Mpox Virüsü

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeği olarak da bilinen mpox virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

4 Beğeni

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği virüsünün (mpox) eskisinden daha hızlı yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu bildirdi.

4 Beğeni

Münih Güvenlik Konferansı partnerliğinde yayımladığı 2021 tarihli bir rapor, Mayıs 2022’de maymun çiçeği salgınının başlayacağını ve 2023 sonuna kadar 271 milyon ölüme sebep olacağını detaylı bir şekilde anlatıyor

2 Beğeni

4 Beğeni

Bir pandemi daha olursa eğitim sistemi çöker. Bir nesli kaybederiz.

6 Beğeni

Uzmanlar, mpox un pandemi yaratmayacağını söylüyor. Yayılım yolları covid kadar fazla ve hızlı değil. Covid havada asılı kalıyor. Mpox ise hapşırınca direkt size doğru gelmesi lazım. Mpoxlu bireyi direkt fark edebilirsiniz. Covidli birini fark etmek o kadar kolay değildi. Pandemi yaratmaz rahat olun

6 Beğeni

En son 1982’ye kadar uygulanan çiçek aşısı, yüzde 85 koruyor deniyor. Ama çiçek aşısı ile su çiçeğini karıştırmayalım. Çiçek aşısı tarihte bulunan ilk aşıdır. Hatta Osmanlı’dan gitme olduğu söylenir. Ve çiçek hastalığı insanlık tarihinde dünyadan silinen ilk virüstür. Mpox ise maymun çiçek virüsüdür. Su çiçeği ise herpes virüs ailesindendir. Su çiçeği görüntü olarak çiçeğe benzediği için ismini öyle koymuşlar ama çoğu insan bu iki hastalığı karıştırıyor.

4 Beğeni

Mpox’a karşı pekala Çiçek aşıları uygulanabilir, ve çiçek aşıların yan etkisi covid aşılarının yan etkisinden daha azdır yapabileceği en büyük şey ciltte hafif bir iz bırakması o kadar.

5 Beğeni