Moa kuşu, Yeni Zelanda da 7 milyon yılı aşkın bir süre yaşamış ve soyu tükenmiş uçamayan bir kuş türüdür.
Moa kuşu hakkında bilgi ise Uzmanlara göre Moa Kuşunun 14-27 arasında değişen ve devekuşuna benzeyen bu kuşların başı küçük, boyu uzun, gagası sağlam ve bacakları ise bir hayli güçlüdür.
Moa kuşlarının bazılarının boyu 3 metreyi geçerken, en küçük olanları ise bir hindi kadardır. Derileri kırmızı renktedir. Bazılarının tüylerinin ucu koyu renk bazılarının uçları beyazdı ya da ortası sarı çizgili veyahut da kenarları mora yakındır. Mora kuşları tohumlar, otlar, meyveler ve yapraklar ile beslenmektedir.
Uçma yeteneği olmayan bu devasa Moa kuşu, sadece bitki ile hayatlarını devam ettirdikleri için neredeyse hiç düşmanlar yoktu. Moa kuşlarının tek ve en büyük düşmanı insanlardır. Moa kuşlarının çoğunluğu insanlar tarafından avlanarak yok olmuştur. Fakat bazı araştırmacılar, Moa kuşlarının soylarının bitmesinin tek nedeninin insanlar olmadığını söylüyor. Bu araştırmacılar büyümesi çok geç tamamlanan Moa kuşlarının, diğer yırtıcı kuşlar ve hayvanlar tarafından avı olduğunu da iddia etmişler. Moa kuşlarının, bebeklik dönemleri on yıl kadar ve bu bebeklik dönemin de kendilerini koruyamadığı düşünülmektedir. İnce boyunları ve küçükbaşları ile yırtıcı kuşların, hayvanların kolay hedefi oluyor ve avlanıyorlardı. İnsanların Yeni Zelanda’ya ayak basmasından kısa bir süre sonra Moa kuşlarının nesli tükenmiştir.
Moa kuşları, dünya üzerinde gelmiş geçmiş en büyük kuşlardan biridir. Bu eşsiz güzellikte olan Moa kuşu 17. Yüzyıla kadar yaşandığı yapılan kazı araştırmaları sonucun da ortaya çıkmıştır. Moa kuşu türünün kendine has bazı özellikleri bulunur. Uçamamaları en çok dikkat çeken özelliklerindendir. Dışarıdan bakıldığın da deve kuşuna çok benzer ve deve kuşun da olduğu üzere uzun boyunları var. Başları küçük olan Moa kuşlarının gagaları çok güçlüdür ve serttir. Gagalarının bu özelliği sayesin de vejetaryen veslenmeleri kolaylaşmıştır.
Moa kuşlarını en avantajlı hale getiren de özellikleri ayaklarıydı. Güçlü ayakları sayesin de çok hızlı koşabildikleri bilinmektedir. Fakat bu onları av olmaktan kurtaramamıştır.
KAYNAK tarihkenti