Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

TÜRASAŞ - Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

TÜRASAŞ - Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş

W

wowturkey.NET

Ziyaretçi
image


Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş., kısaca TÜRASAŞ, 4 Mart 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2186 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı gereğince TCDD 'nin bağlı ortaklıkları olan TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ 'ın birleştirilmesi ile kurulan Ankara merkezli iktisadi devlet teşekkülüdür.

Şirketin faaliyete geçmesi ile birlikte TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ lağvedilmiş ve bu şirketlere ait tesisler bölge müdürlüğü düzeyinde TÜRASAŞ’a bağlanmıştır

Merkezi Ankara’da olan TÜRASAŞ’ın üç bölge müdürlüğü bulunmaktadır.

Eskişehir Bölge Müdürlüğü​

Eskişehir’de kurulu olan ve lokomotif üretimi gerçekleştiren TÜLOMSAŞ’ın varlığının sona ermesi ile kurulmuştur.

Sakarya Bölge Müdürlüğü​

Sakarya’da kurulu olan ve raylı araçların üretim, bakım ve onarımını gerçekleştiren TÜVASAŞ’ın varlığının sona ermesi ile kurulmuştur.

Sivas Bölge Müdürlüğü​

Sivas’ta kurulu olan ve yük vagonlarının üretim, bakım ve onarımını gerçekleştiren TÜDEMSAŞ’ın varlığının sona ermesi ile kurulmuştur.

Kaynak: Wikipedia
 

DMU DİZEL TREN SET​

dmu-dizel-tren-set


Tren seti temel konfigürasyonu DM + M + DM şeklinde 3 araçtan oluşmaktadır. 3 araçlı bir tren setine M vagonu ilave edildiğinde, 4 araçlı, 5 araçlı veya 6 araçlı tren seti oluşturmak mümkündür. Bir tren dizisi, maksimum 8 araçtan oluşmaktadır.

Her bir araç birbirine benzer şekilde dizel motor, hidrodinamik şanzıman ve yardımcı devrelerin beslenmesi için jeneratör grubuna sahiptir.

DM araçları kumanda kabini, yolcu bölmesi, dört giriş kapısı ve bir adet tuvalet sisteminden oluşmaktadır. M aracında yolcu bölmesi, dört giriş kapısı ve bir adet engelli yolcular için tuvalet sistemi bulunmaktadır.

image


Kaynak: TÜRASAŞ
 

MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN SETİ​

milli-elektrikli-tren-seti


milli-elektrikli-tren-seti-960


milli-elektrikli-tren-seti-961


2023 yılında işletmeye sunduğumuz 322+2 yolcu kapasitesine sahip Milli Elektrikli Tren Setimiz 160 km/sa hıza sahiptir. Uluslararası standartlarda imal edilen setimizin seri üretimi devam etmektedir.

image


Kaynak: TÜRASAŞ
 

MİLLİ HIZLI TREN SETİ​

milli-hizli-tren-seti


milli-hizli-tren-seti-964


milli-hizli-tren-seti-965


Milli Hızlı Tren setimizin işletme hızı 225 km/sa olarak tasarlanmıştır. 2025’te yolcu taşımacılığına hazır hale gelmesi planlanan 8 araçtan oluşacak bu setimiz 582 + 2 yolcu kapasitesine sahiptir.

image


Kaynak: TÜRASAŞ
 

MİLLİ ELEKTRİKLİ TRENİN 3. SETİ RAYLARA ÇIKTI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Elektrikli trenin 2 setinin Adapazarı ile Gebze arasında başarıyla yolcu taşıdığını belirterek, “TÜRASAŞ tarafından imalatı ve testleri tamamlanan 3’üncü setimiz de TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğüne teslim edilerek raylara indi ve vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladı. 2025 yılı sonuna kadar 22 set daha yollarda olacak ve 2 yıl içerisinde yerli ve milli tren seti sayımız 25’e ulaşacak. 2030 yılına kadar ise toplam 56 setimiz vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere yola çıkmış olacak” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin demiryolu araçlarının üretiminde, teknolojiyi tasarlayan, üreten ve geliştiren ülke konumuna yükseldiğini ve bu alanda atılan adımların meyvelerinin alındığını söyledi. Türkiye’nin demiryolu araçlarının üretimi konusunda kendi kendine yeten bir ülke haline geldiğini vurgulayarak, “Son 22 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye hayal edilemeyen pek çok şeyi başardı, başarmaya da devam edecek. Çünkü azmimiz büyük, hedeflerimiz ise çok daha büyük. Bu amaçla tamamen yerli ve milli olarak TÜRASAŞ tarafından üretilerek 27 Mayıs 2023 tarihinde yolculu seferlerine başlayan Milli Elektrikli Setlerimiz, Adapazarı ile Gebze arasında 10 aydır başarıyla hizmet veriyor. Milli Elektrikli Tren Setimiz aynı zaman da konforuyla da göz dolduruyor” ifadelerini kullandı.

“Milli Elektrikli Setleri İhraca Hazırlanıyor”

Son teknolojinin kullanıldığı Milli Elektrikli Setlerin 160 kilometre hız yapabildiğini belirten Bakan Uraloğlu, “Setlerimiz sadece Türkiye için değil dünyada kullanılmak için de üretildi. Uluslararası demiryolunda kullanılabilirlik, karşılıklı işletilebilirlik sertifikası olan TSI sertifikasına sahip olarak üretilen setler, ihtiyaca göre bölgesel ve şehirlerarası çalıştırılmak üzere 3’lü, 4’lü 5’li ve 6’lı araç sayısına sahip olarak üretilebiliyor. 5 araçtan oluşan her setimiz 324 yolcu taşıyor, uzun yolculuklar için restoran bulunuyor. Ayrıca, işletme hızı 225 kilometre olan Milli Hızlı Tren tasarım çalışmalarımızda devam ediyor. Kalitesiyle de yakın zamanda birçok ülkeye de ihraç edilmeye başlayacak” diye konuştu.

“Milli Elektrikli Tren Setinin Üçüncüsü de Raylarda”

Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ’ta tren setlerinin üretiminin her geçen gün artarak sürdürüldüğünü belirterek, demiryolu ekosisteminin gelişmesi sayesinde Türkiye’nin yakın zamanda demiryolu araçlarında dışa bağımlılığın tamamen sona ereceğini vurguladı. 2 Milli Elektrikli Tren Setinin Adapazarı ile Gebze arasında başarıyla yolcu taşıdığını belirten Uraloğlu, şöyle devam etti;

“TÜRASAŞ tarafından imalatı ve testleri tamamlanan 3’üncü setimizde 30 Mart 2024 tarihinde TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğüne teslim edilerek raylara inerek vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladı. Ancak şunu da belirtmek isterim ki 2025 yılı sonuna kadar 22 set daha yollarda olacak ve 2 yıl içerisinde yerli ve milli tren seti sayımız 25’e ulaşacak. 2030 yılına kadar ise toplam 56 setimiz vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere yola çıkmış olacak.”

“10 ayda 170 bin kilometre”

Bakan Uraloğlu, milli tren setlerinin TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Adapazarı Bölgesel Tren Seferleri’nde 10 aydır hizmet verdiğini ve yolcuların ergonomik koltuklarda konforlu şekilde seyahat ettiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, “Adapazarı ile Gebze arasında 11 durakta hizmet veren setlerimiz bugüne kadar 170 bin kilometre yol yaptı. Sadece iki set ile hizmet veren yerli ve milli elektrikli tren setlerimiz 10 ayda bugüne kadar 1735 sefer yaptı ve toplam 390 bin yolcu taşıdı. Hizmete giren milli elektrikli tren setlerimizin sayısı arttıkça, tren setlerimiz her yıl milyonlarca vatandaşımızı konforlu ve güvenle taşıyacak” dedi.

“Türkiye, Kendi Demiryolu Ekosistemini Oluşturuyor”

Milli Elektrikli Setlerin 160 kilometre hız yapabildiğini ve son teknolojiye sahip donanımla üretildiğini belirten Bakan Uraloğlu, “167 yıldır demiryolu işletmeciliği yapılan ülkemizde demiryolu ekosisteminin oluşması alanında çok önemli atılımlar gerçekleştirdik. Yüksek Hızlı ve Hızlı Demiryolu inşaatında çok önemli başarılara imza attık. Aynı zamanda demiryolu araçlarının üretiminde de ileri teknolojiyi kullanarak üretim yapıyoruz. Milli Elektrikli Lokomotiflerimiz, Milli Hızlı Trenimiz, Milli Elektrikli Setlerimiz, Milli Vagonlarımız birer birer tasarımdan üretime oradan da yollara çıkıyor. Kendi demiryolu ekosistemimizi oluşturuyoruz ve bu yolda da çok önemli mesafe katettik. Milli Elektrikli setimizde böyle bir çalışmanın ürünü” değerlendirmesinde bulundu.

10 NİSAN 2024

image


image


image


 
  • #11

TÜRASAŞ’tan TCDD Taşımacılık AŞ’ye 27 yük vagonu​

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) tarafından üretilen 27 konteyner vagonu TCDD Taşımacılık AŞ’ye teslim edildi.​

11.05.2024 - Ankara
görüntü


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Eskişehir’de yerli ve milli imkanlarla üretilen vagonların TCDD Taşımacılık bünyesinde ağırlıklı olarak yük taşımacılığında kullanılacağı bildirildi.
TÜRASAŞ tarafından üretilen 27 konteyner vagonunun TCDD Taşımacılık AŞ’ye teslim edildiği aktarılan açıklamada, “Vagonların her biri 2 adet 40 ayak konteyner yükleme ve 108 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahip olarak üretildi. Vagonlar, uluslararası kullanıma olanak sağlayan TSI (karşılıklı işletilebilirlik teknik şartnamesi) standartlarına uygun şekilde imal edilerek tescili yapıldı.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, vagonlardan yıl içerisinde 200 adet üretilmesinin planlandığı belirtilerek, 2025’te 200, 2026 yılı içerişinde de 480 vagon üretileceği bilgisi paylaşıldı.

Yük taşıma vagonu olarak rumuzlandırılan vagonlara yurt içi ve dışı demir yolu taşımacılığında oldukça fazla talep olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Tasarımından üretimine tamamen yerli ve milli olarak üretilen vagonlar, kombine yük taşımacılığında yüksek yük taşıma kapasitesi ve aktarma kolaylığı nedeniyle tercih edilmektedir. Kısa tasarımı sayesinde bir tren dizisine daha fazla sayıda vagon bağlanabilmekte, böylelikle daha verimli tren işletmeciliği yapılabilmektedir. Yeni nesil konteyner vagonları daha fazla yük taşıma kapasitesi sayesinde ekonomik ve çevre dostu yanıyla ön plana çıkacak.”

“Yerli ve milli vagonlarımız Türkiye’nin yükünü taşıyacak”​

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yerli ve milli vagon üretiminin lojistik açıdan önemli bir atılım olduğuna işaret ederek, “Ulusal ve uluslararası yük taşımacılığında vagon üretimi yapan bir ülke olarak çevre dostu ve ekonomik vagonlarımız ile lojistik sektörüne yeni bir soluk getiriyoruz. Yerli ve milli vagonlarımız Türkiye’nin yükünü taşıyacak.” ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı
 
  • #16
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanığı Bakan Yardımcımız Sayın Osman Boyraz Sakarya Bölge Müdürlüğümüzde üretimi devam eden Yeni Sakarya Elektrikli Trenimizi ve milli banliyö setlerimizi incelediler.

Fabrikalarımızda uluslararası standartlarda yerli yeni nesil raylı sistem araçları imal ediyor, yeni projelerimizi birer birer hayata geçiyoruz.
image


image


image


image


image



image


image


image


image


image


image


image


image


image


image

image.jpg

Kaynak: TÜRASAŞ / Linkedin
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #18

TÜRASAŞ SANAYİ DEVLERİ ARASINDA​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 yılı verilerini değerlendirerek, TÜRASAŞ’ın listede önceki yıla göre 64 basamak yükseldiğini ve sanayinin dev şirketleri arasındaki yerini almaya devam ettiğini söyledi. TÜRASAŞ’ın listede yer alan 9 kamu kuruluşundan biri olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, demiryollarını modern ve yerli araçlarla donattıklarının altını çizdi. Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi Eskişehir – 5000’in montajını tamamladık, sıra dinamik testlerinde. Milli Elektrikli Hızlı Trenimiz ise 2025 yılında yolcularıyla buluşacak.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistemler AŞ’nin (TÜRASAŞ), İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesinde önceki yıla göre 64 basamak birden yükselerek 2023 finansal verileri doğrultusunda sanayinin dev şirketleri arasındaki yerini sağlamlaştırdığını ifade etti.

TÜRASAŞ, İSO 500 Listesindeki 9 Kamu Kuruluşundan Bir Tanesi

Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ’ın satış hasılatı, brüt katma değer, öz sermaye, dönem karı ve ihracat tutarı gibi kriterler değerlendirilerek belirlenen sonuçlara göre ISO 500 listesinde yer alan 9 kamu kuruluşundan birisi olduğunu vurgulayarak, “Demiryolu sanayinde 100 yılı aşan tecrübe ve bilgi birikimiyle ülkemizin raylı sistemler imalat sektöründeki en büyük temsilcisi olan TÜRASAŞ 3 bölge müdürlüğündeki yaklaşık 4 bin personelle toplam 370 bin metrekare kapalı alanda milli ve yerli teknolojiler geliştirmeye ve üretmeye devam ediyor. Bu süreçte üretimini tamamladığımız Milli Yük Vagonu, Milli Elektrikli Tren setimizin yanı sıra Eskişehir-5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi ve Milli Elektrikli Hızlı Trenimizle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Demiryollarımızı modern yerli araçlarımızla donatmayı sürdürüyoruz. Türkiye’nin üreten gücü olmaktan gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni koşullara hızla uyum sağlayan fabrikalarda yerli ve milli ürünlerin imalatına devam ettiklerinin altını çizen Uraloğlu, tasarım hızı saatte 176 kilometre olan Milli Elektrikli Tren setinin uluslararası standartlarda üretildiğini belirterek, “Setlerimiz sadece Türkiye için değil dünyada kullanılmak için de üretildi. Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Sertifikasına sahip (TSI) setler, ihtiyaca göre bölgesel ve şehirlerarası çalıştırılmak üzere 3’lü, 4’lü 5’li ve 6’lı araç sayısına sahip olarak üretiliyor. 5 araçtan oluşan her setimiz 324 yolcu taşıyor. İlk üç seti şu an yolcu taşımacılığına devam eden tren setlerimizin dördüncüsünün de montaj işlemleri ve fabrika testleri de devam ediyor.” dedi.

TÜRASAŞ tarafından üretilen demiryolu intermodal yük taşımacılığında en çok tercih edilen vagonlardan olan Milli Yük Vagonu’nun ise Avrupa’da sınıfının darası en hafif ve en fazla yük taşıyan vagon olduğunu anımsatan Bakan Uraloğlu, üç bojili ve iki şaseli TSI Sertifikasına sahip son teknoloji ürünü vagonun yerlileşme ve millileşme hareketi doğrultusunda oluşturulduğunu vurguladı.

Milli Elektrikli Hızlı Tren 2025’te Raylara İniyor

Bakan Uraloğlu, saatte 225 kilometre hıza uygun ve 8 araçlı olarak üretilecek Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti’nin tasarım çalışmalarının final aşamasında olduğunu da duyurarak, “584 yolcu taşıma kapasiteli trenimizin tasarım sürecinin yüzde 90’ını tamamlayarak prototip üretimine yönelik süreçleri de başlattık. İlk prototip montajını 2024 yılı sonunda bitireceğiz ve Milli Elektrikli Hızlı Trenimizi, 2025 yılında raylarda göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Eskişehir – 5000 Dinamik Testlerine Hazırlanıyor

İlklerin ve enlerin projesi Eskişehir – 5000 kapsamında, TCDD Taşımacılık AŞ’nin ihtiyaçlarına uygun yerli ve milli yeni nesil elektrikli anahat lokomotifini geliştirdiklerini de belirten Uraloğlu, montajı ve fabrika içi statik testleri tamamlanan lokomotifin dinamik testlerinin devam ettiğini söyledi. Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“5 megavat gücünde, TSI sertifikasına sahip, yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek, 140 km/s hıza sahip, TURASAŞ marka yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotifini geliştirdik. Eskişehir-5000 projemizin öne çıkan birçok özelliği de bulunuyor. Örneğin; cer motorlarının her biri bin 280 kilovat gücünde ve bugüne kadar ülkemizde tasarlanan en yüksek güçlü cer motoru özelliğini taşımaktadır. Cer konvertörlerinin her biri 2.5 megavat gücünde olup bir raylı sistem aracı için ülkemizde tasarlanan en yüksek güçlü yüksek gerilim cer konvertörü; ayrıca anahat lokomotifler için yerli olarak tasarlanmış ilk araç gövdesi, ilk boji ve ilk tren kontrol ve yönetim sistemi bu projemizle hayat buldu. Lokomotifte yaklaşık 115 yerli tedarikçiden temin yapılarak ekonomiye ve cari açığın azaltılmasına büyük katkı sağlandı.”

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular