Adana-Tufanbeyli İlçesi

HasanTürk

Moderatör
Moderatör
Adana Tufanbeyli İlçesi Hakkında Herşeyi Buradan Paylaşa Biliriz 🔆
wMErmjhNmnlcORO9cbpi


Resim Alıntıdır!
 
Son düzenleme:

Tarihçe​

Adana’nın en uzak ilçesi olan Tufanbeyli Adana, Kayseri ve il sınırlarının birleştiği yerdedir. Oldukça dağlık bir arazi yapısına sahip olan Tufanbeyli’den Doğu ve kuzey yönlerindeki Göksun ile Sarız’a Kan geçidinden, batısındaki ve ’ya Gezbeli geçidinden, güneyindeki ve dolayısıyla Adana’ya Obrukbeli geçidinden ulaşım sağlanmaktadır. Yüzölçümü 964 Km2, nüfusu 17.102 dir. Nüfus yoğunluğu yaklaşık 20 kişi/km2’dir. Coğrafi yapısı itibariyle bağlı olduğu Adana ve komşu illere çok uzaktır. Adana’ya 190, ’ye 170 ve ’a 160 km uzaklıktadır. Rakım 1474 m civarındadır. nin bir kolu olan Göksu ırmağı ilçenin yakınından geçer ve ilçe topraklarını kuzeyden güneye ikiye böler. İlçe iklim bakımından karasal iklim yapısına sahiptir. Yazlar sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. İlçenin kuzeyinde kalan dağlık bölgelerde , , ve ormanları bulunur. Ekilebilir arazi ilçenin güneyinde ve güneydoğusunda daha çoktur.

1958 yılına kadar “Höketçe” adıyla Saimbeyli’ye bağlı bucakken 1 Nisan 1958 de “Mağara” adıyla ilçe olmuş, 1967’de Çukurova bölgesi Kuvay-i Milliye komutanlarından Aydınoğlu Osman Tufan Bey’in adına izafeten bugünkü adını almıştır.
 
COĞRAFİ DURUM

Doğusunda Kahramanmaraş (Göksun ilçesi), batısında Kayseri ili (Develi ve Tomarza ilçeleri), güneyinde Saimbeyli, kuzeyinde ise Kayseri (Sarız ilçesi) bulunur. Yüzölçümü 964 km2, nüfus yoğunluğu yaklaşık 25 kişi/km2’dir. Coğrafi yapısı itibariyle bağlı olduğu Adana ve komşu illere çok uzaktır. Adana’ya 196, Kayseri’ye 178 ve Kahramanmaraş’a 160 km uzaklıktadır. Rakım 1474 m civarındadır.

Nur Dağları’nın devamı olan Binboğa dağları ve Batı Toroslar’ın devamı olan Tahtalı dağları arasında kalmış, engebeli ve kırık bir arazi yapısına sahip yüksek bir plato görünümündedir. 3000 metrenin üzerine çıkan yükseklikler vardır. Tufanbeyli’ye ulaşım güneyden Obruk beli geçidi, doğudan Kan geçidi, batıdan Gezbeli geçidi ile sağlanır.

Seyhan Nehri’nin bir kolu olan Göksu ırmağı ilçenin yakınından geçer ve ilçe topraklarını kuzeyden güneye ikiye böler.

İlçe iklim bakımından karasal iklim yapısına sahiptir. Yazlar sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü yönünden fakirdir. İlçenin kuzeyinde kalan dağlık bölgelerdeçam,sedir,köknarveardıçormanları bulunur. Ekilebilir arazi ilçenin güneyinde ve güneydoğusunda daha çoktur.
 
Şar Komana Antik Kenti, Kizzuvatna’nın başkentidir. Kilikya’da bilinen ilk siyasi yapı olan Kizzuvatna (Adanya) MÖ 1400’lü yıllarda Hitit krallığı egemenliğine girmiş ancak iç işlerinde bağımsız olan dini nitelikli bir krallıktır. Komana o dönem kutsal kabul edilen ve bir rahip tarafından yönetilen bir kentti. M.Ö 2. Bin yılına kadar uzanan kentin halkı Luvi ve Hurrilerden oluşmaktaydı. Tıpkı Adana gibi Komana ismi de Hurrice’den türemiş bir isimdir.

Kent bir rahip tarafından yönetilmekte ve bu rahip Hitit Kralı tarafından da büyük saygı görmektedir. Öyle ki kral bu dini gücü arkasına almak için genelde rahibin kızlarıyla evlenmektedir. Hititler ile Mısırlılar arasında imzalanan ve tarihin ilk anlaşması olan Kadeş’te mührü bulunan kraliçe Puduhepa da Komana’lıdır.

Antik dönemin ünlü yazarı Amasyalı Strabon (M.Ö. 6 M.S 24) Anadolu’daki iki önemli inanç merkezinden bahseder. Bunlardan birincisi Kapadokya Komanası olarak bilinen Şar Antik Kenti, diğeri ise Tokat sınırlarında yer alan Pontos Komanası’dır.

O dönemde Anadolu’da genel olarak Ma adı verilen ana tanrıçaya tapılmaktadır. Ma’nın Yunan Mitolojisindeki karşılığı Enyo, Roma’da karşılığı ise Bellona savaş tanrıçalarıdır.

Rahipler dönemindeki kutsal kent Komana olarak bilinirken, onların güçlerini kaybetmesinden sonra gelişerek dini karakterinden sıyrılan ancak yine de önemli bir kent olarak kalan yerleşimin adı Hieropolis olarak tanınmıştır. Antik kentin büyük bir kısmı günümüzde köy yerleşimi altında kalmıştır.
Ekli dosyayı görüntüle 16892

Ekli dosyayı görüntüle 16895

Ekli dosyayı görüntüle 16893

Ekli dosyayı görüntüle 16896

Ekli dosyayı görüntüle 16894

Ekli dosyayı görüntüle 16897

Ekli dosyayı görüntüle 16898

Ekli dosyayı görüntüle 16899
 
İlk olarak, Adana Müzesi’nin müdürü Ali Rıza Yalgın tarafından 1939 yılında duyurulmuştur.

Düzlenmiş kaya yüzeyindeki rölyef üç bölümden oluşur. Solda, bir boğa ve dağ tanrısının yanındaki iki satırlık Luvice yazıt “Dağın kralı Şarruma” (REX MONS DEUS.SARMA) ve “Kutsal dağ Kılıç” (ENSIS DEUS.MONS) şeklinde okunmuştur. Hawkins bu kutsal dağın muhtemelen geçidin kuzeyindeki Beydağı olduğunu belirtir ve yazının yanındaki dağ tanrısı figürünün yazıttaki kutsal dağı ve boğanın da Hittit tanrısı Şarruma’yı temsil ettiğini düşünmektedir.

Ortadaki erkek figürü Hemite rölyefindekine benzer. Sol eliyle omuzuna asılı yayı tutmaktadır. Öne doğru uzattığı sağ elinde ise bir mızrak tutar. Üzerinde kısa bir tünik, ucu kıvrık ayakkabıları ve yuvarlak bir başlığı vardır. Öne doğru uzattığı kolunun üzerindeki yazılar “Prens Kuwalanamuwa” (REX MONS DEUS.SARMA) olarak okunur. Aynı isim Gezbeli geçidinin biraz daha kuzeyinde bulunan İmamkulu rölyefinde de mevcuttur. En sağda ise sağa ve sola simetrik islenmiş bir yazıtta “Prens Tarhuntami” (TONITRUS-tà-mi REX.FILIUS) okunmaktadır. Sağdaki bu yazıt rölyefe daha geç bir devirde ilave edilmiş olabilir. Anıt yaklaşık olarak M.Ö. 13. yüzyıla tarihlenmiştir.

Anıt kara yolunun hemen dibinde korumasız bir şekilde bulunmaktadır. 2013 yılı itibarı ile anıtın bulunduğu kaya blokunun alt tarafından eski resimlerde de görülen bir çatlağın genişlemesiyle büyükçe bir parça düşmüş, ortadaki yazıtın hemen üst tarafından da üçgen şeklinde bir parça kopmuştur. Korumaya alınmadığı taktirde bu anıtın da yakın zamanda yok olması kaçınılmaz gibi gözükmektedir.
images (8)


Hanyeri
 
Tufanbeyli Kürebeli Yaylası

Tufanbeyli ilçesinin kuzey kesimine düşen yaylaya 10 km’lik stabilize yolla ulaşılmaktadır. Tamamen bakir durumda olan yaylada, sulama amaçlı bir de gölet bulunmaktadır.
images (77)


images (76)


Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Tufanbeyli Obruk Yaylası
images (72)


Saimbeyli-Tufanbeyli karayolunun 35. km’sinde yer almaktadır. Yörükler tarafından tercih edilen yayla bakir durumdadır. Ardıç, karaçam, sedir ağaçları ve kır çiçeklerinin çevrelediği ekilebilir alanlarda buğday ve arpa yetiştirilmektedir. Konaklanabilecek nitelikte yapı bulunmayan yaylada kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.
 
Tufanbeyli mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan kömbe bayramlarda geleneksel olarak sofralara yerini alıyor. Ev hanımlarının bin bir emekle yaptığı bayram kömbesi, sadece Adana, Hatay, Osmaniye yaygın olarak ikram ediliyor.
5eca5796d3806c225429d437


Kömbe geleneğini yıllardır sürdüren Tufanbeylili kadınlar sabah saatlerinde bir araya gelerek bu geleneksel lezzeti hazırlamak için bin bir emek harcıyor. Yöresel lezzetin devam ettirilmesine katkı sağlayan ev hanımları, hamurun hazırlanması, şekil verilmesi ve pişirilmesi aşamalarında imece usulü çalışıyor.
Eskiden savaş dönemlerinde kömbenin cephanede askerlere yapıldığını anlatan Kayarcık Mahallesi sakinlerinden Fatma Kargaoğlu, “Bayram kömbesinin en büyük özelliği uzun süre bozulmamasıdır. Bu eşsiz lezzeti Tufanbeyliler çok fazla yapar. Bazı çevre illerde de bilinir. Eskiden savaş dönemlerinde cephede askerlere yapılırdı. Hem doyurucu, hem de hamuru ve içine katılan malzemeden dolayı uzun süre bozulmadan kalabiliyor” şeklinde konuştu. Bayram kömbesi yapmanın kendilerine ayrı bir neşe kattığını söyleyen Nurcan Yıldırımcan ise, “Annemizden kaldı, bize bu kömbe yapma işi. Gelenek devam etsin, bozulmasın diye sabah erken saatlerde kolları sıvayıp oturduk hamur başına. Bu lezzeti bayramda evlerimize gelen konuklara ikram edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak hurriyet
 
20200411151158!Toki_logo


Tufanbeyli’nin önemli noktalarından biri olan Yenicami Mahallesi’nde inşa edilecek olan 214 konutun, belirlenen süre içinde tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. Proje, Tufanbeyli’yi tepeden gören değerli bir alanda konumlandırılarak, ilçeye modern bir yerleşim alanı kazandırmayı hedefliyor.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular