Adana Seyhan Nehri

wow_Admin

Yönetici
Yönetici
Seyhan-Nehri


Seyhan Nehri, Türkiye’nin Akdeniz’e dökülen ırmaklarından birisidir. Uzunluğu 560 km’dir. Havza alanı ise 20.600 km²’dir. İki önemli kolu vardır: uzun olanı, Kayseri-Pınarbaşı ilçesinden, 1500 metre yükseklikteki Uzun Yayla’dan doğan Zamantı suyudur ve Kayseri’nin Pınarbaşı, Tomarza, Develi, ve Yahyalı ilçelerinden geçer. Orta Toroslar’ın (Tahtalı Dağları) uzanış doğrultusunda akan bu su, Çukurova’ya inmeden önce Adana’nın 80 km kuzeyinde Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında diğer önemli kolu olan Göksu ile birleşir.

Adana’nın metropoliten alanında Seyhan ve Yüreğir yerleşkelerinin sınırlarını çizer ve Çukurova’nın en batı kesiminde, Adana-Mersin sınırında Deli Burnu’nda Akdeniz’e dökülür.

Seyhan Nehri üzerinde Yedigöze, Çatalan ve Seyhan hidroelektrik santralları kurulmuştur.

Ayrıca Seyhan Nehri Ceyhan Nehri ile beraber Çukurova’da tarımsal sulama için çok büyük önem taşır, özellikle pamuk üretemi için. Pamuk üretimi en çok su talep eden tarımsal işlemlerinden birisidir ve çevre kirliligi bakımından hassas bir tarımsal sanayidir.
 
Seyhan belediye başkanı seçilen Oya Tekin’nin, Seyhan Nehri ile âlakalı kentin fiziki yapısı ile ilgili projelerinden sonra; hayalindeki en büyük projenin de Sabancı Camii ve regülatör köprüden Karataş’a kadar Seyhan Nehri üzerinde ve kıyılarında yapılabilecek düzenlemeler olduğunu söylemiş.

Tekin, Seyhan’da 2 yeni bulvar, yerinde kentsel dönüşüm, açılacak cadde ve sokaklar, altı otopark olacak kapalı semt pazarları, yayalaştırılacak cadde ve sokaklar, imarsız yapılar ile dağınık hisselerin birleştirilmesi konularındaki çalışmaların göreve başladıktan kısa süre sonra hayata geçebileceğini ve rant ve spekülasyonları önlemek üzere bu konuda detaya girmek istemediğini belirtirken de imar konularında tam bir şeffaflık ve ilgilileri ile görüşülerek kararlar verileceğine vurgu yaparak, “Kent rantları halkın tümüne katkı sağlayacak bir model olacaktır” demiş.

Peyzaj ve şehir plancısı mimarlar ile görüşmesinde, Seyhan için Tüm Adana’yı ilgilendiren, Adana’nın gözde bir kent olmasını sağlayacağını belirttiği ‘Adana’dan Akdeniz’e Nehir Yolu’ hayalini de şöyle anlatmış:
"Sizlerle daha önce de birçok defa konuşmuştuk. Şimdi başkanlık görevine gelince hayalimizdeki projenin bir ucundan tutabilecek yetki ve sorumluluğum olabilecek Seyhan Nehri Kıyı Projesi mutlaka gündeme gelecek. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar’ın Karataş’a bir marina projesinin tamamlayıcısı olmak üzere regülatör köprüden Akdeniz’e kadar 50 kilometrelik bakir bölge elmas değerinde görünüme kavuşturulabilir.

Dünyanın en güzel mendereslerinden birini oluşturabilir.
Bu tabii çok boyutlu bir proje. Başta Büyükşehir, Yüreğir, Seyhan ve Karataş belediyelerinin yanısıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine, DSİ, özel mülkiyetlerle birlikte projelendirilmesi olanaklı. Kentlinin suyla ilişkisini güçlendirebilecek sosyal donatı alanları ve kıyı peyzaj düzenlemeleri, rekreasyon alanları belki de 10-15 yıl sürebilir. Ancak bir yerden başlanabilir.

Seyhan’dan başlayacağız. Kıyılarda restoranlar, kafeler, kamp, spor, dinlenme alanları sizlerin de öngörüleri ve sahiplenmesi ile projelendirilebilir.

Nehrin belirli yerlerine teknelerin bağlanacağı, kayık kiralanacak cep iskeleler, yüzen bahçeler, yapay gölde cep yüzme havuzları ile ilgili makro proje yapıldıktan sonra Seyhan nehrinin ulaşıma uygun olduğu noktalar saptanıp, dubalarla nehirde ulaşım yapılacak yolun çizgileri de belirlenip Adanalıların da hayallerini süsleyecek proje hayata geçirilebilir. Adanalılar vizyoner yerel yöneticilere görev verdiği sürece tüm potansiyeli ortaya çıkarılabilir. Bunları hep birlikte düşünecek ve yapacağız.”
 
@HasanTürk @Alidyl Adana için yapılan çok fazla proje, plan, araştırma ve istatistik var vaktim oldukça paylaşırım. Fakat şu ana kadar elle tutulur sadece Sucuzade Şehir Meydanı Projesi yapıldı. Umarım hepsinin yapıldığı zamanları görürüz. Eğer yapılırsa şehrin kaderini çok derin etkileyecek şeyler.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular