Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

21. Yüzyıl İçin 21 Ders | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

21. Yüzyıl İçin 21 Ders

turgutkuzan

Paylaşımcı Üye
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

"21. Yüzyıl İçin 21 Ders" İsrailli tarihçi, yazar Yuval Noah Harari'nin bir kitabının ismidir.

Gemini ve ChatGPT yapay zekâlarından kitabın özetini ve analizini istedim.

Gemini daha detaylı bilgi verdiği için, Gemini’nin verdiği bilgileri esas alarak düşüncelerimi paylaşacağım.

Öncelikle kitabın SİPARİŞ üzerine yazılmış olduğu izlenimi edindim. Çünkü birçok hususta İsrail öğretilerine aykırı öneriler mevcut.

İsrail’de eğitim görmüş, İsrail’de yaşayan birinin bu fikirleri savunması çok zayıf bir ihtimal.

İkinci dikkatimi çeken husus FITRAT diye bir kavram olmadığı esasına dayalı olarak yazılmış. Bu da önerilerinin çoğunu UYGULANMASI İMKÂNSIZ yapıyor.

Tespitlerini derli toplu olması yönüyle beğensem de, bir kısım tespitlerine katılmıyorum.

Tablo 1: "21. Yüzyıl İçin 21 Ders" Kitabının Ana Bölümleri ve Temaları

Bölüm NumarasıAna TemaBölümler
I.Teknolojik ZorluklarHayal Kırıklığı, İş, Özgürlük, Eşitlik, Topluluk
II.Politik ZorluklarMedeniyet, Milliyetçilik, Din, Göç
III.Umutsuzluk ve UmutTerörizm, Savaş, Alçakgönüllülük, Tanrı, Sekülerizm
IV.GerçekCehalet, Adalet, Post-Gerçek, Bilim Kurgu
V.DirençEğitim, Anlam, Meditasyon

• Beğen
Tepkiler: Rime
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Harari "infotech ve biotech"e "ikiz devrimler" kavramlarını kullanarak, sinerjik bir tehdidi vurguluyor.

Daha anlaşılır şekilde söyleyecek olursak, yapay zekâ ve biyolojik teknolojinin birleşerek oluşturdukları etkinin, ayrı ayrı etkilerinin toplamından daha büyük birleşik bir etki üreteceği görüşünü savunuyor ve bu etki yıkıcı olacaktır diyor.

Günümüzde POPÜLER olmuş bir görüşü savunuyor.

Harari’nin Tehdit olarak gördüğü hususlar ve Önerileri​

Tehdit
Harari’nin Önerisi
İşsizlik ve beceri yetersizliğiZihinsel esneklik, yaşam boyu öğrenme
Veri manipülasyonuVeri denetimi, bireysel gizlilik yasaları
Küresel adaletsizlikUluslararası düzenlemeler ve etik standartlar
Zihin kontrolü ve algoritmik yönlendirmeKişisel farkındalık, meditasyon, bilinç eğitimi
Teknoloji tekelleşmesiAçık kaynak, küresel adalet ilkeleri, dijital kamu malı anlayışı
Bu görüş, “FITRAT” I dikkate almamaktadır.

İnsanlar fıtratları gereği olumsuzluklar karşısında İKİ TÜRLÜ davranış gösterirler.

• Olumsuzluğa tepki gösterirler
  • Olumsuzluk üzerine ETKİ uygulayarak, zararlarını bertaraf ederler.
TEPKİ bir eylemin yapılmamasını sağlamayı amaçlar, ETKİ eylemin en güzel şekilde yapılmasını amaçlar.

TEPKİ olumsuzluk içerir, ETKİ olumluya yönlendirir.

Daha anlaşılır söyleyecek olursak, yapay zekâ ve biyoteknolojinin olumsuz etkileri ortaya çıktıkça, insanların bir kısmı yapay zekâ ve biyoteknolojiye karşı tepki göstermeye başlayacaklardır. Bir kısmı da ortaya çıkan olumsuzlukları bertaraf edecek ÇÖZÜMLER üretecektir. FITRAT bunu gerektirir. Sonunda DENGE noktasına ulaşılacaktır.

Konu görüntüleyen kullanıcılar