu bilmelisiniz.
Bulgur, kıyma, yumurta ve un ile hazırlanan köftelerin içerisine kıyma ile hazırlanmış harç koyulan ve ardından haşlanarak pişirilen içli köfte, klasik içli köftelerden farklı olarak tereyağlı bir sos ile sunuluyor.
Merkezde ve ilçelerde yer alan restoranlarda deneme şansı yakalayacağınız içli köfte, Mersin usulü yapıldığı takdirde unutulmaz bir lezzet haline geliyor. Haşlanarak pişirilen dolayısıyla oldukça hafif bir lezzet olan içli köfte, tereyağlı sosu sayesinde damaklarda unutulmaz bir tat olarak kalıyor.
Pek çok lezzet gibi Tarsus ilçesinde yapılan ve yoğun ilgi gören biberli ekmeği merkezde yer alan restoran ve pastanelerde deneme şansı da yakalayabilirsiniz. Yöre halkı tarafından evlerde en çok hazırlanan ve özellikle kahvaltı öğünü için tercih edilen biberli ekmek, soğan, kırmızı biber, domates gibi farklı malzemelerin bir araya getirilmesi ile hazırlanan harç ile pişiriliyor. Hem hafif hem lezzetli hem de kolay bir şekilde yapılıyor olması biberli ekmeğe duyulan ilgiyi oldukça arttırıyor.
Şalgam suyu denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri Mersin oluyor. Yörenin zengin mutfak kültürü içerisinde yer alan ve yıl boyunca tüketilmeye devam eden Tarsus Şalgam Suyu, yöre halkı tarafından genellikle yemeklerin yanında içiliyor.
Yaz aylarında serinleten kış aylarında ise enerji veren şalgam suyu, siyah havuç ve şalgam turpu ile hazırlanıyor. Tarsus usulü şalgam suyunun bu denli popüler hale gelmiş olmasını sağlayan en önemli özelliği ise Tarsus Ovası’nda yetiştirilen tarım ürünleri ile hazırlanıyor olması. Tarsus şalgamı imalatında 5 çeşit ürün kullanılıyor. Bunlar siyah havuç, şalgam turpu, doğal maya, tuz ve su.
Humus kısa süre içinde oldukça popüler bir meze haline gelen ve günümüzde Türkiye’nin neredeyse her yerinde tüketilen bir lezzet. Doyurucu, besleyici, hafif ve lezzetli olması sebebiyle sevilen humus için nohudun en lezzetli hali olduğunu söylemek mümkün.
Arap mutfağında oldukça sevilen ve Mersin mutfağına da Arap kültüründen geldiği düşünülen humusu denemek için
Genellikle ara sıcak ya da meze olarak ikram edilen humus, üzerinde yağ ile servis ediliyor. Çoğu zaman yanında sıcak yufka ya da ekmek ile birlikte geliyor. Dolayısıyla oldukça lezzetli bir başlangıç olduğunu söylemek mümkün.
Doyurucu lezzetlere sahip olması sebebiyle dikkat çeken Mersin mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri yoğurtlu sıkma köfte oluyor. Özellikle Tarsus’ta hazırlanan bu lezzet, köftelik bulgur, yumurta, un, baharatlar ve limon suyu ile hazırlanan köftelerin, yoğurtlu sos ile buluşması sonucu elde ediliyor.
İsmi köfte olsa da içerisinde klasik köfteler gibi kıyma ya da herhangi bir et ürünü bulunmuyor. Bu özelliği ile vejetaryen beslenme tarzına sahip olanlar tarafından da tercih edilebilecek bir alternatif oluyor. Yaz aylarında hafif bir lezzet isteyenlerin tercihi olan ancak hem yaz hem de kış aylarında tüketilen yoğurtlu sıkma köfte, yöresel restoranlarda sık karşılaşılan bir lezzet.
Mersin usulü sarımsaklı köfte ince bulgur, un, biber salçası, kimyon ve tuz ile hazırlanan harcın köfte haline getirilmesi ve ardından sarımsaklı bir sos ile buluşturulması ile hazırlanıyor. Farklı damak tatlarına hitap edebilecek farklı lezzetlere ev sahipliği yapan Mersin, yemeklerde et tüketmeyi sevmeyenler tarafından da tercih edilebilecek lezzetlere sahip.
Bunlardan bir diğeri olan sarımsaklı köftenin sosunda domates, salça, yağ, sarımsak, maydanoz, limon ve tuz kullanılıyor. Malzemeler oldukça basit olsa da kesinlikle çok lezzetli olan sarımsaklı köfte, yöre halkının evlerde en çok yaptığı yemeklerden biri oluyor. Bunun yanı sıra yöresel restoranlarda ve lokantalarda da sarımsaklı köfte denemek mümkün.
İsmi sebebiyle dikkat çeken ve şehre gelen pek çok turistin denemek istediği ilk lezzetlerden olan Tarsus kuşgözü lahmacunu, isminden de anlaşılacağı üzere Tarsus ilçesinde yapılan lezzetlerden bir diğeri. Fındık lahmacun olarak da anılan ve genellikle ara sıcak olarak tüketilen bu lezzeti eğer lahmacun yemeyi seviyorsanız mutlaka denemelisiniz.
Farklı damak tatlarına hitap eden lezzetlerle birlikte klasik lezzetlere de ev sahipliği yapan Mersin mutfağı, lahmacun gibi dünyaca ünlü olan lezzetleri de barındırıyor. Bunlardan biri olan fakat Mersin mutfağında özel olarak yorumlanan Tarsus kuşgözü lahmacunun hamuru için yaş maya, un, yağ, süt ve su kullanılıyor. Ancak klasik lahmacun hamurundan çok daha küçük boyutlarda açılıyor.
Tarsus kuşgözü lahmacunu hazırlanırken iç harcı için kıyma, domates, maydanoz, soğan, salça, domates püresi ve baharatlar kullanılıyor. Genellikle fırınlarda pişirilerek hazırlanan ve yöre halkı tarafından evlerde de yapılan bu lezzeti denemek için yöresel restoranları veya lokantaları tercih edebilirsiniz. Ara sıcak olarak en çok tercih edilen lezzetlerden biri olan Tarsus kuşgözü lahmacunu genellikle yanında limon ile servis ediliyor.
Mersin’de deneme şansı yakalayacağınız birçok lezzetin daha önce adını bile duymamış olabilirsiniz. Bunların başında gelen karsambaç, Adana yöresine ait bici bici tarifine bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Soğuk bir yiyecek olan ve oldukça basit malzemeler ile hazırlanan bu lezzet, yalnızca buz ve pekmez ile yapılıyor olmasına rağmen oldukça lezzetli.
Karsambaç adı verilen buz, kar veya pekmez ile hazırlanan bu lezzeti İç Anadolu ve Doğu Anadolu illerinde görebilirsiniz. Ancak Mersin’de hazırlanan karsambaç için Akdeniz meyveleri ve bölgede özel olarak üretilen pekmez kullanılıyor olması çok daha lezzetli olmasını sağlıyor.
Besleyici ve doyurucu yemeklerin yanı sıra tatlılarıyla da dikkat çeken Mersin mutfağı; tatlı ihtiyacını başarılı şekilde karşılayacak benzersiz lezzetlere sahip. Bu lezzetlerin başında ise kerebiç adı verilen ve fıstıklı ya da cevizli şekilde yapılan tatlı geliyor.
Kerebiç tantuniden sonra Mersin’in simgelerinden biri olmayı başarmış lezzetlerden bir diğeri. Tatlı kategorisinde bulunan ve Antep fıstıklı ya da cevizli olarak hazırlanan bu lezzet üzerine dökülen özel köpüğü ile oldukça benzersiz bir deneyim sunuyor. Çöven otundan hazırlanan kerebiç, daha önce bu lezzeti denememiş pek çok kişinin adeta büyülenmesine yol açacak kadar lezzetli.
Kerebiç adı verilen bu lezzeti bölgede hizmet veren tatlı dükkanlarında ya da seyyar satıcılarda bulabilirsiniz. Yöre halkı tarafından oldukça yoğun bir ilgi gören lezzet, turistler tarafından da sıkça tercih ediliyor.
Mamul adı verilen bu lezzetin kerebiç ile benzer olduğunu söyleyenler olsa da bu fikri mantıklı bulmak çok da makul değil. Mamul içerisinde püre haline getirilerek hazırlanmış hurmalı bir harç bulunuyor. Yöre halkı tarafından yoğun bir ilgi gören bu lezzeti hazırlamak için özel olarak satılmış tahta düzenekler bile bulunuyor. Dolayısıyla farklı şekillere sahip ve estetik bir tatlı olması sebebiyle de dikkat çeken mamul için bir kurabiye türü olduğunu söylemek mümkün.
Mamül denemek istiyorsanız pastaneleri ve lokantaları tercih edebilirsiniz. Günün her saati tercih edilen bir lezzet olması sebebiyle mamül, genellikle çay ya da kahveyle birlikte tüketiliyor.
Mersin veya Adana ziyaretinizde rastlama şansınızın oldukça yüksek olduğu cezerye, havucun başrolde olduğu bir tatlı. Tatlı olsa da doyurucu özelliğe de sahip ve çok lezzetli olması bu tatlıya duyulan ilgiyi arttırıyor.
İçerisinde havuç, çeşitli kuruyemişler ve pekmez gibi farklı lezzetlerin bir araya getirilmesi ile hazırlanan ve sonrasında Hindistan cevizi ile süslenen cezerye, çay ve kahve yanında en sevilen atıştırmalıklardan biri. Cezerye satın alabileceğiniz pek çok farklı dükkan Mersin merkezinde ve ilçelerinde bulunuyor. İsterseniz bu dükkanlardan satın alarak hemen orada deneyebilir ya da kuru bir yapıya sahip olduğundan sevdikleriniz için satın alarak onlara hediye götürebilirsiniz.
1.Tantuni
Mersin mutfağı denildiğinde akla gelen ilk yemek elbette tantuni oluyor. Yaşadığınız şehirde Mersinli tantunici olarak faaliyet gösteren pek çok tantuni restoranına rastlamış olmanız mümkün. Ünü yalnızca Türkiye’ye değil dünyaya yayılan bir lezzet olan tantuni; ekmek arası, porsiyon veya dürüm olarak tüketiliyor.
Tantuni adı verilen bu lezzet et ya da tavuktan hazırlanıyor olsa da Mersin usulü tantuni genellikle biftekten hazırlanıyor. İçerisine soğan ve maydanoz koyulan ve lavaşa sarılarak tüketilen bu lezzet; başka şehirlerde yediğiniz tantunileri unutturmaya aday!
Mersin ziyaretinizde mutlaka denemeniz gereken bu lezzeti hem ilçelerde hem de şehir merkezinde pek çok restoranda bulabilirsiniz. Mersin’de attığınız her adımda bir tantunici ile karşılaşmanız mümkün olduğu için seyahatiniz boyunca en çok yiyeceğiniz yemeklerden biri tantuni olabilir.
2.Tarsus Kebabı
Adana kebabına benzer özelliklere sahip olsa da yiyenlerin bir daha unutamayacağı kadar lezzetli bir deneyim sunan Tarsus kebabı içerisinde bulunan soğan ile unutulmaz bir lezzet haline geliyor. Acılı ya da acısız şekilde tercih edilebilecek olan Tarsus kebabı genellikle yanında közlenmiş domates, biber ve sıcak lavaş ile servis ediliyor.
3.Dövme Pilavı
Mersin yöresine ait farklı bir pilav tarifi olan dövme pilavı; kuşbaşı et, nohut, aşurelik buğday, tuz, tereyağı ve su ile hazırlanıyor. Nohutları bol suyla haşladıktan sonra buğday eklenerek pişiriliyor. Ardından farklı bir tencerede kuşbaşı etler haşlanarak, pişirilen bütün lezzetler bir tabakta buluşturuluyor. Oldukça lezzetli ve besleyici olması sebebiyle dikkat çeken dövme pilavı yöre halkı tarafından özellikle bayram ve düğün gibi kalabalık organizasyonlarda hazırlanıyor.
4.Yüksük Çorbası
Yüksük çorbası adı verilen bu lezzet klasik çorbalardan biraz farklı. İçerisinde kıyma, nohut ve hamur bulunan bu çorba, sıradan bir çorba kadar hafif değil. Dolayısıyla oldukça doyurucu olduğunu söylemek gerekiyor. Adana mutfağında da yoğun bir ilgi gören Yüksük çorbası, ana yemek olarak tercih edilebilecek kadar doyurucu.
Sıcak bir başlangıç yapmak isteyenlerin favorisi olan Yüksük çorbası, bölgede hizmet veren yöresel restoranlarda ve esnaf lokantalarında bulunabilir. Özellikle kış aylarında içini ısıtmak isteyen pek çok kişinin tercihi olduğunu söylemek mümkün.
5.Topalak Çorbası
Mersin benzersiz lezzetleri ve doyurucu çorbaları ile dikkat çeken bir mutfağa sahip. Sanılanın aksine bu bölgede yalnızca meze ve et yemekleri yapılmıyor. Topalak çorbası adı verilen bu çorba, Mersin’de hazırlanan ve tüketilen yöresel çorbaların başında geliyor. Yoğun bir ilgi gören bu lezzet nohut, bulgur ve köfte ile hazırlanıyor.
Topalak çorbası adı verilen bu lezzeti Konya yöresinde de tatmış olabilirsiniz. Bir porsiyonu yaklaşık 75 kaloriye sahip olduğundan diyette olan ve besleyici bir lezzetten yana tercih yapmak isteyenler tarafından da ilgi gören topalak çorbası, Mersin halkı tarafından oldukça seviliyor.
6.Batırık
Batırık adı verilen bu lezzeti eğer daha önce Mersin’e gelmediyseniz duymamış olmanız çok yüksek bir ihtimal. Yöre halkı tarafından yoğun bir ilgi gören bu lezzet kuru ya da çorba şeklinde yapılıyor. Hammaddesi ince bulgur olan batırık, yöre halkının evlerinde en çok hazırladığı yemeklerden biri.
Lezzetli ve farklı bir deneyim olması sebebiyle dikkat çeken bu lezzeti yöresel restoranlarda veya esnaf lokantalarında deneme şansı yakalayabilirsiniz. Batırık hem yaz hem kış aylarında tüketilebilir. Dolayısıyla istediğiniz herhangi bir mevsimde deneyebileceğiniz bu lezzet, oldukça farklı bir lezzet deneyimi sunuyor.
7.Sıkma
Sıkma ya da Yörük sıkması ismi ile anılan ve Mersin lezzetlerinden en sevilenlerinden biri olan bu lezzet içerisinde bulunan patates ve soğanlı harç ile benzersiz bir tat oluşuyor. Sıkma adı verilen bu lezzeti farklı yörelerde görmüş olabilirsiniz. Bu özelliği ile hangi yöreye ait olduğu hakkında yapılan araştırmalar halen devam etse de Mersin usulü sıkmanın oldukça lezzetli olduğunu söylemekte fayda var.
Sıkma için kullanılan lavaş yöre halkı tarafından saclarda yapılıyor. İçine ise patates, soğan ve salça gibi farklı malzemelerle hazırlanmış bir harç koyuluyor. Mutlaka sıcak şekilde tüketilmesi gereken ve çay ya da ayran gibi meşrubatlar ile servis edilen sıkma, sabah kahvaltısından akşam yemeğine pek çok farklı öğünde tercih ediliyor.
8. İçli Köfte
İçli köfteyi Türkiye’nin birçok yerinde deneme şansı yakalamış olabilirsiniz. Oldukça sevilen bir lezzet olan içli köfte, genellikle akşam yemeklerinde ara sıcak olarak servis edilir. Eğer başka bir yerde deneme şansı yakalamış ve sevmişseniz, içli köftenin en güzel yapıldığı yerlerden birinin Mersin olduğunu bilmelisiniz.
Bulgur, kıyma, yumurta ve un ile hazırlanan köftelerin içerisine kıyma ile hazırlanmış harç koyulan ve ardından haşlanarak pişirilen içli köfte, klasik içli köftelerden farklı olarak tereyağlı bir sos ile sunuluyor.
Merkezde ve ilçelerde yer alan restoranlarda deneme şansı yakalayacağınız içli köfte, Mersin usulü yapıldığı takdirde unutulmaz bir lezzet haline geliyor. Haşlanarak pişirilen dolayısıyla oldukça hafif bir lezzet olan içli köfte, tereyağlı sosu sayesinde damaklarda unutulmaz bir tat olarak kalıyor.
9.Biberli Ekmek
Pek çok lezzet gibi Tarsus ilçesinde yapılan ve yoğun ilgi gören biberli ekmeği merkezde yer alan restoran ve pastanelerde deneme şansı da yakalayabilirsiniz. Yöre halkı tarafından evlerde en çok hazırlanan ve özellikle kahvaltı öğünü için tercih edilen biberli ekmek, soğan, kırmızı biber, domates gibi farklı malzemelerin bir araya getirilmesi ile hazırlanan harç ile pişiriliyor. Hem hafif hem lezzetli hem de kolay bir şekilde yapılıyor olması biberli ekmeğe duyulan ilgiyi oldukça arttırıyor.
10.Tarsus Şalgam Suyu
Şalgam suyu denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri Mersin oluyor. Yörenin zengin mutfak kültürü içerisinde yer alan ve yıl boyunca tüketilmeye devam eden Tarsus Şalgam Suyu, yöre halkı tarafından genellikle yemeklerin yanında içiliyor.
Yaz aylarında serinleten kış aylarında ise enerji veren şalgam suyu, siyah havuç ve şalgam turpu ile hazırlanıyor. Tarsus usulü şalgam suyunun bu denli popüler hale gelmiş olmasını sağlayan en önemli özelliği ise Tarsus Ovası’nda yetiştirilen tarım ürünleri ile hazırlanıyor olması. Tarsus şalgamı imalatında 5 çeşit ürün kullanılıyor. Bunlar siyah havuç, şalgam turpu, doğal maya, tuz ve su.
11.Humus
Humus kısa süre içinde oldukça popüler bir meze haline gelen ve günümüzde Türkiye’nin neredeyse her yerinde tüketilen bir lezzet. Doyurucu, besleyici, hafif ve lezzetli olması sebebiyle sevilen humus için nohudun en lezzetli hali olduğunu söylemek mümkün.
Arap mutfağında oldukça sevilen ve Mersin mutfağına da Arap kültüründen geldiği düşünülen humusu denemek için
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
listesinin başında yer alan Tarsus’u ziyaret etmelisiniz. Özellikle Tarsus’ta daha farklı bir kıvamda yapılan humus, başka yerde yediğiniz humusları sizlere tamamen unutturacak kadar lezzetli.Genellikle ara sıcak ya da meze olarak ikram edilen humus, üzerinde yağ ile servis ediliyor. Çoğu zaman yanında sıcak yufka ya da ekmek ile birlikte geliyor. Dolayısıyla oldukça lezzetli bir başlangıç olduğunu söylemek mümkün.
12.Yoğurtlu Sıkma Köfte
Doyurucu lezzetlere sahip olması sebebiyle dikkat çeken Mersin mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri yoğurtlu sıkma köfte oluyor. Özellikle Tarsus’ta hazırlanan bu lezzet, köftelik bulgur, yumurta, un, baharatlar ve limon suyu ile hazırlanan köftelerin, yoğurtlu sos ile buluşması sonucu elde ediliyor.
İsmi köfte olsa da içerisinde klasik köfteler gibi kıyma ya da herhangi bir et ürünü bulunmuyor. Bu özelliği ile vejetaryen beslenme tarzına sahip olanlar tarafından da tercih edilebilecek bir alternatif oluyor. Yaz aylarında hafif bir lezzet isteyenlerin tercihi olan ancak hem yaz hem de kış aylarında tüketilen yoğurtlu sıkma köfte, yöresel restoranlarda sık karşılaşılan bir lezzet.
13.Sarımsaklı Köfte
Mersin usulü sarımsaklı köfte ince bulgur, un, biber salçası, kimyon ve tuz ile hazırlanan harcın köfte haline getirilmesi ve ardından sarımsaklı bir sos ile buluşturulması ile hazırlanıyor. Farklı damak tatlarına hitap edebilecek farklı lezzetlere ev sahipliği yapan Mersin, yemeklerde et tüketmeyi sevmeyenler tarafından da tercih edilebilecek lezzetlere sahip.
Bunlardan bir diğeri olan sarımsaklı köftenin sosunda domates, salça, yağ, sarımsak, maydanoz, limon ve tuz kullanılıyor. Malzemeler oldukça basit olsa da kesinlikle çok lezzetli olan sarımsaklı köfte, yöre halkının evlerde en çok yaptığı yemeklerden biri oluyor. Bunun yanı sıra yöresel restoranlarda ve lokantalarda da sarımsaklı köfte denemek mümkün.
14.Tarsus Kuşgözü Lahmacunu
İsmi sebebiyle dikkat çeken ve şehre gelen pek çok turistin denemek istediği ilk lezzetlerden olan Tarsus kuşgözü lahmacunu, isminden de anlaşılacağı üzere Tarsus ilçesinde yapılan lezzetlerden bir diğeri. Fındık lahmacun olarak da anılan ve genellikle ara sıcak olarak tüketilen bu lezzeti eğer lahmacun yemeyi seviyorsanız mutlaka denemelisiniz.
Farklı damak tatlarına hitap eden lezzetlerle birlikte klasik lezzetlere de ev sahipliği yapan Mersin mutfağı, lahmacun gibi dünyaca ünlü olan lezzetleri de barındırıyor. Bunlardan biri olan fakat Mersin mutfağında özel olarak yorumlanan Tarsus kuşgözü lahmacunun hamuru için yaş maya, un, yağ, süt ve su kullanılıyor. Ancak klasik lahmacun hamurundan çok daha küçük boyutlarda açılıyor.
Tarsus kuşgözü lahmacunu hazırlanırken iç harcı için kıyma, domates, maydanoz, soğan, salça, domates püresi ve baharatlar kullanılıyor. Genellikle fırınlarda pişirilerek hazırlanan ve yöre halkı tarafından evlerde de yapılan bu lezzeti denemek için yöresel restoranları veya lokantaları tercih edebilirsiniz. Ara sıcak olarak en çok tercih edilen lezzetlerden biri olan Tarsus kuşgözü lahmacunu genellikle yanında limon ile servis ediliyor.
15.Karsambaç
Mersin’de deneme şansı yakalayacağınız birçok lezzetin daha önce adını bile duymamış olabilirsiniz. Bunların başında gelen karsambaç, Adana yöresine ait bici bici tarifine bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Soğuk bir yiyecek olan ve oldukça basit malzemeler ile hazırlanan bu lezzet, yalnızca buz ve pekmez ile yapılıyor olmasına rağmen oldukça lezzetli.
Karsambaç adı verilen buz, kar veya pekmez ile hazırlanan bu lezzeti İç Anadolu ve Doğu Anadolu illerinde görebilirsiniz. Ancak Mersin’de hazırlanan karsambaç için Akdeniz meyveleri ve bölgede özel olarak üretilen pekmez kullanılıyor olması çok daha lezzetli olmasını sağlıyor.
16.Kerebiç
Besleyici ve doyurucu yemeklerin yanı sıra tatlılarıyla da dikkat çeken Mersin mutfağı; tatlı ihtiyacını başarılı şekilde karşılayacak benzersiz lezzetlere sahip. Bu lezzetlerin başında ise kerebiç adı verilen ve fıstıklı ya da cevizli şekilde yapılan tatlı geliyor.
Kerebiç tantuniden sonra Mersin’in simgelerinden biri olmayı başarmış lezzetlerden bir diğeri. Tatlı kategorisinde bulunan ve Antep fıstıklı ya da cevizli olarak hazırlanan bu lezzet üzerine dökülen özel köpüğü ile oldukça benzersiz bir deneyim sunuyor. Çöven otundan hazırlanan kerebiç, daha önce bu lezzeti denememiş pek çok kişinin adeta büyülenmesine yol açacak kadar lezzetli.
Kerebiç adı verilen bu lezzeti bölgede hizmet veren tatlı dükkanlarında ya da seyyar satıcılarda bulabilirsiniz. Yöre halkı tarafından oldukça yoğun bir ilgi gören lezzet, turistler tarafından da sıkça tercih ediliyor.
17.Mamül
Mamul adı verilen bu lezzetin kerebiç ile benzer olduğunu söyleyenler olsa da bu fikri mantıklı bulmak çok da makul değil. Mamul içerisinde püre haline getirilerek hazırlanmış hurmalı bir harç bulunuyor. Yöre halkı tarafından yoğun bir ilgi gören bu lezzeti hazırlamak için özel olarak satılmış tahta düzenekler bile bulunuyor. Dolayısıyla farklı şekillere sahip ve estetik bir tatlı olması sebebiyle de dikkat çeken mamul için bir kurabiye türü olduğunu söylemek mümkün.
Mamül denemek istiyorsanız pastaneleri ve lokantaları tercih edebilirsiniz. Günün her saati tercih edilen bir lezzet olması sebebiyle mamül, genellikle çay ya da kahveyle birlikte tüketiliyor.
18.Cezerye
Mersin veya Adana ziyaretinizde rastlama şansınızın oldukça yüksek olduğu cezerye, havucun başrolde olduğu bir tatlı. Tatlı olsa da doyurucu özelliğe de sahip ve çok lezzetli olması bu tatlıya duyulan ilgiyi arttırıyor.
İçerisinde havuç, çeşitli kuruyemişler ve pekmez gibi farklı lezzetlerin bir araya getirilmesi ile hazırlanan ve sonrasında Hindistan cevizi ile süslenen cezerye, çay ve kahve yanında en sevilen atıştırmalıklardan biri. Cezerye satın alabileceğiniz pek çok farklı dükkan Mersin merkezinde ve ilçelerinde bulunuyor. İsterseniz bu dükkanlardan satın alarak hemen orada deneyebilir ya da kuru bir yapıya sahip olduğundan sevdikleriniz için satın alarak onlara hediye götürebilirsiniz.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.