Yalova-Altınova

Altınova

Altınova, 1930 yılında Kocaeli’nin Karamürsel İlçesine bağlı bir köy konumunda iken, yaşanan nüfus artışı ile belde statüsü kazanmıştır. 6 Haziran 1995 tarih ve 550 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile de İlçe statüsü kazanarak Yalova İli’ne bağlanmıştır. Altınova’nın İlçe sınırları içerisinde; Tavşanlı, Kaytazdere ve Subaşı olmak üzere 3 belde ve 13 köyü bulunmaktadır. E–5 karayolu ile Antik hac ve ticaret (İPEK) yolunun kesiştiği bölgede bulunan Altınova, 1929 yılında, Bulgaristan’ın Rusçuk kentinden göç eden 40 aile tarafından Altınzade Çiftliğinin satın alınması ile kurulmuştur. İlçede meyvecilik ve seracılık Altınova ekonomisine yön veren etkenlerdendir. Ülkemizde üretilen dış mekân ve süs bitkilerinin % 65’i Altınova İlçe sınırları içerisinde üretilmektedir. Bölgede yetiştirilen elma, şeftali, armut, ayva, kiraz, vişne, kivi ve çilek gibi meyve türleri ile birlikte her türlü sebze üretimi yapılmaktadır.

Yalova’ya 27 km uzaklıkta, sahil kenarında yer alan Altınova İlçesi’nde farklı dönemlere ait hamam, su kemerleri, çeşme, kale kalıntıları gibi tarihi eserler bulunur. Bizans İmparatoru Constantinus tarafından kurulan ve annesi Helena’nın adını verdiği “Helenopolis”, bugünkü Hersek civarında önemli bir yerleşme merkeziydi. Doğu Roma İmparatorluğu’nun merkezi Constantinopolis (İstanbul) olduktan sonra, Iustinianos devrinde Helenopolis, İstanbul-İznik yolu üzerinde bulunduğu için çok önem kazanmıştır. Bugün Yalakdere olarak adlandırılan vadideki yolu kontrol eden Çobankale (Koyun hisar), tarihte Bizans ile Osmanlı arasında meydana gelen Bafeus Savaşı’na (1302) tanıklık etmiştir. Osmanlılar bundan sonra aşiret olmaktan çıkarak, kendisine katılanlarla birlikte hızlı bir şekilde devlet düzenine geçmiştir.

Altınova İlçesinin 3 beldesi;
Kaytazdere Beldesi
Subaşı Beldesi
Tavşanlı Beldesi

13 köyü bulunmaktadır.
Ahmediye Köyü
Aktoprak Köyü
Çavuşçiftliği Köyü
Fevziye Köyü
Havuzdere Köyü
Hersek Köyü
Karadere Köyü
Örencik köyü
Sermayecik Köyü
Soğuksu Köyü
Tevfikiye Köyü
Tokmak Köyü
Geyikdere Köyü.

HERSEK LAGÜN GÖLÜ

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Darülaceze Vakfı mülkiyetindeki Hersek köyü doğusunda 199 parselde yer alan ve Ülkemizin 1994 Uluslararası Ramsar (sulak alanların korunması) sözleşmesiyle belirlenen sulak alan tanımlamasına uyan Hersek Lagün Gölü; ender bulunur bir jeomorfolojik oluşum göstermesi; su bitkileri, balık ve kuş türleri açısından önem arz etmesi nedeniyle Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 05.11.2004 tarih ve 202 sayılı kararı ile 1.Derece Doğal Sit alanı olarak tescil edilmiştir.

Yalova Yeşil&Mavi Turizm seyir yolu güzergâhında bulunan Hersek Lagün Gölü Manyas kuş cenneti gibi yaklaşık 1000 farklı kuş türü barındırmakla birlikte göçmen kuşlarında geçiş noktası olması nedeniyle ayrı bir güzellik sergilemektedir.

Altınova Belediye Başkanlığınca 10 seneliğine kiralanan göl ve çevresi İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile ortak hazırlanan çevre düzenleme, mesire yeri ve kamp alanı projeleriyle halka açık sosyal tesis alanı olarak hizmete sunulacaktır.




Kaynak: T.C Yalova Valiliği

1 Beğeni

Yalova’da restore edilen son dönem Osmanlı mimarisi örneği mescit açıldı

Yalova’da 1908 yılında yapılan ve Türkiye’nin en küçük mescitlerinden biri olan Hacı Muratlar Mescidi, yapılan restorasyonun ardından törenle ibadete açıldı.

16.02.2024-Yalova

Altınova ilçesine bağlı Fevziye köyünde 4,5 metre eninde, 6 metre boyundaki son dönem Osmanlı mimarisi örneği mescit, İl Özel İdaresi tarafından yürütülen proje kapsamında restore edildi.

“Bağdadi” mimari tekniğiyle inşa edilen yapının açılış töreninde konuşan Vali Hülya Kaya, mescidi tekrar ibadete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Mescidin çok önemli bir eser olduğunu vurgulayan Kaya, “Burası belki de Türkiye’deki en küçük mescitlerden birisi ama uzun yıllar boyunca atıl bir vaziyetteydi. Özel İdare genel sekreterimiz, meclis başkanımız ve meclis üyelerimiz böyle bir duyarlılık göstermişler ve buranın restorasyonuyla ilgili proje hazırlanmış. Bizim için de çok önemli bir adımdı. Bundan sonraki çalışmalarımızda her geçen gün daha büyük eserleri, buranın tarihiyle ilgili olan bağımızı güçlendirecek eserleri ortaya çıkarmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ise köylerin alt ve üst yapılarını geliştirmenin dışında tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak için eserleri tespit edip, tescillerini ve restorasyonunu yaptıklarını dile getirdi.

Yalova’nın deprem bölgesinde olması nedeniyle mescidin zemininde de iyileştirme yapıldığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda yapı askıya alınarak temelde, zeminde iyileştirmeler ve statik güçlendirmeler yapılarak daha sağlıklı ve uzun ömürlü olması sağlanmıştır. Yapımızı yaklaşık 1 milyon 600 bin lira maliyetle tamamlamış olduk. Vatandaşlarımızın hem ibadet öncesi hem sonrasında gelip rahatlıkla vakit geçirebilecekleri sosyal alanları da entegre ederek çevre düzenlemesi de gerçekleştirmiş olduk. 100 yıl öncesinden gelen bir adet vardı. Biz özellikle bu adetin de burada yaşatılmasını istiyorduk.

Aynı Yürüyen Köşk’e benzer hikayesi olan bir ağacımız da var burada. Mescidin yanındaki meşe ağacı minare olarak kullanılarak ezan okunurdu. Biz de bu geleneği sürdürmek adına basit bir yapıyla ağacın üstüne ulaşılabilir bir hale getirdik. Yine ağacın da tescil süreciyle ilgili başvuruda bulunduk. Tescile değer bir ağaç olduğu kanaatiyle Bursa Tabiat Varlığı Bölge Kurulumuzca tescil süreci devam ediyor. İnşallah bu yıl içerisinde ağacımızın tescil sürecini tamamlamış olacağız."

İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel de “Altınova’dan Armutlu’ya kadar 43 köyümüzde, şehir merkezlerimizde, beldelerimizdeki tarihi yapıları ve değerleri tespit ediyoruz. İlkinin açılışını yapmak hepimize nasip oldu. Daha nice açılışlarda, restorasyon projelerinde böyle tarihi değerleri şehrimize, ülkemizin kültür hayatına, turizm hayatına kazandırdığımız buluşmalarda bir araya gelmek dileğiyle.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdeleyi kesen Vali Kaya, daha sonra Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca tarihi eser olarak tescillenen ibadethane ve yanındaki meşe ağacı hakkında yetkililerden bilgi aldı.
https://www.aa.com.tr/tr/kultur/yalovada-restore-edilen-son-donem-osmanli-mimarisi-ornegi-mescit-acildi/3139859

1 Beğeni