Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Dünyanın Mega Projesi | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Dünyanın Mega Projesi


Yukarıdaki görünen link dünya çapında önerilmiş bir mega projenin tanıtımını içeriyor
Screen-Shot-2015-12-21-at-17.35.58-940x470


Resmin açıklaması şu şekildedir

Londra’dan New York’a karayolu ile gitmek
“Trans-Eurasian Belt Development” projesinin, yani diğer adıyla süper yolun, resmi teklifi sonunda Rusya Demiryolu Taşımacılığı başkanı Vlamidir Yakunin tarafından geçtiğimiz bahar mevsiminde yapılmıştı. Yakunin’in geçtiğimiz Ağustos ayında görevini bırakmasından sonra belirsizliğe girdi. Ancak gerek gezginler, gerekse ticari merciler projeyi heyecanla beklemekte.
Trans-Eurasian Belt Development, Londra’dan başlayıp Bering Boğazı’ndan geçerek New York’a varan bu proje, sadece bir yol projesi değil. Projede aynı zamanda bir trenyolu ve petrol boru hattı olacak. 55 Millik Bering Boğazı’nda nasıl bir inşaat yapılacağı merak konusu. CNN’in belirttiğine göre yeni yapılan yollar, Siberya Trenyolu ile birleştirilecek…

Kendi fikrim de şu şekildedir.
IMG-20240512-WA0013


Bu projeyi revizyon yaparak başlangıç noktasını güney Afrika Cumhuriyeti başkentinden cape Town dan başlatarak sadece resimdeki güzergahlardan geçen ülkelerin başkentlerine uğrayarak Cebelitarık boğazını köprü yada tünel ile geçerek Avrasya kıtasına ulaşıp Türkiye üzerinden Çin’e giderek oradan Bering boğazını köprü yada tünel ile geçerek Amerika kıtasına ulaşarak oradan da güney Amerika’ya kadar gidip Arjantin’in başkentinde son bulabilir… Birbirine yaklaşık olarak paralel devam eden otoyol ve yüksek hızlı demiryolu olan proje sadece ülkelerin başkentlerine uğrayarak buralarda birbirine karayolu ve demiryolu sadece destek vererek ilerlesin. Proje revizyon olmuş haliyle dünyanın mega projesi olma özelliğini taşıyor. Sıcak iklim ve soğuk iklim ve ılıman iklim kuşaklarından geçerek önemli deprem merkezlerinden geçerek ve tarih değiştirme çizgisini kat ederek 3 adet de boğaz bir adet de kanal geçerek tabiri caizse eski dünya ile yeni dünyayı birbirine bağlanması herşeyden önce ülkelerin stratejik önemini artıracak bir mega yapı olma özelliğini taşır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Köprünün yapılabilmesi için birkaç zorluk var kuzey kutup dairesi içerisinde olması ve yılın sadece 4 ayında ulaşıma müsade etmesi iklimsel zorlukları içeriyor fakat iki katlı tüp tünel olursa burada altta demiryolu üstte karayolu bu daha kolay olur ama tabi Bering boğazı Türkiye’deki boğazlara benzemez orada tünel için daha çok derine inilmesi gerekmektedir 👍👍
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika
Dünyada mega projeler

Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Türkiye’nin Dünya’daki konumunu daha SAĞLIKLI değerlendirebilmek için çeşitli araştırmalar yapıyorum.

Bu araştırmalarımdan biri de, dünyada tasarım, proje, yapım aşamasındaki enerji nakil hatları, demiryolları, otoyollar, su kanalları gibi büyük projelerin neler olduğunu araştırmaktı.

Dikkatimi çeken en önemli proje Uluslararası Uzay İstasyonu oldu. İstasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. Keşif 1 mekiğinin 2 Kasım 2000 tarihinde istasyona varmasından bu yana, KESİNTİSİZ OLARAK uzay mürettebatı mevcuttur. 20 ülkeyi ve beş uluslararası ortağı temsil eden 270'in üzerinde kişi Uluslararası Uzay İstasyonunu ziyaret etti.

19 Ocak 2024 tarihinde istasyona giden Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün geçirdi. 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalıştı.

Uluslararası Uzay İstasyonu Gerçekleri

15 ülkeden beş uzay ajansının uluslararası ortaklığı Uluslararası Uzay İstasyonunu işletmektedir.

Yedi kişilik uluslararası bir mürettebat
, saniyede beş mil hızla seyahat ederken yaşar ve çalışır, Dünya'nın yörüngesinde yaklaşık her 90 dakikada bir döner. Bazen mürettebat teslimi sırasında istasyonda daha fazlası bulunur .

Uzay istasyonu 24 saatte Dünya'nın etrafında 16 tur atıyor ve 16 gün doğumu ve gün batımını deneyimliyor.

Peggy Whitson, 2 Eylül 2017'de 665 günle uzayda yaşayıp çalışarak en uzun süre geçiren ABD rekorunu kırdı.

İstasyondaki yaşam ve çalışma alanı altı yatak odalı bir evden daha büyüktür (ve altı yatak odası, iki banyo, bir spor salonu ve 360 derecelik manzaraya sahip bir cumbalı pencere vardır).

Mikro yerçekiminde insan vücudundaki kas ve kemik kütlesi kaybını azaltmak için astronotlar günde en az iki saat egzersiz yapıyor.

Astronotlar ve kozmonotlar uzay istasyonunun inşası, bakımı ve iyileştirilmesi için düzenli olarak uzay yürüyüşleri gerçekleştiriyorlar.

Güneş paneli kanat açıklığı (356 feet, 109 metre), dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380'den (262 feet, 80 metre) daha uzundur.

Uluslararası Uzay İstasyonu 2000 yılından beri aralıksız olarak kullanılıyor ve istasyondaki astronot ve kozmonotlar uzaydan dünyamızın 3,5 milyondan fazla fotoğrafını çektiler.

İstasyonun büyük modülleri ve diğer parçaları 42 montaj uçuşuyla, 37'si ABD uzay mekikleriyle, beşi ise Rus Proton/Soyuz roketleriyle ulaştırıldı.

Uzay istasyonunun uçtan uca uzunluğu 109 metredir ve bu uzunluk, son bölgeler dahil olmak üzere bir Amerikan futbolu sahasının uzunluğundan bir yarda daha kısadır.

Uzay istasyonundaki elektrik güç sistemi sekiz mil uzunluğundaki kabloyla birbirine bağlanıyor.

17 metrelik robotik Canadarm2, yedi farklı ekleme ve iki uç efektöre, yani ele sahip olup, tüm modülleri taşımak, bilimsel deneyleri konuşlandırmak ve hatta uzay yürüyüşü yapan astronotları taşımak için kullanılıyor.

Uzay istasyonuna aynı anda sekiz uzay gemisi bağlanabiliyor.

Bir uzay aracı Dünya'dan fırlatıldıktan en geç dört saat sonra uzay istasyonuna varabilir.


Dört farklı kargo uzay aracı bilim, kargo ve malzeme taşıyor: Northrop Grumman'ın Cygnus'u, SpaceX'in Dragon'u, JAXA'nın HTV'si ve Rus Progress.

Expedition 60 kapsamında mikro yerçekimi laboratuvarı 108'den fazla ülkeden araştırmacıların katıldığı yaklaşık 3.000 araştırma çalışmasına ev sahipliği yaptı.

İstasyonun yörünge yolu onu Dünya nüfusunun yüzde 90'ından fazlasına götürüyor ve astronotlar aşağıdaki gezegenin milyonlarca görüntüsünü çekiyor.

İstasyonun dışında aynı anda 20'den fazla farklı araştırma yükü barındırılabiliyor. Bunlar arasında Dünya algılama ekipmanları, malzeme bilimi yükleri, Alfa Manyetik Spektrometre-02 gibi parçacık fiziği deneyleri ve daha fazlası yer alıyor.

Uzay istasyonu, Ay'a gidip gelme mesafesini yaklaşık bir günde kat ediyor.

Su Geri Kazanım Sistemi, mürettebatın kargo uzay aracının getirdiği suya olan bağımlılığını yüzde 65 oranında azaltıyor; günlük yaklaşık 1 galondan üçte bir galona.

Yörüngedeki yazılım, yaklaşık 350.000 sensörü izleyerek istasyon ve mürettebatın sağlık ve güvenliğini sağlıyor.

Uzay istasyonunun iç basınç hacmi bir Boeing 747 uçağınınkine eşit.

Uzay istasyonundaki sistemleri 50'den fazla bilgisayar kontrol ediyor.

Yerdeki 3 milyondan fazla satır yazılım kodu, 1,5 milyondan fazla satır uçuş yazılım kodunu destekliyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yalnızca ABD bölümünde, 100 veri ağı üzerinden haberleşen ve 400.000 sinyal (örneğin basınç veya sıcaklık ölçümleri, vana konumları, vb.) aktaran 44 bilgisayarda 1,5 milyondan fazla satır uçuş yazılımı kodu çalışmaktadır.

Uluslararası Uzay İstasyonu Boyut ve Kütle

Basınçlı Modül Uzunluğu: Ana eksen boyunca 218 fit (67 metre)

Truss Uzunluğu: 310 feet (94 metre)

Güneş Paneli Uzunluğu: Her iki uzunlamasına hizalanmış panel boyunca 239 fit (73 metre)

Kütle: 925.335 pound (419.725 kilogram)

Yaşanabilir Hacim: Ziyaretçi araçları hariç 13.696 fit küp (388 metreküp)

Basınçlı Hacim: 35.491 kübik feet (1.005 metreküp)

Güç Üretimi: 8 güneş paneli 75 ila 90 kilovat güç sağlıyor

Bilgisayar Kodu Satırları: yaklaşık 1,5 milyon
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

ITER Projesi (Uluslararası Termonükleer Deneysel) Reaktör (International Thermonuclear Experimental Reactor - ITER) uluslararası bir tokamak (Tokamak, plazmanın kapalı manyetik alan bölgesi içinde hapsedilmeye çalışıldığı bir plazma tutucu sistemdir. Plazma çok sıcak bir madde olduğundan plazmanın tutulabilmesi için manyetik alandan faydalanılır.) oluşturmak için hazırlanmış araştırma ve mühendislik projesidir. Bu proje aracılığıyla maddenin plazmanın olarak bilinen hâlinden elektrik üreten bir güç kaynağı yaratmak amaçlanmaktadır.

Avrupa Birliği, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore, Hindistan ve Japonya projeye katılan ülkelerdir. ITER, 2017 yılında Kazakistan ile bir İşbirliği Anlaşması imzaladı.

Deneysel reaktör çalışmaları, 28 Haziran 2005 tarihinde ilgili kurumların Moskova'da aldığı karar uyarınca Fransa'nın Bouches-du-Rhône departmanında, Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesinde bulunan ve 1959 yılında ülkede yürütülen nükleer enerji çalışmaları için Commissariat à l'énergie atomique denen Fransa Atom Enerjisi Kurumu tarafından kurulmuş bir araştırma merkezi olan Cadarache'da yürütülmektedir.

Proje kilometre taşları
Tarih
Etkinlik
1988ITER projesi resmen başlatıldı. Kavramsal tasarım faaliyetleri 1988'den 1990'a kadar sürdü.
1992ile 1998 yılları arasındaki mühendislik tasarım faaliyetleri
20062008 yılında inşaatın başlamasını ve on yıl sonra tamamlanmasını öngören 10 milyar avroluk (12,8 milyar ABD doları) maliyet tahmininin onaylanması.
2007Site inşaatı başlıyor
2008Saha hazırlıkları başladı, ITER güzergahı başladı.
2009Şantiye hazırlığının tamamlanması.
2010Tokamak kompleksinin kazı çalışmaları başladı.
2013Tokamak kompleksinin inşaatı başlıyor.
2015Tokamak inşaatı başladı, ancak program en az altı yıl uzatıldı.
2017Montaj salonu ekipmanlara hazır.
2018–2023Montaj ve entegrasyon: Aralık 2018: beton desteği tamamlandı.
Temmuz 2019: Kriyostatın alt ve üst silindiri parçalardan birleştirildi.
Nisan 2020: İlk vakumlu kap sektörü tamamlandı.
Mayıs 2020: Kriyostatın alt kısmı takıldı, tokamak montajına başlandı.
Temmuz 2020: Makine montajı resmen başlatıldı.
Ekim 2020: Vakum kabının kaynaklanması başladı.
2024–2033Montaj ve entegrasyon (planlı):
2033–2034Planlandı: montaj sona erdi; devreye alma aşaması başladı.
  • Planlandı: İlk plazmanın elde edilmesi .
2035Planlanan: döteryum-döteryum plazma operasyonunun başlaması .
2039Planlanan: döteryum-trityum plazma operasyonunun başlatılması .
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Büyük Etiyopya Rönesans Barajı

Rönesans Barajı veya Hedasi Barajı, Nil'in iki kolundan biri olan Mavi Nil üzerinde Etiyopya'nın 2011 yılında yapmaya başladığı barajdır. Sudan sınırına 20 km mesafedeki baraj tamamlandığında 5-6 milyar MW elektrik üretmesi beklenmektedir. Afrika'daki en büyük, dünyanın ise yedinci hidroelektrik santrali tesisi olacak. Ekim 2019'da %70'i tamamlanan barajın su ile dolması havza ülkelerinin anlaşmalarına bağlı olarak 5 ile 15 yıl arasında sürmesi beklenmektedir.

5 milyar $'lık maliyetin finansmanını büyük kısmı Çin bankaları (Çin İthalat-İhracat Bankası) olmak üzere, Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası ve Afrika Gelişim Bankası sağlamaktadır.

Etiyopya Nil sularının %86'sı topraklarında doğmasına rağmen suyun ancak %3'ünden yararlanabilmektedir.

%83'ü elektrikten yoksun olan Etiyopya halkı enerjiye kavuşacak, elektrik ihracatından yılda 1 milyar $ kar edebilecektir. Barajın yapımı sık sık Nil'in taşkınına uğrayan Sudan için de faydalı olacaktır. Mısır ve Sudan 25 milyar m3 su kaybına uğraması beklenmektedir. Mısır barajlarının elektrik üretiminin %20 ile 40 arasında düşecektir. Baraj alanında yerleşik 30.000 kişi tahliye edilecektir.

etiyopya.jpg
 
Proje mantıklı bence. Bering boğazında da bir kaç ada var. Köprü yapılabilir mi bilmiyorum.
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Bering Boğazı

Boğaz yaklaşık 92 km genişliğinde, 30-50 metre derinliğindedir ve kuzeyindeki Chukchi Denizi (Arktik Okyanusu) ile güneyindeki Bering Denizi'ni
(Büyük Okyanus) birbirine bağlamaktadır.

Danyang-Kunshan Köprüsü, Çin'ın Jiangsu eyaletinde bulunan bir Demiryolu köprüsüdür.
Köprü Danyang, Changzhou, Wuxi, Suzhou ve Kunshan kentlerinden geçmektedir.
Pekin-Şanghay yüksek hızlı demiryolunun bir parçası olup 164.8 km uzunluğu ile dünyanın en uzun köprüsüdür.

Gotthard Zemin Tüneli
Gotthard dağ kütlesinin altından geçen bir tüneldir.
1 haziran 2016 tarihinde açılışı yapılan tünel İtalya ve İsviçre arasındadır ve 57 km uzunluğundadır.
Trenler saatte 250 km/h'ten fazla bir hızla Zürih ile Milano arasını 2 saat 40 dakikada alabilecekler. Tünel, Erstfeld ile Bodio arasındadır.

Gotthard Zemin Tüneli, Alptransit projesinin en büyük kısmını oluşturmaktadır.
Toplam maliyeti 19 milyar Fr. olarak hesaplanan projenin 13 milyar Fr.lık kısmı Gotthard Zemin Tüneli'ne ayrılmıştır.

Yapım süresi 1999 - 1 Haziran 2016

Uzunluk 57 km

İrtifa 312 m - 549 m

Derinlik 2.300 metre

Gotthard Base Tüneli, Rönesans Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Rönesans İnşaat’ın İsviçre’deki iştiraki Heitkamp Swiss ile birlikte tamamlandı.

Fehmarnbelt Tüneli

Almanya ile Danimarka'yı birbirine bağlayacak deniz altı karayolu ve demiryolu tüneli olan Fehmarnbelt Tüneli, 18 km uzunluğuyla dünyanın en uzun batırma tüp tüneli olacak.
7 milyar euro maliyete sahip olan tünelin 2029 yılında tamamlanması ve 120 yıl faaliyet göstermesi bekleniyor.

----------------
Bering boğazı ile ilgili düşünülebilecek projenin ABARTILDIĞI kanaatindeyim.
Zaten iklim koşulları nedeniyle köprü yapılması mantıklı olmaz.

Batırma tüp tüneli, kazı tünel veya ikisinin birleşimi seçenekleri daha uygun olabilir.

Bölgeden petrol taşıması için boru hattı geçirilmesi de düşünülmektedir.

Coğrafi ve ekonomik koşullar çerçevesinde gerçekleştirilebilecek bir proje olduğu düşüncesindeyim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Bering Boğazı

Boğaz yaklaşık 92 km genişliğinde, 30-50 metre derinliğindedir ve kuzeyindeki Chukchi Denizi (Arktik Okyanusu) ile güneyindeki Bering Denizi'ni
(Büyük Okyanus) birbirine bağlamaktadır.

Danyang-Kunshan Köprüsü, Çin'ın Jiangsu eyaletinde bulunan bir Demiryolu köprüsüdür.
Köprü Danyang, Changzhou, Wuxi, Suzhou ve Kunshan kentlerinden geçmektedir.
Pekin-Şanghay yüksek hızlı demiryolunun bir parçası olup 164.8 km uzunluğu ile dünyanın en uzun köprüsüdür.

Gotthard Zemin Tüneli
Gotthard dağ kütlesinin altından geçen bir tüneldir.
1 haziran 2016 tarihinde açılışı yapılan tünel İtalya ve İsviçre arasındadır ve 57 km uzunluğundadır.
Trenler saatte 250 km/h'ten fazla bir hızla Zürih ile Milano arasını 2 saat 40 dakikada alabilecekler. Tünel, Erstfeld ile Bodio arasındadır.

Gotthard Zemin Tüneli, Alptransit projesinin en büyük kısmını oluşturmaktadır.
Toplam maliyeti 19 milyar Fr. olarak hesaplanan projenin 13 milyar Fr.lık kısmı Gotthard Zemin Tüneli'ne ayrılmıştır.

Yapım süresi 1999 - 1 Haziran 2016

Uzunluk 57 km

İrtifa 312 m - 549 m

Derinlik 2.300 metre

Gotthard Base Tüneli, Rönesans Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Rönesans İnşaat’ın İsviçre’deki iştiraki Heitkamp Swiss ile birlikte tamamlandı.

Fehmarnbelt Tüneli

Almanya ile Danimarka'yı birbirine bağlayacak deniz altı karayolu ve demiryolu tüneli olan Fehmarnbelt Tüneli, 18 km uzunluğuyla dünyanın en uzun batırma tüp tüneli olacak.
7 milyar euro maliyete sahip olan tünelin 2029 yılında tamamlanması ve 120 yıl faaliyet göstermesi bekleniyor.

----------------
Bering boğazı ile ilgili düşünülebilecek projenin ABARTILDIĞI kanaatindeyim.
Zaten iklim koşulları nedeniyle köprü yapılması mantıklı olmaz.

Batırma tüp tüneli, kazı tünel veya ikisinin birleşimi seçenekleri daha uygun olabilir.

Bölgeden petrol taşıması için boru hattı geçirilmesi de düşünülmektedir.

Coğrafi ve ekonomik koşullar çerçevesinde gerçekleştirilebilecek bir proje olduğu düşüncesindeyim.
Teşekkürler bilgiler için hocam
 
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Chūō Shinkansen, Japonya'da Tokyo ve Nagoya arasında inşaat halinde olan bir maglev demiryolu hattıdır. Hattın 2027 yılında tamamlanması planlanmakta olup daha sonra Osaka'ya kadar uzatılması düşünülmektedir.

Uzunluğunun 285.6 km olması planlanan hattın maksimum 505 km/h hızla çalışması ve Tokyo (Shinagawa İstasyonu) ile Nagoya arasında 40 dakika, Tokyo ile Osaka arasında ise 1 saat 7 dakika arasında yolculuk süresi sunması planlanmaktadır.

Tokyo'dan Nagoya'ya giden ilk bölümün yaklaşık %86'sı yer altında olacak.

Japon Alpleri'nin 25 km altından geçecek ve mevcut bir test hattının üzerine inşa edilecek.

Toplamda 256,6 km tünel, 11,3 km köprü, 23,6 km viyadük ve 4,1 km demiryolu yatağına sahip olacak.

japon-demiryolu.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika
  • #10
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Büyük Mısır Müzesi

Giza Müzesi olarak da bilinir, Mısır’ın Giza kentinde, Giza piramit kompleksinden yaklaşık 2 kilometre (1,2 mil) uzaklıkta bulunan bir arkeoloji müzesidir . Müze, Tutankhamun koleksiyonunun tamamı da dahil olmak üzere eski Mısır uygarlığından 100.000'den fazla esere ev sahipliği yapmaktadır ve birçok parça ilk kez sergilenecektir. 81.000 m2 taban alanıyla dünyanın en büyük arkeoloji müzesi olacaktır. "Giza 2030" olarak bilinen Giza Platosu için yeni bir ana planın parçası olarak inşa edilmektedir.

Toplam 32.000 m2'lik alana sahip kalıcı sergi galerileri, geçici sergiler, özel sergiler, eski Firavun mekânlarına benzer şekilde tasarlanmış çocuk müzesi ve sanal ve büyük formatlı ekranlara ev sahipliği yapacak. Konferans merkezi, eğitim merkezi ve atölyeler içerecektir.

Müze resmi olarak 3 Temmuz 2025'te açılacak.

buyuk-misir-muzesi.png
 
  • #11
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Mısır Yeni İdari Başkent

Mısır'ın Kahire Valiliği'nde ve Kahire'nin bir uydu şehrinde yeni bir kentsel topluluktur. Mayıs 2023 itibarıyla 14 bakanlık ve hükümet kuruluşu buraya taşındı. 2 Nisan 2024'te, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Yeni İdari Başkenti hükümetin merkezi olarak resmen açarak üçüncü dönem üst üste anayasal yemin etti

Şehrin bir hükümet idari bölgesi, bir diplomatik bölge, bir kültür bölgesi (opera ve tiyatrolar), bir merkezi iş bölgesi (CBD), parklar ('yeşil nehir') ve 21 yerleşim bölgesinden oluşması planlanıyordu. NAC, başlangıçta 714 km2 alana inşa ediliyor ve daha sonra 907 km2 çıktı. Şehre tahsis edilen arazinin dörtte birinden daha azını kapsayan - 1. Aşama tüm hükümet, parlamento, adli ve başkanlık binalarının yanı sıra CBD ve yerleşim bölgelerini de içeriyor. 2. Aşama planlarının 2024'te başlaması düşünülüyordu, ancak 2026’ya ertelendi.

Şehir için planlanan bazı olanaklar arasında merkezi bir park, yapay göller, yaklaşık 2.000 eğitim kurumu, teknoloji ve inovasyon parkı, 18 hastane, 1.250 cami ve kilise, 93.440 kişilik bir stadyum, 40.000 otel odası, Disneyland'ın dört katı büyüklüğünde büyük bir tema parkı, 90 kilometrekarelik güneş enerjisi çiftlikleri ve Kahire ile elektrikli demiryolu bağlantısı yer alıyor.

Sokakları izleyen 6.000'den fazla kameranın bulunduğu akıllı bir şehir olarak inşa ediliyor ve yetkililer su kullanımını ve atık yönetimini izlemek için yapay zekayı kullanacak ve sakinler şikayetlerini bir mobil uygulamaya iletebilecekler.

Toplam 700 km2 bir alanda, 6,5 milyonluk bir nüfusa ev sahipliği yapması bekleniyor, ancak bu rakamın yedi milyona çıkabileceği tahmin ediliyor.

Hükümet, projenin amacının yaklaşık 20 milyonluk metropol nüfusu olan Kahire'deki sıkışıklığı azaltmak olduğunu belirtti.

yeni-misir.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika
  • #12
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Trans-Avrupa Ulaşım Ağı ( TEN -T ), Avrupa Birliği'nde planlı bir yol, demir yolu, havaalanı ve su altyapısı ağıdır . TEN-T ağı, bir telekomünikasyon ağı (eTEN) ve önerilen bir enerji ağı (TEN-E veya Ten-Enerji) dahil olmak üzere daha geniş bir Trans-Avrupa Ağları (TEN'ler) sisteminin parçasıdır. Avrupa Komisyonu, 1990 yılında trans-Avrupa ağları ile ilgili ilk eylem planlarını kabul etti.

TEN-T, entegre ve intermodal uzun mesafeli, yüksek hızlı rotalar sağlayarak birincil yollar, demiryolları, iç su yolları, havaalanları, limanlar, iç limanlar ve trafik yönetim sistemlerinde koordineli iyileştirmeler öngörüyor. TEN-T'yi benimseme kararı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından Temmuz 1996'da alındı. AB, liderlik, koordinasyon, kılavuzların yayınlanması ve geliştirmenin finansman yönlerinin bir kombinasyonu yoluyla ağları tanıtmak için çalışıyor.

17 Ekim 2013'te dokuz Çekirdek ağ koridoru (30 TENT Öncelikli proje yerine) duyuruldu. Bunlar şunlardı:

Baltık -Adriyatik Koridoru (Polonya-Çek Cumhuriyeti/Slovakya-Avusturya-İtalya);

Kuzey Denizi-Baltık Koridoru (Finlandiya-Estonya-Letonya-Litvanya-Polonya-Almanya-Hollanda/Belçika);

Akdeniz Koridoru (İspanya-Fransa-Kuzey İtalya-Slovenya-Hırvatistan-Macaristan);

Doğu /Doğu-Akdeniz Koridoru (Almanya-Çek Cumhuriyeti-Avusturya/Slovakya-Macaristan-Romanya-Bulgaristan-Yunanistan-Kıbrıs);

İskandinav -Akdeniz Koridoru (Finlandiya-İsveç-Danimarka-Almanya-Avusturya-İtalya);

Ren -Alp Koridoru (Hollanda/Belçika-Almanya-İsviçre-İtalya);

Atlantik Koridoru (eski adıyla Lizbon-Strazburg Koridoru ) (Portekiz-İspanya-Fransa);

Kuzey Denizi-Akdeniz Koridoru (İrlanda-İngiltere-Hollanda-Belçika-Lüksemburg-Marsilya (Fransa),

Ren -Tuna Koridoru (Almanya-Avusturya-Slovakya-Macaristan-Romanya, Almanya-Çek Cumhuriyeti-Slovakya şubesi ile);

Aralık 2021'de Avrupa Komisyonu'nun TEN-T yönergelerine ilişkin yeni bir Yönetmelik önerisi (COM 2021/821), diğerlerinin yanı sıra, gelecekte seçilmiş Çekirdek ağ koridorlarının (Doğu/Doğu Akdeniz, Kuzey Denizi-Akdeniz) dağıtılmasını, diğer koridorlara (Ren-Tuna, Kuzey Denizi-Alpler) entegre edilmesini ve yeni uyumlu koridorların (Baltık-Karadeniz-Ege Denizleri, Batı Balkanlar) oluşturulmasını önermektedir.

2017 yılında, Trans-Avrupa Ulaştırma Ağlarının Doğu Avrupa'ya doğru daha da genişletilmesine ve Doğu Ortaklığı üye devletlerini de kapsamasına karar verildi. Trans-Avrupa Ulaştırma Ağı'nın en doğudaki genişlemesi Şubat 2019'da Ermenistan'a ulaştı.

Türkiye Trans-Avrupa Ulaştırması Karayolu Ağı

Türkiye, TEN-T ağı ile Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında kişilerin, malların ve hizmetlerin serbest dolaşımının kolaylaştırılması için iyi bir ulaştırma altyapısı oluşturarak bunun Trans-Avrupa ulaştırma ağlarına eklenmesini amaçlamaktadır.

Türkiye TEN-T karayolu ağı uzunluğu toplam 16799 km'dir. Bunun 9212 km'sini çekirdek karayolu ağı oluşturmaktadır.

trans-avrupa.png


ten-t.jpg
 
  • #13
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Körfez Demiryolu, GCC Demiryolu olarak da bilinir, Doğu Arabistan'daki altı Körfez İşbirliği Konseyi üye devletinin hepsini birbirine bağlamak için önerilen bir demiryolu sistemidir. Demiryolu ağının toplam uzunluğu 2.177 km olacaktır. Projenin maliyetinin 250 milyar ABD doları olması tahmin edilmektedir. 2030'da tamamlanması planlanmıştı, ancak 2023 itibarıyla inşaat çalışmaları henüz başlamamıştı.

Altı GCC üye devletinin her biri, projenin kendi topraklarında bulunan kısmını uygulamaktan sorumludur ve kendi demir yolu hatlarını ve şubelerini, istasyonlarını ve yük terminallerini inşa edecektir.

Planlanan demiryolu Kuveyt Şehri'nden başlayacak, Suudi Arabistan'daki Dammam ve Al-Batha Limanı'ndan, BAE'deki Abu Dabi ve Al Ain'den geçecek ve ardından Maskat'ta sonlanmadan önce Sohar üzerinden Umman'a girecek. Dammam'dan, önerilen Kral Hamad Geçidi aracılığıyla Bahreyn'e ve Salwa limanı aracılığıyla Katar'a bağlanacak şubeler olacak. Bahreyn ve Katar arasındaki önerilen Katar-Bahreyn Geçidi ek bağlantı sağlayacak.

Ülke
Hat uzunluğu
Kuveyt145 km (90 mil)
Bahreyn36 km (22 mil)
Katar283 km (176 mil)
Suudi Arabistan663 km (412 mil)
Birleşik Arap Emirlikleri684 km (425 mil)
Umman306 km (190 mil)


Körfez Demiryolunun, Kuveyt'ten Umman'a engelsiz seyahat sağlayarak GCC'de serbest dolaşımı artırması bekleniyor. GCC vatandaşları birbirlerinin ülkelerine vizesiz giriş yapabiliyor. Demiryolunun ayrıca yük taşımacılığı hizmetleri sağlayarak GCC içi ticareti artırması bekleniyor.

Körfez İşbirliği Konseyi Demiryolunda dizel lokomotifler kullanılacak. Yolcu trenleri 220 km/saat hızla çalışacak, yük trenleri ise 80-120 km/saat hızlarla sınırlı olacak.

basra-korfezi-demiryolu.png

Suudi Arabistan'ın demiryolu ulaşım haritası. GCC Demiryolu ağı sarı renkte görülebilir.
 
  • #14
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Delhi-Mumbai Endüstriyel Koridoru (DMIC)

Hindistan Hükümeti,
Delhi ve Mumbai arasındaki Batı Özel Yük Koridoru'nun (DFC) omurgasındaki ilk endüstriyel koridor olan Delhi Mumbai Endüstriyel Koridoru'nu (DMIC) geliştiriyor. Toplam uzunluğu 1504 km olan koridor, Uttar Pradesh, Delhi NCR, Haryana, Rajasthan, Gujarat ve Maharashtra eyaletlerinden geçiyor ve Delhi NCR'deki Dadri ile Mumbai yakınlarındaki Jawaharlal Nehru Limanı'nda (JNPT) son terminalleri bulunuyor.

Proje, Batı Özel Yük Koridoru (DFC) boyunca Uttar Pradesh, Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Gujarat ve Maharashtra eyaletlerini kapsıyor. Aşağıda DMIC kapsamındaki çeşitli geliştirme aşamalarındaki projeler yer almaktadır:

Dholera Özel Yatırım Bölgesi (DSIR), Gujarat (22,5 km2/ 5560 dönüm)

ShendraBidkin Endüstri Alanı (SBIA), Aurangabad yakınında, Maharashtra (18,55 km2/ 4583 dönüm).

Entegre Endüstriyel Kasaba – Greater Noida (IITGN), Uttar Pradesh (747,5 dönüm)

Entegre Sanayi İlçesi - Vikram Udyogpuri (IITVU), Madhya Pradesh (1.100 dönüm)

Entegre Çok Modlu Lojistik Merkezi, Nangal Chaudhary, Haryana (886 dönüm)

Çok Modlu Lojistik Merkezi (MMLH) ve Çok Modlu Taşımacılık Merkezi (MMTH), Uttar Pradesh 479 Ha (1184 dönüm)

Dighi Limanı Endüstri Alanı, Maharashtra (6056 dönüm)

Jodhpur Pali Marwar Endüstri Alanı (JPMIA), Rajasthan (6.570 dönüm)

KhushkheraBhiwadi Neemrana Sanayi Bölgesi, Rajasthan (1378 dönüm)

Mandal -Becharaji Özel Yatırım Bölgesi (MBSIR), Gujarat (2.849 dönüm)

Delhi Mumbai Endüstriyel Koridoru (DMIC) Projesi'nde önemli ilerleme kaydedildi; burada Entegre Endüstriyel Kasaba - Greater Noida (IITGN), Uttar Pradesh ve Entegre Endüstriyel Kasaba - Vikram Udyogpuri (IITVU), Madhya Pradesh'in ana altyapı çalışmaları tamamlandı. Öte yandan, Maharashtra, Aurangabad yakınlarındaki Dholera Özel Yatırım Bölgesi (DSIR), Gujarat ve ShendraBidkin Endüstriyel Alanı'nın (SBIA) ana altyapısı tamamlanmaya yaklaşıyor.

DSIR, SBIA, IITGN ve IITVU için arazi tahsisi başlatıldı. Şirketler bu alanlara yatırım yapmaya başladı ve birkaç yatırımcı bile üretime başladı.
hindistan-sanayi.png
 
  • #15
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Kaliforniya Yüksek Hızlı Treni

California Yüksek Hızlı Tren ( CAHSR ), California Yüksek Hızlı Tren Otoritesi tarafından California'da geliştirilen kamu tarafından finanse edilen bir yüksek hızlı tren sistemidir. Yaklaşık 494 mil (795 km) uzunluğunda olan 1. Aşama, San Francisco'dan Los Angeles ve Anaheim'a Central Valley üzerinden uzanması planlanıyor ve kısmen finanse edilmiş ve inşa halinde. Önerilen 2. Aşama, sistemi kuzeyde Sacramento'ya ve güneyde San Diego'ya kadar uzatarak toplamda 776 mil (1.249 km) uzunluğunda olmasını sağlayacaktır. Proje, eyaletin büyük kentsel alanlarını birbirine bağlamak ve şehirlerarası seyahat sürelerini azaltmak için 2008'de eyalet çapında yapılan bir oylamayla yetkilendirilmiştir. 1. Aşama, mevcut Amtrak San Joaquins'te yaklaşık dokuz saate kıyasla San Francisco'dan Los Angeles'a 2 saat 40 dakikalık kesintisiz bir seyahat süresini hedefliyor.

En yüksek hız : 350 km/sa maksimum; 110 180 km/sa San Francisco–Gilroy ve Burbank–Anaheim

Kaliforniya'daki planlanan yüksek hızlı tren güzergâhlarının haritası. I-15 koridorundaki ayrı Brightline West sarı renkle gösterilmiştir.

kaliforniya_yht.png
 
  • #16
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Andasol güneş enerjisi santrali

Andasol güneş enerjisi santrali, 150 megavatlık (MW) yoğunlaştırılmış bir güneş enerjisi santrali ve Avrupa'nın parabolik oluklar kullanan ilk ticari santralidir. İspanya'nın Endülüs bölgesindeki Guadix yakınlarında yer alır ve adı Anda lusia ve Sol'un (İspanyolcada Güneş) birleşmesinden oluşur. Andasol santrali, güneş parlasın veya parlamasın, elektrik üretmeye devam etmek için termal enerji depolaması olarak erimiş tuz tankları kullanır.

Andasol üç projeden oluşmaktadır: Andasol-1 (2008'de tamamlandı), Andasol-2 (2009'da tamamlandı) ve Andasol-3 (2011'de tamamlandı). Her proje yılda yaklaşık 165 GW-h (üçünün toplam 495 GW-h'si) üretmektedir ve brüt elektrik üretimi 50 MW e ve 49,9 MW e nettir. Bu, santrale 150 MW e'lik birleşik bir güç çıkışı sağlamaktadır. Kurulu kolektörlerin toplam yüzey alanı 51 hektardır; yaklaşık 200 hektarlık bir alanı kaplar. Andasol, Avrupa'nın ilk parabolik oluklu enerji santralidir. Yüksek rakım (1.100 m) ve yarı kurak iklim nedeniyle, saha yılda 2.200 kWh/m 2'lik olağanüstü yüksek doğrudan güneş ışığına sahiptir.

Andasol, gün boyunca güneş alanında üretilen ısının bir kısmını emen bir termal depolama sistemine sahiptir. Bu ısı daha sonra %60 sodyum nitrat ve %40 potasyum nitrattan oluşan erimiş tuz karışımında depolanır. Bu işlem, güneş termal santralindeki yıllık çalışma saatlerinin sayısını neredeyse iki katına çıkarır. Tam yüklü her bir depolama sistemi ünitesi, kapalı gökyüzü veya gün batımından sonra tam yükte yaklaşık 7,5 saat boyunca türbini çalıştırmak ve elektrik üretmek için yeterli olan 1.010 MW·h t ısı tutar. Isı rezervuarlarının her biri 14 m yüksekliğinde ve 36 m çapında, erimiş tuz içeren iki tanktan oluşur. Andasol 1, 200.000 kişiye kadar çevre dostu güneş enerjisi sağlayabilir.

Üç projenin toplam inşaat maliyetinin 900 milyon avro olduğu tahmin ediliyor.

Andasol.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika
  • #17
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Masdar Şehri Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de kentsel bir topluluktur. Devlete ait Mubadala Yatırım Şirketi'nin bir yan kuruluşu olan Masdar tarafından inşa edildi ve başlangıç sermayesinin çoğunluğu Abu Dabi Hükümeti tarafından sağlandı.

Masdar City, yenilenebilir enerji, yeşil bina uygulamaları ve ileri teknolojiyi bir araya getirerek sürdürülebilir kentsel yaşam için bir model olmayı hedefliyor. Masdar City, enerji açısından verimli binalar, azaltılmış karbon ayak izi ve temiz teknolojilerde araştırma ve geliştirmeye odaklanma ile çevresel etkisini en aza indirmek üzere tasarlanmıştır. Sürdürülebilir inovasyonun merkezi olarak şehir, çeşitli sektörlerde sürdürülebilir uygulamaları ilerletmeye adanmış bir dizi uluslararası şirket, girişim ve araştırma kurumuna ev sahipliği yapmaktadır.

2023 itibarıyla Masdar Şehri yaklaşık 15.000 sakine ve ofis yolcusuna ev sahipliği yapmaktadır. Şehir, sürdürülebilir kentsel alanlara yönelik artan talebi karşılamak üzere tasarlanmış yeni ofisler, laboratuvarlar ve konut binaları dahil olmak üzere çok sayıda projenin geliştirilmesiyle önemli bir genişleme sürecinden geçmektedir.

Masdar Şehri Serbest Bölgesi

Sanayi Kümeleri


Masdar Kent Serbest Bölgesi stratejik olarak altı endüstri kümesine odaklanmıştır:

Akıllı Mobilite (SAVI) : Akıllı ve Otonom Araç Endüstrileri (SAVI) liderliğindeki bu küme, elektrikli ve otonom ulaşım yeniliklerini yönlendiriyor.

Yaşam Bilimleri: biyoteknoloji, kişiselleştirilmiş tıp ve sağlık hizmetleri.

Enerji: Yenilenebilir enerji ve temiz teknolojinin merkezi olan enerji kümesinde IRENA ve Siemens Energy gibi kuruluşlar yer alıyor.

Tarım Teknolojileri (AGWA) : Tarımsal Gıda Büyüme ve Su Bolluğu (AGWA) öncülüğünde bu küme, sürdürülebilir gıda üretimine odaklanmıştır.

Yapay Zeka: Bu küme, akıllı şehirler ve sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere çeşitli sektörler için etkileri olan Yapay Zeka araştırma ve geliştirmesini yönlendirir.

Uzay Teknolojisi: BAE Uzay Ajansı ve diğer öncü kuruluşlara ev sahipliği yapan uzay teknolojisi kümesi, uydu teknolojisi ve uzay araştırmalarındaki gelişmeleri destekliyor.

2006 yılında başlatılan şehrin altı kilometrekarelik bir alanı kaplaması ve 18-22 milyar ABD dolarına mal olması öngörülmüştü. Orijinal planda, inşasının yaklaşık sekiz yıl sürmesi ve ilk aşamanın 2009 yılında tamamlanıp yaşanabilir hale gelmesi planlanıyordu.

Masdar Şehri'nin inşası Şubat 2008'de başladı ve şehrin ilk altı binası Ekim 2010'da tamamlandı ve işgal edildi. Ancak küresel mali krizin etkisi nedeniyle tamamlanma tarihi 2020 ile 2025 arasına ertelendi. 2016 yılına kadar 300.000 metrekarenin (0,12 mil kare) altında alan geliştirildi ve nihai tamamlanmanın 2030 olacağı tahmin edildi. 2020 itibarıyla 2030 tamamlanma tarihi hala öngörülüyordu.

Şehrin sürdürülebilir kentsel gelişim, yenilikçilik ve toplum yaşamının bir örneği olması amaçlanıyor. Tasarlandığı gibi, şehir 45.000 ila 50.000 kişiye ve 1.500 işletmeye ev sahipliği yapacaktı. 60.000'den fazla çalışanın her gün şehre gidip gelmesi öngörülüyordu.

Masdar Şehri, yayaları ve bisikletlileri ağırlamak için tasarlanmıştır.

Ulaşım seçenekleri arasında toplu taşıma araçları ve insanların yer altı rayları üzerinde otonom elektrikli kapsüllerle taşındığı kişisel hızlı ulaşım (PRT) sistemi yer alıyor.

masdar-city1.png
masdar-city-prt.png
 
  • #18
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Nijerya Uluslararası Ticaret şehri

Resmen Nijerya Uluslararası Ticaret şehri olan Eko Atlantic, Eko Atlantic City olarak da bilinir, Nijerya’nın Lagos Eyaletinde, Atlas Okyanusu'ndan geri kazanılan arazi üzerine inşa edilen planlı bir şehirdir. Tamamlandığında, yeni yarımadanın en az 250.000 sakini ve günlük 150.000 yolcu akışı bekleniyor. Geliştirme ayrıca Lagos şehrinin kıyı şeridinin aşınmasını durdurmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Alan
• Toplam
25 km2
• Kara 10 km2
• Su 15 km2
Ana hedefi, gelecekteki deniz seviyesi yükselmesi ve fırtına dalgaları da dahil olmak üzere erozyonu azaltmaktır.

Eko Atlantic'in Afrika kıtasındaki yeni nesil mülk olarak yükselmesi bekleniyor; yaklaşık 10 kilometrekarelik (3,9 mil kare) bir arazi alanına yayılmış toplam 10 ilçeye sahip olan şehir, finansal, ticari, konut ve turistik konaklama ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Şehir ayrıca, özel olarak şehir için üretilen bağımsız bir enerji kaynağına sahip olacaktır. Şehrin kendi bürokrasisi olacak ve ayrı bir belediye olarak kabul edilecek. Bir açık deniz bankacılık bölgesi olacak ve yatırımcıların parayı serbestçe transfer etmelerine izin verecek.

Eko Atlantic, erozyondan kazanılmış topraklarda yer almaktadır ve Royal Haskoning tarafından tasarlanan ve halk arasında Lagos Büyük Duvarı olarak bilinen kıyı şeridiyle korunmaktadır; bu, esas olarak kayadan inşa edilmiş ve beton akropod zırhla kaplanmış, 8,5 km uzunluğunda bir bariyer olarak planlanmıştır.

Şehir tamamlandığında, konut, iş, finans ve turistik konaklama amaçlı 3.000 bina ve 400.000 eve sahip olacak. Şehir, şunlar da dahil olmak üzere on bölgeden oluşacak:

İş Bölgeleri
Sonbahar ışıkları
Marina Bölgeleri
Şehir merkezi
Eko Adası
Caddeler
Dört Köprü
Eko Sürücü
Doğu Yakası Marinası
Okyanus Önü

Mayıs 2009 itibarıyla, proje hala tarama aşamasındayken, yaklaşık 3.000.000 metreküp kumla doldurulmuş ve ıslah alanına yerleştirilmişti ve yaklaşık 35.000 ton kaya da sahaya teslim edilmişti.

Kasım 2020'ye kadar, en dikkat çekeni Eko Pearl Towers olmak üzere birkaç bina tamamlanmıştı ve birkaçı daha inşa halinde ve planlama aşamasındaydı. Şehir, Lagos Şehir Maratonu ve Copa Lagos gibi popüler afro konserleri ve spor etkinlikleri için aktif bir mekan haline gelmişti.

Eko Atlantic City, Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu'ndan (IFC) EDGE sertifikası aldı.

eko-atlantic-city.png
eko-atlantic-city2.png
eko-atlantic-city3.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika
  • #19
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Hong Kong–Zhuhai–Makao Köprüsü

Özellikler

Tasarım Köprü-tünel sistemi

Toplam uzunluk 55 kilometre

Şerit sayısı Her yön için 3 şerit

İnşaat başlangıcı 15 Aralık 2009

İnşaat sonu 6 Şubat 2018

İnşaat maliyeti 18,8 milyar ABD doları

Günlük trafik 10.600 araç (2024 günlük ort.)

78.000 yolcu seyahati (2024 günlük ort.)

Hong Kong-Zhuhai-Makao Köprüsü ( HZMB ), çift yönlü, üçer şeritli köprü, bir deniz altı tüneli ve dört yapay adadan oluşan 55 kilometrelik bir köprü-tünel sistemidir. Hem dünyanın en uzun deniz geçişidir hem de dünyanın en uzun açık deniz sabit bağlantısıdır. HZMB, Hong Kong ve Makao'yu Çin'deki İnci Nehri Deltası'ndaki büyük bir şehir olan Zhuhai'ye bağlayan Lingding ve Jiuzhou kanallarını kapsar.

HZMB, coğrafi olarak yakın ancak suyoluyla ayrılmış olan üç büyük şehri (Hong Kong, Zhuhai ve Macau) birbirine bağlıyor. Köprünün yapılmasıyla Zhuhai ve Hong Kong arasındaki seyahat süresi karayoluyla yaklaşık 4 saatten 30 dakikaya düştü.

Makao Köprüsü Bağlantısı

Ekim 2024'te açılan 3 kilometre uzunluğundaki köprü, HZMB sınır ofisinden Taipa Adası'na alternatif erişim sağladı.

31 Ocak 2025'te köprünün Zhuhai limanı, köprünün açılışından bu yana yeni bir rekor kırarak tek bir günde 156.000 yolcu seyahati ile yeni bir rekor bildirdi.

Hong-Kong-Zhuhai-Makao-uydu.png
Hong-Kong-Zhuhai-Makao1.png
Hong-Kong-Zhuhai-Makao2.png
Hong-Kong-Zhuhai-Makao3.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika ve Rime
  • #20
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Çin Batı-Doğu Doğal Gaz Boru Hattı

Uzunluk 7.378 km

(Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa'nın en uzun ve en büyük çaplı doğal gaz boru hattı olan TANAP 1811 km uzunluğundadır. Azerbaycan'ın Şah Deniz Sahasında üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınmasını amaçlamaktadır.)

Çin'in batı kesiminden doğuya doğru uzanan bir dizi doğalgaz boru hattıdır .

Batı-Doğu Gaz Boru Hattı I

Batı-Doğu Gaz Boru Hattı'nın inşası 2002 yılında başladı. Boru hattı 1 Ekim 2004'te deneme işletmesine alındı ve doğal gazın tam ticari tedariği 1 Ocak 2005'te başladı.

Teknik özellikler


4.000 kilometre uzunluğundaki boru hattı, Sincan'daki Lunnan'dan Şanghay'a kadar uzanıyor. Boru hattı, Çin'deki 10 eyaletteki 66 şehirden geçiyor. Boru hattının kapasitesi yıllık 12 milyar metreküp doğal gazdır.

Batı-Doğu Gaz Boru Hattı, üç şube boru hattıyla Shaan-Jing boru hattına bağlanmaktadır. Qingshan Dağıtım İstasyonu ile Anping Dağıtım İstasyonu arasındaki 886 kilometre (551 mil) uzunluğundaki Ji-Ning şubesi 30 Aralık 2005'te faaliyete geçti.

Boru hattı, Xinjiang eyaletindeki Tarım Havzası petrol ve gaz sahalarından tedarik ediliyor. Shaanxi eyaletindeki Changqing gaz alanı ikincil bir gaz kaynağıdır. Gelecekte, planlanan Kazakistan-Çin gaz boru hattı Batı-Doğu Gaz Boru Hattı'na bağlanacak.

Batı-Doğu Gaz Boru Hattı II


İkinci Batı-Doğu Gaz Boru Hattı'nın inşası 22 Şubat 2008'de başladı. Ana hattın 4.843 kilometresi ve sekiz alt hattın da dahil olduğu toplam uzunluğu 9.102 kilometre olan boru hattı, Sincan'ın kuzeybatısındaki Khorgas'tan Guangdong'daki Guangzhou'ya kadar uzanacak. Gansu'ya kadar, ilk batı-doğu boru hattıyla paralel olacak ve birbirine bağlanacak.

İkinci boru hattının kapasitesi yılda 30 milyar metreküp doğal gazdır.

(TANAP Hattının kapasitesi genişletilerek yıllık 7 milyar metreküpten 23 milyar metreküpe çıkarıldı.)

Batı-Doğu Gaz Boru Hattı III

Üçüncü boru hattı, Batı Sincan'daki Horgos'tan Fujian'daki Fuzhou'ya kadar uzanacak. Sincan, Gansu, Ningxia, Shaanxi, Henan, Hubei, Hunan, Jiangxi, Fujian ve Guangdong eyaletlerini geçecek.

Üçüncü boru hattının toplam uzunluğu, 5.220 kilometrelik ana hat ve sekiz şube dahil olmak üzere 7.378 kilometredir. Yıllık kapasite 30 milyar metreküp.

Batı-Doğu Gaz Boru Hattı IV ve V

Dördüncü boru hattı Tarım Havzası'ndan veya Sichuan'dan başlayacak.
cin-bati-dogu-boru.png
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular