Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Aronya Meyvesini Hiç Duydunuz Mu ? | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Aronya Meyvesini Hiç Duydunuz Mu ?

WowTurkeySevdalısı

Tecrübeli
Tecrübeli
Aronya, keskin tadıyla bilinen, Kuzey Amerika'ya özgü küçük, yuvarlak bir meyvedir. Kırmızı veya siyah renkte olan aronya meyvesi taze, kurutulmuş veya meyve suyu formuyla tüketilebilir.
Ben bu meyveye süper meyve diyorum. Kuzey meyvesi, viking üzümü, viking aronyası, sağlık meyvesi, Yalova meyvesi gibi isimler ile de anılıyor. Yalova'da yetişmektedir.

“Yalova’nın İlk Coğrafi İşaretli Tarım Ürünü” YALOVA ARONYASI​


Sağlık meyvesi olarak da adlandırılan "Aronya" meyve kalitesi ve içerdiği antioksidan özellikleri bakımından farklı bir özellik kazanması bakımından yoğun olarak üretildiği Yalova ile özdeşleşerek "Yalova Aronyası" adı ile Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.

Yalova'da üretilen ve içerdiği antioksidan özellikleri sayesinde sağlık meyvesi olarak tanınan Aronya meyvesi, üretim metotları ve Yalova'ya özgü toprak ve iklim şartlarının sağladığı renk, tat ve kalite kriterleri açısından gösterdiği farklılıklar ile Coğrafi İşaret Belgesi aldı. Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yoğun çalışmalarıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan Coğrafi İşaret tescil başvurusu 24 Haziran 2021 tarihi itibari ile sonuçlandı. Ülke genelinde yaygınlaşan Aronya meyvesinin "Yalova Aronyası" adı ile Coğrafi İşaret alması Aronya'nın tanıtım ve bilinirliğine katkı sağlayacak.

images (16).jpeg


images (15).jpeg


images (18).jpeg


images (17).jpeg


aronya kapak.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: yuSuF
Taze aronya meyvesinin kilosu 200 TL civarında.
Kuru aronya ise 800-900 liradan satılıyor. Masterchef programı ile ünlü olan aronya, bazı tatlılara ve yemeklere konmaktadır.

Aronya fidesi 100-150 TL arasında değişiyor. Aronya nerelerde yetişir ve getirisi ne olur hakkında GENİŞ bir bilgilendirme yapacağım.

Emek verilirse yemek yedirir.


Aronya-Viking-4-Yas-5-727x1024.jpg


2-Yas-Aronya-Wiking-2-768x390.jpeg


1-Yas-Aronya-Wiking-768x414.jpeg
 
  • Beğen
Tepkiler: yuSuF
Aronya hangi rakımda yetişir ?

Soğuklara yeterince dayanıklıdır diyebilirim. Herhangi bir toprak seçiciliği olmayan Aronya fidanlarını çeşit farklılıklarına bağlı olarak her rakımda yetiştirebilirsiniz. Yetiştirilmesi oldukça zahmetsiz olan aronya fidanlarını -25 derece soğuklara kadar dayanıklıdır. Bu işten para kazanmak isteyenler bence doğru düşünüyorlar.

Geç çiçeklenmesinden dolayı ilkbahar donlarından zarar görmez. Aronya fidanları 1 yaşlı, erken ilkbaharda Mart gibi dikilebilir.

Aronya yetiştiriciliğinde toprağın tercihen sürekli nemli kalması istenmekle birlikte toprağın iyi drene edilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle yağışların yetersiz olduğu bölgelerde toprak nemi baz alınarak uygun sulama yapılmalıdır.

Aronya bitkilerinin tipik olarak 1,5 ila 2 metre arasında bir çapı olabilir. Peki 1 dönüme kaç aronya fidanı dikilir? Eğer aronya fidanlarını 1,5 metre arayla dikerseniz, her 1 dönüm (10,000 metrekare) alanda yaklaşık olarak 6,666 fidan dikmeniz gerekebilir.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: yuSuF

Konu görüntüleyen kullanıcılar