Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Bursaray'a Yeni Alınacak Vagonlar Hakkında | Sayfa 2 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Bursaray'a Yeni Alınacak Vagonlar Hakkında

  • #21
Umarım vagonları 120 metrelik tek set şeklinde alınır. Ve bütün koltukları cama sırtını yaslayacak şekilde düzende alınır. (Çin malı araçlar gibi adi sert plastikten olmaz umarım)
Birde mevcut vagonların vatman kabini ile ilk kapı arasındaki koltukları B80 vagonları gibi karşılıklı.
İki kapı arasındaki koltuklar ise sırtını cama yaslayacak şekilde olursa araçlardaki kapı yanına yığılma gidip iç silkülasyon sağlanır.
Özellikle Greencity vagonlarının koltuk dizilimi yüzünden millet koltuk aralarına girmek istemiyor.

Ve Almanlar boşuna mı karşılıklı koltuk düzeni kullandı? Bir koltuktaki yolcu ayağa kalkınca 2 koltuğun boşluğunu kullanarak geniş bir bölgeden geçmesini sağlıyor. Ama GreenCity vagonlarında ise koltuk araları dar oluyor ve ön koltuğun eğimi yüzünden inmesi aşırı sorun oluşturmakta.
 
  • #22
Umarım vagonları 120 metrelik tek set şeklinde alınır. Ve bütün koltukları cama sırtını yaslayacak şekilde düzende alınır.
Bursaray sisteminde bir bütün set alımı olacağını sanmıyorum tekli vagon alımı sisteme uygun ve daha kullanışlı marka ne olacak ne zaman teslimatlar başlar daha bir haber göremedik.

Ben olsam tüm sistemi bütün setlerle yenilerim ama böyle bir bütçe yok maalesef.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
  • #23
Keşke eski günlerdeki gibi bombardier ihalesi yapan bir türkiye toplu ulaşımı olsa yerli vagonlar hiç iyi degil
 
  • #25
Keşke duewag vagonları geri dönse vagonlarda aslında hiç bir problem yok motor alt takımlar iç ekipmanlar vb sadece sinyalizasyon sistemine uymuyorlar o yıllar insanlar raylı sistemler hakkında hiç bir bilgisi olmadığından vagonların tasarımı eski diye insanlarda eski vagon algısı oluştu eskiler ama okadar degil şuan hepsi çürümeye bırakıldı
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
  • #26
Düwag sg2 namı değer hurda vagonlar.
Bu vagonların miadı dolmuş durumda.
Bu araçlara bir sürü revizyon yapıldı ama yine de sürekli arıza yapmaya devam ediyordu. Araçlar normalden geniş. Ucu ucuna geçiyorlar çoğu yerden.
Kapıları sorunlu.
Sinyalizasyon sistemi sorunlu(sinyalizasyon sistemi sadece araç takibi değildir. Bir sürü şeyi kapsamaktadır. Buna özgün mühendislik dalı vardor ve Türkiye’de çok fazla bu mühendislerden yoktur)
Araçların altyapısı 750 v ac olduğu için 1500 v DC dönüşümü sonucu da bir sürü sorun çıkmaktadır.
Rampada çekmediklerimr de şahit oldum.
İkarustan sesli olduğuna da şahit oldum.
Yanlış yöndeki kapının açıldığına da şahit oldum. Sinyalizasyonsuz çalıştığına da şahit oldum.
Ve araç boylar aşırı uzun olduğu için 4lü set yapılamıyor. Tek artıları her vagonda ( 30.metrelik aracın bir tarafında) 3 kapı olması. Mevcutlar 2 kapılı.

Bu araçlar geniş olduğu için aynaları bile yok. Bunlar hattan çekildikten sonra peronlars ayna koymaya başladılar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
  • #27
BAKANLIK VAGONLARI ALMAYACAĞINI BİLDİRDİ

Hafif raylı sistem alımlarına değinmek istiyorum; 2025 yılında açılması planlanan ihtiyaç duyulan vagon siparişi henüz verilmemiş. Toplam 68 vagon konusunda Bakanlıkla görüşme yapılmış. Bakanlık biz alacağız diyor. 44 tanesini biz alalım, gerisini Büyükşehir borçlansın demişler. Bakanlık biz bu araçları almayacağız diye Büyükşehir Belediyesi’ne bildirdi. Yaklaşık araç başı 2.1 milyon Euro bedel gerekiyor. Toplamda 5,5 milyar lira civarında bir araç alımından bahsediyoruz. Bu hattı yapan bakanlık bunu almayacağını ifade ederek Büyükşehir Belediyesi olarak bize topu atmıştır. Almayacak mıyız; elbette alacağız. Bunu kamuoyunun bilmesi gerekir. Çalışmalarımız devam ediyor. Bursalılar merak etmesin. Şehri Hastanesi’ne giden hattın 2025 sonunda tamamlanmasını istiyoruz. 68 araç alımıyla ilgili ön görüşmeleri yapıyoruz. Kredi şeklini konuşuyoruz. Açık şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. Araç alımını Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak biz gerçekleştireceğiz.
Kaynak:
 
  • #28
Bu videodaki ‘Akü’ kelimesini çıkartıp ‘vagon’ diye dinleyin. Durumu çok net şekilde ifade etmektedir.
youtube .com/watch?v=OI3YSSzPKeo
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35 ve go6o
  • #30
Konu açılalı 8 ay oldu. Vagona dair tek kelime bile yok. TEKRAR hoş geldin ebubekir sıddık hurda vagonlar.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
  • #31
Bakanlığın Ş.Hast. uzatması için söz verdiği 68 (30 metrelik tek araç) aracın 20 aracı için ihale yapılacak. İhale sahibi Bakanlık.
Araçlar 30 metrelik olacak. Bahsi geçen 120 metrelik araçlardan değil.
20 araç
Teslim takvimi paylaşılmamış.
Bakanlık alıyor
Kalan 48 vagonu Burulaş alacak büyük ihtimalle. Umarım Görükle deposu (yapılırsa tabi) yapımı 120 metrelik setlere uygun olur da kalan 48 araç 120 metrelik olur .

İhale dökümanını incelemedim incelersem paylaşırım
 
  • Beğen
Tepkiler: yuSuF
  • #32
Emek-Şehir Hastanesi vagonları 30 ay sonra

Bursa’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kent tarihinde ilk kez bir şehir içi raylı sistem projesini üstlendiğini ve üstlenirken de yükleniciye tanıdığı tavizler yüzünden inşaatın bitimini sürüncemeye kardırdığını biliyoruz.

Şimdi aynı bakanlık, yapımını üstlendiği Bursaray Emek-Şehir Hastanesi hattında kullanılacak 20 adet hafif raylı sistem aracı (vagon) temini ve işletmeye alınması için ilk kez ihaleye çıktı.

Ancak, vagonların tamamının teslimi 2,5 yılı bulacak. Yani, ihaleyi kazanan firma üretime başladığından itibaren 22. ayda ilk teslimat yapacak ve 30 ayda da tüm teslimatı tamamlamış olacak.

Bakanlığın 6 kilometrelik Emek-Şehir Hastanesi hattında kullanılacak hafif raylı sistem aracı alımı için Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce 16 Aralık’ta gerçekleşecek olan ihalede açık yöntem uygulanacak.

Vagon temini için tanınan 2,5 yıllık süre de gösteriyor ki, bakanlığın uhdesindeki 6 kilometrelik etabın hizmete alınması da hemen hemen bu tarihleri bulacak. Vagon teslimlerinden sonra da 6 aylık bir test sürüşleri süreci söz konusu.

Bursa’ya ilk kez bir şehir içi hat yapacak ve ray aracı temin edecek olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütün bu işlerde geç kaldığını düşünenlerdeniz.

Zira, bakanlığın bağlı olduğu siyasal iktidar, yani AK Parti hükümeti 31 Mart yerel seçimlerinde başkentten savsaklanan destekler yüzünden elindeki Büyükşehir Belediyesi’ni, yani Bursa’yı CHP’ye kaptırdı.

Bütün bunların çok daha önceden yapılması gerekmiyor muydu?

Geç de olsa Ulaştırma ve Altyapı Bakanalığı’nın bu adımını önemsediğimizi belirtmek isteriz.

AK Parti yaptığı tercihler ve aldığı kararlarla seçimi kaybetti ama artık Bursa daha fazla zaman kaybetmemeli.

Bir de seçim öncesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın gerek EmekŞehir Hastanesi gerekse Üniversite-Görükle arasında kullanılacak 68 vagondan 44’ünü alacaktı. Şimdi sadece 20 vagon için ilana çıkılmış.

Geriye kalan 24 vagon ne olacak?

Büyükşehir ne zaman vagon alacak?

Diğer yandan Büyükşehir Belediyesi’nin alacağı vagonlarda da durum nedir?

Bu konuda bir açıklama yok.

Hükümetin, SGK prim ve vergi borçları yüzünden kaynaktan kesinti uyguladığı ve gelirlerinin büyük bölümü geçmişte ödenmeyen devlet alacakları nedeniyle tırpanlanan Bursa Büyükşehir Belediyesi vagon alabilecek mali yapıya ne zaman kavuşacak?

Kesintiler nedeniyle vergi gelirlerinden aldığı paylardan büyük ölçüde mahrum kalan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, yakın gelecekte yüklü kaynak gerektiren bir raylı sistem aracı alım ihalesine çıkıp çıkamayacağı merak ediliyor.

Bu konuda dışarıdan uzun vadeli ve uygun ödeme koşullu kredi bulunmadan o ihalenin yapılamayacağını düşünüyoruz.

Büyükşehir Belediyesi’nin de bu amaçla bir dış finans arayışında olduğunu biliyoruz. Raylı sistem aracı alım ihalesi geciktikçe hatta kullanıcak vagonların devreye alınması da o kadar sarkacak görünüyor.

Bu da, Bursa’daki, Bursaray’daki mevcut yetersiz vagonlarla tıka basa yolculukların giderek daha da artacağı anlamına geliyor.

Bursaray’a en son Recep Altepe döneminde 2016 yılında Durmazlar’dan 60 adet Green City adlı yerli vagonlardan bu yana yeni ray aracı satın alınmamıştı. Bursaray, 2002’de Siemens’ten alınan 48 vagonla yolcu taşımaya başlamıştı.

Önceki yönetimin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yaptığı protokol gereği, Bursaray’ın yeni hatlarında kullanılmak üzere sipariş edilecek 68 adet vagondan 44’ünün maliyetini bakanlık, 24’ünü de Büyükşehir Belediyesi karşılayacaktı.

Kaynak: Olay Gazetesi / İhsan Aydın

vagon-480x320.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: Aspilsan ve yuSuF
  • #34
Bakanlığın Ş.Hast. uzatması için söz verdiği 68 (30 metrelik tek araç) aracın 20 aracı için ihale yapılacak. İhale sahibi Bakanlık.
Araçlar 30 metrelik olacak. Bahsi geçen 120 metrelik araçlardan değil.
20 araç
Teslim takvimi paylaşılmamış.
Bakanlık alıyor
Kalan 48 vagonu Burulaş alacak büyük ihtimalle. Umarım Görükle deposu (yapılırsa tabi) yapımı 120 metrelik setlere uygun olur da kalan 48 araç 120 metrelik olur .

İhale dökümanını incelemedim incelersem paylaşırım
Yanlışın yok mu eğer 120metre alırlarsa 12 araç olmaz mı? Bence 120 alınması lazım kapasite baya artacak böyle olursa
 
  • #35
Yanlışın yok mu eğer 120metre alırlarsa 12 araç olmaz mı? Bence 120 alınması lazım kapasite baya artacak böyle olursa
Ben düz hesap yapmıştım.
60 meteelik araç bile %20 25 arasında maliyet ve kapasite farkı sunabiliyorken 120 meteeliği siz düşünün. (Levent Fidansoyun yazısından aldım)
 
  • #36
Umarım Bozbey yönetimi 120 lik alir. Çift taraflı 30 metrelik vagonlar, bağlantı yerleri, buralar yolcu kapasite kaybı yaşatıyor. Fiyat olarak da uygunsa tam zamanı
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular