Çaycuma
Bölge Türklerden önce Bizans hakimiyetindeydi. İlçenin ismini “Çay” ve “Cuma” sözcüklerinden aldığı söylenmektedir. Bir rivayette de Yakademirciler köyü ile Velioğlu köyü sakinlerinin ortaklaşa yaptırdıkları “Çay Cami” zamanla Çaycuma adına dönüşmüş ve İlçe bugün ki ismini almıştır. 1883 Yılında Çarşamba divanı adıyla Bartın İlçesine bağlanan Çaycuma, daha sonra Devrek İlçesine bağlı bir bucak halini almış ve 1.11.1944 yılında Devrek’ten ayrılarak İlçe statüsüne kavuşmuştur.
İlçede Merkez Belediye ile birlikte Filyos, Saltukova, Perşembe, Karapınar, Nebioğlu olmak üzere 6 Belediye, bu belediyelere bağlı 33 mahalle ve İlçeye bağlı 83 köy bulunmaktadır. 2020 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre nüfusun 44.722’si erkek, 46.175’i kadın olmak üzere toplam nüfus 90.897 kişidir ve 2019 yılı ile kıyaslandığında 341 kişilik bir nüfus artışı konusudur. Detaylı nüfus bilgileri için tıklayınız
Çaycuma Filyos Çayının doğu ve batısını oluşturan ovalar üzerine kurulmuştur. En yüksek dağı 600 m ile Balat Dağıdır. İlçe Zonguldak-Ankara demiryolu güzergahı üzerinde 30 km lik demiryolu ağına sahiptir. Batı Karadeniz Bölgesinin tek havaalanı olan Saltukova/Çaycuma Havaalanı İlçenin stratejik önemini artırmaktadır.
İlçe ekonomisine ve dolayısıyla istihdamına katlı sağlayan sektörlere OYKA Kağıt Fabrikası, Çaytaş ve Filyos Ateş Tuğla Fabrikaları, Yurtbay Kiremit ve Yurtbay Yem Fabrikaları, Çaycuma Süt Ürünleri Fabrikaları örnek verilebilir. Ayrıca Filyos Projesinin hayata geçirilmesi ile bölgenin sahip olduğu önem ve istihdam olanaklarının daha da artması beklenmektedir.
Batı Karadeniz Bölge turizmi açısından Filyos Beldesi Teon Antik Kenti kazısının tamamlanması ve Kadıoğlu Köyünde bulunan mozaiklerin gün yüzüne çıkarılması Çaycuma’ya farklı bir ivme ve görünüm kazandırabilecek alanlardır.
T.C Zonguldak Valiliği