Kilimli
Kilimli 1926 yılında Nahiye olmuş, 1952 yılında Belediye kurulmuş ve “12.11.2012 tarih 28489 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile İlçe statüsüne kavuşmuştur. Zonguldak İl merkezine 7 km mesafededir. İlçe, Merkez Belediyenin yanında Çatalağzı, Gelik ve Muslu olmak üzere toplam 4 belediyeye; Göbü, Türkali, Kurtköy ve Şirinköy’den oluşan 4 köye ve 24 mahalleye sahiptir. 2020 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre nüfusun 17.086’sı erkek, 17.064’ü kadın olmak üzere toplam 34.150 kişidir ve 2019 yılı ile kıyaslandığında 679 kişilik bir nüfus kaybı söz konusudur. Detaylı nüfus bilgileri için tıklayınız
İlçenin en yüksek tepesi 1.115 m ile Hasan Tepesidir ve İlçe sınırları içinde ova yoktur. Ekonomik yapıyı İl genelinde olduğu gibi kömür madeni şekillendirirken balıkçılık da İlçede önemli bir geçim kaynağıdır. Türkiye Taş Kurumuna ait Karadon ve Gelik Müesseseleri İlçe sınırlarında yer almaktadır. Bunun yanında İlçeyi diğer ilçelerden ayıran en belirgin özelliği sahip olduğu termik santrallerdir; Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) ve Zonguldak Eren Termik Santrali (ZETES). ZETES’in 3 ünitesi mevcuttur ve böylece İlçede 4 adet termik santral bulunmaktadır.
İlçe sahip olduğu demiryolu bağlantısı ve mağara oluşumu ile de öne çıkmaktadır. Cumayanı, İnağzı ve Kızılelma mağaraları doğal dokunun birer parçasını oluşturmaktadır. Ayrıca Göbü ve Türkali Köyü sahilleri yaz aylarında vatandaşlarımızca yoğun olarak kullanılmaktadır.
T.C Zonguldak Valiliği