Emek-Şehir Hastanesi vagonları 30 ay sonra
Bursa’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kent tarihinde ilk kez bir şehir içi raylı sistem projesini üstlendiğini ve üstlenirken de yükleniciye tanıdığı tavizler yüzünden inşaatın bitimini sürüncemeye kardırdığını biliyoruz.
Şimdi aynı bakanlık, yapımını üstlendiği Bursaray Emek-Şehir Hastanesi hattında kullanılacak 20 adet hafif raylı sistem aracı (vagon) temini ve işletmeye alınması için ilk kez ihaleye çıktı.
Ancak, vagonların tamamının teslimi 2,5 yılı bulacak. Yani, ihaleyi kazanan firma üretime başladığından itibaren 22. ayda ilk teslimat yapacak ve 30 ayda da tüm teslimatı tamamlamış olacak.
Bakanlığın 6 kilometrelik Emek-Şehir Hastanesi hattında kullanılacak hafif raylı sistem aracı alımı için Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce 16 Aralık’ta gerçekleşecek olan ihalede açık yöntem uygulanacak.
Vagon temini için tanınan 2,5 yıllık süre de gösteriyor ki, bakanlığın uhdesindeki 6 kilometrelik etabın hizmete alınması da hemen hemen bu tarihleri bulacak. Vagon teslimlerinden sonra da 6 aylık bir test sürüşleri süreci söz konusu.
Bursa’ya ilk kez bir şehir içi hat yapacak ve ray aracı temin edecek olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütün bu işlerde geç kaldığını düşünenlerdeniz.
Zira, bakanlığın bağlı olduğu siyasal iktidar, yani AK Parti hükümeti 31 Mart yerel seçimlerinde başkentten savsaklanan destekler yüzünden elindeki Büyükşehir Belediyesi’ni, yani Bursa’yı CHP’ye kaptırdı.
Bütün bunların çok daha önceden yapılması gerekmiyor muydu?
Geç de olsa Ulaştırma ve Altyapı Bakanalığı’nın bu adımını önemsediğimizi belirtmek isteriz.
AK Parti yaptığı tercihler ve aldığı kararlarla seçimi kaybetti ama artık Bursa daha fazla zaman kaybetmemeli.
Bir de seçim öncesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın gerek EmekŞehir Hastanesi gerekse Üniversite-Görükle arasında kullanılacak 68 vagondan 44’ünü alacaktı. Şimdi sadece 20 vagon için ilana çıkılmış.
Geriye kalan 24 vagon ne olacak?
Büyükşehir ne zaman vagon alacak?
Diğer yandan Büyükşehir Belediyesi’nin alacağı vagonlarda da durum nedir?
Bu konuda bir açıklama yok.
Hükümetin, SGK prim ve vergi borçları yüzünden kaynaktan kesinti uyguladığı ve gelirlerinin büyük bölümü geçmişte ödenmeyen devlet alacakları nedeniyle tırpanlanan Bursa Büyükşehir Belediyesi vagon alabilecek mali yapıya ne zaman kavuşacak?
Kesintiler nedeniyle vergi gelirlerinden aldığı paylardan büyük ölçüde mahrum kalan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, yakın gelecekte yüklü kaynak gerektiren bir raylı sistem aracı alım ihalesine çıkıp çıkamayacağı merak ediliyor.
Bu konuda dışarıdan uzun vadeli ve uygun ödeme koşullu kredi bulunmadan o ihalenin yapılamayacağını düşünüyoruz.
Büyükşehir Belediyesi’nin de bu amaçla bir dış finans arayışında olduğunu biliyoruz. Raylı sistem aracı alım ihalesi geciktikçe hatta kullanıcak vagonların devreye alınması da o kadar sarkacak görünüyor.
Bu da, Bursa’daki, Bursaray’daki mevcut yetersiz vagonlarla tıka basa yolculukların giderek daha da artacağı anlamına geliyor.
Bursaray’a en son Recep Altepe döneminde 2016 yılında Durmazlar’dan 60 adet Green City adlı yerli vagonlardan bu yana yeni ray aracı satın alınmamıştı. Bursaray, 2002’de Siemens’ten alınan 48 vagonla yolcu taşımaya başlamıştı.
Önceki yönetimin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yaptığı protokol gereği, Bursaray’ın yeni hatlarında kullanılmak üzere sipariş edilecek 68 adet vagondan 44’ünün maliyetini bakanlık, 24’ünü de Büyükşehir Belediyesi karşılayacaktı.