Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali - Mersin | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Akkuyu Nükleer Güç Santrali - Mersin

wow_Admin

Paylaşımcı Üye
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023’te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır. İlk reaktördeki elektriğin 2024 dolaylarında üretilmesi beklenmektedir.

Ülke Türkiye
Yer Yanışlı, Gülnar, Mersin
Durumu Yapım aşamasında
Yapım başlangıcı 2015
İşletme tarihi 2023 (planlanan)
İnşa maliyeti $20 milyar
Sahipleri Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.
Nükleer enerji santrali
Reaktör türü Basınçlı su reaktörü
Reaktör tedarikçisi Atomstroyexport
Soğutma kaynağı Akdeniz
Elektrik santrali
Yap işlet üniteler
VVER-1200/491
Planlanan üniteler 4 × 1.200 MW
Termal kapasite 4 × 3200 MWth (planlanan)
Planlanan kapasite 4.800 MW (planlanan)
Yıllık üretim 36.000 GW·h (planlanan)

akkuyu


akkuyu-1


akkuyu-3


akkuyu-4
 
Son düzenleme:

Akkuyu NGS’de ilk reaktörün devreye alınması için son viraja girildi​

Nükleer Düzenleme Kurumunun ilk reaktörün işletmeye alınmasına yönelik gerekli izni verdiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde tam teşekküllü denemelere başlanacak.​

“Tam teşekküllü denemelere başlıyoruz”​

İlk ünitenin inşaatında sona yaklaşıldığını dile getiren Sezemin, şu değerlendirmede bulundu:

“İşletmeye alma izniyle beraber tam teşekküllü denemelere başlıyoruz. Türbin binasında 300 tonluk köprülü vinç monte edildi. Şu an turbo jeneratör ekipmanının kurulumu yapılıyor. Reaktör binasında kurulu olan kutup vinci yardımıyla çok önemli bir teknolojik işlem yaptık. Akkuyu Nükleer AŞ ve diğer paydaşların kalifiye elemanları, reaktör içi cihazların ve kapağının test kurulumunu yaptı. Kurulumunu yaptıktan sonra tekrar demonte ettiler. Bu işlemle reaktör, iç cihazlar ve diğer bütün elemanların tasarım dokümantasyonuna uygunluğu tespit edilmiş oldu. Böylece reaktörün bir sonraki aşamaya, yakıt yüklemeye hazır olduğu tespit edildi.”

Akkuyu NGS’nin, dünyanın en büyük nükleer inşaat sahası olduğuna dikkati çeken Sezemin, diğer ünitelerindeki çalışmaların da planlamaya uygun ilerlediğini kaydetti.

Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacak​

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010’da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı sürdürülen Akkuyu NGS, her biri 1200 megavatlık VVER-1200 tipi “III+” nesil reaktörlü 4 üniteden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak.

Türkiye’nin en büyük yatırımları arasında bulunan santralin, tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu tek başına karşılaması öngörülüyor.

Akkuyu NGS’nin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün ise 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor.

Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan kesintisiz elektrik üretilebilecek santral, Türkiye’nin “2053 net sıfır emisyon” hedefine katkı sağlayacak.

Akkuyu NGS’nin işletmede kalacağı 60 yılda toplam 2,1 milyar ton karbon emisyonunu engelleyeceği hesaplanıyor. kaynak Aa
 
Son düzenleme:

Eşi benzeri olmayan sevkiyat! Akkuyu NGS için Türkiye’ye doğru yola çıktı​

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1. güç ünitesi için üretilen ekipmanlar, Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bulunan donmuş Neva Nehri’nin üzerinden açılan köprüler aracılığıyla geçirildi.​

GİRİŞ 31.01.2024 12:24GÜNCELLEME 31.01.2024 12:25 EKONOMİ

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’dan yapılan açıklamaya göre, iki yatay nem ayrıştırıcı ve yeniden ısıtıcı sistemden oluşan ekipmanın nehirden geçirilebilmesi için gerçekleştirilen operasyona üç buzkıran ve iki römorkörün yanı sıra özel müdahale araçları da eşlik etti.

lxO08_1706690091_151.jpg


St. Petersburg’da genellikle yaz aylarında gemilerin geçişi için açılan köprüler, bu operasyonla Akkuyu NGS için kış şartlarında açılmış oldu.

Rosatom’un makine yapım bölümünün bir parçası olan Izhora Fabrikası’nın Üretim Direktörü Pavel Kosterin, Neva Nehri boyunca kış aylarında yapılacak sevkiyatın çok karmaşık bir lojistik operasyon olduğunu belirterek, “İlk kez başa çıkmamız gereken pek çok sorunla karşı karşıya kaldık. İskeleden St. Petersburg’un Büyük Limanı’na kadar yolculuğu konforlu ve güvenli hale getirmek için birçok kuruluş görev yaptı. Petersburg yetkililerine ve karmaşık meselelerin çözümünde bize yardımcı olan tüm kuruluşlara minnettarız.” ifadelerini kullandı.

g4M3q_1706690103_6716.jpg


Limandan sevk edilen ekipman yakında Akkuyu NGS şantiyesine teslim edilecek.

 

Akkuyu NGS’de yeni aşama​

Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu NGS’nin 1’inci ünitesinde montaj çalışmaları için özel alan oluşturuldu.​

GİRİŞ 08.02.2024 12:53
GÜNCELLEME 08.02.2024 12:55

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci güç ünitesinde bulunan reaktör bölmesinde, reaktör kontrol kurulumu için gereken temizlik yapılarak özel bir alan oluşturuldu. Özel alanın oluşturulması, 1’inci ünitenin reaktör binasında genel inşaat işlerinin tamamlanması ile ekipman çalıştırma ve ayarlama aşamasına geçilmesi anlamına geliyor. Bu alanın oluşturulması, sıcak soğuk çalıştırma yapılmadan önce simülasyon yakıt çubuklarının yüklenmesi ile ekipman parçalarının belirlenen konuma yerleştirilmesini içeren reaktörün kontrol kurulumu çalışmalarının yapılmasına olanak verecek.

h6Sg3_1707385964_3823.jpg


Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Nükleer Güç Santrali (NGS) Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh konuyla ilgili olarak şunları belirtti:

“Aralık 2023’te Akkuyu NGS’nin ilk güç ünitesi için işletmeye alma iznini aldık. Bu sayede çalıştırma ve ayarlama işlemlerine geçebiliyoruz. Yüksek teknolojiye sahip ekipmanların işletmeye hazırlanmasına yönelik teknik açıdan zorluk teşkil eden tüm çalışmalar Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin deneyimli uzmanları tarafından gerçekleştiriliyor. Reaktörün kontrol kurulumu için aktif hazırlıklar sürüyor, bu hazırlıkların önemli bir aşaması da özel olanın oluşturulmasıydı. Bu, Akkuyu NGS’nin 1’inci ünitesinin reaktör binasının reaktör bölmesindeki genel inşaat işlerinin tamamlanması anlamına geliyor. Endüstriyel temizlik kuralları, yabancı cisimlerin, inşaat malzemelerinin bölmeye girişini engelliyor ve ekipman montajı sırasında gerekli tüm güvenlik gerekliliklerine uyulmasını sağlıyor. Artık yakıt çubukları simülatörlerinin yüklenmesi ve soğuk-sıcak test aşaması için doğrudan reaktör bileşenlerinin kurulumuna geçiyoruz.”

0oelm_1707385978_1809.jpg


 

Türkiye’de bir ilk olacak! Akkuyu NGS için geri sayım başladı​

Türkiye’de bir ilk olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1. ünitesinin tamamlanmasında geri sayıma geçildi. Direktör Denis Sezemin, bu yılın sonuna doğru 1. ünitede test amaçlı ilk elektriğin verilmesinin hedeflendiğini bildirdi.​

GİRİŞ 07.03.2024 13:18GÜNCELLEME 07.03.2024 13:19 EKONOMİ

görüntü


Tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılaması öngörülen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) 2018’de temelleri atılan 1. ünitenin tamamlanmasına sayılı günler kaldı.
Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte AA muhabirine, bu yılın sonuna doğru 1. ünitede test amaçlı ilk elektriğin verilmesinin hedeflendiğini söyledi.

r8cn5_1709806448_9751.jpg


Santralin 1. ünitesinin reaktör binasına monte edilen kutup vincinin reaktörün kurulumunda önemli rol oynadığını belirten Sezemin, reaktörün monte edilebilirlik kontrolünün tamamlandığını, bir sonraki aşama olan sıcak ve soğuk test denemelerine geçilmesinin önünün açıldığını kaydetti.
  1. ünitede aynı zamanda turbo jeneratör kurulumu çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Sezemin, söz konusu jeneratörlerin ana bileşenlerinin kurulduğunu ve bu kapsamda stator adı verilen parçanın da yerine yerleştirildiğini anlattı.
Kutup vinci gibi turbo jeneratör kurulumunun da Akkuyu projesi için çok önemli olduğuna işaret eden Sezemin, bu bölümde reaktörde oluşacak buhar enerjisinin önce mekanik enerjiye ardından elektrik enerjisine dönüşeceğini hatırlattı.

Sezemin, nükleer santralin bir diğer önemli bileşeninin ise su olduğuna değinerek, “Nükleer santralin işletilmesi için su önemli. 1. üniteye suyun temin edilmesi için kullanılacak 1. pompa istasyonu binası da tamamlandı ve santrale su vermeye hazır durumda. Yani 1. ünitenin tamamlanmasında sona yaklaştığımızı söyleyebilirim.” dedi.​

AKKUYU NGS’DE ÇALIŞAN 30 BİN KİŞİNİN 2 BİNDEN FAZLASI KADIN​

Sezemin, Akkuyu sahasında görev alan 30 bin kişi olduğunu ifade ederek, çalışanların 2 binden fazlasının ise kadın olduğunu dile getirdi.

İnşaat işlerinde kadın çalışan sayısının çok fazla olmadığına değinen Sezemin, “Hukuk departmanlarından muhasebeye kadar diğer yardımcı birimlerde çalışan kadın sayımız oldukça fazla. Ayrıca memnuniyetle belirtmek istiyorum ki kadınlar bizim personellerimizin en iyi kısmını temsil ediyor.” dedi.​

Sezemin, ayrıca projede çalışan 30 bin kişinin yaklaşık yüzde 80’inin Türk vatandaşı olduğunu vurgulayarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom iş birliğinde yürütülen program kapsamında Rusya’ya gönderilen Türk öğrencilerin ülkenin en iyi teknik üniversitelerini bitirdikten sonra Akkuyu NGS’de çalışmaya başladıklarını söyledi.

EsQww_1709806480_8618.jpg


Rusya’da eğitim aldıktan sonra Akkuyu’da çalışmaya başlayan mühendislerin çoğunu bizzat tanıdığını aktaran Sezemin, şunları kaydetti:

“Projenin yöneticilerden biri olarak şunu ifade etmek istiyorum ki o genç mühendislerimiz gerçekten çok iyi ve çok tecrübeli profesyoneller. İleride santralde çalışan bu gençler Türkiye’deki mühendis kesimin çekirdeğini oluşturacak diyebilirim.”​

Izcrb_1709806574_2372.jpg


 

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Zoteeva: 1’inci ünitede ilk test elektriğini bu yıl üretmeyi planlıyoruz​

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin 1’inci ünitesinde ilk test elektriğini bu yıl üretmeyi planladıklarını bildirdi.​

26.03.2024 - Soçi

Zoteeva, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu kapsamında Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Akkuyu NGS projesinin dünyanın en büyük nükleer inşaat projelerinden biri olduğunu anımsatan Zoteeva, santralin teknolojik anlamda birçok farklı ve kendine has özelliği içinde barındırdığını söyledi.

Zoteeva, inşa edilen ünitelerin en son güvenlik sınıfına sahip olduğunu ve santrali iç ve dış etkenlere karşı dayanıklı hale getirdiğini kaydetti.

Sınıfının en güçlüsü olan iki adet Liebherr LR 13000 kendinden tahrikli paletli vincin saha görev yaptığını ifade eden Zoteeva, “Bu modelden dünyada sadece beş adet bulunuyor.” bilgisini paylaştı.

Zoteeva, santralin inşası aşamasında izlenen yöntem ve modele de dikkati çekerek, “Bu özgün modeli başarıyla nihayete erdirmek için her türlü gayreti sarf ediyoruz.” dedi.

İlk ünitede tam ölçekli devreye alma çalışmalarına geçilecek​

Akkuyu NGS’nin projesinde gelinen aşamaya da değinen Zoteeva, santralin ilk güç ünitesin ve ilgili tüm altyapı tesislerinde genel inşaat aşamasının tamamlandığını söyledi.

Zoteeva, tam ölçekli devreye alma çalışmalarına geçileceğini belirterek, “İlk güç ünitesinde kurulan tüm ekipman ve sistemlerin teker teker kontrol ve test edildiği aşamaya geçiyoruz.” ifadesini kullandı.

Ünitenin bünyesinde binlerce ekipman ve sistem barındırdığını ve bunların uyum içinde çalışması gerektiğini vurgulayan Zoteeva, “Bir güç ünitesinin işletmeye alınmasını bir bütün halinde düşünmek gerekiyor. Bu nedenle sadece reaktör binası değil, yüzlerce ekipmanın hazır hale getirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla halihazırda bulunduğumuz aşama, tüm bu ekipman ve sistemlerin kurulumundan sonra teker teker test edilmesi ve bunun akabinde de uyum içinde işletmeye ne kadar hazır olduklarının kontrol edilmesini ifade ediyor.” diye konuştu.

Zoteeva, ilk ünitede elektrik üretimi için ana devreye alma çalışmalarının tamamlaması ve ünitenin tüm sistemlerinin devreye hazır duruma getirilmesi gerektiğini kaydederek, “1’inci ünitede ilk test elektriğini bu yıl üretmeye başlamayı planlıyoruz.” dedi.

Bunun büyük ve zahmetli bir iş olduğuna dikkati çeken Zoteeva, bunun başarıyla yerine getirilmesi için gerekli tüm kaynaklara sahip olduklarını söyledi.

Zoteeva, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın, Rosatom’un karşı karşıya olduğu bazı yaptırımların Akkuyu NGS projesine etkisi konusundaki daha önceki açıklamasının hatırlatılması üzerine de, “Öncelikle, Sayın Bakan’a tamamen katılıyorum. Bunlar bizi kesinlikle rahatsız ediyor ve bizim sabit işleyişimizde bir nevi dengesizlik oluşturuyor.” ifadesini kullandı.

Söz konusu yaptırımların yasal çerçevesinin tartışılması gerektiğine dikkati çeken Zoteeva, “Ancak şunu söyleyebilirim, ben uzun yıllardır Türkiye’de yaşıyorum ve Türk halkını çok iyi biliyorum. Türk halkı güçlüdür, kendisinin manipüle edilmesine asla izin vermez. Dolayısıyla biz kesinlikle tüm bu zorlukların üstesinden hep birlikte geleceğiz. Hiçbir sivrisinek ısırığı, hiçbir küçük kirli numara bize engel olamaz ve planlarımızı bozamaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS, toplam 4 bin 800 megavat kapasiteye sahip 4 reaktörden oluşacak. Akkuyu NGS’de, ilk reaktörün bu yıl devreye alınması hedefleniyor.

 

Akkuyu NGS’de bütün sistemler titizlikle kontrol ediliyor​

Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, “Ayarlama ve başlatma safhası santralin ömrü için çok önemli bir aşama. Bu aşamada bütün sistemlerin ve ekipmanların kapsamlı kontrolünü yapıyoruz.” dedi.​

18.04.2024 - Mersin

Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirterek, “Bu aşamada bütün sistemlerin ve ekipmanların kapsamlı kontrolünü yapıyoruz.” dedi.

Radchenko, Akkuyu NGS sahasında gazetecilere, kendileri için birinci ünitenin önemli olduğunu söyledi.

Proje ekibinin bütün çabalarının bu üniteye odaklı olduğunu anlatan Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını anımsattı.

Şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını bildiren Radchenko, “Ayarlama ve başlatma safhası santralin ömrü için çok önemli bir aşama. Bu aşamada bütün sistemlerin ve ekipmanların kapsamlı kontrolünü yapıyoruz.” diye konuştu.

Radchenko, kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğinin bilgisini vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sıcak ve soğuk deneme aşamasından sonra bütün sistemlerin tekrar kontrolü, yıkanması ve hidrolik testlerinin yapılması ayrıca reaktöre simülasyon yakıt çubuklarının yüklenmesi gibi işlemlerin yapılması öngörülüyor. Bizim uzmanlarımız biraz önce reaktör şaftının yanında bulunan bekletme havuzunun hidrolik testlerini tamamladı. Bu havuzda reaktörden çıkarılan kullanılmış nükleer yakıt bekletiliyor olacak. Bu denemeler ve testler bitti. Ayrıca şu an yakıt yükleme makinesinin kurulumunun çalışmaları devam ediyor. Bu makine reaktöre yakıtın yüklenmesi ve reaktörden yakıtın çıkarılması için kullanılacak.”

Santralin inşaat sahasındaki çalışmaların devam ettiğini belirten Radchenko, “Bütün çalışmalar santralin takvimine uygun ve planlı olarak yürütülmektedir. Bu yılın sonuna kadar biz artık birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Akkuyu NGS’nin 1. ünitesine nakliye kilidi monte edildi​

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1. ünitesinde nakliye kilidi tasarım konumuna yerleştirildi.​

02.05.2024 -Ankara
görüntü


Akkuyu Nükleer AŞ açıklamasına göre, tesislerin dış ortamdan izolasyonunu sağlayacak olan kilit, aynı zamanda nükleer malzemelerin ve reaktör bölmesi ekipmanlarının güvenli bir şekilde taşınmasına da yardımcı olacak.
Her iki tarafı kapalı 14 metrelik silindirik bir hazne olan nakliye kilidi, oldukça ağır ve büyük boyutlu bir ekipman özelliği taşıyor. Reaktör bölmesinin sızdırmazlığını sağlayabilmek için kapıların dönüşümlü olarak açılmasını sağlayan kilidin ağırlığı 260 tonu, çapı ise 7 metreyi buluyor.
görüntü


Paletli bir vinç kullanılarak monte edilen nakliye kilidi sayesinde Akkuyu NGS uzmanları, 1.i ünitenin işletilmesi ve bakımı için gerekli olan buhar jeneratörlerine, reaktör üst parçasına, ana sirkülasyon pompalarına, birincil devre boru hatlarına ve diğer yüksek teknolojili ekipmanlara güvenli bir şekilde ulaşabilecek.
Santralin çalışma aşamasında, kullanılmış nükleer yakıt içeren konteynerler, taze yakıtların bulunduğu variller ile taşıma ve işleme ekipmanları nakliye kilidinden taşınacak.

Ürün, yalnızca yetkili personelin iç mekana erişimini sağlamak için özel erişim kontrol sistemleriyle donatıldı.
görüntü


İyonlaştırıcı radyasyon dedektörleri de güvenilir ve emniyetli çalışmayı sürdürmek için kilidin içerisine yerleştirilmiş durumda bulunuyor. Ekipman bakım ve onarımı için de kullanılarak zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olacak olan nakliye kilidi, Akkuyu NGS’nin daha verimli çalışmasına destek olacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu NGS Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, önemli bir teknolojik operasyonun daha tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Nakliye kilidi, reaktörün iç koruma kabuğunun gücünü büyük ölçüde artıran, güçlü metal kablolardan oluşuyor. Önümüzdeki günlerde ekipmanın ön gerilme testlerine başlamayı planlıyoruz. Bu, Akkuyu NGS projesindeki Rus ve Türk uzmanların koordineli ve yoğun emek harcayarak gerçekleştirdikleri çalışmaların bir sonucudur.”

Anadolu Ajansı
 
  • #10

Akkuyu NGS projesinde yerelleştirme hacmi 7,7 milyar dolara ulaştı​

Akkuyu Nükleer AŞ İnşaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde yerelleştirme hacminin 7,7 milyar dolara ulaştığını belirtti.​

İstanbul - 02.07.2024​

Sezemin, 6. Nükleer Enerji Santralleri Fuarı ve 10. Nükleer Enerji Santralleri Zirvesi (NPPES-2024) kapsamında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Rusya arasındaki Akkuyu NGSprojesine ilişkin hükümetler arası anlaşmaya göre, birinci güç ünitesinin tüm gerekli lisansların ve izinlerin alınmasını müteakiben 7 sene içinde devreye alınması gerektiğini kaydeden Sezemin, “Hükümetler arası anlaşmaya göre bu tarih 2025’e tekabül ediyor.” dedi.

Sezemin, “Projede çok önemli bir aşamaya gelmiş durumdayız. Projenin tüm tarafları devreye alma öncesinde gerekli tüm çalışmaları tamamlamak için elbirliğiyle çalışmaya devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Projede en önemli konunun güvenliğin sağlanması olduğunu dile getiren Sezemin, “Sadece inşaat anlamında güvenlikten bahsetmiyorum. Bu, tedarikçileri de kapsayan bir konu. Projenin tüm katılımcılarının zamanında tedarik sağlaması gerekiyor ki güvenli şekilde güç ünitesinin devreye alınmasını gerçekleştirebilelim.” diye konuştu.

Sezemin, tedarikin zamanında yapılmasının projenin takvime uygun ilerlediği anlamına geldiğini ifade ederek, “Ancak Siemens tarafından bize tedarik edilmesi gereken ekipmanın bir kısmı henüz sahaya ulaştırılmamış durumda.” bilgisini paylaştı.

Proje kapsamında, “şalt tesisi ekipmanı” olarak ifade edilen ve üretilen elektriğin dağıtımında kullanılacak ekipmanın Siemens’ten sipariş edildiğini kaydeden Sezemin, şöyle devam etti:

“400 kilovoltluk gerilim ekipmanının yüzde 60’ı halihazırda Siemens tarafından üretilmiş, sevk edilmek üzere hazır. Ancak geçen sene temmuzdan bu yana hazır durumda olmasına rağmen sahaya sevk edilemedi. Almanya’da bulunan bu ekipmanın sahaya sevk edilmesi için Türkiye tarafıyla çok kapsamlı girişimlerde bulunduk ancak olumlu sonuca ulaşamadık.”

Sezemin, hiçbir kısıtlama veya yaptırım olmamasına rağmen söz konusu ekipmanın tedarikinin yapılmadığını vurgulayarak, “Her durumda proje takvimine kati bir şekilde uymamız gerektiğinin önemini dikkate alarak, bu yıl ocakta bu ekipmanı Çin’den yeniden sipariş etmek durumunda kaldık.” dedi.

Söz konusu ekipmanın maliyetinin Akkuyu Nükleer AŞ tarafından karşılanmak üzere yeniden sipariş edildiğinin altını çizen Sezemin, “Zaman kaybetmemek ve inşaat takvimine uymak adına yeniden siparişimizi gerçekleştirdik. Farklı bir durum sergilediğimiz takdirde, örneğin beklemek durumunda kaldığımız takdirde, inşaat takviminde gecikmeler yaşanabileceğini dikkate alarak bu yolu tercih ettik. Hükümetler arası anlaşma kapsamında her türlü gayreti proje şirketi olarak ortaya koyuyoruz ki 2025’te birinci güç ünitesinin devreye alınmasını sağlamış olalım.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ekiplerimiz 7/24 esasına göre çalışmalarına devam ediyor”​

Sezemin, Akkuyu NGS’nin 4 güç ünitesinde de çalışmaların eş zamanlı olarak devam ettiğine dikkati çekerek, “Bir nükleer tesisin devreye alınması için 560 bina ve yapının hazır hale getirilip işletmeye alınması gerekiyor. Dolayısıyla bu amaca ulaşmak için ekiplerimiz 7/24 esasına göre çalışmalarına devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Projedeki önemli gelişmelere de değinen Sezemin, şöyle devam etti:

“Birinci güç ünitesindeki tüm inşaat ve kurulum çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Bu çalışmaların tamamlanması, kurulumu yapılan ekipmanlar ve sistemlerin test edilmesine olanak sağlayan bir aşama. Dolayısıyla bu yılın sonuna doğru bu testlerin yapılması için tüm hazırlık çalışmalarını tamamlamış ve test aşamasına geçmiş olacağız.”

Sezemin, Akkuyu NGS de ilk elektrik üretim aşamasına ilişkin de, “Bu aşama, bir nükleer reaktöre yakıt çubuklarının yüklenmesi, düşük kuvvetle çalışarak üretime başlayan nükleer reaktörün Türkiye’deki elektrik şebekesine bağlanması ve fiilen elektrik üretimine geçmiş olmasını ifade ediyor. Bu da enerjiyi devreye alma aşamasını ifade ediyor.” bilgisini paylaştı.

Akkuyu Nükleer AŞ olarak proje kapsamındaki yerelleştirme konusunu önemsediklerini dile getiren Sezemin, hükümetler arası anlaşmaya göre projenin gerçekleştirilmesinde satın alınan mal ve hizmetlerin yüzde 40’ının yerel piyasadan tedarik edilmesi gerektiğini anımsattı.

Sezemin, Türk şirketlerinin saha içi ve dışında projeye birçok hizmet sağladığını, böylece yerelleştirme konusunda katkıda bulunduklarını dile getirdi.

Akkuyu NGS projesinin yerli tedarikçiler için büyük bir fırsat olduğunu kaydeden Sezemin, bu projede elde edilen deneyimlerle farklı çalışmalara da dahil olabilme imkanının bulunduğunu söyledi.

Sezemin, Akkuyu NGS projesindeki yerelleştirme hacmine ilişkin de, “Projede, yerelleştirme hacmi 7,7 milyar dolara ulaşmış durumda.” bilgisini paylaştı.

Anadolu Ajansı​

 
  • #11

Akkuyu NGS’nin üçüncü ünitesinde pompa istasyonu temel plakasına beton döküldü​

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS), üçüncü ünitenin pompa istasyonunun temel plakasının betonlama işlemi tamamlandı.​

image


Akkuyu Nükleer AŞ’den yapılan açıklamada, üçüncü ünitedeki pompa istasyonun temel plakasını betonlama işleminin takvimden önce sona erdiği belirtildi.

Her biri zorluk derecesine bağlı olarak 4 ile 10 betonlama aşaması içeren 8 bölüme ayrılan temel plakada, maksimum dayanıklılığı ve güvenilirliğini sağlamak amacıyla yaklaşık 20 bin metreküp beton ve 2 bin ton betonarme çelik kullanıldığı ifade edildi.

image

“Yüksek dayanıklılığa sahip beton kullanıldı”​

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh, temel plakanın tasarımının benzersiz olduğunu belirtti.

image


Her bir betonlama aşamasının bireysel mühendislik hazırlığı gerektirdiğini ifade eden Butckikh, şunları kaydetti:

“Tüm aşamalar birbirinden farklı karmaşık geometrik yapılar içeriyordu. Plakanın gövdesinde dört ana pompa ünitesi için su emme parçaları bulunuyor. Ağırlığı 212,5 ton olan çelik ve sökülebilir yardımcı kalıp yapısı, Akkuyu NGS için ayrı bir projeyle özel olarak tasarlandı. Emme borularının kalıp destek sisteminin ağırlığı ise 30,5 ton. Betonlama sırasında yüksek dayanıklılığa sahip beton kullanıldı. Rus ve Türk uzmanlar, tüm parçaların ve unsurların yüksek dayanıklı bağlantılarını sağladı. Çalışmalarda 350 Rus ve Türk uzman görev aldı. Üçüncü ünitedeki pompa istasyonu, yer altı ve yer üstü olmak üzere iki bölümden oluşacak.”

Anadolu Ajansı
 
  • #14

Akkuyu NGS’nin türbin temeline beton dökme işlemi tamamlandı​

66d6f0d8475eb29fa88f3a64

Akkuyu NGS yetkilileri, Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 3’üncü güç ünitesinde bulunan türbin tesisinin temeline beton dökme işleminin tamamlandığını duyurdu. Buna göre, ileri teknolojiye sahip türbin sistemi, buhar enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmek için tasarlandı ve bu işlem, türbin ve jeneratör rotorunun dönmesini ve elektrik akımı üretilmesini sağlıyor.​

Beton dökme işlemi tamamlanan masif temel, türbin çalışması sırasında oluşan ağır yüklere dayanabiliyor ve aynı zamanda bu yükleri eşit olarak dağıtabiliyor. Bu yapının inşası için 58,2 metreye 20,4 metre boyutlarında ve 5,3 metre yüksekliğinde betonarme bir çerçeve inşa edildi. Çerçeve, dişli bağlantılar kullanılarak birbirine bağlanan, 8 ila 36 mm çapında yatay ve dikey yüksek mukavemetli çelik çubuklardan oluşuyor. Yüksek teknoloji ve kaplin dişli bağlantıları çalışma kolaylığı getirdiğinden kurulum süresinde ve işçilik maliyetlerinde önemli bir azalma sağlandı.

Temelin tamamı 307 ton armatür üzerine döşendi. Temel yapı, 70 tona varan teknolojik geçişler ve gömülü parçalar içeriyor. Örnek vermek gerekirse, bir lokomotif ve beş vagondan oluşan bir elektrikli trenin ağırlığı yaklaşık 300 tonu buluyor.

‘TASARIM MUKAVEMETİNİ KAZANMA SÜRESİ 56 GÜN OLACAKTIR’

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, konuyla ilgili olarak, “Sürekli betonlama yöntemini kullanarak, karmaşık bir geometrik şekle sahip temel yapısına 2 bin 220 metreküp yüksek mukavemetli, kendiliğinden yerleşen beton döşendi. Tasarım mukavemetini kazanma süresi 56 gün olacaktır. Bu süre zarfında, masif temel yapısının kalitesini artırmak için çok önemli olan kontroller, termal ve nem bakımı gerçekleştirilecektir” dedi.

Beton döşeme tasarım mukavemetine ulaştıktan sonra, Akkuyu NGS mühendisleri türbin-jeneratör ünitesinin montajı için tam ölçekli çalışmalara başlayacak.

Kaynak: Hürriyet
 
  • #15

Akkuyu NGS’de ilk reaktörü 2025’te devreye girecek​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akuuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) gelecek yıl ilk reaktörün, 2028’e kadar da diğer reaktörlerin devreye alınmasını hedeflediklerini açıkladı.​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Alparslan Bayraktar, Mersin’de inşası süren Akkuyu NGS’de incelemelerde bulundu. Yürütülen çalışmaları yerinde takip eden Bayraktar, yetkililerden bilgi aldı.

Bayraktar, dünyanın en büyük nükleer santral şantiyesinde 4 reaktörün aynı anda inşasının devam ettiğini ifade etti.

Şantiyede 30 binin üzerinde çalışan olduğunu belirten Bayraktar, Akkuyu NGS’nin Türkiye’nin enerji arz güvenliği ve iklim hedefleri için çok önemli olduğunun altını çizdi.

“Elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak”​

Bayraktar, “Santral tümüyle devreye alındığında hedefimiz, 2028 yılında 4 reaktörün de tamamıyla devreye girmesi ve bu anlamda Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu sadece bu santralden karşılayacak hale gelmemiz. İnşallah önümüzdeki yıl ilk reaktörden başlayarak diğer reaktörleri de devreye almış olacağız” ifadelerini kullandı.

Akkuyu NGS’de üretilecek temiz ve karbonsuz enerjinin 30 milyon tonluk karbon emisyonunu azaltacağını aktaran Bayraktar, şunları kaydetti:

“Santralin inşası, Türkiye’nin 70 yıllık rüyasının gerçekleşmesi anlamına geliyor. Çünkü Türkiye’de 1950’li yıllardan başlayarak yani dünyadaki nükleer sektörün gelişimiyle eş zamanlı olarak başladığımız bu yolda, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde en önemli adımı 2010 yılında Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya Federasyonu’yla yaptığımız hükümetler arası anlaşma kapsamında gerçekleştirdik.”

Bayraktar, çalışmaların aralıksız devam ettiğine dikkati çekerek, “Elbette ki çok zorluklarla mücadele ediyoruz. Daha farklı zorluklarla da karşılaşabiliriz. Ama yılmadan, usanmadan nükleer enerjide 2050 için 20 bin megavatlık bir hedefe yürüyoruz. O sürecin sonunda da Türkiye, arz güvenliğini temiz kaynaklardan karbonsuz temin etmiş bir şekilde önüne bakmaya devam edecek” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Ekonomim
 
  • #16

Akkuyu NGS’de 2. Üniteye Kritik Sistem Kuruldu​

Akkuyu-NGSde-2.-Uniteye-Kritik-Sistem-Kuruldu


Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 2’nci Güç Ünitesinde iki acil durum kor soğutma sistemi (ADKS) hidrolik tankı tasarım konumuna yerleştirildi.

Her bir hidrolik tank, yüksek mukavemetli çelikten yapılmış, iki eliptik tabanlı silindirik bir yüksek basınçlı kap olma özelliği taşıyor. Hacmi 60 metreküp ve çapı 3,2 metre olan bir tankın ağırlığı yaklaşık 80 tonu buluyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, bir benzin tankerinin ortalama tank hacmi 12-15 metreküp.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, konuyla ilgili olarak, “Akkuyu NGS projesi, en modern nükleer santraller nesline aittir ve UAEA’nın uluslararası güvenlik standartlarının gereklerine uygun olarak hayata geçirilmektedir. Acil durum kor soğutma sisteminin hidrolik ekipmanı, bir nötron emici olan ve acil durumda güvenliği sağlayan reaktör korunun su basması için kullanılan sulu borik asit çözeltisinin depolandığı 4 hidrolik tank içermektedir. Rus ve Türk uzmanlar, 2’nci Güç Ünitesinde bu tür iki tankın kurulumunu tamamlamıştır. Montaj işlemi, ekipmanın Liebherr LR 13000 tipi ağır paletli vinç yardımıyla reaktör binasının açık üst silindirik bölümünden indirilmesine dayanan ‘Open Top’ teknolojisi kullanılarak yapılmaktadır” dedi.

Yüksek teknolojili çözümler sayesinde, reaktörün enerjisi tamamen kesildiğinde acil durum kor soğutma sistemi otomatik olarak devreye giriyor. Birincil devrede kritik bir basınç düşüşü olması durumunda hidrolik tanklardan reaktöre büyük miktarda su karışımı pompalanıyor, bu da nükleer reaksiyonu söndürüyor ve güç ünitesinin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Akkuyu NGS inşaat sahasındaki tüm çalışmalar bağımsız denetim kuruluşları ve Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından dikkatle denetleniyor.

Kaynak: Ray Haber
 
  • #18

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1’inci Ünitesinde Dış Koruma Kabuğunun Kubbesi Tasarım Konumuna Yerleştirildi​

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1’inci Ünitesinde Dış Koruma Kabuğunun Kubbesi Tasarım Konumuna Yerleştirildi

Kubbenin inşa süreci, metal katmanların imalatı, montajı ve aşamalı betonlama işlemi olmak üzere birkaç aşamayı kapsıyor.

23 Eylül 2024, Büyükeceli, Mersin, Türkiye. Rus ve Türk uzmanlar, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) 1’inci Güç Ünitesinin dış koruma kabuğunun kubbesinin kurulumu tamamlandı.

Ağırlığı 147,6 ton, çapı 34,7 metre olan ve dış koruma kabuğunun son parçasını teşkil eden bu metal yapının montaj işlemleri 6 saat sürdü. Dünyanın en güçlü kendinden tahrikli paletli vinci kullanılarak gerçekleştirilen kurulum çalışmalarında 30 Akkuyu NGS uzmanı yer aldı. Dış koruma kabuğu, nükleer santralin gelişmiş ve çok katmanlı güvenlik sisteminin fiziksel parçalarından birini oluşturuyor.

AKKUYU NÜKLEER AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh montaj işleminin tamamlanmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Dış koruma kabuğunun kubbesi, tasarlanan konuma yerleştirildi. Söz konusu yapı, reaktör binasının güvenilirliğini ve güvenliğini sağlayacak. Yapının dayanıklı çelik konstrüksiyonu, kabuğun çeşitli dış etkilere ve bunların kombinasyonlarına dayanabilmesini mümkün kılıyor. Bir sonraki aşama, dış koruma kabuğunun çelik yapısının yüksek mukavemetli beton harcı ile betonlanması olacak. Bu, ısı giderme sistemi ekipmanının kurulumuna devam etmemizi sağlayacak” dedi.

Akkuyu NGS uzmanları, kubbenin yerleştirilmesinden önce 1’inci Ünitenin kubbesinin dış koruma kabuğunun metal çerçevesini oluşturdu. Daha sonra alttaki katman ve kubbe kaynak yapılarak birleştirildi.

Kubbe kısmının toplam ağırlığı yaklaşık 500 tonu buluyor. Beton döküldükten sonra ise duvarların kalınlığı 1,5 metre olacak.

Betonarme dış koruma kabuğu 9 büyüklüğüne kadar depremlere, 60 m/s’ye kadar olan kasırgalara, tsunamilere ve 10 metre yüksekliğe kadar olan şok dalgalarına dayanacak şekilde tasarlandı.

005


Kaynak: Yatırımlar Dergisi / Linkedin
 
  • #19

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünün inşaatında son aşamaya gelindi​

Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşasının plana uygun devam ettiğini söyledi.​

02.10.2024 -Adana
D7A41254-528A-42C7-9747-EAEDBB75B447.jpeg

Sezemin, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde, Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu TEKNOFEST 2024'te, Akkuyu NGS'nin son durumuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
Akkuyu NGS'de 4 ünitenin inşaatının farklı aşamalarda olmakla birlikte eş zamanlı sürdürüldüğünü belirten Sezemin, "Akkuyu NGS projesinin inşa sürecinde birinci üniteden bahsedecek olursak, son aşamaya gelmiş bulunmaktayız diyebilirim. Birinci üniteyle ilgili bütün ekipmanlar halihazırda kurulmuştur ve çok büyük bir titizlikle kontrolleri yapılmaktadır." diye konuştu.
Sezemin, projenin tasarımda öngörülen parametrelere uygunluğun büyük bir titizlikle kontrol edildiğine dikkati çekerek, "Birinci güç ünitesinin işletmeye alınması için bütün gücümüzü ve imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız." ifadesini kullandı.

İkinci ünitede soğutmayı sağlayacak boru hatları kuruluyor
Santralin ikinci ünitesinde soğutma sisteminin borularının kurulumuyla alakalı çok önemli bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Sezemin, şunları kaydetti:
"Bu boru hatları, reaktörün çalışması esnasında soğutmayı sağlayacak suyu taşıyor. Dolayısıyla 330 derecelik sıcaklığın 160 dereceye düşürülmesi için gerekli çalışma burada sağlanıyor. Bu görev de söz konusu boru hatlarıyla yapılıyor. Daha önce aynı çalışma ilk reaktörde inşaat mühendislerimiz ve teknik ekiplerimizle gerçekleştirildi. Burada edinilen deneyim çerçevesinde birinci reaktörde rekor sayılabilecek sürede kurulumu yapan arkadaşlar 2. ünitede de görevlendirildi. "
Sezemin, üçüncü güç ünitesinde ise reaktör şaftı denilen kısımda çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini aktardı.
Dördüncü ünitedeki çalışmalara ilişkin de bilgi veren Sezemin, "Geçen sene sonuna doğru reaktör binasının temel kısmının yapımını tamamladık. İlaveten türbin binasındaki diğer çalışmalar eş zamanlı olarak başlamış ve halihazırda devam etmektedir. Şunu özellikle söylemem gerekiyor ki oradaki tabliyelerle ilgili bütün çalışmalar tamamlanmıştır. Dördüncü ünitede iki katlı olan koruma katmanı denen yapı tamamlanmıştır. Burada çok önemli sayılabilecek kor tutucu dediğimiz bir ekipman sahaya getirilmiştir. Eş zamanlı olarak deniz, hidroteknik yapılar, kıyı yapıları planımıza göre devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Sezemin, inşaat sahasına son zamanlarda getirilen ekipmanlara ilişkin, "Buhar üretici dediğimiz ekipman bütün bileşenleriyle üçüncü ünitede kullanılmak üzere sahaya getirilmiştir. Bu sene için de Rusya'dan dördüncü güç ünitesi için reaktör basınç ekipmanının tedariki beklediğimiz önemli gelişmelerden biri." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
  • #20

Akkuyu NGS'nin 1. Ünitesi’nde Reaktör Tesisi Ana Pompalarının Elektrik Motorları Yerleştirildi​


Güç ünitesinde devreye alma öncesi testler için yapılan hazırlıkların bir diğer önemli aşaması tamamlandı.

Rus ve Türk mühendisler, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci Güç Ünitesi’nde ana sirkülasyon pompalarına ait elektrik motorlarının montajını tamamladı.

Her birinin ağırlığı 58,3 ton, çapı 4 metre, yüksekliği yaklaşık 6 metre olan elektrik motorları, büyük boyutlu ekipman sınıfında yer alıyor. Elektrik motor yatakları otonom devre sisteminde dolaşan su ile ıslatılıyor ve soğutuluyor. Ana sirkülasyon pompalarının elektrik motorları, birincil devrede tuzdan arındırılmış olan soğutma sıvısının dolaşmasını ve ısının reaktör çekirdeğinden uzaklaştırılmasını sağlayacak.

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Akkuyu NGS'nin 1’inci Güç Ünitesi’ndeki montaj çalışmaları planlandığı şekilde ilerliyor. Türkiye'nin ilk NGS projesinde görev alan mühendisler, ana sirkülasyon pompalarının dört elektrik motorunu tasarım konumuna monte etti. Montajın tamamlanması, motorları boru hatlarıyla donatmaya başlamamıza ve rölantide çalışmayı da içeren kabul testlerini yapmamıza olanak tanıyacak. Testler sırasında, yatakların ve motor gövdesinin ısınıp ısınmadığı ve titreşimin olup olmadığı da kontrol edilecek. Testler, ekipmanın tasarım parametrelerine uygunluğunu teyit edecek.”

Ana sirkülasyon pompalarının rölantide çalıştırılması, reaktör tesisi birincil devresinin hidrolik teste tabi tutulması ve boru hatlarına su verilmesinden önce yapılması gereken önemli bir adımı teşkil ediyor.

Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti’nde inşa edilen ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyor. Akkuyu NGS projesi, her biri 1200 MW kapasiteli Rus tasarımı 3+ Nesil VVER reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Akkuyu NGS’nin inşası, küresel nükleer endüstride Yap-Sahip Ol-İşlet modeli ile hayata geçirilen ilk proje olma niteliğini taşıyor.

2024-10-04DD.jpg


Kaynak: Yatırımlar Dergisi / Linkedin
 
  • Beğen
Tepkiler: wowturkey.NET

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
A Mersin 0 225

Benzer konular