Dünyanın ilk antibiyotiği denilen Penisilin, Dr. Alexander Fleming tarafından 1928 yılında yapılan laboratuvar çalışmalarında tesadüf eseri bulunmuştur. Çığır açan bu buluş günümüzde hala birçok hastalığın tedavisinde aktif olarak kullanılır.
Penisilin Nedir? Nasıl Keşfedildi?
1928 yılında Londra’da bulunan St. Mary Hastanesinde çalışan Dr. Alexander Fleming laboratuvarda güneş almayan bir alanda bazı kültür örneklerini test ediyordu. Araştırmasında bu kültürlerin antiseptik özelliklerini inceleyecekti. Belli bir süre sonra kültürlerden birinin diğerlerinde farklı bir sonuç verdiğini gördü. Bu kültür örneği üzerinde çalışan doktor, penicillium notatum isimli küf mantarını yani penisilini keşfetti. En eski ve en güvenilir olarak kabul gören penisilin antibiyotik ilaçlardan biridir. Özellikle stafilakok ve streptokok gibi bakteri türlerine karşı çok etkilidir. Keşifden sonra milyonlarca insanın hayatını kurtarmıştır.
Penisilin Çeşitleri Nelerdir?
İlaç zaman içinde farklı çeşitlerde geliştirilmiştir. Beta laktam grubu denilen çatının altında toplanan bu çeşitler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Doğal Penisilinler: Penisilin G, sadece enjeksiyon yolu ile damara veya kas içine uygulanır. Penisilin V süspansiyon veya tablet formunda ağızdan alınır.
- Prokain penisilin
- Benzatin penisilin
Penisilin Ne İçin Kullanılır?
İlaç bakterilerden kaynaklı enfeksiyona yol açan birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır.
- Zatürre
- Akciğer iltihapları
- Mesane ve böbrek taşları
- Kulak enfeksiyonları
- Deri enfeksiyonları
- Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar
- Eklem ve kemik iltihapları
Penisilini Kimler Kullanamaz?
- Penisilin veya benzer türde ilaçlara alerjisi olan kişiler
- Grip veya soğuk algınlığı türünde viral bir hastalık geçirenler. Çünkü bu antibiyotik virüslerden kaynaklı hastalıklarda işe yaramaz. Aksine gereksiz antibiyotik kullanımı yüzünden bakteriler bu ilaçlara karşı direnç kazanır ve kişinin her defasında daha yüksek doz ilaç alınması gerekir. Bazı kişilerde ise bakteriye karşı ilaç etkinliğini yitirir.
- Daha önce farklı maddelere karşı alerji tepkisi veren kişiler.
Penisilin Alerjisi Nedir?
Bu eski antibiyotiğin yaygın yan etkisi bazı hastalarda alerjik reaksiyona sebep olmasıdır. Araştırmalara göre bazı ilaçlara alerjisi olan her 100 hastanın ortalama 10 tanesinde penicillium notatum alerjisi bulunmaktadır. Bu durum kişilerin bir kısmında basit etkiler gösterirken, %0,03’lük bir bölümünde hayati reaksiyonlara yol açar. İlaçlara karşı hassasiyet kazanan bağışıklık sistemi, vücuda ilaç alındığı zaman onu bir hastalık tehdidi gibi algılar ve bazı tepkiler verir. Bu alerjik belirtilerden bazıları ise şu şekildedir:
- Kaşıntı
- Ateş
- Gözlerde sulanma
- Ciltte yer yer kızmışı renkli kabarıklık ve döküntü
- Bulantı ve kusma
- Karın ağrısı
- Ses kısıklığı, hırıltı, yutkunma güçlüğü, nefes darlığı
- Çarpıntı ve tansiyon düşmesi
- Göz kapaklarında, dilde, yüzde ve dudakta şişme
Bu aşamada kişiye alerji tanısının doğru konulması oldukça önemlidir. Bu yüzden net bir teşhis için alerji uzmanları tarafından çeşitli testlerle durum kesinleştirilmelidir.
Penisilin Alerjisi Tedavisi Var mı?
Bu türde bir alerji ömür boyu süren kalıcı bir durumdur. Bu yüzden alerjik reaksiyona maruz kalmamak için kişi penisilinden uzak kalmalıdır. Alerjik etkilerin tedavisinde ise hayati bir durum olmadığı takdirde hekimin vereceği krem veya tablet türü ilaçlar yeterli gelmektedir. Ancak bu ilaçları sürekli kullanmamak adına penisilinden kaçınmak gereklidir.
Penisilin İğnesi
İlk kez penisilin iğne olacak bireylere genellikle deri testi gerekir. Bu test kişide alerjik tepki olup olmadığını gösterir.
Testte, bir mililitresinde 10.000 ünite bulunacak şekilde kristalize penisilin bulunan 1 dizyem (0,1ml) enjeksiyon kolun ön kısmına, diğer kola ise 1 dizyem serum fizyolojik enjekte edilir ve 30 dakika beklenir. Bu süre geçtikten sonra kolda herhangi bir reaksiyon görülmez ise ilaç verilir.