Bursa - Gemlik

Berktuğ

Moderatör
Moderatör
Gemlik Bursa şehir merkezinin 32 km kuzeyinde, Marmara denizinin en sakin ve adını verdiği körfezi kıyısında kurulmuştur. 29,13 derece doğu meridyeni ile 40,12 derece kuzey enlemi üzerinde bulunmaktadır. İlçe yüzölçümü 413 km²’dir. Kuzeyinde Yalova’nın Armutlu ve Çınarcık, doğusunda Orhangazi, güneydoğusunda Yenişehir, güneyinde Kestel, Gürsu ve Osmangazi ve batısında Mudanya’yla çevrilidir.

Gemlik Körfezini çevreleyen dağların körfeze dönük yamaçları ilçenin arazisini oluşturmaktadır. Dağlarla kıyı arasında sıkışmış bulunan çok sayıda ova bulunmaktadır. Bunların en büyükleri Engürücük ve Gemlik ovalarıdır. İlçe merkezi Gemlik ovasının batı ucunda kurulmuştur. İlçenin en yüksek noktası, Katırlı dağları üzerindeki Üçkaya Tepesidir. Gemlik, akarsu ve göller açısından zengin bir yer değildir. Karsak Çayı İlçenin en fazla su taşıyan akarsuyudur. Uzunluk yönünden ilçenin en büyük akarsuyu olan Kocadere Katırlı Dağlarından doğar ve Engürücük Ovasını suladıktan sonra körfeze dökülür.

Gemlik, Bursa civarında kurulan en eski kenttir. Tarihi M.Ö. 12. yüzyıla kadar uzanır. Efsaneye göre Gemlik’e ilk olarak Herkül’ün geldiği ve buraya kaybolan arkadaşı 'Syrus’un adını verdiği söylenir. Daha sonra M.Ö. 630’da Milet’ten gelen kolonilerce Kios adıyla yeniden kurulur. Daha sonra M.Ö. 556’da Lidya’lıların eline geçen bu kent, M.Ö. 499’da Perslerin eline geçmiş, M.Ö. 466’da Delos Konfederasyonu’na katılsa da M.Ö. 412’de yeniden Perslerin eline geçmiştir. M.Ö. 334’te Büyük İskender’in eline geçen, daha sonra M.Ö. 301’de Büyük İskender’in eski komutanlarından Lysimakhos’un ve M.Ö. 281’de onu Korupedion savaşında yenen 1. Selevkos’un eline geçen kasaba, MÖ. 280’de Bitinya Krallığı’nın korumasında bağımsız bir kent devletine dönüşmüş ve Roma’yla birlikte Makedonya Krallığı’na karşı ittifak kuran Etolya Birliği’nini müttefiği olması nedeniyle M.Ö. 202’de Makedonya Kralı V. Filip tarafından ele geçirilip yağmalanmış ve kayınbiraderi Bitinya Kralı 1. Prusias’a verilerek bağımsızlığına son verilmiştir. 1. Prusias buranın adını Prusias ad Mare (Denizdeki Prusias) olarak değiştirmiştir. M.Ö. 89-M.Ö. 85 ve M.Ö. 73 – M.Ö. 71 arasında Pontus Kralı (Büyük) 6. Mithridates’in işgalinde kalan kent, M.Ö. 74’te Bitinya Krallığı’yla birlikte Roma Cumhuriyeti’ne (sonradan imparatorluk) geçmiştir.

Daha sonra M.S. 395’te Doğu Roma İmparatorluğu’na geçen kent, 1087 yılında burayı ele geçiren Selçuklu kumandanlarından Ebul Kasım’ın burada bir donanma yaptırması üzerine kentin “gemilerin yanaştığı ve üretildiği yer” anlamına gelen Gemilik adını almıştır. Zaman ilerledikçe bu isim Gemlik olur ve bu zamana kadar Gemlik olarak kullanılır. Gemlik aynı zamanda Ertuğrul Gazinin kıyı boyuna mensup olan Katırlı köyüne sahiptir. İçerisinde hanlar ve hamamlar bulunmaktadır. 1. Haçlı seferi nedeniyle 1097’de yeniden Doğu Roma’nın eline geçen kent, 4. Haçlı Seferi’yle Doğu Roma’nın parçalanması sonucu kurulan ve 1261’de Doğu Roma’yı ihya eden İznik İmparatorluğu’na bağlandı ve 1207-1224 arasındaki Latin İmparatorluğu işgali hariç buraya bağlı kaldı.

Burası nihayet 1336’da Orhan Bey döneminde Osmanlı’nın eline geçti. Gemlik, Osmanlı devrinde Bursa’daki Yıldırım Camii ve Medresesi’ne vakfedilmiş bir kasaba idi. Kasabanın gelirleri bu vakıflara yollanırdı. Uzun yıllar Kite’ye (Bugün Nilüfer’in Ürünlü köyü) bağlı bir köy olan Gemlik, 1856’da Gemlik-Bursa karayolunun yapılmasından sonra canlanmış ve belediye örgütü kurulmuştur.

Bölgede yer alan Umurbey Beldesinde 3. Cumhurbaşkanı merhum Celal Bayar’ın anıt mezarı yer almaktadır. 1891 yılı Osmanlı nüfus sayımına göre Gemlik kazasında yaşayan kişi sayısı 38.812 kişidir. Bunların çoğunluğu (%43) Ermenilerden oluşmaktadır (16.623 kişi). Kazadaki Türk nüfus 15.340 kişiydi ve nüfusun %39’unu teşkil etmekteydi. Kentteki Rum nüfus ise 6.575 kişiden oluşmaktaydı (%17). Bu senelerde Gemlik nüfusunun %61’i Hıristiyanlardan oluşmaktaydı. Kurtuluş Savaşı’nda 6 Temmuz 1920’de İngiliz işgaline uğrayan ve 8 Temmuz 1920’de İngilizlerce Yunanlılara devredilen Gemlik, 11 Eylül 1922’ye kadar Yunan işgalinde kalmıştır.

İlçe merkezinde oturan nüfusun % 80’i ticaretle uğraşır. Tuzlu zeytin, yağ, sabun ticareti başta gelmektedir.

Gemlik’te tarım, oldukça gelişmiştir. En çok zeytin üretimi yapılır. Türkiye’nin en lezzetli sofralık zeytinlerinin yetiştiği yerlerdendir. Üstün kaliteli elma, armut ve şeftali üretimi de yapılmaktadır. Türkiye’nin ilk konserve fabrikası Rifat Minare Koll. Şti kurulmasından dolayı konserveciliğin gelişmesine paralel olarak sebzecilik gelişmiştir. Yetiştirilen sebzelerin başında fasulye, enginar, salatalık, domates, bezelye, patlıcan, biber gelir.

Hayvancılık ise ilçeye yakın köylerde az, dağ köylerinde ise daha çoktur. İlçede tavukçuluk da yaygınlaşmaktadır. Balıkçılık da önemli bir gelir kaynağı olup, körfez sularında her türlü balık bulunur.

Gemlik’te sanayinde, zeytin imalatı büyük yer tutar. 1937 yılında kurulan Sümerbank Suni İpek Fabrikası ilçenin gelişiminde önemli rol oynamıştır. Sahil şeridinde yer alan Tügsaş (Gübre ve kimyasal ürünlerin üretimi), Borusan (Boru üretimi), Çimtaş (saç ve demir üretimi), Borçelik (çelik üretimi), MKS (Kimya Sanayii) gibi çeşitli fabrikalar Gemlik’teki sanayiinin temelini oluşturur. Gemlik civarında çıkartılan damarlı mermer, diabas ve alçı taşı ihracı Gemlik ekonomisi için önemlidir. Özellikle Diabas’ın dünyada çıkartıldığı 2 merkezden biridir. Fakat Suni İpek Fabrikası kapatılmış. Bulunduğu yere Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu ve Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi açılmıştır.

Türkiye’nin 20 Serbest Bölgesinden birisi olan BURSA SERBEST BÖLGESİ de GEMLİK ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Bursa Serbest Bölgesi, tüm Serbest Bölgeler içerisinde önemli sırada yeralmaktadır. İstihdam olarak bakıldığında ise 7 bin kişilik civarında bir istihdam hacmini elinde bulundurmaktadır. Bursa Serbest Bölgesinin Gemlik ekonomisi ve istihdamına katkısı beklenildiği kadar olmasa da oldukça olumludur.

Gemlik, turizm bakımından I. derecede turistik hüviyete sahip bir ilçedir. Kurşunlu, Küçük Kumla, Büyük Kumla, Karacaali köylerindeki dinlenme evlerinde, turistik otel, motel, kamp ve pansiyonlarda turistler konaklamaktadır. Umurbey kasabasındaki Celal Bayar Vakfına ait Kütüphane ve Müze ayrıca Celal Bayar’ın anıt mezarı da hayli ilgi çekmektedir. Kiliseden çevrilme Balıkpazarı Camii, Çarşı Ali Paşa Camii Gemlik’teki tarihi yapılardandır.

İlçenin nüfusu 2019 nüfus sayımında 113.493’dur.

gemlik_1

gemlik_2

Kaynak:
 
Gemlik’te kıyı koruma çalışmaları hızla sürüyor

33909_MTY1YmM4MD_7

Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda yaşanan fırtına ve deniz taşkınından özellikle afet boyutunda zarar gören Gemlik ilçesinin kıyı şeridindeki çalışmalarını hızla sürdürüyor.

16 Kasım ve 29 Kasım tarihlerinde yaşanan fırtına ve deniz taşkınlarından etkilenen Gemlik ilçesinde özellikle sahil bölgesindeki yapılarda afet boyutunda zarar meydana gelmişti. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, mevcut durumu yerinde ivedilikle inceleyip raporladıktan sonra çalışmalara başlamıştı. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı teknik ekipleri tarafından deniz taşkınını önlemek adına başlatılan kıyı koruma çalışmaları hızla sürüyor. Kıyı koruma yapıları oluşturmak için imalatlara başlayan Büyükşehir Belediyesi, Gemlik ilçesinde 700 metre uzunluğunda ve toplam 26 bin metrekare alanı kapsayan bölgede deniz taşmasını engellemek için topuk duvarı ve yürüyüş yolu yükseltme işlemleri de gerçekleştiriyor.

Teknik raporlamanın akabinde hemen hareket geçtiklerini belirten Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Muhammet Ali Akaç, vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit edecek unsurları bir bir ortadan kaldırdıklarını ifade etti. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Akaç, yaşanan mağduriyetin afet boyutuna olduğuna dikkat çekerek “16 Kasım ve 29 Kasım 2023 tarihlerinde kıyı bandımıza büyük zararlar veren özellikle Gemlik kıyı bölgelerimizde deniz taşkınlarından dolayı afet boyutunda meydana gelen mağduriyetler yaşandı. Oluşan zararlarla ilgili olarak Park Bahçeler Dairesi Başkanlığımız teknik kadrosu ve mühendislerimiz ivedilikle sahaya inip durumu yerinde inceleyerek oluşan zarar tespitlerini raporladı. Teknik raporlar neticesinde hızlı bir şekilde çalışma planlaması yaparak harekete geçtik. Büyükşehir Belediyemiz, kıyı koruma önlemeleri noktasında benzer bir durumun tekrar yaşanmaması adına yerinde imalat çalışmalarına başladı. Gemlik ilçemizdeki mevcut kıyı koruma yapılarımızı yeniliyoruz. Deniz kotunun 1.5 metre altında yaklaşık 1 metre kaya dolgu ve üzerine yarım metre su içi beton dolgusu işlemi yapıldıktan sonra kalıp çakılarak 180 cm eninde 150-200 cm yüksekliğinde topuk betonu dökülecektir. 1.5-2 metre yüksekliğinde 180 cm eninde beton dolgu ile mevcut tahkimatı kıyı ile birleştirerek 700 metre uzunluğunda ve toplam 26 bin metrekarelik alanı kapsayan kıyı bandını koruma altına alıyoruz” dedi.

Kıyı şeridinde gerçekleşen inşaat çalışmaları tamamlandığında yeşil alan düzenlemesi, yürüyüş yolu, bisiklet yolu kaplamaları ve çevre düzenlemesi işlemleri tamamlanarak bölge halkına konforlu bir yaşam alanı sunulacak.

33909_MTY1YmM3Ym


33909_MTY1YmM3Ym_1


33909_MTY1YmM3Ym_2


33909_MTY1YmM3Ym_3


33909_MTY1YmM3Ym_4


33909_MTY1YmM4MD


33909_MTY1YmM4MD_1


33909_MTY1YmM4MD_2


33909_MTY1YmM4MD_3


33909_MTY1YmM4MD_4


33909_MTY1YmM4MD_5


33909_MTY1YmM4MD_6



Kaynak:
 
Son düzenleme:
Gemlik’in vitrini yenileniyor

33941_MTY1YzYzOT_6

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak Gemlik Sahili düzenleme çalışmalarının temeli törenle atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, eş zamanlı olarak yürütülen Gemlik, Kurşunlu, Tirilye ve Güzelyalı sahil bandı çalışmalarıyla sahillerin Bursa’ya ayrı bir değer katacağını söyledi.

Bursa’nın sahil kenti kimliğini öne çıkarmak için Mudanya, Gemlik ve Karacabey sınırlarındaki 115 kilometre deniz kıyısı ile İznik ve Uluabat’taki 162 kilometre göl kıyısında önemli düzenleme çalışmalarını hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, sahillerdeki kaliteyi giderek yükseltiyor. Gemlik’in Kurşunlu sahilini düzenleme çalışmalarıyla ayrıcalıklı bir kordona dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Gemlik merkezdeki Zeytin Dalı Meydanı’nın devamındaki kıyı bandında düzenleme çalışmalarının startını verdi. Kasım ayında meydana gelen fırtınalar ve deniz taşkınlarının kıyı bandında açtığı zararları ortadan kaldırmak için büyük mesai harcayan Büyükşehir Belediyesi, yapılacak düzenleme çalışmalarıyla kıyı bandını hem taşkınlara karşı güvenli hâle getirecek hem de ilçeye ayrıcalıklı bir kordon kazandırmış olacak. Çalışma ile bundan sonraki yağışlarda deniz taşkını ve fırtınanın tekrar olumsuzluklara neden olmaması için topuk duvarı ve yürüyüş yolu yükseltme işlemleri yapılacak. Toplam 700 metre uzunluk ve 26 bin metrekare genişliğindeki alanda yürüyüş ve bisiklet yolu kaplamaları ve yeşil alan düzenlemeleri yapılacak. Kent mobilyaları ve spor aletleriyle de donatılacak sahil bandı, Gemliklilerin buluşma noktası olacak.

Sahillerde büyük dönüşüm
Bursa Milletvekili Mustafa Varank’ın da katıldığı temel atma töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, temelini attıkları çalışmanın, Bursa sahillerinde eş zamanlı başlayan 4 etaplı projenin bir ayağı olduğunu söyledi. Geçtiğimiz Ekim ayında hizmete açtıkları Gemlik Kurşunlu Kordonu’nun devamı, Mudanya Güzelyalı ve Tirilye’de de toplam 250 milyona mal olacak sahil düzenleme çalışmalarını eş zamanlı sürdüreceklerini dile getiren Başkan Aktaş, “Bu çalışmalar tamamlandığında sahillerimizin ne hâle geldiğini hep birlikte göreceğiz. Birileri yalanla iftirayla vakit geçirirken, biz iş yapıyoruz, hizmet üretiyoruz. Geçtiğimiz dönem yaptığımız meydan düzenleme çalışmamız, Marmara’nın incisi Gemlik ilçemize değer kattı. Kasım ayında yaşanan fırtına ve deniz taşkınları nedeniyle kıyı yapılarında zararlar oluştu. Bu zararları ortadan kaldırmak için ekiplerimiz burada çalıştı. Şimdi de Gemlik sahilini deniz taşkınlarından, fırtınadan koruyacak çalışmaları başlatıyoruz. Gemlik’te yapacağız daha çok işler var. Bizim işimiz, gücümüz hizmet. Biz Cumhur İttifakı çatısı altında bir araya gelen partiler olarak bu milletin bir sorununu daha çözebilir miyiz, onun hesabı içerisindeyiz. İnşallah ilçe ve Büyükşehir uyumunu sağlayacak Cumhur İttifakı bayrağını burada göndere çekeceğiz. El birliği, uyum, ahenk kıymetli ve değerli. Gemlik gibi bir derdi olmayan yaklaşımlarla 5 yıl daha ziyan etmemek için halkımızdan duyarlılık bekliyorum. Kalan 50 gün içinde kapı kapı gezeceğiz, çalınmadık kapı bırakmayacağız. Derdimizi, heyecanımızı anlatacağız. Biz Gemlik’i, Bursa’yı, Türkiye’yi dert edindik. Vatan, millet, devlet, bayrak hassasiyeti olanlarla bir araya geldik. Şehirlerimizi abat etmek, halkımızın yaşam standartlarını yükseltmek için el birliğiyle hareket ediyoruz. Temelini attığımız çalışma ilçemize hayırlı olsun.” diye konuştu.

İlk günkü aşkla çalışıyoruz
Bursa Milletvekili Mustafa Varank da kendilerine emanet edilen makamları, vatandaşlara hizmet etmek için kullanmayı dert edindiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 22 senedir merkezi hükümette ve yerel yönetimlerde büyük bir gayretle çalıştıklarını belirten Mustafa Varank, yorulmak ve yılmak bilmeden ilk günkü aşkla çalışmayı sürdürdüklerini ifade etti. Bir vatandaşın kendilerine “Allah razı olsun. Ne güzel yaptınız.” demesinin en büyük hediye olduğunu dile getiren Varank, “Biz bu anlayışla hizmet ediyoruz. Yakın zamanda bu bölgede fırtına yaşandı. Birçok işyeri de zarar gördü. Büyükşehir Belediye Başkanımız ‘felaket hâlinde aynı sıkıntılar yaşanmasın, vatandaşlarımız da aynı zamanda bölgeden istifade edebilsin’ diye güzel bir projeyi başlattı. Sahilin vatandaşlar tarafından keyifli bir şekilde kullanabilmesi için başlangıç yapıyoruz. 5 yıl zorlu geçti. Bu sıkıntılı sürece rağmen Başkanımız Alinur Aktaş hizmetlerin tamamını bitirdi. Bizim derdimiz ve sevdamız belli. Bursa’ya kazandırdıklarımızla gurur duyuyoruz. Bitirilmeyi bekleyen projelerimizi de bitirmekte kararlıyız. Gemlik’i hizmetlerle ve yatırımlarla buluşturacağız. Bu heyecanla yolumuza devam edeceğiz. Yeni yatırım, Gemlik’e ve Bursa’ya hayırlı olsun.” dedi.

Fetret devri
Törende söz alan geçtiğimiz dönem Gemlik Belediye Başkanı ve yeni dönem için AK Parti’den Gemlik Belediye Başkan Adayı olan Refik Yılmaz da 5 yıllık fetret devrinden sonra Gemlik’in yeniden hizmet yağmurlarından nasibini alacağını kaydetti. Gemlik Zeytin Dalı Meydanı’nın kendi başkanlığı döneminde Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle ilçeye kazandırıldığını hatırlatan Yılmaz, “Gemlik’in her sokağında her caddesinde Büyükşehir’in bir izi, bir eseri var. Önümüzdeki süreçte de Gemlik Belediyesi’ni inşallah Cumhur İttifakı’mızın belediyesi hâline getireceğiz. Çalışmanın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da Gemlik’e kazandırdığı tüm hizmetler için teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından sahil düzenleme çalışmasının temeli atılırken, Başkan Aktaş ve beraberindekiler, vatandaşlarla sohbet etti.

33941_MTY1YzYyYj


33941_MTY1YzYyYj


33941_MTY1YzYyYj_1


33941_MTY1YzYyYj_1


33941_MTY1YzYyYj_2



33941_MTY1YzYzOT_1


33941_MTY1YzYzOT_2


33941_MTY1YzYzOT_3


33941_MTY1YzYzOT_4



33941_MTY1YzYzOT_7

Kaynak:
 

Ekli dosyalar

  • 33941_MTY1YzYzOT.jpg
    33941_MTY1YzYzOT.jpg
    137.8 KB · Görüntüleme: 1
  • 33941_MTY1YzYzOT_5.jpg
    33941_MTY1YzYzOT_5.jpg
    94.9 KB · Görüntüleme: 1
Çok önce yapılması gereken bir çalışmaydı eskiden yapılan yürüyüş yolu önünde devasa taşlar olmasına rağmen alçakta kaldığı için deniz taşınca kullanılmaz hale geliyordu her seferinde son olay ise dağıttı bütün sahil şeridini yükseltilip önüne beton duvar çekmek daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve savas90
Gemlik aslında güzel bir yer ama sosyal yaşam anlamında bir türlü Mudanya’ya yaklaşmış değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular