Boeing (Uçak) ✈️

Boeing, Spirit AeroSystems’ı 4,7 milyar dolara satın alıyor​

ABD’li uçak üreticisi Boeing, parça üreticisi Spirit AeroSystems’ı yaklaşık 4,7 milyar dolara satın alacağını duyurdu.​

Moskova - 01.07.2024​

Boeing’den yapılan açıklamada, Spirit AeroSystems’in satın alınmasına yönelik anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Anlaşmanın hisse başına 37,25 dolar değerle yaklaşık 4,7 milyar dolara sağlandığı bildirilen açıklamada, Spirit Spirit AeroSystems’ın net borcunu da içeren toplam anlaşma değerinin yaklaşık 8,3 milyar dolar olduğu kaydedildi.

Merkezi Kansas’ta bulunan Spirit AeroSystems, Boeing uçakları için parçalar üretiyor.

Boeing’in ürettiği “Boeing 737 MAX 9” tipi yolcu uçağı, ABD’de 5 Ocak’ta havadayken gövdesinden bir parçanın kopması nedeniyle acil iniş yapmıştı.

Analistler, bu olayın ardından eleştirilerin hedefinde olan Boeing’in, söz konusu alımla kalite sorunlarını ortadan kaldırmayı umduğuna işaret ediyor.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Alaska Airlines, o uçağını Boeing’e iade etti​

Amerikan havayolu şirketi Alaska Airlines, Ocak ayında Portland’dan kalkış sırasında acil çıkış kapısı kopan Boeing 737 Max 9 uçağını filosundan çıkardı. Alaska Airlines, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, N704AL tescilli 737 Max 9’u Boeing’e iade ettiklerini doğruladı. Bunun yerine, Alaska Airlines filosuna bir Boeing 737 Max 10 uçağı ekleyecek.

Olayın Geçmişi ve Sonrası

Alaska Airlines’ın 737 Max 9 model uçağı, Ocak ayında Portland Uluslararası Havalimanı’ndan kalkışı sırasında bir panelini kaybetmiş ve bu olay sonrasında uçak acil iniş yapmıştı. Olayın ardından uçak, uçuş emniyeti ve operasyonel nedenlerle hizmet dışı bırakılmıştı.

Boeing ile Anlaşma

Alaska Airlines, arızalı uçağı Boeing’e iade ederek yerine daha yeni ve geliştirilmiş bir model olan 737 Max 10’u filosuna katma kararı aldı. Bu değişiklik, Alaska Airlines’ın filosunu modernize etme ve operasyonel verimliliği artırma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Alaska Airlines’ın bu hamlesi, müşteri güvenini ve memnuniyetini koruma çabalarının bir göstergesi olarak değerlendirildi. Boeing ise bu tür iade ve değişikliklerle, müşterilerine olan taahhütlerini yerine getirmeyi ve uzun vadeli iş ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Kaynak: Airport Haber
 

Boeing, iki uçağının karıştığı kazalar nedeniyle 243,6 milyon dolar ödeyecek​

ABD’li uçak üreticisi Boeing’in, “737 Max” tipi iki yolcu uçağının düşmeleriyle ilgili davadan kaçınmak için 243,6 milyon dolarlık ödemeyi kabul ettiği bildirildi.​

Istanbul - 08.07.2024​

ABD Adalet Bakanlığı, 346 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki “737 Max” tipi uçağın Mart 2019 Etiyopya ve Ekim 2018 Endonezya kazaları hakkındaki davada Boeing ile anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Anlaşmaya göre, bağımsız denetimciler 3 yıl boyunca Boeing’in güvenlik ve kalite prosedürlerini inceleyecek ve şirket 243,6 milyon dolar para cezası ödeyecek, şirket uyum ve güvenlik programları için de en az 455 milyon dolar bütçe ayıracak.

Adalet Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, anlaşmanın yalnızca Boeing’in Etiyopya ve Endonezya’daki kazalar öncesindeki hatalarını kapsadığını, "737 Max"ın 5 Ocak 2024’teki acil iniş olayının anlaşmaya dahil olmadığını kaydetti.

Hayatını kaybedenlerin aileleri, anlaşmanın reddi için itiraz edecek​

Adalet Bakanlığı, Boeing ile vardıkları anlaşmanın 19 Temmuz’a kadar Texas eyaletinde mahkemeye sunulacağını duyururken, iki kazada hayatını kaybedenlerin aileleri ise anlaşmanın reddi için başvuracaklarını açıkladı.

Etiyopya’daki kazada iki oğlunu kaybeden Ike Riffel, Boeing yetkililerinin de ceza alması gerektiğini ifade ederken, anlaşmayı, “Boeing defalarca para cezası ödedi ve bu herhangi bir değişiklik meydana getirmedi.” diye yorumladı.

Uçuş kontrol sistemindeki hata 346 cana mal oldu​

Endonezya’da Lion Hava Yollarına ait “JT 610” sefer sayılı Boeing “737 Max 8” tipi uçak, 29 Ekim 2018’de Cakarta’dan Sumatra Adası’ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra denize çakılmıştı. 189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, “bu tip uçakların ilk kazası” olarak tarihe geçmişti.

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing “737 Max 8” tipi yolcu uçağı da 10 Mart 2019’da Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti. Etiyopya’daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülke, “Boeing 737 Max” tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

Her 2 kazaya da uçaklardaki yükseliş açısını ayarlayan sensörler arasındaki veri uyuşmazlığının yol açtığı tespit edilmişti.

2021’de de benzer bir anlaşma yapılmıştı​

Boeing 2021’de ABD Adalet Bakanlığı ile benzer bir anlaşma yapmış, şirketin Federal Havacılık İdaresi (FAA) görevlileri tarafından denetlenmesini, 2,5 milyar dolar tazminat ve para cezası ödemeyi kabul etmişti.

Federal savcılar, anlaşma gereği şirketi denetleyen FAA görevlilerini “2018 ve 2019’daki kazalarda etkili olduğu düşünülen uçuş kontrol sistemi hakkında yanlış yönlendirdiği”, hükümeti kandırdığı ve söz konusu anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Boeing’i suçlamıştı.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

ABD’de yolcu uçağının kalkış sırasında tekerleği koptu​

09 Temmuz 2024 Salı

ABD’de United Airlines’a ait bir yolcu uçağının Los Angeles Uluslararası Havalimanı’ndan kalkış yaptığı sırada tekerleklerinden biri koptu.​

ABD’de güvenlik incelemesine tabi tutulan Boeing’e ait yolcu uçakları bir kazaya daha karıştı. United Airlines’a ait Boeing 757-200 tipi yolcu uçağının Los Angeles Uluslararası Havalimanı’ndan kalkış yaptığı sırada tekerleklerinden biri koptu. Kazada, ölen ya da yaralanan olmazken, uçak seferini tamamlayarak Denver’e güvenli şekilde iniş yaptı.
United Airlines tarafından yapılan açıklamada, uçakta 174 yolcu ve 7 mürettebat olduğu ifade edilerek, “Bu olaya neyin sebep olduğunu araştırıyoruz" ifadeleri kullanıldı. ABD Federal Havacılık İdaresi, olayla ilgili soruşturma başlattı.
Öte yandan geçtiğimiz mart ayında United Airlines’a ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının San Francisco Uluslararası Havalimanı’ndan Japonya’ya gitmek üzere havalandığı sırada tekerleği kopmuş ve park yerindeki birkaç araca zarar vermişti.

İHA​

 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Emir ve Rafet

Boeing B777-9’un sertifikasyon testlerine başladı​

Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden olan Boeing, B777-9 tipi yolcu uçağının sertifikasyon testlerine başladı.

ABD’li uçak üreticisi Boeing, B777-9 tipi jumbo yolcu uçağının testlerine yeniden başladığını duyurdu. Şirketin 2022 yılında başladığı test uçuşları motorlardaki arızalar nedeniyle ertelenmişti.

Cuma günü FAA gözetiminde testlere başladığı duyuruldu. Tüm testler herhangi bir sorun çıkmadan tamamlanabilirse 2025 yılında teslimata başlanması öngörülüyor.

Kaynak: Airport Haber
 

Boeing: Ticari uçak pazarı 20 yılda 50 bine çıkacak​

Ölümcül kazalar yüzünden zor günler geçiren Boeing, 20 yılda 50 bin adetlik ticari uçak pazarı bekliyor. Bu, mevcut sayının neredeyse iki katı.​

Boeing’in ticari havacılık bölümünün pazarlamadan sorumlu Başkan Yardımcısı Darren Hulst, “Yenileme ile büyüme arasındaki denge çok yakın, yaklaşık 50-50” dedi. Günümüzden 2043’e kadar teslim edilecek yaklaşık 44 bin yeni uçağın 33 binden fazlası tek koridorlu olacak, 8 bini ise çift koridorlu olacak. Şu anda hizmette olan 26 bin 750 uçağın üçte birinden azı 20 yıl sonra da çalışmaya devam edecek. Yolcu hava trafiğinin de yıllık ortalama yüzde 4,7 artarak uçak filolarındaki yüzde 3,2 büyümeyi geride bırakacağı tahmin ediliyor

Kaynak: Milliyet
 

Boeing’de tedarik krizi: “Ayda 1 milyar dolar kaybediyor”​

ABD gazetesi Wall Street Journal’a göre havacılık devi Boeing, fabrikalarda parça bekleyen düzinelerce yeni uçağı olduğu için ayda 1 milyar dolardan fazla para kaybediyor. İddiaya göre Boeing’in yaklaşık 200 adet uçağı havaalanlarında, dış tesislerde ve hatta çalışanların otoparklarında bekliyor.​

Wall Street Journal’a göre, parça sıkıntısı ve diğer sorunlar nedeniyle Boeing’in yaklaşık 200 adet tamamlanmış uçağı havaalanlarında, dış tesislerde ve hatta çalışanların otoparklarında bekliyor.

Rapora göre bazı uçakların iç parçalara, bazılarının da motorlara ihtiyacı var.

Parçalardaki gecikmenin, pandemiden bu yana devam eden tedarik zinciri kıtlıklarından kaynaklandığı iddia ediliyor. 200 uçak havada olmadığı için üretici ayda yaklaşık 1 milyar dolar kaybediyor.

Boeing bir süredir güvenlik sorunları nedeniyle sektörde itibar kaybı yaşıyor. Şirket, güvenlik endişelerinin bir dizi federal soruşturmayı başlatmasından bu yana üretimde yavaşlama yaşıyor.

Şirket, bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre toplamda yaklaşık 90 uçak daha az teslimat gerçekleştirdi.

Boeing yetkilileri park halindeki uçakları kaldırmak ve tamamlamak için çalıştıklarını söylüyor. Şirket, uçak fazlalığına bağlı alan eksikliği yüzünden üretimde yavaşlama olmadığını da ifade etti.

Boeing, yaptığı açıklamada, “Son yıllarda envanterden yüzlerce 737 ve düzinelerce 787 teslim ettiğimiz için, birçok tesiste ihtiyaç duyulan park alanını azalttık” dedi.

NTV
 

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, ikinci çeyrekte 1,44 milyar dolar net zarar açıkladı​

ABD merkezli küresel havacılık şirketi Boeing, yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 1,44 milyar dolar net zarar ettiğini ve gelirinin yüzde 14,6 düştüğünü duyurdu.​

Şirketin, yılın ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı finansal sonuçlarına göre, Boeing’in geliri bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6 azalarak 16,86 milyar dolar oldu.

Boeing, bu dönemde yaklaşık 1,44 milyar dolar net zarar etti. Şirketin geçen yılın aynı döneminde kaydedilen net zararı 149 milyon dolar seviyesindeydi.

Şirketin ocak-haziran dönemini kapsayan ilk yarı geliri ise 33,4 milyar dolarla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 geriledi.

Boeing Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Dave Calhoun, zorlu bir çeyrek geçirmelerine rağmen kalite yönetim sistemlerini güçlendirdiklerini ve önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirterek, “Kapsamlı güvenlik ve kalite planımızı uyguluyoruz ve Spirit AeroSystems’ı satın almak için bir anlaşmaya vardık. Yapacak çok işimiz var ancak ilerleme gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Boeing, 1 Temmuz’da Amerikalı ticari uçak üreticisi Spirit AeroSystems’i yaklaşık 4,7 milyar dolar özkaynak değeriyle tamamı hisse senedine dayalı bir işlemle satın alacağını duyurmuştu.

Şirket, bir diğer açıklamasında da Kelly Ortberg’in Boeing Başkanlığı ve CEO’luk görevini Dave Calhoun’dan devralacağını ve 8 Ağustos itibarıyla bu göreve başlayacağını duyurdu.

Ocak 2020’den beri şirketin Başkan ve CEO’su olarak görev yapan Calhoun, daha önce şirketten emekli olacağını açıklamıştı.

Anadolu Ajansı​

 

Boeing’den MAX 9 hamlesi​

ABD’li üretici Boeing, yeni uçaklarında tasarım değişikliklerine gidecek

Bu yılın başında Alaska Airlines’a ait Boeing 737-9 MAX uçağının seferde olduğu sırada kapısı patlamış ve uçak bir süre kapısız olarak uçmuştu. Olay sonrası MAX 9 uçakları yere indirilmiş ve haftalarca uçamamıştı.

Boeing bu kaza sonrası kolları sıvayarak tasarımda değişikliklere gitme kararı aldı. Uçaklarda böyle bir vakanın yaşanma ihtimalini sıfıra indirecek tasarım değişikliklerinin yapılacağı ve detaylarının daha sonra duyurulacağı bildirildi.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde NTSB olayla ilgili soruşturmasını sürdürüyor.

Yetkililer yaptıkları tespitte uçağın kapısında 4 adet civatanın eksik olduğunu tespit etmişti. Soruşturmanın sürdüğü ve 10 saat süren ifade almanın Salı günü tamamlandığı aktarıldı.

Kaynak: Airport Haber
 

Boeing 777X için test süreçleri durdu!​

Boeing, jetin yapısalında hasar tespit etmesinin ardından 777X uçağının testlerini durdurdu.

Boeing, geniş gövdeli uçaklardan birinin yapısında hasar tespit etmesinin ardından 777X’in uçuş testlerini durdurduğunu açıkladı.

Şirket, motor ile uçak yapısı arasında olduğunu söylediği özel parçadaki hasarı, planlı bakım sırasında keşfettiğini söyledi. O zamandan beri test filosundaki diğer üç 777-9 uçağını yere indirdi. Boeing, diğer uçaklar için başka bir uçuş testi planlanmadığını söyledi.

Boeing yaptığı açıklamada, “Ekibimiz parçayı değiştiriyor ve bileşenden öğrenilenleri yakalıyor ve hazır olduğunda uçuş testine devam edecek” dedi.

Boeing’in web sitesine göre, Federal Havacılık İdaresi ve 481 adet 777X siparişi veren müşterileri bilgilendirildi.

Kaynak: Airport Haber
 

FAA’den B787 Dreamliner koltukları için inceleme kararı​

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing 787 Dreamliner uçaklarında kullanılan pilot koltuklarının incelenmesini zorunlu kıldı. Bu karar, yaklaşık 50 yolcunun yaralandığı bir Latam Airlines uçuşundaki ani düşüşün ardından ortaya çıkan rapor sonrasında alındı. Olay, bir kabin memurunun koltuğu yanlışlıkla hareket ettirmesi sonucu başlamış ve bu durum, uçağın kontrolsüz bir şekilde irtifa kaybetmesine neden olmuştu.

FAA, bu olaydan bu yana kokpit koltuklarında “kontrolsüz yatay hareketler” ile ilgili dört benzer vakaya daha dair raporlar aldı. Bu nedenle, FAA şimdi tüm Boeing 787 operatörlerinden bu koltukların derhal incelenmesini ve gerekli düzeltici önlemlerin alınmasını istiyor. Boeing, bu duruma yanıt olarak Nisan ayında Dreamliner operatörlerine koltuklarla ilgili kontroller yapılması konusunda uyarıda bulunmuştu.

FAA’nın bu talimatı, havacılık güvenliğini sağlama çabalarının bir parçası olarak, pilotların uçuş sırasında herhangi bir beklenmedik sorun yaşamalarını önlemeyi amaçlıyor. Havayolu şirketlerinin FAA’nın bu direktifine uyması ve gerekli kontrolleri zamanında gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kaynak: Airport Haber
 

Boeing, Ağustos Ayında 32 Adet B737 MAX Teslim Etti​

Boeing, Ağustos 2024’te toplam 32 adet B737 MAX uçağını çeşitli havayolu şirketlerine teslim etti. Şirketin bu ayki teslimatları, geçen yılın aynı döneminde teslim edilen 35 uçağa kıyasla artış göstererek 40’a yükseldi.

Boeing’in Ağustos ayındaki teslimatlarının dikkat çekici bir kısmı Çinli taşıyıcılara yönelik oldu. Şirket, Çin’e 9 adet B737 MAX jeti teslim ederek, Aralık 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bilindiği üzere, 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan kazalar sonucu 346 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Çin, MAX uçaklarını hizmet dışı bırakmış ve bir buçuk yıl boyunca uçağın yeniden kullanılmasına izin vermemişti. Çin, 2024 yılı başlarında, MAX uçaklarının yeniden hizmete girmesine izin veren son büyük hükümet olarak dikkat çekmişti. Boeing, Ocak 2024 itibarıyla Çin’e teslimatlarına yeniden başlamıştı.

Ağustos ayında en fazla MAX uçağı alan havayolu şirketi ise İrlandalı düşük maliyetli taşıyıcı Ryanair oldu. Ryanair, bu dönemde toplam 6 uçak teslim aldı. Bunun dışında, Southwest Airlines, United Airlines ve Çinli Xiamen Airlines da teslimat alan diğer önemli şirketler arasında yer aldı.

Kaynak: Airport Haber
 

Boeing’in yüzde 33 zam teklifini reddeden işçiler grev kararı aldı​

ABD’li uçak üreticisi Boeing’in yüzde 33 zam teklifini reddeden işçiler, greve gitme kararı aldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Emirhan

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
sezgin_ist Diğer Taşıtlar 9 255

Benzer konular