Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Türkiye'nin Karayolu Tünelleri | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Türkiye'nin Karayolu Tünelleri

Tüneller


nDSFort6tUCz1bzKOQGy0w


Screenshot_20240417_202508



Türkiye’de özellikle dağlık alanların fazla yer kapladığı engebeli coğrafyanın fazla bulunduğu yer hiç şüphesiz doğu Karadeniz bölümü ve doğu Anadolu bölgesi olmaktadır… Yaklaşık 2000 yılından önce ağırlık verilmeyen karayolu tünellerine teknolojinin ilerlemesi ve bilgi birikiminin artması hasebiyle 2010 yılından itibaren Türkiye’de yaklaşık tek güzergah üzerinde çift tüplü 5.000 ve 15.000 km lik tünel yapılmasına başlanmıştır… Örneğin Trabzon’u Erzurum’a bağlayan yeni Zigana tüneli inşaatına 2016 yılında başlanmış olup 2023 yılında bitirilmiştir Ovit tüneli inşaatına ise 2012 yılında başlanmış olup 2018 yılında açılmıştır Ovit tüneli Rize’yi Erzurum’a bağlayan kuzey güney akslı karayolu üzerindedir. Ayrıca doğu Anadolu bölgesinin karayolları kuzey güney akslı olup genellikle bölünmüş yolların veya inşaatı devam eden bölünmüş yolları doğu batı akslı D-100 karayolu ile D-010 karayolunu birbirine bağlar. Özellikle doğu Anadolu bölgesinin karayolları mega projeleri de burada ki görselde yer almaktadır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Yeni Zigana Tüneli’nden bir yılda 1 milyon 770 bin araç geçti​

Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt ve Erzurum’a bağlayan Yeni Zigana Tüneli’nden bir yılda 1 milyon 770 bin araç geçti.​

image


Zigana Dağı’nın eteğinde 14,5 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın üçüncü, Avrupa ve Türkiye’nin en uzun çift tüplü kara yolu tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 3 Mayıs 2023’te ulaşıma açıldı. Tünel sayesinde 8 kilometre kısalan güzergahta seyahat süresi düştü. Seyahat süresi otomobiller için 10 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika olmak üzere ortalama 20 dakika azaldı.

Uluslararası Yol Federasyonu 2023 Global Başarı Ödülleri kapsamında “yapım metodolojisi” kategorisinde en iyi proje ödülüne layık görülen tünel, mevcut Trabzon-Gümüşhane hattındaki keskin viraj ve rampaların yanı sıra dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemleri de ortadan kaldırarak sürücülere daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sağlıyor.

image


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AA muhabirine, Yeni Zigana Tüneli’nin, Doğu Karadeniz’in en önemli merkezi konumundaki Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan güzergahta inşa edildiğini söyledi.

Tünelin, Trabzon-Aşkale Yolu’nun 44’üncü kilometresindeki Maçka-Başarköy mevkisinde 1015 metre kotunda başladığını belirten Uraloğlu, “1264 metre kotuna yüzde 3,30 eğim ile tırmanmakta, yüzde 0,85 eğimle inerek 67’nci kilometrede yer alan Köstere-Gümüşhane Yolu’na 1212 metre kotunda köprülü kavşak ile bağlanmaktadır.” dedi.

image


Uraloğlu, 14,5 kilometrelik çift tüpten oluşan tünelin uzunluğunun bağlantı yollarıyla 15,1 kilometreye ulaştığını ifade ederek, “Zigana Tüneli havalandırma sistemleri, kara yolu tünellerinde Türkiye’de ilk defa yapılan dikey şaft yapıları ile teşkil edilmiştir. Proje kapsamında her bir istasyonda bir adet temiz, bir adet kirli hava olmak üzere 2 istasyonda toplam 4 adet havalandırma şaft yapısı bulunmaktadır.” diye konuştu.

image

“Mevcut güzergahtaki 90 viraj ortadan kaldırıldı”​

Yeni Zigana Tüneli’nin inşasıyla 12 metre genişliğindeki mevcut devlet yolunun 2x2 şeritli bölünmüş yol haline getirildiğine dikkati çeken Uraloğlu, “Projenin tamamlanarak hizmete açılmasıyla, Zigana’nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve birinci tünelde 1825 metreye indirilen kot, 600 metre daha aşağı çekilerek 1212 metreye inmiştir.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, mevcut güzergahtaki 90 virajın da ortadan kaldırıldığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Eğim yüzde 7,7’den yüzde 3,3’e düşürülerek yolun geometrisi iyileştirilmiştir. Güzergah 8 kilometre kısaltılmış, seyahat süresi otomobiller için 10 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika olmak üzere ortalama 20 dakika azaltılmıştır. Kış şartlarında kesintiye uğrayan trafiğin kesintisiz ve konforlu akışı tesis edilmiştir. Zigana Tüneli sayesinde bir yılda zamandan 152 milyon lira, akaryakıttan da 210 milyon lira olmak üzere 362 milyon lira tasarruf sağlandı. Karbon salınımı da 15 bin ton azaldı.”

image


Trabzon-Gümüşhane hattındaki keskin virajlar ve rampalarla birlikte dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemlerin de ortadan kaldırıldığını anlatan Uraloğlu, “Trafiğin Karadeniz sahil kesimindeki yerleşkelere, limana, turizm ve sanayi merkezlerine sorunsuz akışı sağlandı, yurt içi kara yolu ulaşımı ile uluslararası ticaretin daha hızlı ve güvenilir yapılmasına katkıda bulunuldu.” dedi.

Uraloğlu, Zigana Tüneli ve bağlantı yollarının yapım, tasarım ve kontrolünde yüzde 100 yerli ve milli kaynakların kullanıldığının altını çizerek, “Proje, Türk mühendisleri ve işçileri tarafından inşa edilmiştir. Zigana Tüneli, ülkemizin ve Avrupa’nın en uzun çift tüplü kara yolu tünelidir. Zigana Tüneli’nden hizmete sunulduğu 3 Mayıs 2023’ten bugüne kadar 1 milyon 770 bin araç geçiş yaptı.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı
 

Konfor ve Güvenli Yolculuğun Teminatı Sabuncubeli Tüneli Tam 6️⃣ Senedir Hizmet Veriyor!💫

Proje sayesinde;
İzmir ile Manisa arasındaki ulaşım 15 dakikaya indi.
Zamandan 356 milyon TL, akaryakıttan 92 milyon TL olmak üzere her yıl toplam 448 milyon TL tasarruf ettik. Karbon emisyonunu 7 bin ton azalttık.

🇹🇷
 

14,3 km’lik Ülkemizin En Uzun İkinci Tüneli Olan Ovit 6️⃣ Yaşında!

Ovit Tüneli sayesinde;
🔸 Ovit Dağı Geçidi’nin her mevsim koşulunda trafiğe açık kalmasını ve güvenli trafik akışını sağladık.
🔸 Güzergâh 4 km kısaldı.
🔸 Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun birbiriyle olan bağlantıları arttı.
🔸 Zamandan 41 milyon TL, akaryakıttan 13 milyon TL olmak üzere her yıl toplam 54 milyon TL tasarruf ettik; karbon emisyonunu 966 ton azalttık.

🇹🇷
 
  • #18
Çanakkale Ayvacık - Küçükkuyu Yolu, Assos ve Troya Tünelleri 2 Senedir Vatandaşımızın Hizmetinde!✨

🔹Kaz Dağları’ndaki 50 dk'lık zorlu yolculuk, 5 dk'ya düştü.
🔹Zamandan ve akaryakıttan 5️⃣7️⃣9️⃣ milyon TL tasarruf sağlandı.
🔹Karbon salınımı da 5 bin ton azaltıldı.

'Zor'u kolaya dönüştüren projelerle
#TürkiyeHızlanıyor 🇹🇷

094230.jpg


Kaynak: Abdulkadir URALOĞLU / X
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular