TÜRKİYE ile ABD arasında siyasi ve ekonomik ilişkiler

Bu başlıkta TÜRKİYE ile ABD arasında siyasi ve ekonomik ilişkileri haberleri ve görüşlerimizi paylaşabiliriz.

ABD yönetimi, Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin resmi bildirimini Kongre’ye yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 40 F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyonu konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulundu.

27.01.2024

Washington DC

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye’ye 40 F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin satılmasını onaylayan resmi tebligatı Kongre’ye gönderdiği belirtildi.

Açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’ne yaklaşık 23 milyar dolar değerinde F-16 alımı ve modernizasyonu ve ilgili ekipmanların satışını onaylayan kararını verdi.” ifadelerine yer verildi ve Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansının ilgili sertifikasyonu bugün Kongre’ye ilettiği kaydedildi.

Türkiye’ye F-16 satışının NATO’nun güvenlik ve istikrarı açısından önemli olduğu vurgulanan açıklamada, Ankara’ya 40 yeni F-16 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin yanı sıra ilgili ekipmanların temin edileceği belirtildi.

Silah satışının gerçekleşebilmesi için ABD yönetiminin sunduğu satış tebligatına Kongre’den itiraz gelmemesi gerekiyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinden satışa onay

Ayrıca, yabancı ülkelere silah satışlarında denetim görevi olan Senato Dış İlişkiler Komitesinin Başkanı Ben Cardin, Türkiye’ye F-16’ların satışına onay vereceğini açıkladı.

Aynı saatlerde konuya ilişkin bir açıklama yapan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul da İsveç’in NATO üyeliğinin Ankara tarafından onaylanmasından memnuniyet duyduğunu ve mevcut durumda Türkiye’ye F-16’ların satışına onay vereceklerini bildirdi.

Kongre’nin değerlendirme için 15 gün süresi var

ABD Kongresinin satışı değerlendirmek için 15 günlük yasal süresi bulunuyor, bu süre zarfında itiraz olmazsa satış resmen gerçekleşmiş oluyor.

Söz konusu süre, ilgili yasaya göre, NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün olarak belirtiliyor.

Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin değerlendirme ve varsa itiraz hakkı bulunuyor.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için ise modernizasyon kiti talep etmişti. Geçen yıl bazı Kongre üyelerinin F-16’ların satılmasını şarta bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-yonetimi-turkiyeye-f-16-satisina-iliskin-resmi-bildirimini-kongreye-yapti/3120324

Oyalama taktikleri şimdiden başladı. Bunlar uçak falan vermez.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanından Türkiye’ye F-16 satışına yeşil ışık

ABD yönetiminin kısa zamanda Türkiye’ye F-16’ların satışına ilişkin resmi bildirimi Kongre’ye iletmesi beklenirken, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin, Ankara’ya F-16’ların satışına onay vereceğini açıkladı. 27.01.2024

Washington

ABD Senatosunda dış ilişkilerle ilgili en üst düzey isim olan Demokrat Senatör Cardin, İsveç’in NATO’ya üyeliği ve Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Cardin, Türkiye’ye F-16 satışının İsveç’in NATO üyeliğinin Ankara tarafından onaylanmasına bağlı olduğunu daha önce belirttiğini hatırlatarak, şimdi bu koşulun yerine gelmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Biden yönetiminden kendilerine söz konusu F-16 satışına ilişkin resmi bildirim geldiğinde bu satışı onaylayacağını ifade eden Cardin, söz konusu süreçte yönetimle birçok görüşme yaptıklarını belirtti.

ABD’li senatör, Türkiye’nin dış politikasına ilişkin halen bazı endişelerinin olduğunu, ancak Biden yönetimi ile Ankara arasındaki görüşmelerin olumlu ve yapıcı bir istikamette geliştiğini görmekten dolayı umutlu olduğunu belirtti.

Senato ve Temsilciler Meclisinin dış ilişkiler komiteleri, yabancı ülkelere silah satışına ilişkin yönetimin bildirimi gönderdiği ve satışları değerlendiren Kongre komiteleri olması sebebiyle önem taşıyor.

ABD Kongresinin, Türkiye’ye F-16 satılmasına ilişkin resmi bildirimin ardından 15 günlük değerlendirme ve itiraz süresi bulunuyor. Bu süre içinde bir itiraz gelmezse satış gerçekleşmiş olacak.

İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylayan ilgili yasal düzenleme önce TBMM’de kabul edilmiş, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisinin önceki gün AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’deki İsveç süreci resmen tamamlanır tamamlanmaz Kongre’ye F-16’larla ilgili resmi bildirimi yapacağını ifade etmişti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-senatosu-dis-iliskiler-komitesi-baskanindan-turkiyeye-f-16-satisina-yesil-isik/3120321

ABD’den Türkiye’ye F-16 Blok 70 Yunanistan’a F-35 bildirimi

Haber Merkezi27 Ocak 2024

Beklenen gerçekleşti. ABD, Türkiye için F-16 Blok 70 savaş uçağı ve Yunanistan için ise F-35A savaş uçağı satışına yönelik yabancı askeri satış bildirimini yaptı.

Türkiye için yapılan bildirim, yaklaşık olarak 23 milyar dolar tutarında bir bütçeyle 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı, 79 adet F-16 Blok 70 modernizasyon kiti ve beraberindeki birçok teçhizatın satışını kapsıyor. 40 adet F-16 Blok 70’ten 32 adedi tek, 8 adedi ise çift kişilik konfigürasyonda olacak.

Uçakların yanında ise; 48 F-110 Turbofan Motoru, 149 AN/APG-83 AESA SABR Radarı, 168 Entegre Viper Elektronik Harp Suiti, 858 LAU-129 Güdümlü Füze Lançeri, 44 M61 Vulcan Topu, 16 AN/AAQ-33 Sniper Gelişmiş Hedefleme Podu, 952 AMRAAM AIM-120C-8 Hava Hava Füzesi, 96 AMRAAM Güdüm Bölümü, 864 GBU-39/B Minyatür Bomba, 96 AGM-88B HARM Anti-Radyasyon Füzesi, 96 AGM-88E Gelişmiş Anti-Radyasyon Füzesi (AARGM); 401 AIM-9X Block II Sidewinder Hava Hava Füzesi ve ek birçok sistem tedarik edilecek.

F-16 F-35

Öte yandan satış, mevcut Türk F-16 Blok 40 ve Blok 50+ uçakları için büyük modernizasyon kitleri ve Hizmet Ömrü Uzatma Programı (SLEP) modifikasyonlarını da kapsıyor. Yani bahsi geçen uçakların uçuş ömürlerinin Türkiye’de uzatılması için gerekli kitler de bu satış kapsamında ABD’den tedarik edilecek.

Yunanistan’a yönelik F-35 onayı

ABD’nin Yunanistan için onayladığı F-35 satışı ise 8.6 milyar dolar bütçeyle 40 adet F-35A savaş uçağını ve bazı ek sistemleri kapsıyor. Satın alınacak uçaklar, Yunan Hava Kuvvetleri envanterindeki F-4 ve Mirage-2000 uçaklarının yerini alacak.

Bundan sonra hem Türkiye hem de Yunanistan, bu satışların gerçekleştirilmesi için ABD Kongresi’nin onayını bekleyecek. Satışlar, ilgili ülkelerin son tedarik kararlarına göre daha düşük bütçede gerçekleşebilir.

ABD Kongresinin satışı değerlendirmek için 15 günlük yasal süresi bulunuyor, bu süre zarfında itiraz olmazsa satış resmen gerçekleşmiş oluyor.

Söz konusu süre, ilgili yasaya göre, NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün olarak belirtiliyor.

Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin değerlendirme ve varsa itiraz hakkı bulunuyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Siyasi İşler Müsteşarı Nuland, Türkiye’ye geliyor

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında Türkiye’ye geliyor.

27.01.2024

Ankara

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Nuland, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın davetlisi olarak 28-29 Ocak tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek.

Stratejik Mekanizma toplantısı sırasında yapılacak kapsamlı istişarelerde Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.
https://www.aa.com.tr/tr/gundem/abd-disisleri-bakan-yardimcisi-vekili-ve-siyasi-isler-mustesari-nuland-turkiyeye-geliyor/3120720

Bize F16 onayından sonra Yunanistan’a F35 onayı ne kadar manidar. Kaan inşallah hızlı ilerler ve istediğimiz sonuçları alırız