Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Üroloji | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Üroloji

Emir

Moderatör
Moderatör
Üroloji, böbrekler, üreterler, mesane, üretra, penis, testisler ve prostat bezi dahil olmak üzere erkek ve dişi üreme ve idrar sistemlerini inceleyen tıbbi bir uzmanlık alanıdır.

Ürologlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli ürolojik hastalık ve durumları teşhis ve tedavi eder:
  • Prostat kanseri: Prostat bezinde başlayan bir kanser türüdür.
  • Mesane kanseri: Mesanede başlayan bir kanser türüdür.
  • Böbrek kanseri: Böbreklerde başlayan bir kanser türüdür.
  • Penis kanseri: Peniste başlayan bir kanser türüdür.
  • Testis kanseri: Testislerde başlayan bir kanser türüdür.
Ereksiyon disfonksiyonu: Bir erkeğin penise yeterli kan akışının olmaması nedeniyle ereksiyon olma veya sürdürme yeteneğinin olmamasıdır.

Peyronie hastalığı: Penisin eğri veya bükülmüş olmasına neden olan bir durumdur.

Erken boşalma: Bir erkeğin cinsel ilişkiye girdikten kısa bir süre sonra boşalmasıdır.

Kısırlık: Bir erkeğin veya kadının çocuk sahibi olamaması.
Böbrek taşı: Böbreklerde oluşan sert birikintilerdir.
Mesane taşları: Mesanede oluşan sert birikintilerdir.
Sisteit: Mesanenin iltihaplanmasıdır.
  • Üriner inkontinans: Bir kişinin idrarını tutma yeteneğinin olmamasıdır.
Ürologlar, ilaç, cerrahi ve diğer tedaviler dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleri sunabilir.

Ürolojik bir sorunun belirtilerini yaşıyorsanız, bir üroloğa görünmeniz önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, birçok ürolojik hastalığın başarılı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olabilir.
 
Merhabalar.
Üroloji ve onun alt kategorilerinden biri olan prostat kanseri de benim alanım sayılır. Çünkü geçen yıl ben prostat kanserinden ameliyat olmuş biri olarak bu konuda damdan düşenlerden sayılırım. 10.04.2023 tarihinde robot ile prostatektomi operasyonu geçirdim. Prostat kanseri sizi asla rahatsız etmez, ilk başlarda sizin prostat kanseri olduğunuzu belirten hiçbir işaret vermez. Siz kanser olduğunuzu önce PSA değerinizin yüksek olması ve akabinde doktorunuzun bu yükseklikten dolayı sizi makattan parmak muayenesi ile prostatınızın ne kadar büyüdüğü ve sertlik derecesine bakar. Eğer sizin prostatınız doktorun parmağına sert gelirse, siz artık bir prostat kanseri adayısınız demektir. Daha sonra sizi prostatınızdan parça almak üzere biyopsiye gönderir. Biyopsi uzmanları makattan kalın bağırsağınız içinden bir alet ile girer ve kör atışla prostatınızdan 12 parça alır ve alınan bu parçalar incelenmek üzere patolojiye gider. Patoloji sonucunda sizin prostat kanseri olup olmadığınız ve eğer tümör görülmüş ise, bu tümörün büyüklüğü ve agresif olup olmadığı sonuç raporları gelir ve duruma göre prostat ameliyatınıza karar verirler. Ameliyat öncesi vücudunuzda bir ilaçlı tarama yapılır ve prostat kanserinin bir başka organlara sıçrayıp sıçramadığı kontrol edilir ve ameliyat esnasında bu rapor da değerlendirilir. Benim ameliyatım esnasında prostatın tamamı, er bezlerinin her ikisi de, 10’a yakın lenf nodları ve bazı sinirler ve dokular da alındı. Alınan tüm organlar yeniden patolojiye gitti. Gelen sonuca göre, size ya ek tedavi uyguluyorlar, ya da aylık PSA değer takibi yapıyorlar.
 
Son düzenleme:
Ben 68 yaşıındayım. Prostat kanseri ameliyatı sonrası yaşayacağınız komplikasyonlar da var. Bunların en önemlisi idrar tutamama, idrar kaçırmadır. Daha sonra ameliyat yerlerinizden fıtık olma ihtimaliniz de oluyor. Üretranız daralabiliyor. Yani idrar kanalı, idrar torbası ile kamışa doğru uzanan kanal geçişinde daralabiliyor. Çünkü orası operasyon sırasında kesiliyor ve yeniden birbirine dikilerek ilave ediliyor. Ereksiyon problemi de yaşıyorsunuz. Orgazm oluyorsunuz ama kuru orgazm oluyorsunuz. Sinirleriniz ve damarlarınız zarar görüyor. İdrar tutamama ve ereksiyon sorunu bir yıl kadar sürüyor, eğer bu bir yılın içinde sorunlar eski haline dönebilirse dönüyor, ya da bu sorunlar kalıcı da olabiliyor. İdrar tutma sorununum düzeldi, ama ıkınma halinde illaki birkaç damla kaçıyor. Ereksiyon sorununda da kısmen iyileşme oldu ama yeterli değil. İlaç takviyesi ile normal hale geleceğini sanıyorum. İyi huylu prostat büyümesi kanser gibi sorunlu değil. Ama her operasyonun bir komplikasyonu var ve oluyor.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar