Türkiye'de Yaygınlaşması Gereken Ücretli Otoyollar

bu harita karayolları genel müdürlüğü tarafından yanlış olmazsa 2009 yılında hazırlanmış olup 2023 hedef otoyol projelerini gösteriyor… Fakat ülkemizde son zamanlarda geri kalmış demiryollarını yeniden canlandırma girişimlerine geçildiği için maalesef ülkemizde ücretli otoyolların gelişimi geri kalmıştır…
Aslında bir ülkede coğrafi bakımdan üç ana ulaşım arterleri üzerinde ise ülke içindeki taşımacılık karayolu (devlet yolları, ücretli otoyollar) demiryolları hava yolu ve deniz yolu etkin bir şekilde kullanılıyorsa kalkınmışlık düzeyi yüksektir. Ülkemizde 2 büyük ücretli otoyol vardır bunlar şu şekildedir

  1. Kapıkule İstanbul Ankara Adana Şanlıurfa otoyolu kısa adıyla Kapıkule Silopi otoyolu
  2. İstanbul İzmir otoyolu
    Ülkede ki ücretli otoyolların şerit sayısı genellikle 3x3 , 4x4 şeklindedir
    Gelecekte yani 2035 yılına kadar açılması hedeflenen otoyol projeleri şöyledir
  3. Aydın Denizli otoyolu
  4. Ankara Delice samsun otoyolu
  5. Şanlıurfa Habur otoyolu
  6. Ankara İzmir otoyolu
  7. Kınalı Savaştepe otoyolu
  8. Gerede Gürbulak otoyolu Gerede Merzifon bölümü
    Yukarıdaki haritada görünen otoyollarda yine hızlı demiryollarına benzer bir şekilde eksiklikler mevcuttur yalnız burada da yine kendim bir taslak harita hazırlayıp buradaki eksikler de tahmin edilerek ortaya çıkarılabilir

    Burada ki mor renkli otoyolların adları
  9. Gerede Gürbulak otoyolu
  10. Ankara Samsun otoyolu… Parantez açmak gerekirse Karadeniz Sahil yoluna ve Samsun sarp demiryoluna paralel olarak ve Karadeniz bölgesinin engebeli yapısından dolayı arazi olmaması nedeniyle sadece Samsun Ordu Giresun Trabzon Rize Artvin il merkezlerine hitap edecek bir Samsun sarp arasında ücretli otoyol yapılabilir… Maliyetlidir yalnız transit geçişlerde faydalı olacaktır.
    Kırmızı renkli otoyol ise hizmete açık yoldur… Mavi renkler ise yapımı planlanan hedeflenen yoldur…
3 Beğeni

Evet otoyollarda çok önemli ama sanayi taşımacılığı için aslında tren daha makul duruyor

2 Beğeni

Haritada hazırladığım yeşil renkli ücretli otoyollar ise ülke içindeki iki şehri birbirine bağlayacak olan otoyolların projesidir…
Normal devlet yolu yaklaşık olarak 60 bin aracı maksimum kaldırma kapasitesine sahiptir yalnız ücretli bir otoyolda yaklaşık olarak maksimum trafik kaldırma kapasitesi de 80 bin olarak ulaştırma ve altyapı Bakanlığı tarafından açıklanmıştır…

1 Beğeni

Karadeniz Sahili için bir parantez açmak isterim.

Karadeniz Sahili’nde mevcut bir sahilyolu var. İstanbul Pendik’ten Şile’ye devlet yolu, Şile’den Kaynarca’ya köy yolu (nitekim birkaç seneye burası da devlet yolu standardında olacak) Kaynarca’dan Amasra’ya devlet yolu, Amasra’dan Sinop’a köy yolu ve Sinop’tan Sarp Sınır Kapısı’na kadar devlet yolu standardında bir yolumuz bu sahilyolu. 2035’e kadar köy yolu olan kısımların da devlet yolu standardına dönüşeceğine eminim. Ancak bu sahilyolunda hızlı hareket çok kısıtlı olduğu bir gerçek. O sebepten ötürü İstanbul’dan Sarp’a kadar sahilyoluna paralel bir de otoyol yapılması lazım. Öncelikli etap Sinop - Amasra olmalı.

1 Beğeni

Bir aralar ulaştırma ve altyapı Bakanlığı’nın düzce Zonguldak otoyolu projesi vardı o projeyi revizyon yapıp düzce Sinop otoyolu şeklinde yapılması daha makul olur… Sinop Samsun arası devlet yolu kurtarır Samsun’dan sarp sınır kapısına kadar da Samsun sarp hızlı tren hattının güneyinden geçen ve sadece illere hizmet veren bir Samsun sarp otoyolu yapılsa daha iyi olur…