Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Yalova-Çınarcık | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Yalova-Çınarcık

crypton

Uzman
Uzman

Çınarcık​

Çınarcık İlçesinin bulunduğu topraklarda, milattan üç-dört bin yıl önce kurulmuş yerleşim merkezleri vardır. Bölgeye M.Ö. 1200 yıllarında Frigyalılar’ın, M.Ö. 700 yıllarında Kimmiryalı’ların akınından sonra, Bithynler’in bölgeye kendi adlarını verdiklerini ve tamamen egemen olduklarını görmekteyiz. Bu egemenlikten sonra Helenistik Devir’de M.Ö. 3. yüzyıl başlarında bağımsız bir krallık kurdukları görülmektedir. M.Ö. 74 yılında Bithynia kalıtım yoluyla Romalılara geçmektedir. Roma İmparatoru Constantinus zamanından kalma tarihi kalıntılara, Çınarcık ve köylerinde rastlamak mümkündür. 1325 yılında, Türklerin eline geçen Çınarcık, Kurtuluş Savaşı yıllarında üç defa işgal edilmiş ve en son 19.7.1921 tarihinde düşman işgalinden tamamen kurtarılmıştır.

İlçenin Ortaburun Köyü, Aşağı Kocadere ve Yukarı Kocadere halkının malları, Rumlar tarafından aldatılarak alınmış, mal sahipleri acımasızca öldürülmüştür. Kocadere Köyü’ndeki mezalim, “soykırım”, yakıp yıkma hepsinden korkunç olmuştur.

Bu köyde 230’u toplu öldürme olmak kaydı ile öldürülenlerin sayısı 830’i aşmıştır. Bu olay her yıl 29 Nisan’da çeşitli etkinliklerle anılır.

Çınarcık’ın, Rumlar dönemindeki adı Kio’dur. “Temiz havası olan şehir” anlamına gelen bu sözcükten sonra da, sahip olduğu ulu çınarlardan dolayı Çınarcık ismini almıştır.

Ancak Fevzi Çakmak’ın burayı ziyaretinde, Belediye Parkı’ndaki (Çınaraltı Gazinosu) anıt çınarı gördüğünde, “Çok yazık etmişler buraya Çınarcık demekle, Kocaçınar demeliydiler” şeklinde konuştuğu söylenmektedir.

Marmara Bölgesinin en gözde tatil beldelerinden biri olan Çınarcık, kolay ulaşımı, temiz denizi, orman ve sayfiye alanları ile her dönemde olduğu gibi bugünde çekiciliğini korumaktadır. Ormanlarla kaplı Samanlı Dağlarının kuzey yamacından denize uzanan Çınarcık ilçesi, doğal bitki örtüsü ve dört mevsim turizme açık alanları ile bölgenin en fazla talep gören turizm merkezlerindendir.

Koru Köy’den başlayıp, Esenköy’e kadar uzanan bir kıyı şeridi üzerinde yer alan ilçede, Paşa Limanı Burnu, Kocadere Burnu, Dikilitaş Burnu, Dermaz Burnu, Baba Burnu, Orman Uçuğu Koyu, Engere Koyu, Mersin Burnu, Kalem Burnu ve Çaldere Burnu sayılabilecek doğal güzelliklerdendir.

Çiçek bahçeleri, koyları temiz sahil şeridi ve her yaşa hitap eden eğlence merkezleri ile vazgeçilmez bir yerleşim yeridir.
Çınarcık, denizi, güneşi ve hareketli yaz akşamları ile Türkiye’nin en gözde tatil beldesi, cıvıl cıvıl kıyı turizminin yanı sıra dağ sporlarına müsait orman alanları, sakin ve serin mesire yerleri ile tam bir dinlenme yeridir.

İlçeye bağlı 3 Belde, 4 Köy bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla şöyledir;

Beldeler;
  1. Koru Beldesi
  2. Esenköy Beldesi
  3. Kocadere Beldesi
Köyler;
  1. Çalıca Köyü
  2. Teşvikiye Köyü
  3. Şenköy
  4. Ortaburun Köyü’dür.
    görüntü


    görüntü


    görüntü
Kaynak: T.C Yalova Valiliği
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar