Bursa - Karacabey

Berktuğ

Moderatör
Moderatör
Marmara bölgesinin güneyinde yer alan Karacabey, 40. kuzey paralelin 25 km. kuzeyinde ve 28. doğu meridyenin 20 km. doğusunda yer alır. İlçenin yüz ölçümü 1.247 kilometrekaredir.

Karacabey, Marmara Bölgesinin güney Marmara bölümünde, Bursa iline bağlı bir ilçedir. Doğudan Mudanya ve Bursa, güneyden Mustafakemalpaşa ve Susurluk, güneybatıdan Manyas, Batıdan Balıkesir’ in ilçesi Bandırma ve kuzeyden Marmara denizi ile çevrilidir.

Bursa-Çanakkale, Bursa-Balıkesir ve İzmir karayollarının kavşak noktasında yer alması ilçenin önemini arttırır.

Yöredeki yerleşimin M.Ö. XII. yüzyılda bölgeye göç eden Misiler’e dayandığı ve o dönemde Karacabey sınırları içinde Miletepolis adında bir şehir olduğu biliniyor. Karacabey ve civarına ilk yerleşenler, günümüzden 4000 yıl kadar önce Orta Asya’dan geldikleri öne sürülen Etiler’dir.

Karacabey, Etilerden sonra; Misyalılar, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Romalılar dönemlerini sırasıyla yaşamıştır. Bu bilgilere göre Karacabey, o sıralarda Mihaliç adıyla anılmaktadır.

Osmanlıların Lipodyum (Uluabat) Kalesini 1336 yılında aldığını gören Kalemastarya (Kirmastı-M. K. Paşa) ve Mihaliç (Karacabey) Tekfurları armağanlarla gelerek, Orhan Gazi’ye bağlılıklarını bildirirler ve böylece Karacabey Osmanlı Beyliği sınırları içine katılır.

6 asır kadar Osmanlı egemenliğinde sükûnet içerisinde yaşayan Karacabey, 1. Dünya Savaşından sonra 6 Temmuz 1920’de Yunanlılar tarafından işgal edilmiş, 14 Eylül 1922’de ordumuzun şehre girmesiyle işgalden kurtarılmıştır.

Kentin belli başlı tarihi eserleri Sultan I. Murat’ın yaptırdığı Ulu Cami, 1457 yılında Karaca Bey tarafından yaptırılan Karacabey Cami (İmaret Cami) ile Karacabey-Bursa yolu üzerinde ve Uluabat kıyısındaki Osmanlı dönemi yapısı Issız Han’dır.

Karacabey ovası: IV. Jeolojik zamanda meydana gelen çökmeler esnasında oluşmuştur. Bu çöküntü oluğunun daha derin olduğu Doğu va Batıdaki çukurluklara göller yerleşmiştir. Bu göller Doğuda Uluabat, batıda Manyas (Kuş Gölüdür). Karacabey şehrinin olduğu alan eski bir dolgu deposudur. Ortalama yükseltisi (rakım) 24 metredir. Kıyı şekillerine baktığımızda; Karadağ’ın hemen denizden itibaren yükseldiğini, falezli kıyılar oluşturduğunu ve bilhassa Malkara, Kurşunlu arasında hilal şekilli küçük koyların bulunduğunu görmekteyiz. Yeniköy’ün doğusunda Kocadere nehrinin denize döküldüğü yer alüvyonlardan oluşmuş küçük bir delta ovası vardır. Bu delta ovası üzerinde akarsuyun her iki yanında iki “Lagün” gölü yer alır. Bu göllerin adları Arap Çiftliği Gölü ve Dalyan Gölüdür.

Karadağ: En yüksek yeri 764 metre ile Sarnıç Tepe’dir. Karadağ kütlesi, Susurluk nehrinin yardığı bir boğazla Mudanya tepelerinden ayrılır. Mudanya tepeleri veya sırtları genelde plato özelliği gösteren hafif engebeli düzlüklere sahiptir. Bunlarda genellikle kıyıdan itibaren yükselirler.

Karacabey Ovası: Bursa Ovası’ndan Görükle sırtları ile ayrılır. Mustafa kemal Paşa Ovası’ndan çok hafif yükseltiye sahip olan Hara sırtları ile ayrılır. Fakat genelde Mustafakemalpaşa Ovası, Karacabey Ovası’nın devamı gibidir. Batıda ise Susurluk ve Manyas ovaları ile birleşir.

Susurluk: Simav Çayı adıyla Şaphane Dağları’ndan doğar. Simav gölüne girer ve çıkar. Susurluk ovasına indiğinde adı Susurluk nehri olur. Karacabey ovasını geçtikten sonra doğudan Nilüfer Çayını, batıdan Karadere’yi alır. Kendi yardığı boğazdan geçerken adı Kocadere olur. Bir delta ovası oluşturarak Marmara Denizine dökülür. Uzunluğu 321 km.dır.

Nilüfer: Uludağ’dan inen birçok derelerle beslenir. Missi köyü yakınında, üzerine Bursa’nın içme suyunu karşılayan Doğancı Barajı kurulmuştur. Bursa ovasını geçtikten sonra batıya döner. Mudanya tepelerine paralel bir şekilde Susurluk nehrine karışır.

Karadere: Yine Şaphane Dağlarına yakın bir alandan doğar. Manyas Gölü’ne girer çıkar. Karacabey ovasından menderes çizerek akar. Çalı mahalle yakınlarında Susurluk nehri’ne karışır. Uzunluğu 160 km. dir. Kemal paşa deresi ve Orhaneli çayı, Uluabat Gölü’ne dökülür. Uluabat Gölü’nden bir ayak Uluabat Deresi adıyla Susurluk Nehrine karışır.

Uluabat (Apolyont) Gölü: Yüz ölçümü 134 kilometrekare, derinliği büyük bölümünde 1–2 metreyi geçmez. Uzunluğu 25 km., genişliği 14 km.dır. Uluabat Gölü günden güne çevreden ortaya doğru sığlaşmaktadır. Su rengi kirli beyaz renktedir. Dibi çamurlu bir yapıya sahiptir. Bilhassa rüzgârlı havalarda daha bulanık bir hal alır. Kuzeybatı kıyıları sazlık bir yapıya sahiptir. Suları tatlıdır. Yakın zamana kadar yoğun kerevit bulunan bir göldü. Aşırı avlanma ve gölün kirlenmesi sebebiyle kerevitin nesli kuruduğu gibi, balık türleri de azalmış ve tükenmek üzeredir. Yazın suları çekilir. Gölün alanı daralır. Suların çekildiği yerler tarım arazisi olarak kullanılır.

Son yıllarda tarımda suya duyulan ihtiyaç nedeniyle Keşlik, Dağkadı, Bayramdere ve İnkaya Göletleri yapılmıştır.

Karacabey iklimi, Akdeniz ikliminin az da olsa Karadeniz iklimine geçiş özelliği gösteren şeklidir. Yazlar Akdeniz kadar kurak ve sıcak olmaz. Kışlar ılık ve yağışlıdır. Akdeniz’e göre kış sıcaklıkları daha düşüktür. Yöremizde yazlar genellikle kurak geçmektedir. Bu kuraklık çoğu zaman Sonbahara uzanır. Sonbahar yağışlarının geciktiği yıllarda tarımda büyük bir karamsarlık yaşanır. Yöremizde kış mevsimi ılıman bir yapıya sahiptir. Yağışlar çoğunlukla yağmur şeklinde görülmektedir. 5 yıllık rasatlara göre yıllık sıcaklık ortalamasının 14 C° olduğu, en yüksek sıcaklığın Ağustos ayında 38,5 C° olarak tespit edildiği, en düşük sıcaklığın ise. Şubat’ ta - 9,7 C olduğu meteorolojik verilerden anlaşılmaktadır. Karacabey’in yıllık yağış miktarı; 29 yıllık rasatlara göre ortalama 562 mm.’dır.

Karacabey’in topraklarını örten bitki varlığı, Marmara Bölgesinin genel özelliklerini vermekle birlikte, denize yakın yöreleriyle, kırsal alanları farklılıklar göstermektedir. İlçenin kuzeyindeki denize yakın kısımlarda Akdeniz bitkileri, ılımlı kışlara dayanan nemi seven ormanlar yetişmiştir. Ormanlarımızda meşeye sıkça ve bolca rastlanır. Yöre arazisi zeytin yetişmesine de oldukça elverişlidir. Yine denize yakın olan yerlerde narenciye türü bitkilerinin de yetiştiği gözlenmektedir. Bunun yanında yüksek yerlerde Karadağ da sert geçen kışlara dayanan koru orman alanları da vardır. Bu kesimlerde bol miktarda ıhlamur ve kayın bulunur. Akdeniz iklimine uymuş bitki topluluğu içinde bulunan davulga, defne, süpürge çalısı, kocayemiş, taş meşesi gibi bikri türlerine yörede sıkça rastlanır. “Pistikoz bayırları” olarak bilinen kırsal kesim yükseltilerin de sadece karaçalı denilen bitki türüne rastlanılmaktadır.

İlçenin nüfusu 2019 nüfus sayımında 83.923’dür.

karacabey_1

karacabey_2

Kaynak:
 
Karacabey’e yeni itfaiye binası kazandırıldı

33980_MTY1ZDVkYz_2

Ekip ve ekipman destekleriyle itfaiye teşkilatını sürekli güçlendiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Karacabey ilçesine de tam donanımlı itfaiye hizmet binası kazandırarak hizmet aldı. Sanayi şehri olan Bursa’da itfaiye teşkilatına yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Personel, araç ve istasyon sayısını arttırmaya devam edeceğiz” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşın can ve mal güvenliğinin korunması bakımından hayati önem taşıyan itfaiye teşkilatını ekip, araç, ekipman ve yeni hizmet binaları ile güçlendiriyor. Türkiye’nin güneyindeki yangınlara, kuzeyindeki sellere itfaiye teşkilatı aracılığıyla anında yardım elini uzatan Büyükşehir Belediyesi, 11 şehrin etkilendiği asrın felaketinde gece gündüz demeden enkaz bölgesinde çalışan itfaiye teşkilatına yeni bir merkez kazandırdı. Kent merkezinde olduğu gibi ilçelerde de yangınlara daha kısa sürede müdahale edip olası can ve mal kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Karacabey’de yapımı tamamlanan itfaiye hizmet binasını düzenlenen törenle hizmete aldı. İstasyonda 24 personel ve 5 itfaiye aracı yer alıyor. 485 metrekarelik garaja ve 455 metrekarelik idari binaya sahip yeni istasyon, acil durumlar için teyakkuz hâlinde olacak.

Karacabey’e dev hizmetler

Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilçeye kazandırılan itfaiye hizmet binasının ve araçlarının hiç kullanılmamasını temenni ederken, geçen sene Bursa’da 20 bin 726 tane itfaiyeyi ilgilendiren olay yaşandığını hatırlattı. Günlük 57 olaya ekiplerin müdahale ettiğini söyleyen Başkan Alinur Aktaş, bunların 38 tanesinin de yangın olduğunu belirtti. Bursa’nın sanayi ve nüfusu yoğun şehir olduğunu anlatan Başkan Aktaş, “Özellikle itfaiye hizmetlerinin doğru ve düzgün bir şekilde altyapısını oluşturmalıyız. Biz siyasetten hizmet etmeyi anlıyoruz. Bizler birçok kişinin cesaret edemediği işleri yaptık. Dönem başında Karacabey’in altyapısına komple girdik. Karacabeyli sakinler bir miktar zahmet çekti. Çok şükür sorunsuz bir şekilde süreci tamamlamaya çalıştık. İnşallah bundan sonra Karacabeyliler 60-70 sene bu işin sefasını sürecekler. Parklar, bahçeler, kültür merkezleri yaparken altyapıyı da asla ihmal etmedik. 427 kilometre içme suyu hattı, 65 kilometre kanalizasyon hattı, 30 kilometre yağmur suyu hattı, 7 adet foseptik, 4 adet paket atık su arıtma tesisi, 3 adet paket içme suyu arıtma tesisi, 1 adet tarımsal ilaçlama havuzu, 12 adet su deposu, 9 kilometre dere temizliği ile Karacabey ilçemizi güçlü bir altyapıya kavuşturduk. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’nın yüzde 93’ünü kapsayacak şekilde atık su arıtımı sağladık. Marmara Denizi’nde su kalitesinin artmasına katkı sağlayacak Karacabey Yeniköy Atık Su Arıtma Tesisi’ni de bu sene içinde bitireceğiz” diye konuştu.

“2023 yılında 903 olaya müdahale”

El birliği içerisinde 17 ilçeye eserler kazandırdıklarını söyleyen Başkan Aktaş, Karacabey’e kazandırılan itfaiye binası hakkında bilgi verdi. İtfaiyecilerin 2022’de çok büyük kahramanlıklar gösterdiğini belirten Başkan Aktaş, “Şehrimiz büyüyor, nüfusumuz artıyor. Karacabey de bu gelişime paralel olarak hızla büyüyor. Bu manada itfaiye konusunda yatırım yapılması gerekiyordu. İlçemizde 5 itfaiye aracı ve 24 personelimiz var. 485 metrekarelik garaja, 455 metrekarelik idari binaya sahip yeni istasyonumuz, acil durumlar için teyakkuz hâlinde olacak. İlçemizde 2023 yılında toplam 903 olaya müdahale edildi. İtfaiye teşkilatımıza görevim boyunca 35 tane yeni itfaiye aracı ve 182 personel kazandırdık. Yaklaşık 1 milyarlık itfaiye yatırımı yaptık. Yeni istasyonlar yapıyoruz. 650 olan personel sayımızı, 136 olan itfaiye aracımızı, 30 civarında olan itfaiye istasyonumuzun sayılarını önümüzdeki dönemde arttıracağız. Kırsal mahallelerimize 3 tonluk traktör arkası yangına müdahale su tankeri dağıtımı gerçekleştirdik. Bizler halkımızın ve çocuklarımızın güvenli ve huzurlu sokaklarda yaşamasını istiyoruz. Bunun için çalışmaya devam ediyoruz. Yeni binamız ve araçlarımız hayırlı olsun. İnşallah hiç kullanmaya gerek kalmaz” dedi.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Karacabey’e kazandırılan yeni itfaiye binasının hayırlı olmasını temenni etti. ‘Üçlü olsun, güçlü olsun’ parolasıyla Karacabey’e hizmet yağdırmaya devam ettiklerini söyleyen Özkan, geçmiş 50 senenin eksikliklerinin bir bir tamamlandığını dile getirdi. Karacabey’de yaşayanların yüz senesine hitap edecek hizmetlerin gerçekleştirildiğini anlatan Özkan, itfaiye binasının da tam teşekküllü şekilde Karacabey’in hizmetine kazandırıldığını belirtti. Özkan, ilçeye büyük destekler veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Başkan Alinur Aktaş ve beraberindekiler tarafından açılış kurdelesi kesilerek Karacabey İtfaiye Binası hizmete alındı.

33980_MTY1ZDVjZG


33980_MTY1ZDVjZG_1


33980_MTY1ZDVjZG_2


33980_MTY1ZDVjZG_3


33980_MTY1ZDVjZG_4


33980_MTY1ZDVjZG_5


33980_MTY1ZDVkYz


33980_MTY1ZDVkYz_1


33980_MTY1ZDVkYz_3


33980_MTY1ZDVkYz_4

Kaynak:
 
Gerek boğazıyla gerek longoz ormanıyla gerekse son zamanlarda aldığı muhteşem yatırımlarla Bursa’nın yeni gözdesidir. Yakın tarihte Nilüfer’i sollaması işten bile değildir. Bknz: Bursa Teknosab
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet
Karacabey Boğazı’nda deniz suyu kalitesi artacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ marifetiyle Karacabey Boğazı’ndaki su kalitesinin artırılması amacıyla geçen yıl temelini attığı Karacabey Yeniköy Atık Su Arıtma Tesisinde inşaat hızla sürüyor.

34187_MTY2MDZhMT_2

Sağlıklı bir kentin ancak sağlıklı bir altyapı üzerine inşa edilebileceği prensibiyle altyapı yatırımlarını hız kesmeden sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, atık su arıtma konusunda da örnek yatırımları hayata geçiriyor. İçme suyundaki kayıp kaçak oranını yüzde 20’lerin altına indirerek bu konuda Türkiye’de lider konumunda olan Büyükşehir Belediyesi, atık suların arıtımı ve geri kazanımı için arıtma tesisi sayısını her geçen gün artırıyor. Karacabey’de yıllardır beklenen Yeniköy Atık Su Arıtma Tesisinin temeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Mart 2023’te atılmıştı. Karacabey ilçesi Boğaz, Bayramdere ve Kurşunlu yerleşimlerine hizmet verecek tesisteki inşaat çalışmalarının Ağustos 2024’te tamamlanması hedefleniyor. Günlük 4 bin 400 metreküp kapasiteye sahip olacak tesis, AB standartlarında ileri biyolojik kentsel arıtma prosesine uygun bir şekilde hizmet verecek. Tesiste arıtılmış sular, ultraviyole dezenfeksiyondan sonra derin deşarjla Marmara Denizi’ne verilecek. Böylelikle mavi bayrağın dalgalandığı Karacabey Boğazı’nda deniz suyu kalitesi daha da artacak.

“Hızlı adımlar atıyoruz”

Arıtma tesisi yatırımlarının ülkenin geleceği için büyük önem taşıdığını hatırlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Geçen senelerde büyük bir müsilaj problemi ülke gündemine geldi. Bunun bir daha olmaması ve denizlerimizi daha temiz hale getirmek için ilgili tüm illerle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda toplantılar yapılmıştı. Var olan çalışmalarımızı bizde gözden geçirerek gerekli adımları hızla atmaya devam ettik. Arıtma tesisimiz AB standartlarında ileri biyolojik kentsel arıtma prosesine uygun bir şekilde hizmet verecek. Tesiste arıtılan sular, ultraviyole dezenfeksiyondan sonra derin deniz deşarjıyla Marmara Denizi’ne verilecek. Karacabey longoz ormanları ve Marmara Denizini korumak için üzerimize düşeni büyük bir titizlikle yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Kocaçay Deltası hayat bulacak

Karacabey Yeniköy Atık Su Arıtma Tesisinin hizmete girmesiyle, Karacabey’in yaklaşık 25 kilometre kuzeyinde, Marmara Denizi’nin güney kıyısında yer alan Kocaçay Deltası’nın da hayat bulacağını vurgulayan Başkan Aktaş, deltanın denize döküldüğü yerde oluşmuş lagünler, subasar ormanları ve geniş kumullar içermesiyle doğal yaşam açısından büyük önemi bulunduğunu da sözlerine ekledi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Kaynak:
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Meksika ve Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular