Özel Sektörde Maaşlar ve Çalışanların Özlük Hakları

Gözlemlerime göre günümüzde özel sektörün cazibesi gün geçtikçe azalıyor. Kamu çalışanlarına göre hem daha fazla çalışıp hem de daha az kazanıyor özel sektör çalışanları. Özellikle son yıllarda asgari ücret neredeyse genel ücret oldu. Birçok kişi ya asgari ücrete, ya da biraz üstü maaşlarla çalışıyorlar. Hal böyle olunca çalışanlar düzenli bir hayat kuramamaktan yakınıyorlar. Özellikle büyükşehirde çalışanlar ay sonunu zor getiriyorlar diyebilirim.

Peki, özel sektörde çalışanlar için neler yapılabilir? Belki ücretler konusunda devrim niteliğinde hamleler hemen atılamayabilir ama çalışma saatleri ve izinler konusunda yapılacak düzenlemeler çalışanları daha motive edebilir. Haftalık 40 saat çalışma ve 2 günlük izin zorunluluğu ile bir adım atılabilir örneğin.

Ayrıca bir çalışan, çalıştığı meslekte ustalaştıysa asgari ücrete yakın teklif edilen maaşları kabul etmemeli. Toplam çalışanlar içinde asgari ücretin payı maksimum yüzde 5 olmalıdır.

3 Beğeni

hocam bende özel otomotiv sektöründe çalışıyorum ülkede sürekli enflasyon olunca bir maaş fiyat standartı yakalanamıyor malesef geçenki zammı aldık 3 ay ıcınde 3 iyileştirme yaptılar genel maaş zammı yapıldıktan sonra ürünlere herşeye gene zam biniyor boyle olunca aldığın zamlı maas anında eriyor enflasyonu dizginleyemedikten sonra 20 binde 50 binde olsa fayda etmiyor bakalım ileride neler olucak…

2 Beğeni

Merhaba arkadaşlar bir şey sormak istiyordum bilen biri varsa yönlendirebilirse mutlu olurum.
Çalıştığım iş yerinde 15 aydır çalışıyorum bir turizm acentesinde çalışıyorum.
Fakat patron geçen ay sözde iş yok diye bana full timeden part time geçirecem seni dedi. 1 subat itibari ile geçirmiş olmalı yani sigortam yarım yatacak ve maasım 8.000 TL civarı olacak sanırım. Fakat ben bunu o an kabul ettim sözlü ama bir şey imzalamadım şu an çıksam işyerinden tazminat alabilirmiyim acaba ? Bu sebep haklı bir sebep olur mu acaba tazminat alabilmem için ? Birde işsizlik maaşı alabilirmiyim ?

1 Beğeni

Tam zamanlı çalışmadan kısmı süreli çalışmaya geçiş için işçinin yazılı onayı gerekmektedir. Eğer işçi yazılı onay vermez ise işveren tam zamanlı çalıştırmaya devam etmekle yükümlü. İşveren bu nedenle işten çıkış yapamaz, yapar ise işe iade davası açılabilir. İşçi yine bu durumu kabul etmiyor ve işveren diretiyor ise işçi noterden ayrılış ihtarnamesi çekebilir ve işçinin haklı nedenle feshi diye işveren çıkışını yapar. İşçi eğer hak etti ise kıdem tazminatını alır ve yine kanunda belirlenen hadleri karşılıyor ise işsizlik maaş hak kazanır. Eğer işçi haklı nedenle değil kendi isteği doğrultusunda istifa ederse işsizlik maaş alamaz.

İşçinin haklı nedenle feshi SGk kodu: 23
İşçinin kendi isteği ile feshi (istifa): 03
İşverence fesih: 04

@hryt07

1 Beğeni

Mustafa bey merhaba
cok teşekkürler bilgileriniz için.
Ben acaba su an part time cevrildiğimi nasıl öğrenebilirim acaba? E devlette cıkmıyor. Patron bana 1 subat itibari ile ceviricem demişti. O günden beri konusmadık bu konuyu büyük ihtimal cevirmiştir.
Yani bunu öğrenebileceğim bir yer varmı bir de bu cıkıs işlemlerini hemen yapmalımıyım acaba ?

2 Beğeni

SGK işe giriş ve çıkış bildirgeleri E-Devlet üzerinden görünüyor. E-Devlet’te göremiyor iseniz size çıkış vermemiş demektir. Şubat ayında işe gitmediğiniz günleri bir puantaj kaydı tutarak Şubat ayı primlerini bildirirken sizi gelmediğiniz gün kadar eksik gün bildirimi yapar. Bunu da siz en kötü ihtimalle Mart ayının 26.günü E-Devlet’te hizmet dökümünde görürsünüz. Bu arada puantaj kayırlarında sizin imzanızın olması gerekmekte. Eğer olmaz ise dava durumlarında sizin lehinize olan bir durum olmaktadır. İşveren ile muhakkak görüşme yapın, kendi isteklerinizi/taleplerinizi söyleyin. Bu arada her ihtimalle işinde iyi bir arabulucu ile muhakkak görüşün

1 Beğeni

Arkadaşlar merhaba.
15 aydır bir turizm acentesinde çalışıyordum fakat patron iş yok diye seni part time dönüştürücem dedi bende kabul etmedim çıkmak istedim tazminatımı isteyip. Tabii haliyle tazminat falan vermedi çıkabilirsin dedi bende şikayet etmek istedim ama nasıl olduysa kendi isteğimle çıktığıma dair bana kağıt imzalattı ve kendim çıkıyormuşum gibi gösterdi sgk’de. Şimdi ben işsizlik maaşına başvurabilirmiyim acaba ?

1 Beğeni

İşsizlik maaşı alabilmenin ilk koşulu kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak maddesi olduğu için alamazsın
Şayet imza senin tarafından atılmadı ise mahkemeye gidebilirsin.

1 Beğeni

Maalesef patron zorla attırdı imzayı hiçbir hak iddaa edemem değil mi

1 Beğeni

Zorla imza attırıldığını kanıtlayabilmen lazım, yani muhtemelen imkansız!

1 Beğeni

Hocam daha öncede soru sormuşsun Mustafa size acıklama yapmış sizde bile bile nasıl imza attınız basiretiniz mi bağlandı artık bu saatten sonra zor işi kılıfına coktan uydurmuştur işveren

1 Beğeni

Son memur zammıyla birlikte özel sektörde çalışanlar ile makas iyice arttı. Birçok özel sektör çalışanı asgari ücrete yakın maaş alıyor. Hayat pahalılığının artması ile geçim sıkıntısı daha da artacak gibi görünüyor.

3 Beğeni

Her gün her şeye zam gelirken özel sektörde maaşların artmaması tek kelimeyle “inanılmaz” bir şey! Yılın ikinci yarısı bu maaşlarla geçmezz

2 Beğeni