Bu başlık altında Mersin’deki turizm gelişmeleri hakkında haberleri paylaşabilirsiniz.
Yeni havalimanı ile birlikte Kazanlı-Tarsus turizm bölgesi sanırım canlanıyor. Bir proje için ÇED gerekli değildir kararı verilmiş.
Haber:
Mersin’de 2 milyar 621 milyon TL yatırımla hayata geçirilmesi planlanan otel ve golf sahası projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.
Mersin’in Tarsus ilçesi Kulak Mahallesi 613 parseldeki 13 milyon metrekarelik arazinin 2 milyon 492 bin metrekarelik kısmına Yükka İnşaat Tur. Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Saturn Palace Tarsus isimli 4 yıldızlı tatil köyü golf tesisi projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.
Şirket tarafından ÇED süreci için Mersin Valiliğine sunulan dosyada proje bedeli 2 milyar 621 milyon TL olarak belirlendi.
Projenin otel kısmında 249 oda ve 2 bin yatak kapasitesi yer alırken golf tesisi kapsamında; 2 adet 18 delikli golf sahası, 3 adet futbol sahası, 1 adet 9 delikli antreman sahası, 2 adet golf kulübü ve diğer üniteler yapılması planlanıyor.
Hazine mülkiyetindeki orman arazisinde ve Mersin-Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde yer alan proje için şirket tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan tahsis talebinin değerlendirilmesi neticesinde projeye 2022 yılının Aralık ayında 2 yıl süre ile ön izin verildiği ve 2023 yılının Mart ayında ‘Turizm Yatırım Belgesi’ verildiği öğrenildi.
Sırada hangi otel geliyor diyorsanız 2 marka daha geliyor, bunlardan birisi Ramada zaten Kızkalesi ve merkez Toroslar’da olmak üzere 2 oteli vardı ama 3.otel yatırımına da başlamışlar, Ramada Plaza, yeri belirsiz araştırdım bulamadım
Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hamit İzol, Çukurova Havalimanı’nın henüz açılmamış olmasına rağmen, Mersin’deki kışlık otellerin ortalama yüzde 60 kapasite ile çalıştığını belirterek, Mersin’de kış turizmi potansiyelinin yüksek olduğunu dile getirdi.
Havalimanının açılmasıyla birlikte, Mersin’de kışlık otellerin yüzde 100 kapasite ile faaliyet gösterebileceğine işaret eden İzol, “Mersin coğrafi yapısı itibariyle kış turizmine uygun bir kenttir. Antalya ile karşılaştırıldığında daha az rüzgârlı olması ve güneşli gün sayısının daha fazla olması nedeniyle kongre ve spor kulüplerinin kamplarına daha elverişlidir” dedi.
Mersin’deki bütün yaylalarda kış turizminin gelişmeye açık olduğunu ifade eden İzol, özellikle Arslanköy ve Çamlıyayla’nın kış sporları için daha çok gelişmeye uygun koşullarda olduğunu, Kayağa, Dümbelek ve Karboğazı yaylalarının da kış turizmi faaliyetlerine açık olduğunu dile getirdi.
Potansiyel büyük
İzol, Mersin’de kış turizminin gelişmesi ile istihdam olanaklarının da artacağının altını çizerek, “Havalimanı açıldığında iç turizm ve dışarıdan gelecek turistlerle beraber konaklamaya daha çok ihtiyaç duyulacak ve istihdam olanakları artacaktır. Mersin’de kış turizminin canlandırılması için önce havalimanı faaliyete geçip, uluslararası uçuşlara açılmalıdır.
Ayrıca, yay lalardaki işletmelerin de kış turizmine hazırlıklı olması önemlidir. Arz talebi, talep arzı doğurur; ikisi birbirinin bütünleyicisidir. Mersin, her mevsim turizme uygun bir yapıya sahiptir; kış, yaz, inanç ve sağlık turizmi için büyük potansiyel barındırmaktadır” diye konuştu.
Mersin’e 456 milyon liraya 5 yıldızlı otel yapacak
Mersin Kargıcık Turizm ve Yatırım San. Tic. A.Ş. Silifke’ye 5 yıldızlı otel yapacak.
Toplam 178 bin metrekarelik alan içerisinde 248 Oda (1000 Yatak) Kapasiteli otel yapılacak.
Proje alanı içerisinde 1 adet otel, 1 adet anex blok, 18 adet family villa, 14 adet deluxe villa, 4 adet premium villa, 6 adet rezidans ve 8 adet apart da yapılacak.
Otelin toplam maliyeti 456 milyon lira olarak hesaplandı.
Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen Mersin Turizim Fuarı tanıtım programında, kentin turizm potansiyelini artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Turizm Fakültesince organize edilen “Mersin Turizm Fuarı”, 17-19 Nisan’da gerçekleştirilecek.
Fuarla, turizmin daha rekabetçi konuma gelmesine katkı sunmayı istediklerini belirten Atasoy, “Marka değerler oluşturmayı, geleceğe yönelik turizm vizyonunu belirlemeyi, turizme yönelik kreatif buluşlar geliştirmeyi, turistik ürün sayısını artırmayı ve kent turizmine katkı sağlamağı amaçlıyoruz.” dedi.
Atasoy, kentin turizmle alakalı projelerini duyurmaya devam edeceklerini kaydetti.
Programa, MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, otel yöneticileri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Fuar, 17-19 Nisan’da MEÜ Akdeniz Kültür Merkezi ile Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılacak.
Radisson Eğriçam’ın yeri çok saçma. Bu şirket dünya çapında olmasına rağmen malesef Mersin’de hep kötü lokasyonlarda otel yatırımı yapıyor ve tutunamıyor. Acaba diyorum, önündeki o çiftyol bölgesi yakın zamanda kentsel dönüşüme gireceği için mi o bölgede otel yatırımına kalkıştılar.
Yıldan yıla Mersin’e gelen yerli ve yabancı turist sayısı - Geceleme sayıları - Doluluk oranları
Kültür ve Turizm bakanlığının yatırım ve işletmeler genel müdürlüğü sayfasından derlediğim Mersin’in son 20 yıldaki turizm istatistikleri. Tesislere geliş sayısı, Geceleme sayısı, Ortalama kalış süresi ve doluluk oranlarını gösteren bir tablo. Son 2 senede sanırım turizm işletme belgeli tesislerle birlikte belediye belgeli konaklama tesislerini de istatistiğe dahil etmişler. Önceki yıllardaki istatistikler sadece turizm işletme belgeli tesisleri kapsıyor.
Five Bays Resort Turizm şirketi Mersin Silifke’ye otel yapacak.
190 odalı orman oteli yapacak
Five Bays Resort Turizm şirketi Silifke Hırmanlı Mahallesi Arapsazı mevkii 151 ada 15 parselde 190 adet orman evi yapacak. Proje kapsamında 4 odalı 3 katlı olmak üzere 1. tip kır evinden 4 adet, 6 odalı 3 katlı olmak üzere 2. tip kır evinden 20 adet, 9 odalı 4 katlı olmak üzere 2. tip kır evinden 6 adet toplamda 190 oda kapasiteli konaklamalı orman park yapılması planlanıyor. Proje kapsamında personel binası, spor destek binası, idare bina, sıhhi tesis binası, bekçi evleri, satış birimleri-depolar, ibadethane, mütemadi birleşik bodrum, kır lokantaları, kır kahveleri ve havuzlarda yapılacak. Yapı ruhsatında inşaat alanı 21.531 metrekare olarak görünyor. Söz konusu proje alanı için Silifke Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Notus Eğitim Hizmetleri ve Tur. A.Ş. firmasına Mesire Yeri İşletme Hakkının kiraya verilmesiyle ilgili 26.05.2022’de kira sözleşmesi imzalandı. 4 Haziran 2024’te de ek sözleşme yapıldı. Söz konusu parsel orman arazisi niteliğinde.
Orman oteli projesi kapsamında inşaat aşaması 24 ay sürecek. İnşaat aşamasında 233 kişi, işletme aşamasında 30 kişinin çalıştırılması planlanıyor.
Orman otelinin yapım maliyeti 368 milyon 131 bin 800 TL olarak hesaplandı.
Kaynak: turizmajansı
190 oda güzel kapasite. Şimdiden hayırlı olsun diyelim.
Mersin’e 384 milyon liraya 5 yıldızlı otel yapacak.
Mersin Silifke’ye yeni otel geliyor.
Akçakıl Turizm Yatırım ve İşletme A.Ş Mersin Silifke’ye 5 yıldızlı otel yapacak.
Silifke Kocapınar Mahallesi, 185 ada 8 parsel ve 109 ada 1 Parsel (eski 185 ada 5 ve 6 parsel) adresinde toplamda 80 bin 195,42 metrekarelik alanda 125 oda ve 250 yatak kapasiteli otel yapılacak.
5 yıldızlı otel, zemin altı 1 ve 2 kat, zemin kat zemin üstü 3 kattan oluşacak.
Otel projesinin yapım maliyeti 384 milyon 361 milyon lira olarak hesaplandı.