Adana-Kozan İlçesi

1200px-Kozan_view_from_castle_hill_3136

 
KÜÇÜK CAMİİ

Yapım tarihi 1530 olan Küçük Camii, 1920 yılında işgalci Fransız güçlerince tahrip edilmiş, daha sonrada vatandaşlarca onarılarak ibadete tekrar açılmıştır. O dönemlerde çıkan yangın izlerini üzerinde taşıyan tarihi yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu 2009 yılında yapılarak özgün yapısına yeniden kavuşturuldu. Küçük Camiye ait olduğu tespit edilen Kitabesi ise restorasyon sırasında kapı üzerine tekrar yerleştirildi.

Caminin restorasyonu sonrasında Belediyemiz tarafından Cami önüne çeşme ve oturma grupları yapıldı.
images (47)


images (48)

 
ADANA-KOZAN DİKİLİTAŞ EFSANESİ
Eski yıllarda Kozan ve Anavarza civarında uzun ömürlü insanlar yaşarlarmış. İnanışa göre bu insanlar o kadar uzun ömürlülermiş ki, ölüm nedir bilmezlermiş.

Tarihi Anavarza Kalesi yapılırken, kalenin temel taşlarını, çevre halkı Kozan Kalesi’nden sırtında geti-rirmiş. kart tıraş adlı kişi, Kozan’dan yüklediği taşı Anavarza’ya götürmek için yola koyulmuş. Kayhanburnu Köyü’nü biraz geçtikten sonra, karşısına bir kalabalık çıkmış. İçlerinden tanıdık birine, ellerinin üstünde götürdükleri şeyin ne olduğunu sormuş. Adam oğlunun öldüğünü söyleyince, kart tıraş sırtındaki taşı yere hızla vurarak taşı yere saplamış ve şu tekerlemeyi söylemiş:

Adım adım kart tıraş

Yaşadım bin beş yüz yaş

oğlum ham tıraş yaşadı beş yüz yaş

Bilseydim dünyada ölüm var

Koymazdım taş üstünde tas

Bu taş Adana Kozan Dikilitaş köyünded
 

Kozan - Tapan Bıçağı​

Ekli dosyayı görüntüle 21686

Coğrafi İşaret: Tapan Bıçağı
Tescil No: 490

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Kendine özgü tanımlanan logo ve mahreç işareti amblemi ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında logo ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Tapan Bıçağının ağzı çelik malzemeden sapı ise keçi veya koç boynuzundan yapılır. Tapan Bıçağının sapı ve namlusu yarım çengel biçiminde olanı budama ve bağ işlerinde; sapı ve namlusu düz olanı et, balık vb. ürünleri kesmek için, çakı şeklinde olanı ise süs amaçlı kullanılır.

Geçmişi 1900’lü yıllara dayanan Tapan Bıçağı, tapan çekilmiş tarla gibi düz ve geniş bir araziye sahip olan ve Akoluk, İncirci, Kaşaltı, Kırıkuşağı, Kovukçınar, Paşalı, Tenkerli, Tokmanaklı ve Uğurlubağ köylerinden oluşan bölgede üretilmesi nedeniyle tapan adıyla anılmaktadır. Günümüzde Tapan Bıçağı üretimi ise, bu köyleri de içine alan Kozan ve Feke ilçelerini kapsamaktadır.

Kaynak: Kültür Portalı
 
Son düzenleme:
Ekli dosyayı görüntüle 8141

Ekli dosyayı görüntüle 8140

Ekli dosyayı görüntüle 8139

Geçmişten bu yana Çukurova’nın en bereketli topraklarına sahip Kozan üzerinde yaşadığı güçlü medeniyetlerle adından sıkça söz ettirmiş. İklimi, yaşam koşulları ile tarih boyunca insanoğluna yurt olmuş. Anavarza, Karasis ve Kozan (Sis) Kaleleri medeniyetleri bağrında taşımış.
Kozan şehir merkezinde, gerek ihtişamı ve heybetiyle, gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle dikkati çeken Kozan (Sis) Kalesi, Çukurova’daki kalelerin muhteşem örnekleri arasında yer alır. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği kesin olarak bilinmese de, kimi kaynaklar kalenin mimarı olarak Asurluları gösterirken, 700 yıla yakın bir süre bölgede hüküm süren Hititlerin de bu kaleyi yapmış olabileceği düşünülmektedir.

Kale yolu boyunca şehrin atmosferi ile bütünleşen parke taşlı yollar üzerinde ahşap ve taş konaklar yer alır. Köksal sokaktaki Hoş Kadem Camisi ve belediye tarafından restore edilen Yaver’in Konağı kaleyle bütünleşir.
Yöre Dağ kaleleri zincirinin dördüncü halkasını teşkil eden kalenin, iki grup halinde inşa edilmiş 44 kule ve burcunun büyük çoğunluğu ayaktadır hala. Güney kesimindeki tepede bir iç kale (Ahmedek) vardır. Kalede 20–30 basamak merdivenle inilen mahzenler ve gizli yollar mevcuttur. İç kale de dahil altı bölümden oluşan kale bütün bölümleri ile birbirine bağlayan kapılarla kapalıdır sıkı sıkıya.
Kuzey ve güney olmak üzere iki ayrı kale grubundan oluşan bölümler bir sur ile bağlıdır birbirlerine. Daha dışarıda olan ikinci sur ise Ermeni Katolikosluğu’na merkezlik yapan kiliseyi, kiliseye ait kütüphaneyi, misafirhaneyi ve keşiş odalarını çevreleme görevini üstlenmiştir
1952 yılında, kalenin ana giriş kapısına kadar varan 1.5 km kadar açılan yol şimdilerde asfalt durumdadır. Kale de oldukça sağlam bir yapıda olmasına rağmen yardım beklemektedir. Bugünlerde belediye tarafından rekreasyon projesi hazırlanan Kale, turizme kazandırılmayı hak etmiştir.
KaynakKozankültür
 
Kozan-Horzum ve Çulluuşağı Yaylaları

Kozan ilçesini, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçeleri ile Kayseri’ye bağlayan karayolunun 25. km’sinde Horzum Yaylası, 31. km’sinde de Çulluuşağı Yaylası bulunmaktadır. Yaylalara yaz kış otobüs ve minibüs seferleri var.

Kozan ilçesi halkı tarafından kullanılan Horzum Yaylası çam, çınar ve üzüm bağları, meyve ağaçları ile iç içedir. Yayla mimarisinin güzel örneklerinden olan ahşap evlerin bulunduğu yaylalarda altyapı ihtiyaçları giderilmiş olup buradaki sağlık ocağı gelenlere hizmet vermektedir.
images (66)


images (65)

Kaynak
 
Son düzenleme:

Dağılcak Piknik Alanı​

Adana’nın kuzeyinde yer alan Kozan’daki Dağılcak Milli Parkı içerisinde yer alan Dağılcak piknik alanı serin, rahat ve eğlenceli bir gün geçirmek isteyen kişilerin uğrak noktalarından biri. Mesire alanı kapsamında barbekü alanları, masalar hizmete sunuluyor. Dağılcak Piknik Alanı içerisinde alkol almanın yasak olduğunu da belirtelim. Tüm bunlara ek olarak alan içerisinde çocukların oynaması için ayrılmış park da bulunuyor.
Ekli dosyayı görüntüle 39089

Ulaşım

Dağılcak Piknik Alanı’na giden herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmuyor. Bu nedenle kendi aracınızı kullanabilir veya Kozan’dan taksi ile gelebilirsiniz.

2023 Dağılcak Piknik Alanı Giriş Fiyatları
  • Araç ile giriş: 20 TL
    KAYNAK enuygun
 
images (7)


Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Seyhan Su Ürünleri Üretme İstasyonu bünyesinde yetiştirilen 443 bin sazan yavrusu, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün koordinasyonuyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilçedeki lara bırakıldı. Çalışma ile bölgedeki su ürünleri potansiyeli arttırılarak hem balıkçılığı desteklemekte hem de ekosistemin dengeli bir şekilde devam etmesi sağlanıyor.

Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Erdoğan, “Bu yıl Yedigöze Barajı’na 69 bin 500, Aydın Göleti’ne 12 bin, Postkabasakal Göleti’ne 5 bin, Meletmez Göleti’ne 22 bin, Bağtepe Göleti’ne 9 bin, Zerdali Göleti’ne 11 bin, Kavşakbendi Barajı Göleti’ne 60 bin, Köprü Barajı Göleti’ne 90 bin, Menge Barajı’na 100 bin ve Kilgen Gölü Barajı’na 64 bin 200 sazan yavrusu bıraktık. Bu çalışma her sene devam edecek” dedi.

KAYNAK: İHA
 
’nın Kozan ilçesinde Köşeli Mahallesi’nde sabaha karşı 04.30 sularında çıkan ına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangın bölgede etkili olan şiddetli rüzgarın etkisiyle zeytinlik alana da sıçrarken bir vatandaşa ait zeytin bahçesi yandı. Kozan İlçe Jandarma ekipleri mahalledeki 10 evi ederken bir vatandaş yangının evlere sıçramaması için tarlasını sürerek müdahaleye destek verdi. Ekipler yangına 2 uçak, 3 helikopter, 25 arazöz, 13 su tankı, 12 ilk müdahale aracı, 5 iş makinesi ve 280 personelle müdahale ederken yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Kozan Kaymakamı Bahattin Alp Arslanköylü, yangın koordinasyon merkezinde orman yangın söndürme ekipleri ile birlikte kriz masası kurarak olay yerinde yangın söndürme çalışmalarını takip ediyor.

Yangına havadan ve karadan çok sayıda ekip ile müdahale sürüyor.

KAYNAK: İHA
 

Ekli dosyalar

  • 300px-Wsa-lightning-complex_fire_ron-gregory.jpg
    300px-Wsa-lightning-complex_fire_ron-gregory.jpg
    17.7 KB · Görüntüleme: 2

Kozan’da “Göller Yayla Şenliği” Yapıldı​

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Saimbeyli’nin köylerinde ve Kozan’da halkla buluştu​

kozanda-goller-yayla-senligi-yapildi


Saimbeyli’nin Cumhurlu, Kızılağaç, Çeralan ve Himmetli köylerini büyükşehir bürokratları ile ziyaret eden Başkan , ardından ’ın Göller Yaylası’nda gerçekleştirilen ’ne katıldı.
Saimbeyli Cumhurlu Köyü’nde seçimde verdikleri önemli destek için Saimbeyli hemşerilerine teşekkür eden Karalar, kendisini için hiç kimsenin “Seçimden seçime geliyor” diyemeyeceğini belirtti ve dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de soğuk sıcak demeden, oy hesabı yapmadan Adanalılar ile buluşup, Adana için seve seve çalışmaya devam edeceklerini anlattı. Başkan Zeydan Karalar, “Sizleri ve memleketimizi çok sevdiğimiz için sık sık buluşmayı istiyoruz. Bizim işimiz, olanaklarımız elverdiğince sizin sorunlarınızı çözmek” dedi. Karalar yol, tarım sulaması ve diğer bazı ihtiyaçlara yönelik çalışmaları hızlandıracaklarını ifade etti.

Başkan Zeydan Karalar özellikle kadınları dinleyerek, onların sorunlarının çözümü konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Ardından Kızılağaç Köyü’ne geçen Karalar şunları söyledi:

“Sürekli halkıyla iç içe olan, problemleri gücü oranında çözen, sadece yol, su gibi fiziki hizmeleri değil sosyal belediyeciliğe de önem veren anlayışımızla, güzel Adana’mıza ve sizlere hizmeti artırarak devam ettireceğiz. Adana bugünlerde, hiçbir zaman olmadığı kadar güzellikleriyle ve sıcak insanlarıyla konuşuluyor. Artık Adana’ya gelen şehrimize aşık oluyor, bir kez daha geliyor.”

Sırasıyla Çeralan ve Himmetli köylerinde de halkla buluşan Başkan Zeydan Karalar, verdikleri hizmet sözlerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Göller Yayla Şenliği’nin açılışında coşkulu kalabalığa hitap eden Başkan Zeydan Karalar, alışılmışın dışında bir siyaset anlayışı ve siyasetçi profili ile Adana halkına eşit, adil, ayrım gözetmeksizin, kendilerini adayarak “Adana Adana” çalıştıklarını aktardı. Başkan Zeydan Karalar, "Adana’mıza hem yol, su, altyapı gibi fiziksel hizmetleri yapıyoruz hem de Adana’nın değerlerine sahip çıkma konusunda mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

Kozan Göller’de 23 kilometre uzunluğunda yol yapım işini, su getirme, şebeke yenileme gibi işleri bölge halkının hizmetine sunduklarını da açıklayan Başkan Zeydan Karalar, içme suyu ile bahçe sulama yapılmaması yönünde önemli uyarılarda da bulundu.

KAYNAK: İHA
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular