Sarıyer - Kilyos Kalesi
Kilyos Kalesi’nin Cenevizliler döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Bugün askeri saha içinde kalan kale Sultan II. Mahmut zamanında restore edilmiştir. Yağmur yağdığı zaman kalenin ortasında bulunan sarnıçların dolması için su toplayacak bir sistem kurulmuş. Hicri 1197-1241 tarihinde Bahçeköy’e kadar tüm sarnıçlar bu dönemde imar ve restorasyon gördüğü kale girişindeki kitabede yazılmaktadır. Taş yapımı kalenin temizliği ile dikkat çeken kemerli, korunaklı muhafız bölümleri aynen korunmuştur.
Kalenin kapısı üzerinde Sultan II. Mahmut tuğrası, karşısında kalenin ele geçirilişi şerefine o dönem (tahminen 1460 yılı) dikilip günümüze ulaşan anıt çınar ağacı bulunmaktadır. 26 metre yüksekliğinde, 5,4 metre gövde çevresine sahiptir.
Üç yüksek noktadaki su terazileri de kaledeki sarnıçtan su dağıtan sistemin birer parçasıdır. İstanbul’un korunması ve savunmasına yönelik olarak Boğaz’ın Karadeniz kıyısına inşa edilen Kalenin ilk yapımı bazı kaynaklarda Bizans çağına (4-5. Yy.) ya da Cenevizliler’e (12-14. Yy.) atfedilse de kesin bir bilgi yok. Yapının bugünkü malzeme ve yapım tekniği Osmanlı dönemine işaret etmektedir.
Kale günümüzde kalıntı halindedir ve cepheleri, zamanla oldukça büyümüş ağaçlar ve bitki örtüsü ile kuşatılmıştır.
Kaynak: T.C Sarıyer Kaymakamlığı