turgutkuzan
Paylaşımcı Üye
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.
"21. Yüzyıl İçin 21 Ders" İsrailli tarihçi, yazar Yuval Noah Harari'nin bir kitabının ismidir.
Gemini ve ChatGPT yapay zekâlarından kitabın özetini ve analizini istedim.
Gemini daha detaylı bilgi verdiği için, Gemini’nin verdiği bilgileri esas alarak düşüncelerimi paylaşacağım.
Öncelikle kitabın SİPARİŞ üzerine yazılmış olduğu izlenimi edindim. Çünkü birçok hususta İsrail öğretilerine aykırı öneriler mevcut.
İsrail’de eğitim görmüş, İsrail’de yaşayan birinin bu fikirleri savunması çok zayıf bir ihtimal.
İkinci dikkatimi çeken husus FITRAT diye bir kavram olmadığı esasına dayalı olarak yazılmış. Bu da önerilerinin çoğunu UYGULANMASI İMKÂNSIZ yapıyor.
Tespitlerini derli toplu olması yönüyle beğensem de, bir kısım tespitlerine katılmıyorum.
Tablo 1: "21. Yüzyıl İçin 21 Ders" Kitabının Ana Bölümleri ve Temaları
"21. Yüzyıl İçin 21 Ders" İsrailli tarihçi, yazar Yuval Noah Harari'nin bir kitabının ismidir.
Gemini ve ChatGPT yapay zekâlarından kitabın özetini ve analizini istedim.
Gemini daha detaylı bilgi verdiği için, Gemini’nin verdiği bilgileri esas alarak düşüncelerimi paylaşacağım.
Öncelikle kitabın SİPARİŞ üzerine yazılmış olduğu izlenimi edindim. Çünkü birçok hususta İsrail öğretilerine aykırı öneriler mevcut.
İsrail’de eğitim görmüş, İsrail’de yaşayan birinin bu fikirleri savunması çok zayıf bir ihtimal.
İkinci dikkatimi çeken husus FITRAT diye bir kavram olmadığı esasına dayalı olarak yazılmış. Bu da önerilerinin çoğunu UYGULANMASI İMKÂNSIZ yapıyor.
Tespitlerini derli toplu olması yönüyle beğensem de, bir kısım tespitlerine katılmıyorum.
Tablo 1: "21. Yüzyıl İçin 21 Ders" Kitabının Ana Bölümleri ve Temaları
Bölüm Numarası | Ana Tema | Bölümler |
I. | Teknolojik Zorluklar | Hayal Kırıklığı, İş, Özgürlük, Eşitlik, Topluluk |
II. | Politik Zorluklar | Medeniyet, Milliyetçilik, Din, Göç |
III. | Umutsuzluk ve Umut | Terörizm, Savaş, Alçakgönüllülük, Tanrı, Sekülerizm |
IV. | Gerçek | Cehalet, Adalet, Post-Gerçek, Bilim Kurgu |
V. | Direnç | Eğitim, Anlam, Meditasyon |