Bursa Kent Müzesi

mustafag

Paylaşımcı Üye
Kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik zenginliğini tanıtmak ve yarının kentlilerine yol gösterebilmek amacındadır. Bu amaç doğrultusunda, Bursa ile ilgili her türlü belge, eşya, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bünyesinde bulundurmak, bu verilere dayalı geçici ve sürekli sergiler düzenlemek, modern müzecilik anlayışının gerektirdiği vizyonda ziyaretçi ile karşılıklı ilişkiye dayalı interaktif bir ortam oluşturmak amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan bir kültür birimidir.

Bina Tarihçesi

Müze binası 1926 yılında adliye binası olarak yapılmıştır. Bina, 75 yıl boyunca Bursa Adliyesi olarak görevini sürdürmüştür. 2001 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan bir protokolle bina Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş, 14 Şubat 2004 tarihinde Bursa Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Müze İçeriği

Müze üç kattan oluşmaktadır. Zemin katın ilk galerisi “Uygarlıklar Kenti Bursa” adını taşımaktadır. Kronolojik bir anlatım olan bu galeride Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, Osmanlı Dönemi’ne ve Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. İkinci galeri ise “Çağdaş Bursa” adını taşımaktadır. Bu galeride; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılmaktadır.
  1. kattaki “Yaşam ve Kültürüyle Bursa” isimli tematik galeride Bursa’ya damgasını vurmuş isimler, kentin unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri, alışkanlıkları anlatılmaktadır.
Müzenin bodrum katında “El Sanatları Çarşısı, İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa” bölümleri yer almaktadır. El Sanatları Çarşısı’nda kumaşçı, arabacı, nalbant, saraç, semerci, yemenici gibi dükkanların özgün dekor ve canlandırmaları yer almaktadır.

Müzede ayrıca üç geçici sergi salonu bulunmaktadır. Bu salonlardaki sergiler farklı periyodlarla yenilenerek müze ziyaretçilerinin izlenimine sunulmaktadır.

Ayrıca, mini konferans ve film salonu olarak kullanılan 50 kişilik “Etkinlikler Salonu” ve atölyelerinin yapıldığı “Eğitim Atölyesi” bulunmaktadır.



bkm 01


bkm 02
 
Tarihi yapıda hummalı çalışma

34065_MTY1ZWFhY2_2

Bursa’da 1926 yılında defterdarlık binası olarak inşa edilen, uzun süre Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak ekonomiye hizmet verdikten sonra 2019’da müze olmak kaydıyla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen tarihi binada restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Bursa’nın kalbi olarak nitelendirilen Heykel’deki Kent Müzesi’nin hemen karşısında bulunan, uzun yıllar Maliye Bakanlığı tarafından defterdarlık binası olarak kullanılan ve 2019 yılında Kent Müzesi olmak şartıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen tarihi bina, yenilenen yüzüyle kültüre hizmet vermek için gün sayıyor. 2020 yılında başlayan deprem tespit çalışmalarıyla birlikte tarihi binada yürütülen restorasyon ve güçlendirme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, belediye yetkilileriyle birlikte çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı.

“İki tarihi yapı tünelle birbirine bağlanacak”
Bursa’nın kültürel, tarihî, sosyal ve ekonomik birikimini korumak, tanıtmak ve yarınlara yol göstermek amacıyla 2004 yılında açılan Bursa Kent Müzesi’nin, 1926 yılında Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından 1. ulusal mimarlık akımı üslubunda inşa edilen adliye ve defterdarlık binalarında faaliyet gösterdiğini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, müzenin Bursa ile ilgili her türlü belge, eşya, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bünyesinde bulundurduğunu söyledi. Başkan Aktaş, “Müzenin ek binası, 93 yıl boyunca Bursa Defterdarlık binası olarak görevini sürdürdü. 2019 yılında Kent Müzesi olmak kaydıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Büyükşehir Belediye’sine devredildi 2020 yılında tescilli bina olduğu için deprem tespit çalışmalarına başladık. Binayla ilgili restorasyon ve güçlendirme çalışmaları başladı. Bu uzun soluklu bir süreç. Yapılan restorasyon çalışmalarıyla büyüyen Kent Müzesi, adliye binası ile birlikte 2200 metrekareden 4400 metrekareye yani iki katına çıkıyor. Her iki tarihi yapı alttan bir tünelle bağlanacak. Günümüz müzeciliği bakış açısıyla yepyeni bir vizyon ortaya konacak. Yeni bir kurgu yapılacak. Bununla alakalı özel çalışmalar yapılıyor” dedi.

Hedef, 2024 sonunda açmak
Şehre ait değerlerin anlatılacağı Bursa Kent Müzesi’nin 20 sene önce Türkiye’de kent müzeciliğinde öncü olduğunu ve birçok şehre mihmandarlık yaptığını belirten Başkan Aktaş, “Yeni binamızın restorasyon çalışmaları yıl sonuna doğru bitecek. Bursa’ya bırakacağımız önemli eserlerden bir tanesi olacak. Ekip arkadaşlarıma gayretli çalışmaları için teşekkür ediyorum. İnşallah 2024 sonu itibariyle müzeyi tekrar hizmete açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

34065_MTY1ZWFhY2


34065_MTY1ZWFhY2_1



34065_MTY1ZWVhZj_1


34065_MTY1ZWVhZj_2

Kaynak:
 

Ekli dosyalar

  • 34065_MTY1ZWVhZj.jpg
    34065_MTY1ZWVhZj.jpg
    237.4 KB · Görüntüleme: 1
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular