İstanbul’da Nostalji: İlk Yerli Troleybüs Tosun
İstanbul’un ulaşım serüveninde 1800’lerden bu yana şehrin simgesi haline gelmiş pek çok nostaljik ulaşım aracı yer alıyor. Türkiye’nin ilk yerli troleybüsü Tosun ise bu nostalji tarihinde modern ulaşımın başlangıcında önemli bir yer tutuyor.
Şehir içi ulaşımın önemli bir parçası olan modern otobüslerin İstanbul’daki serüveni 1930 yılına uzanıyor. Yeşilçam filmlerinden hatırlanabilecek elektrikli otobüsler troleybüslerin serüveni günümüzde halen devam ediyor. 1961 yılında hizmete giren ve 2013 yılında aslına uygun olarak yeniden üretilen troleybüs Tosun, İstanbullulara nostaljik bir yolculuk vaat ediyor.
İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) işçileri tarafından 1968 yılında Şişli Garajı Atölyesi’nde üretilen ilk Türk troleybüsü Tosun, 16 yıl boyunca 101 kapı numarasıyla Ortaköy-Aksaray, Edirnekapı-Taksim, Bebek-Eminönü, Edirnekapı-Beşiktaş hatlarında hizmet verdi.
Trafikten uzak geçen 29 yılın ardından Tosun, 2013 yılında İETT İkitelli Garajı Kaporta ve Boya Atölyesi’nde tamamen orijinaline sadık kalınarak üç aylık bir sürede yeniden üretildi. Kasım 2013’te IV. Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri kapsamında fuarda sergilenen Tosun, 2014 yılının ilk haftalarında Tarihi Yarımada’nın nostaljik güzergahı olan 87 numaralı Edirnekapı-Taksim hattında yolcu taşımaya başladı.
2017 yılında İETT tarafından, nostaljik otobüslerle çevresel farkındalık oluşturmak için Tosun’un ilk üretimindeki elektrikli araç altyapısına sadık kalınarak yüzde 100 elektrikli araca dönüştürme kararı alındı. Tosun, yerli mühendisler tarafından orijinal görsel tasarımında herhangi bir değişiklik yapılmadan elektrikli araca dönüştürüldü.
Kaynak: