Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Nesli Tükenmiş Hayvanlar | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Nesli Tükenmiş Hayvanlar

W

WowTurkey

Ziyaretçi

Hazar Kaplanı​

Maalesef soyu 1970’li yıllarda tamamen tükenen [Hazar Kaplanı zamanında şimdiki Türkiye sınırlarında oldukça fazla bulunan kedigillerden biriydi. En batıda Türkiye olmak üzere Hazar Denizi, Kafkasya’da İran, Türkmenistan, Afganistan’ın kuzey kesimlerinde yaşardı
61763aa945d2a0a1041beb3b

Pinta Adası Kaplumbağası​

Galapagos takım adalarından Pinta’da yaşayan [son][Pinta Adası Kaplumbağası] 2012 yılında, 100 yaşındayken hayatını kaybetmiştir.
61763aa945d2a0a1041beb3d


Kaynak Milliyet
 
Anadolu leoparı, Türkiye sınırları içerisinde Anadolu’ya özgü bir kedi türü olarak biliniyordu. Bu hayvanlar bir zamanlar Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin orman ve tepelik alanlarında dolaşıyorlardı. Yetişkin bir Anadolu leoparı 2-2,5 metre uzunluğa ve 90 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilmekteydi. Yaşam ömürleri ise ortalama 20 yıldır.

Geçmiş yıllarda Türkiye’de çok nadir olarak görülen Anadolu leoparı maalesef öldürülmekteydi. Bir süredir hiç görülmeyen bu türün neslinin tükendiği düşünülmekteydi. Fakat son olarak 10 Ekim 2022 tarihinde kaydedilen görüntülerde Anadolu leoparı tekrardan ortaya çıkmıştır. Yine de sayılarının iki elin parmağını geçmediği düşünülmektedir.
anadolu-parsi-1665489306-1678265867


Kaynak miniyol
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Asya filleri, Afrika fillerinden birkaç yönden farklıdır. Afrika filleri kadar büyük değiller ve orantılı olarak daha küçük kulakları vardır. Asya filleri genellikle koyu gri ile kahverengi renktedir. Yüzlerinde, kulaklarında ve gövdelerinde pembe veya sarı lekeler bulunur. Son derece sosyal hayvan olan Asya filleri ve en yaşlı dişi olan anaerkil tarafından yönetilen altı ila yedi akraba dişiden oluşan gruplar oluştururlar.
asya-fili-1665489337-1678265868


Eskiden Türkiye sınırları içerisinde de yaşayan Asya fillerinin ülkemizde maalesef soyları tükenmiştir. Günümüzde sayıları 30.000’in altına düşmüş olan Asya filleri, Güney ve Güneydoğu Asya’yı kapsayan 13 farklı ülkede ıslak orman ve otlak habitatlarında yaşarlar.
KAYNAK miniyol
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Moa kuşu, Yeni Zelanda da 7 milyon yılı aşkın bir süre yaşamış ve soyu tükenmiş uçamayan bir kuş türüdür. Moa kuşu hakkında bilgi ise Uzmanlara göre Moa Kuşunun 14-27 arasında değişen ve devekuşuna benzeyen bu kuşların başı küçük, boyu uzun, gagası sağlam ve bacakları ise bir hayli güçlüdür.
image_64059870ba


imgs_touch (1)


Moa kuşlarının bazılarının boyu 3 metreyi geçerken, en küçük olanları ise bir hindi kadardır. Derileri kırmızı renktedir. Bazılarının tüylerinin ucu koyu renk bazılarının uçları beyazdı ya da ortası sarı çizgili veyahut da kenarları mora yakındır. Mora kuşları tohumlar, otlar, meyveler ve yapraklar ile beslenmektedir.
Uçma yeteneği olmayan bu devasa Moa kuşu, sadece bitki ile hayatlarını devam ettirdikleri için neredeyse hiç düşmanlar yoktu. Moa kuşlarının tek ve en büyük düşmanı insanlardır. Moa kuşlarının çoğunluğu insanlar tarafından avlanarak yok olmuştur. Fakat bazı araştırmacılar, Moa kuşlarının soylarının bitmesinin tek nedeninin insanlar olmadığını söylüyor. Bu araştırmacılar büyümesi çok geç tamamlanan Moa kuşlarının, diğer yırtıcı kuşlar ve hayvanlar tarafından avı olduğunu da iddia etmişler. Moa kuşlarının, bebeklik dönemleri on yıl kadar ve bu bebeklik dönemin de kendilerini koruyamadığı düşünülmektedir. İnce boyunları ve küçükbaşları ile yırtıcı kuşların, hayvanların kolay hedefi oluyor ve avlanıyorlardı. İnsanların Yeni Zelanda’ya ayak basmasından kısa bir süre sonra Moa kuşlarının nesli tükenmiştir.
Moa kuşları, dünya üzerinde gelmiş geçmiş en büyük kuşlardan biridir. Bu eşsiz güzellikte olan Moa kuşu 17. Yüzyıla kadar yaşandığı yapılan kazı araştırmaları sonucun da ortaya çıkmıştır. Moa kuşu türünün kendine has bazı özellikleri bulunur. Uçamamaları en çok dikkat çeken özelliklerindendir. Dışarıdan bakıldığın da deve kuşuna çok benzer ve deve kuşun da olduğu üzere uzun boyunları var. Başları küçük olan Moa kuşlarının gagaları çok güçlüdür ve serttir. Gagalarının bu özelliği sayesin de vejetaryen veslenmeleri kolaylaşmıştır.
Moa kuşlarını en avantajlı hale getiren de özellikleri ayaklarıydı. Güçlü ayakları sayesin de çok hızlı koşabildikleri bilinmektedir. Fakat bu onları av olmaktan kurtaramamıştır.
KAYNAK tarihkenti
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #10

Kafkas Bizonu​

61763aa945d2a0a1041beb39


Avrupa Bizonu da denilen bu canlı türüne önceden Tüm Avrupa ve Anadolu’da rastlanırken artık sadece Rusya, Ukrayna, Belarus ve Polonya’nın bazı milli parklarında rastlanabilmektedir. Türkiye’de ise 16. yüzyılda neslinin tükendiği düşünülmektedir.
Kaynak Milliyet
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #11
Fil kuşu, Kuvaterner döneminde Madagaskar’da yaşamış bir nesli tükenmiş uçamayan kuş familyasıdır. Aepyornithidae familyasının üyeleri olan bu kuşlar modern araştırmalara göre 3 cinse ayrıldılar. Bu kuşların neslinin MS 1000–1200 civarında tükendiği düşünülüyor.
images (17)


Aepyornis_maximus


Kaynak Vikipedi
 
  • #12
Incilius periglenes, Incilius cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Küçük ve parlak sarı-turuncu renkli, tropikal ormanlarda bulunan ve günümüzde soyu tükendiği sanılan bir kurbağa türüdür. 1989’dan beri dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş ve rapor edilmemiştir ve IUCN tarafından soyu tükenmiş olarak sınıflandırmıştır.
Bufo_periglenes2

 
  • #13

Megalania​

İskeleti

Maket
images (25)


Komodo ejderinin atası konumundaki Megalania 600 kiloya kadar ulaşabilmekte ve 8 metre uzunluğa sahipti. Çok kalın deriye, ölümcül zehre ve güçlü çeneye sahip olan bu canlının bir diğer silahı ise düşmanlarının ve avlarının kemiklerini tek hamlede kırabilen güçlü kuyruğu sahip olmasıydı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #17
Megalodon

images (20)


Megalodon okyanusların en yırtıcı hayvanlarından biriydi. Bu canlı ortalama 20 metreyi bulan boyu, 3 metrelik çenesi ve 15-20 santimetrelik dişleriyle gerçek bir yırtıcıydı. Ortalama ağırlıkları 40 tona kadar çıkabilen bu köpek balıklarının atası hayvanın, karnını doyurmak için yemesi gereken günlük miktarı ortalama 1 tondu
images (19)


KAYNAK Milliyet
 
  • #18
61763aa945d2a0a1041beb45


images (5)




Smilodon ya da Kılıç Dişli Kaplan, nesli tükenmiş olan kılıç dişli kedilerden. Bu hayvanların nesli tükenmeden Amerika Kıta’sının açıklarında yaşadığı bilinmekte. Genelde grup şeklinde yaşayan bu hayvanlar, 1 erkek 10 dişi şeklinde dolaşırlardı. Smilodonların 20 cm boyundaki dişleri onu oldukça tehlikeli bir yırtıcı yapıyor. 300 kilo ağırlığa çıkabilen bu yırtıcılar saatte 50 kilometre hızla koşabiliyordu. 12 bin yıl önce Buzul Çağının sona ermesiyle nesillerinin tükendiği bilinmekte.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #20

Asya Aslanı​

asya-aslani-1665489359-1678265869


Asya aslanı, Afrika aslanından biraz daha küçüktür. Erkek Asya aslanının, Afrika aslanının daha dolgun yelesine kıyasla nispeten kısa, seyrek ve daha koyu bir yelesi vardır. Bunun sonucu olarak, erkek Asya aslanının kulakları her zaman görünür durumdadır. Asya aslanının en ayırt edici özelliği, karnı boyunca uzanan uzunlamasına deri kıvrımıdır. Afrika aslanlarında bu yoktur. Asya aslanı çiftleşme zamanları dışında veya büyük bir av yakalamadığı sürece dişi Asya aslanıyla yaşama eğiliminde değildirler.
Asya aslanlarının yaşam alanları Türkiye’den Asya’ya ve Doğu Hindistan’a kadar uzanıyordu, ancak avcılığın artması sonucu Türkiye’de olmak üzere birçok yerde nesilleri tükenmiştir. Günümüzde yaklaşık olarak sadece 350 tane Asya aslanının yaşadığı düşünülmektedir. Onlar da Hindistan’daki Gir Ormanı’nda bulunmaktadır.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar