İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı

HEAŞ’ta yönetim kurulu başkanı Metin Yerebakan oldu​

HEAŞ’ta genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Yeni yönetim kurulu başkanı Metin Yerebakan oldu.

Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri’nin (HEAŞ) Genel Kurul Toplantısı, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün katılımı ile gerçekleştirildi.

Sabiha Gökçek Havaalanı İşletmecisi HEAŞ, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) bünyesinde faaliyet gösteriyor.

SSB’nin X hesabından yapılan paylaşımda, şu ifadeler yer aldı:

"Başkanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Sabiha Gökçen Havaalanı İşletmecisi HEAŞ’ın Genel Kurul Toplantısı Başkanımız Haluk Görgün’ün katılımları ile gerçekleşti.

İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi (İTEP) kapsamında hizmet veren Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) Genel Kurulumuzun ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını, hayırlı çalışmalara vesile olmasını temenni ederiz."

Öte yandan HEAŞ Yönetiminde de değişiklikler oldu. HEAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yerebakan oldu. Yönetim kurulundaki Murat Gül ve Ayfer Kara ise görevden alındı.

Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yerebakan, yönetim kurulu üyeleri ise Fatih Çakmak, Çetin Orhan, Ertaç Koca, Belda Şenel Parlak oldu.

Kaynak: Airport Haber
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki Yönetim ve Altyapı Sorunları Çözüm Bekliyor​

Sabiha Gökçen Havalimanı, uzun süredir yönetimsel beceriksizlikler ve pist sorunlarıyla mücadele ediyor. Ulaştırma Bakanlığı ve ilgili kurumlar, bu sorunlara çözüm bulmak için koordinasyon görevini üstlendi. Ancak, pist sorununun yanı sıra terminal kapasitesi de önemli bir problem olarak öne çıkıyor.

Yabancı Havayollarına Uçuş İzni Sorunu​

Özellikle Sabiha Gökçen’e uçmak isteyen yabancı havayollarına uzun süre uçuş izni verilmemesi, sorunların artmasına neden oldu. Son olarak, Türk Hava Yolları’nın iştiraki AJet’in burayı merkez olarak kullanmaya başlamasıyla havalimanındaki yoğunluk daha da arttı.
Havacılığın bu kadar arttığı dönemleri yaşıyoruz ve İstanbul’a anca yetebilecek bir yeri etrafında ki şehirleri de yüklerseniz daha çok problem yaşarsınız. İkinci pist ile bu kadar zaman kaybedilecegine Cengiz Topel’de iyileştirme yapılamaz mıydı?
 

Air Cairo, İstanbul Sabiha Gökçen’e Haftada 2 Kez Uçacak​

Mısır merkezli hava yolu şirketi Air Cairo, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na (İSG) ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Air Cairo, İstanbul Sabiha Gökçen’e Kahire (CAI)-İstanbul Sabiha Gökçen (SAW) seferlerini başlattı. Hava yolu şirketi, 109 koltuk kapasiteli Embraer E-190 LR uçağını kullanarak her perşembe ve pazar günü haftada 2 kez düzenlemeyi planlıyor ve ilerleyen dönemlerde frekansı haftada 5’e çıkarmayı hedefliyor.

Bu yeni hizmetle birlikte Air Cairo, Pegasus ve AJet’in Cairo-Sphinx (SPX) hattıyla Nile Air ve Air Arabia Egypt Cairo’dan (CAI) sonra SAW-CAI güzergahında faaliyet gösteren 5. şirket oldu. Hava yolu şirketi, bu yeni uluslararası hizmetin yılın geri kalanında havalimanına ilave 13 bin yolcu getirmesini bekliyor.

Air Cairo’nun İstanbul Sabiha Gökçen’e başlattığı CAI hattı, 1979’dan beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Kahire ile tarih ve kültür zenginliğiyle ünlü bir diğer şehir İstanbul’un bağlarını güçlendirecek. Bu sayede Mısır’daki turistik yerlere erişim kolaylaşacak.

İSG Üst Yöneticisi (CEO) Vekili Kerem Maybek, geçen yıl Türkiye ve Mısır arasındaki stratejik işbirliği anlaşmasına dikkat çekerek, anlaşma kapsamında Türk vatandaşlarına uygulanan kapıda vize uygulamasının iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirdiğini vurguladı. Kapıda vize uygulaması, İSG’den Mısır’a olan uçuşlarda önemli bir artışa yol açtı. Nisan 2023’ten Nisan 2024’e kadar Mısır’a aylık yolcu sayısında %57’lik bir artış yaşandı. Bu artışlar, Mısır ile İstanbul Sabiha Gökçen arasındaki bağlantının güçlenmesini sağlıyor.

Kaynak: Airline Haber
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet
3 Milyon 440 Bin 903 kişi Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Seyahat Etti

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Mayıs ayında 9 bin 650’si iç hatlar, 10 bin 574’ü dış hatlar olmak üzere toplam 20 bin 224 uçak trafiği yaşandığını bildiren Bakan Uraloğlu, yolcu trafiğinin ise iç hatlarda 1 milyon 686 bin 976, dış hatlarda ise 1 milyon 753 bin 927 olmak üzere toplamda 3 milyon 440 bin 903 kişi olarak gerçekleştiğini söyledi. Uraloğlu, “Mayıs ayında hizmet verilen uçak trafiği 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiğinde yüzde 3, dış hat uçak trafiğinde yüzde 6 artış yaşandı. Mayıs ayında hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hatlarda yüzde 14, dış hatlarda ise yüzde 12 artış gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise beş aylık sürede; iç hatlarda 44 bin 832, dış hatlarda 51 bin 937 olmak üzere toplamda 96 bin 769 uçak trafiği yaşandığını; iç hatlarda 7 milyon 637 bin 743, dış hatlarda 8 milyon 571 bin 429 olmak üzere toplamda 16 milyon 209 bin 172 yolcuya hizmet verildiğinin de altını çizdi. 2024 yılı Mayıs sonunda hizmet verilen uçak trafiği 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiği yüzde 8; dış hat uçak trafiği yüzde 12 olmak üzere toplam uçak trafiği yüzde 10 artış gösterdiğini vurgulayan Uraloğlu, 2024 yılı Mayıs sonunda hizmet verilen yolcu sayısında ise 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hatlarda yüzde 22, dış hatlarda da yüzde 18 olmak üzere toplamda yüzde 20 artış yaşandığını kaydetti.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Sabiha Gökçen Havalimanı tatil yoğunluğu için hazır​

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, tatil döneminin başlamasıyla birlikte hizmet kalitesini yukarıya taşıyacak hazırlıklarını tamamladı.​

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2023’ü 37,1 milyon yolcu rekoru ile tamamlayan Sabiha Gökçen Havalimanı, yılın ilk beş ayında 16,2 milyon yolcuyu ağırladı.

Yılda 25 milyon ila 40 milyon arasında yolcu ağırlayan “mega havalimanları” kategorisinde, yolcu yoğunluğunda yüzde 13,2 artışla ikinci sırada yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı, ikinci pist ile artırdığı yolcu kapasitesiyle Türkiye turizmine katkı sunmaya ve turistlere daha konforlu bir seyahat deneyimi yaşatmaya devam ediyor.

Şehir içi ulaşım çeşitliliği ve merkezlere olan yakınlığıyla “Şehrin Havalimanı” olarak adlandırılan Sabiha Gökçen Havalimanı 40 iç hat, 124 dış hat bağlantısı olmak üzere 52 ülkede toplam 164 destinasyona erişim sağlıyor.

“Giden ve gelen katlarında pasaport kontrol alanı genişleme projelerimiz mevcut”

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSG Üst yöneticisi (CEO) Vekili Kerem Maybek, 2024 turizm sezonunun erken başladığını ve bu hareketliliğe paralel terminal içerisinde iyileştirme çalışmalarınıda, beklenen okul ve bayram tatili öncesi tamamladıklarını belirtti.

Maybek, terminaldeki yolcu sirkülasyonunu rahatlatmak adına ilave kapı ve X-Ray cihazları konumlandırdıklarını aktararak, şunları kaydetti:

“Yolcularımızın seyahat konforunu artırmak için operasyon, güvenlik ve temizlik ekiplerinde ek personel görevlendirdik. Beklenen yoğunluk nedeniyle hijyen önlemlerini de artırdık. Özellikle dış hat yolcularının pasaport kontrol noktalarından geçişini kolaylaştırmak için X-Ray cihazları 5 metre ileri çekilerek güvenlik bölgesindeki alan rahatlatıldı. E-pasaport bankolarının sayısı artırılırken ileriye dönük giden ve gelen katlarında pasaport kontrol alanı genişleme projelerimiz de mevcut. Ayrıca havacılık güvenliğini geliştirme kapsamında terminalimizin BHS (Şut Altı) Sistemlerini daha hızlı bagaj işleme süresi ve daha efektif bagaj operasyonu sağlayabilecek şekilde yeniden tasarladık ve şekillendirdik.”

Eski terminal önündeki 474 araç kapasiteli otoparkı bayram yoğunluğunu karşılayabilecek şekilde misafirlerinin hizmetine açtıklarını bildiren Maybek, artan talebi karşılamak için uzun vadede “Üçgen Açık Otopark Projesi” olarak adlandırdıkları açık otopark alanı projesine yönelik çalışmaları da “Gelen Yolcu Katı doğu tarafında” başlattıklarının bilgisini paylaştı.

Maybek, dijital çözümlerle, yolculuk öncesi işlemleri daha hızlı ve kolay hale getirdiklerin belirterek, “Misafirlerimiz Sabiha Gökçen Mobil Uygulaması’ndan tüm uçuş bilgilerini anlık takip edebilir. Ayrıca terminalimizde bulunan self servis kioskları ile check-in işlemlerini yapabilir, çipli pasaportları ile Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi’ni kullanarak sıra beklemeden e-pasaport bankolarından işlemlerini tamamlayabilir.” ifadelerini kullandı.

Verilen bilgiye göre, Avrupa’nın en yoğun 9’uncu havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, sene başından bu yana uluslararası 9 yeni hattı hizmete açtı. Pegasus Havayolları’nın Hırvatistan’ın Zagreb (ZAG), Mısır’ın Sphinx (SPX), Kazakistan’ın Aktau (SCO), Bulgaristan’ın Sofya (SOF), Moldova’nın Kişinev (RMO) ve Slovakya’nın Bratislava (BTS) bağlantıları ile Ajet’in Mısır’da Sphinx (SPX), Mısır merkezli havayolu şirketi Air Cairo’nun ve Air Arabia Egypt Havayolu’nun Kahire (CAI) seferleri başladı. Ek olarak Pegasus’un İskoçya, Edinburgh (EDI) ve İran, Meşhed (MHD) hattı bu yılın yeni rotaları arasında yer alıyor.

TRT HABER
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yeni CEO’su Alp Er Tunga Ersoy oldu​

Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG)’de üst düzey bir atama gerçekleşti. Alp Er Tunga Ersoy 24 Haziran 2024 tarihi itibarıyla İSG’nin yeni CEO’su olarak atandı.​

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın terminal işletmecisi Malaysia Airports Holdings Berhad’ın (MAHB) CEO Vekili Mohamed Rastam Shahrom, Ersoy’u tebrik etti ve yeni görevinde başarılar diledi.

Rastam konuyla ilgili açıklamasında; “Havacılık sektöründe küresel çapta deneyime ve engin bilgi birikimine sahip Ersoy’un, operasyonlarımızı güçlendireceğine ve İSG’yi stratejik olarak daha da iyi bir seviyeye taşıyacağına inancımız tam. Yolcu trafiği günden güne artan Sabiha Gökçen Havalimanı, Ersoy’un liderliğinde operasyonel verimlilik, müşteri deneyimi ve sürdürülebilirlik alanlarında sektör standartlarını yükseltmeye ve operasyonel mükemmelliği sağlamaya devam edecek” dedi.

Alp Er Tunga Ersoy da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na büyüme planları yapılan önemli bir dönemde CEO olarak liderlik edecek olmaktan heyecan duyduğunu belirterek, “18 yıl sonra çok güzel bir vesileyle ülkeme dönerek hizmet verecek olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İSG gibi sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tanınan bir havalimanının parçası olmaktan, burayı başarıyla yöneten MAHB ekibine katılmaktan dolayı gururlu ve bir o kadar da heyecanlıyım. İSG’nin havacılık sektöründeki konumunu daha da sağlamlaştırmak ve müşteri memnuniyetini daha da yukarı seviyelere taşımak için çalışacağız” dedi.

Alp Er Tunga Ersoy kimdir?​

Ersoy, Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu’ndan sonra, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Avusturya Danube Üniversitesi - Profesyonel Havacılık MBA programından mezun oldu.

Havacılık kariyerine 1999 yılında Terminal Nöbetçi Memuru olarak başlayan, daha sonra sırasıyla Terminal Nöbetçi Müdürü, Havalimanı Müdürü, Operasyonlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür olarak görevine devam eden Ersoy, hava trafik kule operasyonları hariç havalimanı işletmeciliğinin tüm operasyonel, finansal ve idari süreçlerinde fiilen görev aldı.

Son olarak Almatı Havalimanı’nda yeni dış hat terminalinin devreye alınmasına öncülük eden Ersoy, havalimanı yönetimi konusunda uluslararası deneyim ve başarılara sahip.

24 yıllık havalimanı işletmecilik kariyerinin son 18 yılını yurtdışında (Gürcistan, Kuzey Makedonya ve Kazakistan) geçiren Ersoy; 2017’den bu yana sırasıyla Tbilisi, Batum, Üsküp, Ohrid ve Almatı havalimanlarında üst düzey yöneticilik görevlerini üstlendi.

Ersoy, kariyeri boyunca uluslararası havalimanlarının işletmelerinin devralınması, hükümet temsilcisi düzeyinde devlet yetkilileri ile ilişkilerin yürütülmesi, şirket politikalarının sahada hayata geçirilmesi, operasyonel süreçlerin iyileştirilmesi, müşteri memnuniyetinin artırılması, dijitalleşme, inşaat yapım süreçlerinin takibi ve ORAT (İşletmesel Hazırlık ve Havalimanı Transferi) konularında geniş tecrübe kazandı.

Kaynak: Dünya Gazetesi
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bayram rekoru​

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda (İSG) Kurban Bayramı tatilinde 7 bin 18 uçak trafiği gerçekleşti. 1 milyon 253 bin 657 yolcuya verilen hizmetle rekor kırıldı.​

Sabiha Gökçen Havalimanı, bayramda yeni bir rekora imza attı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması ve okulların yaz tatiline denk gelmesi dolayısıyla İSG’de yolcu ve uçuş sayılarında rekor kırıldı.

Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın 9’uncu en yoğun havalimanı olan İSG, bayram tatili dönüşü yaşanan yoğunlukla birlikte günlük yolcu ve uçuş sayısında bugüne kadarki en yüksek rakamına ulaştı. Tatili kapsayan 14-23 Haziran tarihlerinde İSG’de 7 bin 18 uçak trafiği gerçekleşirken 1 milyon 253 bin 657 yolcuya hizmet verildi. 23 Haziran’da ise 132 bin 550 yolcu giriş ve çıkış yaparken, uçak iniş kalkış sayısı da 725 oldu.

Açıklamaya göre, beklenen yoğunluk öncesinde havalimanında yolcu sirkülasyonunu rahatlatmak adına yapılan tüm hazırlık ve önlemlerin hayata geçirilmesi misafirlere rahatlık sağlarken, operasyon, güvenlik ve temizlik için yapılan ilave planlamalar, ek personellerin görevlendirilmesi ve terminal içerisinde gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları da yolcuların işlem süreçlerini hızlandırdı.

Dış hat pasaport kontrol noktaları, güvenlik geçişleri ve e-pasaport banko alanlarındaki revizasyon çalışmaları uluslararası seyahat eden misafirler için yolculuğu daha kolay hale getirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSG Üst Yöneticisi (CEO) Alp Er Tunga Ersoy, okulların kapanması ve Kurban Bayramı tatiliyle birlikte turizm sezonunun en yoğun döneminin başlamış olduğunu belirtti.

Ersoy, beklenen yoğunluktan misafirlerin olumsuz etkilenmemesi amacıyla günler öncesinden iyileştirme hazırlıklarını tamamladıklarını vurgulayarak, İstanbul’a dönüşlerin pazar günü yoğunlaşmasıyla terminalde rekor hareketlilik gördüklerini ifade etti.

Tüm zamanların uçuş ve yolcu sayısı rekoru kırıldığının altını çizen Ersoy, şunları kaydetti:

“Bu başarıda emeği geçen, bayram öncesi ve tatil esnasında özveriyle beklenen yoğunluğu karşılayabilmek, misafirlerimize mükemmel seyahat deneyimi sunabilmek için çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma ve iş ortaklarımıza teşekkür ederim. İstanbul Sabiha Gökçen’i Avrupa ve dünya genelindeki havalimanları arasında çok daha yukarılara taşıyacak stratejik hamlelerimiz devam edecek.”

Kaynak: NTV
 
“Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 3 Milyon 613 Bin 714 Yolcuya Hizmet Verildi.”

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise haziran ayında uçak trafiğinin iç hatlarda 10 bin 151, dış hatlarda 10 bin 853 olmak üzere toplamda 21 bin 4’e ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, “Sabiha Gökçen Havalimanı’nda iç hatlarda 1 milyon 825 bin 301, dış hatlarda 1 milyon 788 bin 413 olmak üzere toplamda 3 milyon 613 bin 714 yolcuya hizmet verildi. 2024 yılının Haziran ayında hizmet verilen uçak trafiği 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiğinde yüzde 6, dış hat uçak trafiğinde yüzde 1 olmak üzere toplam uçak trafiğinde yüzde 4 artış meydana geldi. 2024 yılının Haziran ayında hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiği yüzde 19; dış hat yolcu trafiği yüzde 7 olmak üzere toplam yolcu trafiği yüzde 13 artış gösterdi.” diye konuştu.

“Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Altı Ayda 19 Milyon 822 Bin 886 Yolcuya Hizmet Verildi”

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise altı aylık sürede; iç hatlarda 54 bin 983, dış hatlarda 62 bin 790 olmak üzere toplamda 117 bin 773 uçak trafiği gerçekleştiğini bildiren Uraloğlu, iç hatlarda 9 milyon 463 bin 44, dış hatlarda ise 10 milyon 359 bin 842 olmak üzere toplamda 19 milyon 822 bin 886 yolcuya hizmet verildiğini ifade etti. Uraloğlu, “2024 yılı Haziran sonunda hizmet verilen uçak trafiği 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiği yüzde 7; dış hat uçak trafiği yüzde 10 olmak üzere toplam uçak trafiği yüzde 9 artış gösterdi. 2024 yılı Haziran sonunda hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiğinde yüzde 21, dış hat yolcu trafiğinde yüzde 16 olmak üzere toplam yolcu trafiğinde yüzde 18 artış oldu.” dedi.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yarın hava koşulları nedeniyle uçuş azaltılacak​

Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ), beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle yarın saat 13.00’e kadarki uçuşlarda yüzde 10 azaltma kararı alındığını duyurdu.​

İstanbul - 10.07.2024​

HEAŞ’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklama şöyle:

“Sabiha Gökçen Havalimanında 11.07.2024 tarihinde beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle, Meteorolojik Acil Durum Komitesinde alınan karara göre saat 13.00’e kadar olan uçuşların yüzde 10’u iptal edilecektir. Uçuşunuzu hava yolunun web sitesi ve çağrı merkezinden takip edebilirsiniz.”

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Emir ve Rafet

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Tarihi Rekor​

Türkiye’nin en yoğun ikinci, Avrupa’nın ise en yoğun ilk 10 havalimanı arasında yer alan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, 13 Temmuz Cumartesi günü 133 bin 455 yolcuya ev sahipliği yaparak yeni bir rekora imza attı. Önceki rekor, 20 Ağustos 2023 tarihinde 132 bin 097 yolcu ile kırılmıştı.

2023 Yılı Yolcu Sayısında Büyük Başarı​

İstanbul Sabiha Gökçen, 2023 yılını toplamda 37.1 milyon yolcu ile tamamlayarak önemli bir başarıya ulaştı. Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI EUROPE) verilerine göre, Sabiha Gökçen, yılda 25 milyon ila 40 milyon yolcu ağırlayan ‘mega havalimanları’ kategorisinde yüzde 13,2’lik bir artışla ikinci sırada yer alıyor.

İkinci Pist ve Yeni Havalimanı Hatları​

İkinci pistin eklenmesiyle yolcu kapasitesini artıran Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye turizmine önemli katkılar sunuyor. 2024 yılı itibarıyla uluslararası 9 yeni hat açarak İstanbul’un küresel bağlantı ağını genişletmiştir.

Şehir içi ulaşım çeşitliliği ve merkezlere olan yakınlığıyla ‘şehrin havalimanı’ olarak adlandırılan Sabiha Gökçen, 54 ülkede 40 iç hat ve 124 dış hat noktasına hizmet veriyor. Toplamda 164 destinasyonla güçlü bağlantılara sahip olan havalimanı, önemli bir ulaşım merkezi konumunda.

Kaynak: Airline Haber
 

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Yazılım Kesintisine İlişkin Açıklama​

Küresel çapta birçok sektör ve işletmeyi etkileyen yazılım kaynaklı BT kesintileriyle ilgili İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan açıklama yapıldı. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan arızadan birçok şirket ve sektör olumsuz etkilenirken, Sabiha Gökçen Havalimanı BT hizmetlerinin kesintiden etkilenmediğini duyurdu.

Küresel çapta birçok sektör ve işletmeyi etkileyen yazılım kaynaklı BT kesintileriyle ilgili İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan açıklama yapıldı. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan arızadan birçok şirket ve sektör olumsuz etkilenirken, Sabiha Gökçen Havalimanı BT hizmetlerinin kesintiden etkilenmediğini duyurdu.

Kaynak: Airline Haber
 

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yarın hava koşulları nedeniyle uçuş azaltılacak​

Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ), beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle yarın saat 15.00’e kadarki uçuşlarda yüzde 5 azaltma kararı alındığını duyurdu.​

görüntü

İstanbul - 25.07.2024​

HEAŞ’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 26.07.2024 tarihinde beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle, Meteorolojik Acil Durum Komitesinde alınan karara göre saat 15.00’e kadar olan uçuşların yüzde 5’i iptal edilecektir. Tüm yolcuların uçuşlarına ilişkin son durumu ilgili hava yolundan takip etmesi tavsiye edilmektedir.”

Anadolu Ajansı​

 

İstanbul Sabiha Gökçen, Avrupa’nın hava trafiği en yüksek 10 havalimanı arasına girdi​

İstanbul Sabiha Gökçen’den yararlanan yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 artışla 19 milyon 835 bin 915 oldu.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG) 2024’ün ilk yarısında Avrupa’nın hava trafiği en yüksek 10 havalimanı arasında yer aldı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Malezya Havalimanları Holdings Berhad (MAHB) tarafından yönetilen İSG, Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI Europe) açıkladığı haziran ayı hava trafik raporuna göre, 2024’ün ilk yarısında Avrupa’nın hava trafiği en yüksek 10 havalimanı arasına girdi.

ACI’nın açıkladığı haziran sonu rakamlarına göre yılın ilk 6 ayında Sabiha Gökçen’den yararlanan yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 artışla 19 milyon 835 bin 915 oldu.

2023’ü 37,1 milyon yolcu ile tamamlayan İSG, ACI Europe’a göre, yılda 25 milyon ila 40 milyon yolcu ağırlayan ‘mega havalimanları’ kategorisinde salgın öncesine (2019’un ilk yarısı) kıyasla ilk yarıda yolcu trafiğinde yüzde 18,5 ile en yüksek artışı bildiren 2’inci havalimanı oldu.

Şehir içi ulaşım çeşitliliği ve merkezlere olan yakınlığıyla ‘şehrin havalimanı’ olarak adlandırılan İSG, 55 ülkede 40 iç hat ve 125 dış hat noktasına hizmet verirken genel olarak 165 destinasyonla güçlü bağlantılara sahip.

İSG, 2024’ün başından itibaren uluslararası 9 yeni hat açarak küresel bağlantı ağını daha da genişletti.

Anadolu Ajansı
 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ikinci pist gece de kullanılınca saatlik kapasite 65 uçağa çıkacak​

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, yeni terminal binası için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) kararını beklediklerini belirterek, “İkinci terminalle beraber 80 milyon yolcuya ulaşabiliriz.” dedi.​

İSG’nin hedefleri ve havacılık sektörüyle ilgili gelişmelerin değerlendirildiği basın toplantısı, İSG Dış Hatlar Plaza Premium Lounge’da gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan İSG CEO’su Ersoy, İSG’nin işletmecisi Malezya Havalimanları’nın, Malezya’daki bütün havalimanlarını işlettiğini ve 31 yıldır bu işi yürüttüğünü, yurt dışında da sadece Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmesini yaptıklarını söyledi.

Ersoy, 2024’te yaptıkları yatırımlarla özellikle yolcuların geçiş alanlarındaki, güvenlik kontrol noktalarındaki ve kapı alanlarındaki yoğunluğu azaltmaya çalıştıklarını vurgulayarak, “Bugüne kadar 544 milyon avroluk yatırım yaptık. Havalimanı bulunduğu bölgede ve şehirde ekonomiye direkt ve dolaylı yönden katkı sağlıyor. Bu bakımdan da Sabiha Gökçen’in bulunduğu nokta itibarıyla bu bölgeye katkısı çok önemli.” diye konuştu.

İSG olarak yerel ekonomiye sağladıkları katkılara değinen Ersoy, “Sabiha Gökçen Havalimanı, kurulduğu günden bu yana devlete yaklaşık 1,3 milyar avro kira ödemesi yaptı ve her yıl yaklaşık 134 milyon avro kira ödemesiyle doğrudan ve dolaylı istihdama katkı sağladı.” ifadesini kullandı.

“Bu kış için Lufthansa ile çalışmaya başlayacağız”​

İSG’nin kapasitesinin 41 milyon yolcu olduğunu dile getiren Ersoy, Sabiha Gökçen’den 165 farklı noktaya uçulduğunu, bunların 40’ının iç hat, 125’inin ise dış hat olduğunu kaydetti.

55 ülkede 47 hava yoluyla çalıştıklarını hatırlatan Ersoy, ana yüklenici hava yollarının, kapasitelerinin yaklaşık yüzde 96’sını karşılayanın AJet ve Pegasus olduğunu söyledi.

Ersoy, ikinci pistin açılması ve gece tam olarak kullanılmaya başlamasıyla beraber yeni hava yollarının da gelmesini beklediklerini aktararak, “Resmi olarak henüz açıklanmayanlar var. Ancak bu kış için Lufthansa ile çalışmaya başlayacağız. Slot koordinasyonuna önem vererek, daha fazla hava yoluna kapılarımızı açmak istiyoruz. İkinci pistin gece de kullanılmasıyla beraber, saatlik 40 uçaklık kapasitemiz de saatlik 65 uçağa çıkmış olacak.” şeklinde konuştu.

Yeni terminal binası için SSB’nin kararını beklediklerini belirten Ersoy, “İki pist arasında olacak ve tren hattıyla terminaller birbirine bağlanacak. Bu sayede kapasite artacak ve ikinci terminalle beraber 80 milyon yolcuya ulaşabiliriz.” dedi.

Ersoy, 2020’deki salgın sürecine değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tüm dünyanın etkilendiği, havacılığın çok net etkilendiği bir süreç ama rakamlara bakarsanız Avrupa daha yeni 2019 rakamına gelirken biz geçen sene geçtik ve bu sene daha da üstündeyiz. Yüzde 18,5’lik artışla Avrupa’da ikinci en fazla pandemi döneminde kendi kategorimizde artış yapan havalimanıyız. Tabii bu hızlı büyümeye de cevap vermemiz lazım. Bu yüzden başlayan birçok projemiz var. 2024’te yaklaşık 35 milyon avroluk bir yatırım yaparak 24 proje başlattık. Esasında çok daha fazla projemiz var ama ana başlıklar 24 tane projede. Sadece 12 milyon avroyu bagaj ve handling sistemine yatırarak süreçleri hızlandırdık. Bu projelerin çoğunu 2024’te bitirmeyi planlıyoruz ancak bazıları da 2025’e kalacak.”

Girişlere fazladan X-Ray cihazı koyduklarına işaret eden Ersoy, ticari alanların yerlerini değiştirerek buradaki alanları genişlettiklerini dile getirdi.

Ersoy, “Artık dışarı taşan konuklarımız yok. Aynı zamanda girişlerde yolcu ve yoğunluk haritasını takip eden sistemle, eğer bir kapıda yoğunluk varsa yolcuyu diğer kapıya yönlendiriyoruz. Burada bu uygulamayı hem personelle yapıyoruz hem de otomatik ekranlarımız var. Pasaport kontrol noktasıyla, X-ray cihazlarının yerini değiştirdik. İşlevin yönünü değiştirdik, yani önce X-ray’e sonra pasaport kontrole giriyorsunuz.” diye konuştu.

“Hem operasyonel hem de finansal olarak hazırız”​

Terminaldeki kalabalığı anlık izlemek ve yönetmek için XOVIS adlı dijital çözümleri uygulamaya koyduklarına dikkati çeken Ersoy, yolcu yoğunluğuna göre X-ray sayısını artırabildiklerini ya da ikinci bir giriş açtıklarını anlattı.

Müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik SAW Care Müşteri Hizmetleri hattını Kasım 2023’te etkinleştirdiklerini söyleyen Ersoy, Avrupa Sivil Havacılık Kurulunun havalimanı servis kalitesi anketine katılacaklarını bildirdi.

Kendilerine “şehrin havalimanı” dediklerini vurgulayan Ersoy, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Bütün İstanbul’u karşılıyoruz. Buraya gelen metroyla da geliyor, otobüsle de geliyor, kendi aracıyla gelen de var, taksiye binen de var. İstanbul, en kalabalık şehir. Aynı zamanda geçen sene Avrupa’da en fazla turist alan şehir. O yüzden görevimiz buraya gelen ve buradan giden insanlarda iyi bir izlenim bırakmak. Bu amaçla yola çıktık ve bunun için çalışıyoruz. Yolcu artışını önümüzdeki senelerde de iki rakamlı bekliyoruz. Bu da bizim kısa sürede kapasitemizi geçmemize neden olacak. O yüzden artık burada yeni bir terminal binasına ihtiyaç var. Biz bununla ilgili niyetimizi belli ettik. Hem operasyonel hem de finansal olarak hazırız.”

Anadolu Ajansı
 

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda tüm zamanların günlük yolcu sayısı rekoru​

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda (İSG), 9 Ağustos’ta, 134 bin 204 yolcuyla tüm zamanların günlük yolcu sayısı rekoruna ulaşıldı.​

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan açıklamaya göre, 9 Ağustos’ta gerçekleşen 696 seferde iç hat gelen 31 bin 797, iç hat giden 30 bin 921, dış hat gelen 35 bin 198 ve dış hat giden yolcu sayısı 36 bin 288 kişi oldu.

Bir önceki rekor, 13 Temmuz’da 133 bin 455 yolcu ve 719 sefer olarak kaydedilmişti.

Malezya Havalimanları Holdings Berhad (MAHB) tarafından yönetilen İSG, Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe)'un açıkladığı Haziran hava trafik raporuna göre, yılın ilk yarısında Avrupa’nın hava trafiği en yüksek 10 havalimanı arasında yer aldı.

ACI’nın açıkladığı Haziran sonu rakamlarına göre yılın ilk yarısında İSG’den yararlanan yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 artışla 19 milyon 835 bin 915 oldu.

ISG, 55 ülkede 40 iç hat ve 125 dış hat noktasına hizmet verirken genel olarak 165 destinasyonla güçlü bağlantılara sahip.

ISG, yılın başından bu yana uluslararası 9 yeni hat açarak küresel bağlantı ağını da genişletmeyi sürdürüyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular