İzmir - Buca

Emir

Moderatör
Moderatör

BUCA​

Buca Genel Görünüm


Belediye Sarayı Buca


Ege Bölgesi’nde, İzmir İline bağlı bir ilçe olan Buca, Nif Dağı’nın güney eteklerinde hafif engebeli bir arazide kurulmuştur. Nif Dağı’ndan kaynaklanan Melez Çayı Halkapınar’da denize dökülürken ilçe topraklarını da sulamaktadır.

BUCA ADI NEREDEN GELİYOR?

Kararas’ın Iconomos’tan naklen kaydettiğine göre 1235’te İzdik Devleti (Dukas Vatidis) Kralı İoyanis Lenvon Manastırı sınırlarını tespit ettirirken Kohi denen ve Kral yolu yakınında bir yerleşke adı olarak geçmektedir. Iconomos’a göre burası sonradan Buca adını alan yerdir. “Kohi” eski Yunancada bir kapalı açının iç tarafı, dibi anlamına gelmektedir. Yeni Yunancada Kohi, Gonia olmuş, daha sonra Bugia ve giderek Buca’ya dönüşmüştür. (kaynakçası Kararas: s. 8, Iconomos: s.8). Bir başka varsayım da son Bizans döneminde bu yörede büyük toprak sahibi olan Vuza ya da Vuzas isimli kişinin adından geldiği düşünülmektedir…

BUCA TARİHİ

Ege kıyıları uygarlık tarihinin en eski kentsel yerleşme ve aynı zamanda en hareketli bölgelerinden biri olmuştur. Roma’dan sonra Bizans, Arap ve Selçuklar arasında el değiştiren İzmir daha sonra Çaka Beyi, Selçuk Beylikleri, Osmanlılar, bir ara Rodos Şövalyeleri ve Timur’un elinde kalmış, nihayet Haçlı Seferleri, Venedikliler ve Cenevizlilerin etkinliklerini bertaraf eden Osmanlıların elinde 1426 da geçmiştir.

ANTİK DÖNEM

Yörede yapılan araştırmalarda ve rastlantı sonucu ele geçen buluntulardan Antik Çağda burada yerleşim olduğu anlaşılmaktadır. Aynı zamanda, Kral Yolu bu yerleşimin yakınından geçmekteydi. İyon göçü sırasında kurulduğu sanılan kente Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Pergamon Krallığı ve Romalılar ile Bizanslılar (130-1076) hâkim olmuşlardır.

Buca’da 1868 yılında ortaya çıkarılan ve British Museum’a nakledilen Antik döneme ait bir kadın büstünden söz edilmektedir. Büst insan ölçeğinden büyüktür.

TÜRK HÂKİMİYETİ DÖNEMİ

Edinilen bilgiler Buca’nın yakın tarihimizde bir Rum köyü olarak belirdiğini ortaya koymaktır. Rumlar ile işi olan Avrupalı iş adamları ve bunların aileleri, İzmir yöresine ve Buca’ya yerleşmişler, Buca’nın gelişip zenginleşmesine önemli katkılarda bulunmuşlardır. Yakın tarihimizde gayrimüslim nüfusun ve LEVANTEN adıyla anılan kesimin egemen sosyal sınıf halinde etkinlik kazanması Osmanlı yönetiminin ilk dönemlerdeki politikasına dayanır.

Fatih Sultan Mehmet işgal ettiği bölgelerdeki çeşitli millet ve mezheplere bağlı grupları kendi içlerinde örgütleyerek bir ruhani lidere bağlamakla onlara, kolay karşı koyulamayacak bir şeref bahsetmiş oluyor, böylece kontrolü eline alıyordu.

İzmir’e gelip iş tutan ve yerleşen İngiliz, Fransız, Hollandalı, İtalyan ve diğer Levanten ailelerden meydana gelen toplum, Buca’da bir ortak kültür oluşturmuştur. Bu toplum içerisinde özellikle İngilizlerin Buca’da yoğunlaştıklarını görüyoruz. Buca’da bir St. Jean Baptist kilisesi yaptırma fikri ilk defa 1805te Bornova’daki Fransiskan rahipleri tarafından ortaya atılmış, 1815’de Buca’da oturan beş yüz kadar Katolik nüfus için yaptırılan ibadet yeri 1840’ta Roma kilisesi tarafından geliştirilmiş ve bir papaz atanmıştır. Bu kilise günümüzde de kullanılmaktadır. Aynı şekilde, Buca’daki Protestan toplumu tarafından 1838’de kurulan kilise, 1865’de cemaatten toplanan bağışlarla bugünkü hali ile yeniden yapılmıştır.

Buca tarihinde önemli bir olgu, 1860 yılında İngiliz Aydın Demiryolu (Otoman Railways) Şirketi tarafından, Türkiye’nin ilk iki demiryolu bağlantısından biri olan İzmir-Aydın tren yolunun Buca’ya uzatılmasıdır.

Buca daha önce değinildiği gibi, bir Rum köyü olarak tarih sahnesinde belirmiş, giderek Levantenler ve özellikle İngilizlerin büyük malikâneler yaptırarak yerleştikleri bir banliyö niteliği kazanmıştır.

Buca’da tiyatro faaliyetleri yoğundu. Eski Yunan stilindeki Apollo Açıkhava tiyatrosu 1820’lerden itibaren amatör ve profesyonel grupların oyunlarına sahne olmuştur.

Kaynak:

 
Buca’da eski tren yolu hattı “tarih” korunarak yenilenecek!

1000002860


Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, 1872 yılında Buca’nın ünlü razaki üzümünü Avrupa’ya ulaştırmak için Levantenler tarafından yapılan ve 2006 yılından beri atıl durumda olan tren yolu hattı için geçen dönem yapılan yenileme projesini, “tarihi doku göz önüne alınarak yeniden tasarlayacaklarını” açıkladı. Planlanan proje ile tarihi tren yolu hattı, korunarak “geleceğe” taşınacak.

Buca Belediyesi’ne ait yaklaşık 40 bin metrekarelik alanda geçen dönem yapılan ihale ile çalışmalar devam ederken, 31 Mart 2024 seçimlerinde Buca Belediye Başkanı olarak seçilen Görkem Duman, projede revizyon yapacaklarını açıklayarak, “Tarihi alanı daha çok koruyan ve turizme kazandıracak bir proje üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Buca’nın önemli bir tarihsel geçmişe sahip olduğunu belirten Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, “Buca’mızın turizmi adına yapılan birçok proje ve çalışma var. Tren yolu hattı üzerindeki çalışma da bunlardan biri. İhalesi geçen yıl yapılmış ve firma çalışmalara başlamıştı. Ancak bu çalışmaların tam ortasında ‘bizi geçmişe götüren tren rayları’ bulunuyor. İhalede onaylanan projeyi inceliyoruz. Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde tarihsel anlamda bütüncül bir açıdan bakarak projeyi nasıl düzenleyeceğimizi değerlendiriyoruz. Bu çalışmalarımızın ardından yasal çerçevede projeyi yeniden tasarlayacağız. Hem kentin güncel beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak hem de tarihi dokumuzu olabildiğince koruyacak şekilde projemizi yenileyeceğiz” diye konuştu.

Buca Belediyesi
 
Son düzenleme:
“Buca Levantenler Rotası” keşfedilmeyi bekliyor

1000002863


Buca Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkartarak ilçenin tanıtımını gerçekleştirmek adına Levantenler Rotası oluşturdu. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, hedeflerinin, Buca’yı gün yüzüne çıkarmak ve Buca’da yaşayanlarla kent belleği arasında bir köprü kurmak olduğunu söyledi.

Buca’nın tanıtımı adına önemli çalışmalara imza atan Buca Belediyesi, köşkler, kiliseler ve eski Rum sokaklarından oluşan Buca Levantenler Rotası’nı hayata geçirdi. Kentsel Tasarım Müdürlüğü rehberliği veya dijital rehber eşliğinde gezilebilen rota, 18 duraktan oluşan 2 saatlik bir yaya güzergâhını kapsıyor. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman’ın katılımı ile başlayan rotanın ilk adımları tarihi Dumlupınar Mahallesi’nde atıldı. Rotada, Buca’nın Vali Rahmi Bey ve Menderes Mahalleleri de bulunuyor.

EN TEMEL AMAÇ BUCA’YI GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK

Projeyi kentsel aidiyet çalışmaları kapsamında başlattıklarını belirten Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, “Buca’da yaşayan vatandaşlarımızın birçoğu kent belleğine uzaklar. Buca’yı önce Bucalılara, sonra İzmirlilere sonra tüm Türkiye’ye ardından tüm dünyaya tanıtmak için güzel bir kültür rotası oluşturduk. Buca’da gün yüzüne çıkmamış, tanıtılmamış birçok nokta var. En temel amacımız Buca’yı gün yüzüne çıkarmak ve Buca’da yaşayanlarla kent belleği arasında bir köprü kurmak” diye konuştu.

BAŞVURULAR EKİM AYI İTİBARIYLA ALINACAK

Buca Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün rehberliğinde ayda bir kez ve 10 kişilik gruplar ile gerçekleşecek Buca Levantenler Rotası için ekim ayından itibaren başvurular alınmaya başlayacak. Güzergâh, “Buca Levantenler Rotası Haritası” üzerinde bulunan QR kod içeriğinde bulunan ses dosyaları sayesinde dijital rehber eşliğinde de adımlanabilecek.

1000002864


1000002865


1000002866


Buca Belediyesi
 
Son düzenleme:
Buca’da metruk binalar tek tek yıkılıyor

1000002867


Buca Belediye Başkanı Görkem Duman: “Yeni Buca’da, bu tarz yapılara yer yok”

Buca Belediyesi ilçede görüntü kirliliği yaratarak güvenlik tehlikesi oluşturan yapıları bir bir yıkıyor. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, yeni Buca’da bu tarz yapılara asla izin vermeyeceklerini söyleyerek “Tertemiz bir Buca için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Anayasa’da yer alan “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” ilkesinden yola çıkarak çalışmalarını sürdüren Buca Belediyesi, ilçede bulunan metruk binalara savaş açtı. Bulunduğu mahallelerde ciddi güvenlik sorunu oluşturan ve zamanla içlerinde biriken atıklar nedeni ile halk sağlığını olumsuz etkileyen binalar, tek tek tespit edilerek yıkılıyor. Buca Belediyesi, vatandaşlardan gelen ihbarları değerlendirerek çalışmalarını gerçekleştiriyor. Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından tespiti yapılan binalar, yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından tek tek yıkılıyor. Fen İşleri Müdürlüğü’nün yaptığı yıkım çalışmasında can güvenliği ön planda tutularak çevreye ve doğaya zarar vermeden yıkımlar gerçekleştiriliyor.

KAYMAKAMLIK KARŞISINDA ÇALIŞMA YAPILDI

Geçtiğimiz günlerde kendilerine yapılan ihbarı değerlendiren Buca Belediyesi ekipleri, Kaymakamlık karşısındaki boş alanda yer alan metruk binaların yıkımını gerçekleştirdi. Çalışmaları yerinde denetleyen Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, yeni Buca’da bu tarz yapılara asla müsaade etmeyeceklerini belirterek, “Tertemiz bir Buca için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, kent estetiğini olumsuz etkileyerek güvenlik sorunu yaratan binaların tespitlerini yaparak kısa zamanda müdahale edeceklerini söyleyerek “Vatandaşlarımızın gönül rahatlığı ile yaşadığı, kent estetiğinin ön planda tutulduğu tertemiz bir Buca için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

Buca Belediyesi
 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular