Hasan Kalyoncu University’den Safak Hengirmen TERCAN ile birlikte yürüttüğümüz “Gaziray Banliyö Hattı ile Toplu Taşıma Güzergahlarının Belirlenmesi” başlıklı projemizi başarıyla tamamladık.
Proje kapsamında Gaziantep’teki sanayi bölgelerini demiryolu hattıyla şehir merkezi üzerinden bağlayan Gaziray’ın, şehir içi trafiğine olası katkılarına ve açılması muhtemel toplu ulaşım hatlarının belirlenmesine odaklanılmıştır.
Depreme rağmen 2023 yılında Türkiye’nin en çok ($) ihracat yapan altıncı ili konumunda olan Gaziantep ilinde yaklaşık 250.000 işçi her gün şehir merkezinden OSB’lere gidip gelmektedir. Fabrikaların çoğunun üç vardiya çalıştığını varsayarsak bu kadar insanın şehir içi trafiğine getirdiği ekonomik, çevresel ve sosyal yükün azaltılmasına yönelik çalışmaların yapılması son derece önem kazanmaktadır.
Projede, Başpınar-Taşlıca noktaları arasında faaliyet gösteren Gaziray Banliyö Tren hattının işçiler tarafından tercih edilmesini kolaylaştırmak adına aşağıdaki çalışmalar yürütülmüştür.
Başpınar, OSB3 ve OSB4 istasyonları pilot bölge seçilerek, ilgili istasyonlara yürüme mesafesinde olan bazı fabrikaların işçilerine ait anonim bir şekilde konum bilgileri toplanmıştır.
Paralel bir şekilde Gaziantep şehir merkezi ile OSB arası yaklaşık 500 servis aracının güzergahları simülasyon yardımıyla analiz edilerek ısı haritaları elde edilmiştir.
Pilot bölgede yer alan fabrikalarda çalışan yaklaşık 3.230 işçinin servisler ile alındıkları noktalar haritaya işlenmiştir.
Bu işçilerin Gaziray duraklarına olan mesafeleri farklı limitler (500m - 2.500 m) doğrultusunda analiz edilmiş ve haritalandırılmıştır. Bu sayede Gaziray duraklarına farklı yürüme mesafesinde olan işçi popülasyonu elde edilmiştir.
İşçilerin, konumlarından fabrikaya ulaşmaları için farklı senaryolar geliştirilmiş ve analiz edilmiştir.
Yapılan analizlere göre Selimiye, Adliye, Topraklık, Mücahitler, Gar ve Göllüce Gaziray durakları için yeni otobüs güzergahları (besleme amaçlı) önerilmiştir.
Özetle, şehir içi sürdürülebilir bir ulaşım ağı sağlamak için raylı sistemlerin önemi büyüktür. Raylı sistemlerin daha ulaşılabilir, hızlı ve tercih edilebilir hale gelmesi için tüm paydaşların (yerel yönetim, üniversite, işçi, fabrika yöneticisi, özel sektör, toplum vb.) görüşlerinin alınarak ortak akıl ile çözümler geliştirilmesi gerekmektedir. Ulaşım süresi, ulaşım maliyeti, erişilebilirlik, kapasite, karbon ayak izi, gürültü ayak izi vb. parametrelere bakılarak, karşılaştırmalı olarak en uygun intermodal ulaşım hatlarının belirlenmesi şehir içi ulaşım için büyük bir fırsattır.
Proje boyunca destek olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na, Target Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş.'ne, Mehmet ERBAŞ’a, lisansüstü öğrencilerime teşekkür ederim.
#sürdürülebilirulaşım #raylısistem #intermodal #greentransportation #citylogictics #routing #shuttleplanning #kentselulaşım #kentiçiulaşım
Kaynak: Eren Özceylan / Linkedin