Okey

Okey , dikdörtgen taşları dizmek için ıstakalar ile oynanan bir şans, mantık ve hafıza oyunu. Okey sözcüğü, aynı zamanda oyundaki joker taşının adıdır. Oyunda her oyuncu elinde bulunan taşları oyun kurallarına göre dizerek belirli setleri tamamlamaya çalışır. Elini en hızlı şekilde bitiren oyuncu o eli kazanmış olur. Kökleri dominoya dayanan okey, Türkiye’de ve yurt dışındaki Türk toplulukları arasında oldukça popüler olan bir oyundur.

500px-Rummikub1
Günümüzde kullanılan haliyle, taşları dizili bir okey seti

En yaygın versiyonunda iki sette toplam 106 adet taş vardır. Taşlar, 1’den 13’e kadar numaralandırılmış olarak dört ayrı renge (kırmızı, sarı, siyah ve mavi) ayrılmıştır. Her sayıdan ikişer adet bulunmaktadır. Bunların yanında tüm taşlar içinde toplam iki tane ‘sahte okey’ ismi verilen taşlar vardır. Oyun başlangıcında bir oyuncuya on beş, diğer üç oyuncuya on dört taş verilir. Elinde on beş taş olan oyuncu oyunu başlatır ve taş atar. Oyuncular her bir döngüde masadan veya dizili haldeki taşlardan bir adet taş alarak ve ıstakasından bir adet taş atarak ellerini bitirmek için çalışırlar. Yere atılan taşlar diğer oyuncular tarafından görülür (yere atılan taşlar üst üste konulur ancak bir oyuncu çifte gittiğini söylerse bütün taşlar açılır) . Oyun sıkıştığı zaman elinde okey olan oyuncu gerçek okeyi yere atıp yansın okey diyebilir.Sahte okey taşı ile masada açılan okey yan yana per’de kullanılamaz. Ancak hiç kimse birbirinin ıstakasındaki taşları göremez.

Kaynak: Wikipedia

4 Beğeni

Farklı bir rivayete göre ise okey oyunu zihinsel engellilere rehabilitasyon amacıyla aynı renkten vs. olan taşların dizdirtilmesiyle oluşmuştur.

Ama bu rivayet okey oyunu severlerin pek de hoşuna gitmediği için fazla gerçekçi bulunmamaktadır.

Kaynak, Techworm

4 Beğeni