Tekirdağ - Perinthos Antik Kenti

Perinthos Antik Kenti MÖ. 6’ncı yüzyılda Samos Adasından gelen topluluklar tarafından kurulmuştur. I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı statüsündedir. Antik yazarlardan Diodoros MÖ. 4’üncü yüzyıl ortalarında II. Philip´in Perinthos´u kuşatmasını anlatırken akropolis eteklerindeki evlerin uzaktan bakıldığında bir tiyatronun oturma sıralarında oturan insanlar gibi göründüğünü yazmaktadır.

Perinthos´un antik devirden günümüze en iyi durumda koruna gelmiş anıtı olan surlar akropolis ve aşagı şehir surları olmak üzere şehri kuzeyden ve batıdan kuşatmaktadır. Özellikle Akropolün kuzeybatı köşesindeki surlar kısmen 6 - 7 metre yüksekliğe kadar korunmuştur. Buna karşın Ereğli’nin bugün Kalekapı adı verilen semtindeki kuzey aşağı şehir surları inşaat faaliyeti nedeniyle tamamen tahrip olmuştur.

Yarımadanın kuzeyinde limana bakan kesimdeki deniz surları da kısmen 5 metre yüksekliğe kadar korunmuşturtur. Ereğli’de bugün görülen surlar, MS. 5’inci yüzyıldan kalmıştır. Akropolün güney yamaçları çok dik olduğundan bu kesimde sur yapılmasına gerek görülmemiş sadece akropolün güneybatısında yapıların ağırlığıyla toprak kaymasını önlemek için destek duvarları inşa edilmiştir.

Kaynak: Tekirdağ Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2014: Tekirdağ Kültür Envanteri (Trakya Kalkınma Ajansının 2012/2013 yılı sosyo-ekonomik mali destek programı kapsamında hazırlanmıştır.), Makro 360 Sanal Tanıtım.

2 Beğeni

Tekirdağ’daki Perinthos Antik Kenti tarih meraklılarının rotası haline gelecek

Tekirdağ’da kazı çalışmalarına başlanan Perinthos Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılmasının ardından tarih meraklılarının ilgi odağı haline gelmesi öngörülüyor. Bu sene Aralık ayına kadar devam etmesi planlanan kazı çalışmaları büyük bir ekiple devam etmekte olduğu bildirildi.

Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesinde yer alan 5 bin yıllık Perinthos Antik Kenti’nin ilerleyen yıllarında tarih meraklıların rotası haline getirilmesi için yapılan kazı çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi.

Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, yapılan kazılarda farklı dönemlere ait çok sayıda heykeller, kandiller, sikkeler ve kemik objeler bulunduğunu bildirdi. Kazılar devam ettikçe yeni bulgulara ulaşacakları belirtilirken, çalışmalar sırasında bulunan seramik parçaların o döneme ait bilgileri içerdiği söylendi.

Perinthos Antik Kenti’nde bulunan tiyatro için kazı çalışmaları devam ediyor

Antik kentte bulunan tiyatroyu gün yüzüne çıkarmak için 60 kişilik bir ekiple çalışıldığı bildirildi. Yürütülen kazının yanı sıra bölgede bulunan mimari belgeleme, jeofizik, su altı araştırmaları ve buluntu inceleme çalışmalarının da yapıldığı duyuruldu.

Antik tiyatro sayesinde şehir turizmi canlanacak

Antik tiyatronun kazı çalışmaları sonunda çıkarılmasının şehir turizmine büyük katkı sağlanacağını söyleyen Erdem, “Burası tarih meraklılarının rotası haline gelecek. Antik kazı çalışmalarıyla biraz daha anlaşılır hale geldiğinde burada gezi güzergahı oluşturmak lazım. Enformasyon merkezi hazırlamak lazım. Biz ne kadar çok bilgi edinirsek bunun insanlara, ziyaretçilere de dönüşü farklı olacak” ifadelerini ekledi.

Bu sene Aralık ayına kadar kazı çalışmalarının sürmesi beklenirken birçok farklı üniversitelerden gelen arkeologlar, öğrenciler ve işçilerden oluşan kalabalık bir grupla çalışıldığı duyuruldu.

Perinthos Antik Kenti

Milattan önce altıncı yüzyılda Samos Adasından gelen bir topluluk tarafından kurulan Perinthos Antik Kenti, birinci ve üçüncü derece Arkeolojik Sit Alanı statüsündedir.

Trakya’nın en büyük antik tiyatro merkezi olacak olan Perinthos Antik Kenti’nin kazı çalışmaları 4 yıldır devam etmekte olup, ortaya çıkacak yerler sonrasında Heraion-Teikhos Antik Kenti kazılarıyla birlikte Tekirdağ’ın önemli bir tarih ve kültür destinasyonu olacağı öngörülüyor.

Kaynak: Sputnik

3 Beğeni