Adana-Altın Koza Kültür ve Sanat Festival

HasanTürk

Moderatör
Moderatör
5350-pjKkY


1992’de Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali adı altında düzenlenen festival, Türk Sineması’nın geleceğine de sahip çıkar. Festival, Öğrenci Filmleri Yarışması‘nı da programına ekler ve Türkiye’de ilk kez bu alanda yarışma düzenleyen festival olur.

Türk Sinemasını halkla buluşturmak, geleceğin genç kuşaklarını teşvik etmek ve desteklemek amacıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selahattin Çolak’ın yeniden hayata geçirdiği festivalin 7.’si 20 Eylül-5 Ekim 1993 tarihleri arasında gerçekleştirilir.

İlk dört yıl neredeyse festivalin tüm ödüllerini toplayan Yılmaz Güney’in “Yol” filmi 12 yıllık hasretten sonra ilk kez kendi seyircisiyle festival kapsamında Adana’da özel olarak gösterilir.

1994’te Aytaç Durak Başkanlığı’nda düzenlenen 8. Altın Koza Film Festivali’nde bir ilk yaşanarak festivale Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Seyhan ve Yüreğir Belediyeleri de sahip çıkar.
  1. Festivalde festivalin adı şehri daha iyi tanıtacağı gerekçesiyle ‘Adana Film Festivali’ olarak değiştirilir. Türkiye sinemasında böylesine önemli bir yere sahip olan festivalin böyle bir sebeple köklerinden uzaklaşması, sinema dünyasında birçok kişi tarafından tepkiyle karşılanır.
Başkanlığını Zeydan Karalar’ın yaptığı 26. Festival’de festivalin adı “Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali” olarak değiştirilir ve Altın Koza yeniden adına kavuşur.

Ayrıca 26. Altın Koza Film Festivali, Filmmor ile sinema sektöründe 2020 yılına kadar cinsiyet eşitliğinin sağlanmış olmasını hedefleyen uluslararası 5050×2020 kampanyasını imzalayarak kadınlara verdiği desteği gösteren Türkiye’deki ilk festival olur.

Sinema sektöründe görev alan kadınları maddi ve manevi olarak desteklemeyi içeren kampanya; Cannes, Venedik, Berlin, Toronto ve Locarno da dahil 35 uluslararası film festivali tarafından imzalanır.
  1. Adana Altın Koza Film Festivali, 2021 yılında Zeydan Karalar’ın onursal başkanlığında gerçekleştirilir. Bu festivalin onur ödülleri; Şerif Sezer, Yavuz Turgul ve Haluk Bilginer’e takdim edilir.
Festivali özüne, en saf haline döndürmek hedefi ile çıkılan bu yolda öncelikle 26. Festivalde Altın Koza, adına tekrar kavuşmuş sonrasında ise halkın festivali olarak başlayan bu festivalin yine halka dönmesi, halk ile buluşması sağlanmıştır.

Festival ile salonlarda düzenlenen ödül törenleriyle yetinmeyip, Adana’nın 15 ilçesinde yazlık ve gezici sinema kurulmuş, sergiler, söyleşiler, atölyeler ve yüzlerce film gösterimi gerçekleştirilmiştir. Festivalin gerçek sahibi olan halkımızla sanat ve sanatçılar bir araya getirilmiş, halkın gösterdiği yoğun ilgi ve destek sayesinde Altın Koza yoluna güçlenerek devam etmiştir.
 

Altın Koza’da Jüri Başkanı Nuri Bilge Ceylan​

Adana’da bu yıl 31’si gerçekleştirilecek olan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin jüri başkanı Nuri Bilge Ceylan oldu.​

31-adana-altin-koza-film-festivalinin-juri-baskani-nuri-bilge-ceylan-oldu


23-29 Eylül’de gerçekleştirilecek 31. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin jüri başkanı usta yönetmen oldu.
Altın Koza Film Festivali’nin resmi sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, “31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Jüri Başkanı sinemamızın auteur yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan. Filmleriyle uluslararası alanda büyük başarılar elde eden yönetmen, senarist, yapımcı ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na başkanlık edecek” ifadelerine yer verildi.

KAYNAK: İHA
 

Adana Altın Koza’nın Jüri Üyeleri Belli Oldu​

juri-baskani-nuri-bilge-ceylan

23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri üyeleri açıklandı.​

23-29 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek 31. Uluslararası ’nin Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması sinde, oyuncu ve yönetmen Mehmet Aslantuğ, oyuncu Serenay Sarıkaya, yazar ve senarist Nermin Yıldırım, yönetmen ve senarist Mustafa Kara, kurgucu Ayris Alptekin ile yazar, film eleştirmeni, küratör Müge Turan yer alıyor.

Sinemamızın en önemli auteur yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan’ın başkanlığını yapacağı jüride; 1994’te Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu seçildiği “Yalancı”, “Bir Kadının Anatomisi”, “Akrebin Yolculuğu”, “Yengeç Sepeti” gibi ödüllü filmler ve “Bir İstanbul Masalı”, “Hanımın Çiftliği” gibi dizilerin oyuncusu-yönetmen Mehmet Aslantuğ, “Şaşkın”, “Plajda”, “Behzat Ç. Ankara Yanıyor”, “Lale Devri”, “Medcezir”, “Şahmaran”, “Kimler Geldi, Kimler Geçti” gibi film ve dizilerin oyuncusu Serenay Sarıkaya, “Ev”, “Misafir”, “Dokunmadan”, “Unutma Dersleri”, “Unutma Beni Apartmanı” kitaplarının yazarı ve senarist Nermin Yıldırım, “Umut Adası” ve “Kalandar Soğuğu” filmlerinin yönetmeni ve senarist Mustafa Kara, “Kar”, “Kumbara”, “Beni Sevenler Listesi”, “Yurt” filmlerinin kurgucusu Ayris Alptekin ile yazar, film eleştirmeni ve küratör Müge Turan yer alıyor.

En İyi Film Ödülü’nün 1 Milyon 500 Bin TL para ödülüyle destekleneceği Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması için başvurular 16 Ağustos Cuma günü sona eriyor.
  1. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali
23-29 Eylül 2024

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali
 
Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali
images (24)


FESTİVAL TAKVİMİ

16 Ağustos 2024, Cuma

Yarışma Başvuruları İçin Son Gün

(Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Adana Kısa Film Yarışması, Öğrenci Kısa Film Yarışması)

20 Ağustos 2024, Salı

Edebiyat Uyarlaması Uzun Metraj Senaryo Yarışması

Başvuruları İçin Son Gün

23 Eylül 2024, Pazartesi

Festival Açılış ve Orhan Kemal Emek Ödülleri Töreni

26 Eylül 2024, Perşembe

Onur Ödülleri Töreni

28 Eylül 2024, Cumartesi

Büyük Ödül Töreni ve Kapanış

KAYNAK: BÜLTEN
 

Adana Altın Koza’da yarışacak filmler belli oldu​

40513

23-29 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin merakla beklenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda finale kalan 11 film belli oldu.​

Adana Altın Koza’da yarışacak filmler belli oldu
Bildiğiniz Gibi Değil (Vuslat Saraçoğlu)

Gecenin Kıyısı (Türker Süer)

Hakkı (Hikmet Kerem Özcan)

Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri (Murat Fıratoğlu)

Hiçbir Şey Yerinde Değil (Burak Çevik)

On Saniye (Ceylan Özgün Özçelik)

Ölü Mevsim (Doğuş Algün)

Su Yüzü (Zeynep Köprülü)

Umut (Hêvî) (Orhan İnce)

Yeni Şafak Solarken (Gürcan Keltek)

En İyi Film Ödülü’nün 1 Milyon 500 Bin TL para ödülüyle destekleneceği Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jürisinde, oyuncu ve yönetmen Mehmet Aslantuğ, oyuncu Serenay Sarıkaya, yazar ve senarist Nermin Yıldırım, yönetmen ve senarist Mustafa Kara, kurgucu Ayris Alptekin ile film eleştirmeni ve küratör Müge Turan yer alıyor.
Kaynak Küçüksaat
 
Yürütme Kurulu Üyeleri Menderes Samancılar, Mahmut Göğebakan, İsmail Timuçin, Hüseyin Orhan, Nebil Özgentürk, Esin Küçüktepepınar ve Mehmet Açar festivalin onursal başkanı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile bir araya geldi.
thumbs_b_c_97787cc892cfb89f580a76e7b7460b76


Toplantıda, 23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali öncesi yürütülen çalışmalar ve hazırlıklar hakkında bilgi verildi. Festival Yürütme Kurulu, festivalin başarıyla gerçekleşmesi için yapılan çalışmaları ve planlamaları paylaştı.

Zeydan Karalar, festivalin Adana’nın kültürel ve sanatsal yaşamına katkı sağlayacak önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayarak, bu yıl da festivalin büyük bir coşkuyla karşılanacağını belirtti.

Toplantı, festivalin detayları üzerinde yapılan görüş alışverişleri ile sona erdi.
 
Son düzenleme:
31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin kısa film yarışmalarına seçilen filmler belli oldu. Festivalin Uluslararası Kısa Film Yarışması, Adana Kısa Film Yarışması ve Öğrenci Kısa Film Yarışması’nda toplamda 51 film yer alıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 53904

23-29 Eylül tarihlerinde 31’inci kez kapılarını açmaya hazırlanan için heyecan artarken programdan detaylar da belli olmaya devam ediyor. Onur Ödülleri ve Orhan Kemal Emek Ödülleri’nin bu yılki sahipleri ve festivalin yarışmalı bölümlerinde görev yapacak jüri üyelerinin açıklandığı Altın Koza’nın programında yer alacak filmler de belli olmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinin ardından festivalin Uluslararası Kısa Film Yarışması, Adana Kısa Film Yarışması ve Öğrenci Kısa Film Yarışması’nda yarışacak kısalar da belli oldu.

51 ülkeden 535 filmin başvuru yaptığı Uluslararası Kısa Film Yarışması’na akademisyen Kıvanç Türkgeldi, akademisyen Ece Vitrinel ve akademisyen Zehra Yiğit’in yer aldığı ön jürinin kararıyla 20 film seçildi. Oyuncu Elit Andaç Çam, yönetmen Najwa Najjar ve yönetmen Nehir Tuna’dan oluşan jürinin değerlendireceği filmler şu şekilde:
  • 21 Weeks Later (Yön. Nasrin Mohammadpour) (İran)
  • A Clay Horse (Yön. Abdullah Khan) (Pakistan)
  • Amplified (Yön. Dina Naser) (Ürdün)
  • Bir Aile (Yön. Murat Çetinkaya) (Türkiye)
  • Bye Bear (Yön. Jan Bitzer) (Almanya)
  • Dank (Yön. Tuvana Simin Günay) (Türkiye)
  • Dilan Hakkında Konuşmalıyız (Yön. Umut Şilan Oğurlu) (Türkiye)
  • Escapism (Yön. Deniz Cengiz) (Türkiye)
  • Eksi Bir (Yön. Ömer Ferhat Özmen) (Türkiye)
  • Hangi Gece Büyüdüysem / The Surrogate Girl (Yön. Onur Güler) (Türkiye)
  • Her Gün Biraz Daha Kolay / Everyday It Gets a Little Easier (Yön. Çağıl Bocut) (Türkiye)
  • In The Fold (Yön. Manuel Del Valle) (ABD)
  • İyi Ölüm (Yön. Hasan Ete) (Türkiye)
  • Kostya, Not Now! (Yön. Oleg Rytov) (Rusya)
  • Light of Light (Yön. Neritan Zinxhiria) (Yunanistan)
  • Merhaba Anne, Benim, Lou Lou (Yön. Atakan Yılmaz) (Türkiye)
  • Morî (Yön. Yakup Tekintangaç) (Türkiye)
  • Oyunbozan (Yön. İlayda İşeri) (Türkiye)
  • Recce (Yön. Efe Can Yıldız) (Türkiye)
  • Zarafet ve Şiddet Arasında (Yön. Şirin Bahar Demirel) (Türkiye)
Festivalin Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması’na bu yıl 201 başvuru yapıldı. Arzu Görgülü, Özgür İpek ve Seher Şeylan’dan oluşan ön jürinin kararıyla dört farklı kategoride yarışmak üzere toplamda 26 film belirlendi. Oyuncu Bülent Emrah Parlak, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz ve yönetmen Tufan Taştan’ın jüri olarak görev yapacağı Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması’nda yer alan yapımların tamamı şöyle:

Kurmaca​

  • 220 (Yön. İsmail Hakkı Koçak)
  • Dosta Yakışır Bir Davranış (Yön. Veysel Ayvazoğlu)
  • Dönüş Yolu (Yön. Emir Akarslan)
  • Erva (Yön. Muhammed Aktaş)
  • Kötü Bir Gün (Yön. Yaşar Güney Yurdakul)
  • Öteki Melodiler (Yön. Sarp Uzunoğlu)
  • Posa (Yön. Karis Deniz Kara)
  • Searching for a Surgeon (Yön. Ahmed Said Ağaoğlu)
  • Sırtımdaki Yük Bir Cesetten Daha Ağır (Yön. Ali Efe Benli)
  • Son Rektefe (Yön. Ahmad Adamov)

Belgesel​

  • Bir Sinefilin Dramı (Yön. Özgür Nuri Çiçek)
  • DEQ (Yön. Furkan Aydın)
  • Following The Light: Zaz (Yön. Yusuf İslam Ölmez)
  • In My Early Twenties (Yön. Yağmur Canpolat, Berna Oduncu)
  • Karameşeli (Yön. İclal Yiğitoğlu)
  • Yazgülü (Yön. Şeyma Menevşe)

Deneysel​

  • Genetik Sanatı (Yön. Mustafa Güneşoğlu)
  • Güzel-leş (Yön. Dilay Şengül)
  • Meçhul (Yön. İbrahim Karahasan)
  • Taş (Yön. Ayşenur Ateş)
  • The Lunatic of Étretat (Yön. Berkay Olgun)

Canlandırma​

  • Cinematic Dream (Yön. Selin Toprak)
  • Derlemek, Dolaşmak (Yön. Dilsu Atalay)
  • Orphan (Yön. Birdal Deniz Çakmak, Mehmet Emir Doğan)
  • Sans Terre (Yön. Enes Kılıç)
  • Surfeit (Yön. Sabahattin Kunter Çalışkan, Berke Tolungüç)
Müzisyen Canset Özge Can, sinema yazarı ve akademisyen Rıza Oylum ile yönetmen ve akademisyen Serdar Sabuncu’dan oluşan jüri ise Adana Kısa Film Yarışması’na seçilen filmleri değerlendirecek. Bu bölümde yer alan beş film şöyle:
  • Bize En Uzak Hayat (Yön. Mert Kartal)
  • Hayallerim ve Kavgam (Yön. Cem Güzel)
  • Portakal Çiçeği ve Salsa (Yön. Muhammed Fatih Taş)
  • Sırada Kim Var? (Yön. Ömer Özdoğan)
  • Zamanın Ustası (Yön. Muhittin Yüceli)
  1. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ne dair gelişmeler [festivalin internet sitesi] üzerinden takip edilebiliyor
 

Altın Koza Film Festivali’nin Yazlık Sinemalar gösterim programı bugün başlıyor​

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Yazlık Sinemalar gösterim programı bugün başlıyor​


31. Uluslararası Adana ’nin gösterim programı bugün başlıyor. Festival haftasına dek sürecek ve sinemanın son dönem öne çıkan komedilerinden bir seçkiyi buluşturan program, Adana’nın 7 ilçesinde gerçekleşecek ve 9 Eylül’den itibaren depremi yaşayan şehirlere gidecek.
23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin gelenekselleşen Yazlık Sinemalar gösterim programı bu yıl da festivalden önce sinemaseverlere yazlık sinema nostaljisi yaşatacak. Bugün başlayan ve festival haftasına dek sürecek program, sinemanın son dönem başarılı komedi filmlerini Adana’nın ilçe ve mahallelerine taşıyacak. Bu yıl 7 ilçede gerçekleşecek gösterimler, 9 Eylül’den itibaren deprem bölgesi il ve ilçelerde devam edecek. Şubat 2023’te tüm ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremde zarar görmüş il ve ilçelere de gidecek program kapsamında Defne (Hatay), Kilis, Nizip (Gaziantep), Pazarcık (Kahramanmaraş), Adıyaman, Arguvan (Malatya), Malatya ve Osmaniye’de de gösterimler gerçekleşecek.
15 gün, 7 film

Açık havada ve ücretsiz gerçekleşecek Yazlık Sinemalar programında, Sırrı Süreyya Önder ile Muharrem Gülmez’in birlikte yönettikleri “Beynelmilel” (2006), Nihat Durak’ın “Mutlu Aile Defteri” (2013), Caner Özyurtlu’nun yönettiği “Yok Artık 1” (2015) ve “Yok Artık 2” (2016), Murat Şeker’in yönettiği “Görevimiz Tatil” (2018) ve “Aşk Mevsimi” (2023) ile Çağan Irmak’ın yönettiği “Nadide Hayat” (2015) adlı filmler sinemaseverlerle buluşacak.
Gösterimler boyunca izleyicilere yazlık sinemaların vazgeçilmezleri gazoz ve çekirdeğin ücretsiz ikram edileceği programın takvimi ise şöyle olacak:

2 Eylül, Pazartesi Tufanbeyli / Tören Alanı | Görevimiz Tatil

3 Eylül, Salı Saimbeyli / Pazar Yeri | Yok Artık 1

4 Eylül, Çarşamba Feke / Ormancık Mah. Merkez | Mutlu Aile Defteri

5 Eylül, Perşembe Kozan / Kubilay Parkı | Nadide Hayat

6 Eylül, Cuma Aladağ / Atatürk Meydanı | Mutlu Aile Defteri

7 Eylül, Cumartesi Yumurtalık / Şehit Jandarma Süleyman Kılıç Parkı | Aşk Mevsimi

8 Eylül, Pazar Karataş / Atapark | Yok Artık 2

9 Eylül, Pazartesi Defne (Hatay) / Çekmece Stadyumu | Mutlu Aile Defteri

10 Eylül, Salı Kilis / Cumhuriyet Meydanı | Nadide Hayat

11 Eylül, Çarşamba Nizip (Gaziantep) | Yok Artık 1

12 Eylül, Perşembe Pazarcık (Kahramanmaraş) | Nadide Hayat

13 Eylül, Cuma Adıyaman | Beynelmilel

14 Eylül, Cumartesi Arguvan (Malatya) / Nazım Hikmet Meydanı | Beynelmilel

15 Eylül, Pazar Malatya | Yok Artık 1

16 Eylül, Pazartesi Osmaniye | Görevimiz Tatil

Kaynak: İHA
 

Ekli dosyalar

  • kaan-16-51.jpg
    kaan-16-51.jpg
    135.9 KB · Görüntüleme: 1

Sovyet Film Yönetmeni Mikhail Kalatozov’un 1964 yapımı başyapıtı “Ben Küba” (I Am Cuba), 60. yılına özel gösterimi ile 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde.​

i-am-cuba-02


1959’daki Küba Devrimi öncesinde geçen dört farklı hikâye üzerinden bir ulusun halk devrimine giden coşkulu yolculuğuna tanıklık eden film, Carlos Fariñas’ın etkileyici müzikleri ve Sergei Urusevsky’nin sinemanın teknik sınırlarını zorlayan devrimci kamerasıyla da efsanevi sayılıyor. 90’larda ABD’li yönetmenler Martin Scorsese ve Francis Ford Coppola’nın girişimleriyle sinema tarihinin en büyük keşiflerinden birine dönüşen film, festivalde 4K kalitesindeki restore kopyasıyla gösterilecek.
23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Dünya Sineması programının filmlerinden biri de, Sovyet yönetmen Mikhail Kalatozov’un 1964 yapımı kült filmi “Ben Küba” (I Am Cuba) olacak. Hem politik hem de sanatsal bir başyapıt sayılan film, 60. yılına özel bir gösterimle ve 4K kalitesinde restore kopyayla Adanalı seyircisiyle buluşacak.
Akdeniz Gazetesi
 

Altın Koza Film Festivali Depremzedelere Umut Oluyor​

Adana Altın Koza Film Festivali, bu yıl anlamlı bir sosyal sorumluluk projesiyle deprem bölgelerine moral vermeye devam ediyor. Festival ekibi, sinema gösterimleri ve çeşitli etkinliklerle depremzede çocuklar ve ailelerin yüzlerinde gülümseme oluşturmayı hedefliyor.​

altin-koza


Dün ilki Hatay’ın Defne ilçesinde gerçekleştirilen etkinlikte, çocuklar için özel film gösterimleri düzenlendi. Etkinlik, çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılandı ve zorlu günler geçiren lere moral kaynağı oldu. Festivalin bu tür etkinliklerle, sinemanın birleştirici ve iyileştirici gücünü bölgedeki insanlara ulaştırmayı amaçladığı ifade edildi.
Uluslararası ekibi, Adana’nın sinemanın yaşadığı en önemli bölgelerden biri olduğunu vurguladı. Festival Ekibi; “1969 yılında festivalin ilk dönemlerinde, Adana sinema sektöründe büyük bir ilerleme kaydetmişti. O dönem, İstanbul’dan sonra sinema sektöründe en önemli bölge olarak Adana öne çıkıyordu. Ayrıca Adana, İstanbul’dan sonra en fazla açık hava yazlık sinemalarının bulunduğu şehirlerden biriydi. Sinema izlemek ve sinema kültürünü yaşamak, Adana, Gaziantep, Hatay ve Mersin gibi şehirlerde yaygındı” dedi.

Festival, dün Defne’deki ilk gösterimin ardından bugün Kilis’te bir etkinlik düzenleyecek. Ardından Dörtyol, Osmaniye ve Adıyaman’da da gösterimler yapılacak. Bu etkinliklerle, deprem bölgelerinde yaşayanlara sinema aracılığıyla moral ve destek sunulması hedefleniyor.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular