Antalya- 2024 Yılında Gelen Turist Sayısı Hk

crypton

Paylaşımcı Üye

Antalya turizmde 2024’e hızlı başladı​

Turist sayısı ve turizm gelirinde geçen yıl tüm zamanların rekor rakamına ulaşan Antalya, 2024’e de hızlı başladı.​

08.02.2024-Antalya

Antalya turizmde 2024'e hızlı başladı


Dünyanın dört bir yanından turist çeken ve 2023’te 16 milyon 84 bin 737 kişiyi konuk eden kent, bu yılın başında da hareketliliğini sürdürüyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, yılın ilk ayında Antalya’yı 229 bin 97 turist ziyaret etti.

Geçen yıl ocakta 220 bin 10 kişinin geldiği kentte, bu yıl ziyaretçi sayısında geçen yıla göre yüzde 4,13 artış gerçekleşti.

Kente gelen turist sayısında ilk sırada 57 bin 366 kişi ile Ruslar yer aldı. Rusya’yı 39 bin 427 turist ile Almanya, 17 bin 930 turist ile İngiltere ve 9 bin 121 turist ile Polonya takip etti. Ukrayna, Kazakistan, Hollanda, İran, Belçika ve Kırgızistan ilk 10’da yer alan diğer ülkeler oldu.

İngiltere ve Polonya alternatif pazarlar oldu​

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu, geçen yıl gelen rekorun turizmcileri ve tüm sektör paydaşlarını sevindirdiğini söyledi.

Turizmcilerin bu yıla da umutla baktığını dile getiren Saatçioğlu, “2024 için kontaklarımızı yaptık, bize gelen ilk bilgilere göre erken rezervasyonlarda güzel bir artış var. Bu olması gereken bir artıştı. Bizi memnun edecek artışlar gözüküyor. Fiyat politikamızı da bütün oteller güzel ve düzgün bir şekilde ayarladı, o yüzden çok umutla bakıyoruz 2024’e.” diye konuştu.

Geçen yıl özellikle İngiltere ve Polonya pazarlarında olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Saatçioğlu, “İngiltere’den 2019’da 500 bin İngiliz turist geldi. Geçen sene ise Antalya’da 1 milyon 300 bin İngiliz turist ağırladık. Bu çok güzel bir artış, bu da bize umut veriyor. İngiliz pazarında bu artışın devam edeceğini düşünüyorum. Bu yıl İngiltere pazarında yaklaşık yüzde 20’lik bir artış bekliyoruz.” dedi.

Saatçioğlu, Polonya pazarında da geçen yıl yüzde 35’lik bir artış görüldüğünü aktaran, artışın bu yıl da devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Rusya pazarında da artış yaşandığına işaret eden Saatçioğlu, “Rusya pazarında halen 2019 yılı rakamlarını yakalayamadık. 2019’da Antalya’da 3 milyon 900 bin Rus turist konuk etmiştik. Geçen sene 3 milyon 400 bin Rus turist geldi. Bu yıl daha fazla bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Çok iyi bir çizgiye oturduk”​

Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelin genel müdürü Ali Kızıldağ da turizmde çok ciddi sınavlar verdiklerini ancak buna karşın güzel hikayeler yazdıklarını ve büyük başarılara imza attıklarını belirtti.

Bu yılın geçen yıldan daha iyi olmasını umut ettiklerini dile getiren Kızıldağ, şunları söyledi:

“Sektör olarak yılmadan, mücadele azmimizi kaybetmeden 2024’ün, 2023’ten daha iyi olması için büyük bir gayret göstereceğiz. Türkiye’de inanılmaz bir potansiyel var. Ülkemiz, kültürümüz, gastronomimiz, insanımız, misafirperverliğimiz, doğamız her şeyimiz bunun için müsait. Uygulanan politikalar da iyi. Çok iyi bir çizgiye oturduk.”

Kızıldağ, başarılı turizm politikalarıyla emin adımlarla ilerlediklerini sözlerine ekledi.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan

Antalya’ya gelen yabancı turist sayısı 2 milyona yaklaştı​

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, Antalya’ya gelen yabancı turist sayısının dün itibarıyla 1 milyon 870 bine ulaştığını belirterek, geçen seneye göre yüzde 16’lık bir artış gerçekleştiğini söyledi.​

30.04.2024 - Antalya

POYD tarafından her ay düzenlenen geleneksel toplantı, Kemer ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi.

Dernek Başkanı Saatçioğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, kentteki turizm hareketliliğinin arttığını belirtti.

Sezona iyi bir başlangıç yaptıklarını dile getiren Saatçioğlu, “Antalya’ya dün itibarıyla yurt dışından giriş yapmış misafir sayısı 1 milyon 870 bin. Geçen seneyle karşılaştırdığımızda yüzde 16’lık bir artış kaydetmişiz.” dedi.

Geçen yıl şubatta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ilk 2 ay yurt dışından gelen turist sayısında bir duraklama görüldüğünü anımsatan Saatçioğlu, bu yıl, geçen yılın rakamlarının geçilmesi yönünde bir beklentinin olduğunu kaydetti.

Antalya’nın kış sezonunu da hareketli geçirdiğini aktaran Saatçioğlu, yıl sonunda 17 milyon turist rakamına ulaşılabileceğini ifade etti.

Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz da turizmdeki gelişmelerin sevindirici nitelikte olduğunu dile getirdi. Yaz sezonunun yaklaşmasıyla ilçedeki turizmin daha da hareketlendiğini aktaran Solmaz, turizmcilere gereken desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan ve Meksika

Antalya yılın ilk 4 ayında 2 milyon 66 bin 962 yabancı turisti ağırladı​

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yılın ilk dört ayında Antalya’yı 2 milyon 66 bin 962 yabancı turistin ziyaret ettiğini, bu sayının Antalya turizminde tüm zamanların en iyi başlangıcı olarak tarihe geçtiğini bildirdi.​

02.05.2024 - Ankara

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, verilere göre yılın ilk dört ayında yüzde 14,10 artış yakalayan Antalya’nın, 2 milyon 66 bin 962 yabancı ziyaretçi ağırladığı belirtildi.

Bu sayının, Antalya turizminde tüm zamanların en iyi başlangıcı olarak tarihe geçtiği belirtilen açıklamada, nisanda Antalya’yı ziyaret eden turist sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,86 artışla 1 milyon 61 bin 26 olarak kaydedildiği ve bunun da tüm zamanların en yüksek nisan ayı verisi olduğu ifade edildi.

Açıklamada, 259 bin 717 ziyaretçi sayısıyla Almanya’nın nisan ayında birinci sırada yer aldığı, bunu 194 bin 949 turistle Rusya ve 141 bin 497 ziyaretçiyle İngiltere’nin takip ettiği aktarıldı.

Antalya’ya en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında 539 bin 663 ziyaretçiyle Almanya’nın birinci olduğu aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Rusya Federasyonu’nun 366 bin 783 ziyaretçiyle ikinci olduğu sıralamada, İngiltere de 266 bin 120 ziyaretçiyle üçüncü sırada yer aldı. Polonya, Hollanda, İran, Belçika, Ukrayna, Fransa ve Litvanya, İngiltere’nin ardından sırasıyla Antalya’ya en çok ziyaretçi gönderen ülkeler oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ana pazar ülkelerden gelen turist sayısında, Almanya’nın yüzde 21, İngiltere’nin yüzde 32, Polonya’nın yüzde 30, İran’ın yüzde 52, Belçika’nın yüzde 42, Ukrayna’nın yüzde 51 ve Fransa’nın yüzde 52 oranlarında artış kaydetmesi dikkati çekti.”

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan ve Rafet
Kültür ve Turizm bakanlığı gelen yabancı turist sayısıyla övünüyor ama bence gelen kişi sayısıma değil, kişi başına ne kadar harcama yapıldığına bakılmalı. Zaten gelenlerin büyük çoğunluğu herşey dahilci kitle. Günlük 50 Euro bırakıyorlarsa yarısından çoğu yiyip içtiklerine gidiyordur. Ucuz ülke imajından sıyrılmak lazım.

Stadyum örneğinden yola çıkacak olursak bir stadyumu 5 liralık biletle ağzına kadar doldurmak mümkün.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Antalya turizminde son yılların en hareketli ekim ayının geçirilmesi bekleniyor​

Bu yıl gelen turist sayısının eylülün ilk haftası itibarıyla 12 milyona ulaştığı Antalya’da, Avrupalıların güz tatili dönemi olması dolayısıyla son yılların en hareketli ekim ayının yaşanması bekleniyor.​

Dünyanın önemli turizm merkezleri arasında yer alan Antalya’da, 1 Ocak-31 Ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,28 artışla 11 milyon 731 bin 937 ziyaretçi ağırlanarak yeni rekora imza atıldı.

En çok ziyaretçi 2 milyon 641 bin 849 kişiyle Rusya’dan, 2 milyon 235 bin 311 ziyaretçiyle Almanya’dan, 1 milyon 109 bin 997 turistle İngiltere’den geldi.

Bu yılın ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,65 artış sağlanarak 2 milyon 673 bin 736 turiste ev sahipliği yapıldı. Ağustosta Antalya’yı Rusya’dan 601 bin 533, Almanya’dan 465 bin 72, İngiltere’den 235 bin 641 turist ziyaret etti.

“Zor bir sezon olmasına rağmen iyi değerlendirdik”​

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, AA muhabirine, eylülün ilk haftası itibarıyla kente gelen yabancı turist sayısının 12 milyona ulaştığını söyledi.

Geçen seneye göre yüzde 8’lik artış olduğuna dikkati çeken Kavaloğlu, “Ortalama konaklama süreleri 1 gün kadar düştü. Bu da otel doluluklarını negatif yönde etkiliyor. Zor bir dönem geçirdik. Türkiye’ye çok konsantre Münih merkezli Avrupa’nın üçüncü büyük tur operatörü FTI’nın iflası, Avrupa Futbol Şampiyonası, Paris olimpiyatları derken bu anlamda bakıldığında zor bir sezonu iyi bir sezon olarak değerlendirdik.” diye konuştu.

Kavaloğlu, eylülde ortalama 76 bin turistin gelmesini beklediklerini ifade ederek, ekim ayından çok ümitli olduklarını söyledi.

Avrupa’da tatil periyotlarının ekim ayına denk geldiğini, farklı ülkelerden yapılan rezervasyonlarda yoğunluk olduğunu anlatan Kavaloğlu, şunları kaydetti:

“Almanların güz dönemi tatili, Hollandalıların ve Belçikalıların tatili peş peşe olacak. Dolayısıyla rekor yılı 2019 dahil son yılların en iyi ekim ayını geçireceğimizi düşünüyorum. Ekim ayı, temmuz-ağustos dönemine göre daha uygun fiyatların olduğu bir periyot. İklim şartlarının da izin verdiği takdirde turizm sezonunun kasım sonuna kadar uzayacağını bekliyoruz. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin seçmelerinin Antalya’da yapılıyor olması, gastronomi festivali Food Fest, kasımda yapılacak Kültür Yolu Festivali gibi etkinlikler deniz, kum, güneş dışında turizmin çeşitlendirilmesinde çok önemli oluyor.”

17 milyon turist hedefine ulaşılacak​

Antalyasız ve Türkiyesiz dünya turizmi düşünülemediğini belirten Kavaloğlu, Akdeniz ülkeleri olarak bakıldığında Antalya’nın ilk üçün içinde yer aldığını vurguladı. Kente çok farklı ülkelerden turistin geldiğini anlatan Kavaloğlu, 16 milyon 600 bin turist sayısına ulaşacaklarını, transit yolcularla birlikte 17 milyonu geçeceklerini dile getirdi.

Kavaloğlu, bazı maliyetlerin yükselmesinin otelciliğin karlılığını olumsuz etkilediğini dile getirerek, istihdamdan doğal çevreye her şeyin sürdürülebilir olmasının önemine işaret etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Antalya’ya gelen turist sayısı 13,5 milyonu geçti​

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, bu yıl Antalya’ya gelen yabancı turist sayısının 13,5 milyonu geçtiğini belirterek, bunun umut verici rakamlar olduğunu söyledi.​

Kavaloğlu, AA muhabirine, Antalya’ya 1 Ocak-23 Eylül döneminde gelen yabancı turist sayısının 13,5 milyonu geçmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Farklı milliyetlerden turistlere ev sahipliği yaptıklarını vurgulayan Kavaloğlu, şunları kaydetti:

“Bizim için umut verici rakam. Geçen seneye göre yüzde 8’lik artışa tekabül ediyor. Türkiye’ye gelen rakamlarda artış var. Antalya’ya, İstanbul’a ya da farklı illere gelen turistlerin tamamı otellerde konaklamıyor, bu çok bilinen bir şey. Geçen sene bununla ilgili çok ciddi çalışma yapıldı. Turizm konutlarıyla ilgili kanun çıkarıldı. Bu konularla ilgili dünyada tüm örnekleri araştırılarak, tartışılarak, sivil toplum kuruluşlarıyla bunu planlayarak, paydaş bakanlıklarla görüşerek, ciddi anlamda çalışma yaparak, ciddi bir kanuna imza atıldı.”

Otelleri tercih edenlerin yüzde 60’ını aileler oluşturuyor​

Çıkarılan kanunun, gayri resmi olarak turizm amaçlı kullanılan konutların resmi olarak turizm konutu ilan edilmesi ve bunların kontrol altına alınması için önemli olduğunu bildiren Kavaloğlu, “Gördüğümüz kadarıyla da gelen turistlerin yüzde 15’i hem bu tarz konutlarda konaklıyor hem de kendi satın aldıkları veya kiraladıkları konutlarda kalıyor. Bu şekilde de dünyada bir turizm gerçeği var.” dedi.

Kavaloğlu, otelleri tercih eden turistlerin yüzde 60’ının aileler oluştuğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular