03 Ocak 2005 Pazartesi
İzmir, Metro ağı ile örülecek
İzmir ulaşımına soluk getirecek çalışmalar hız kazandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut metro hattını 5 kilometre daha uzatarak Üçyol’dan Üçkuyular’a uzatacak çalışmalara hız verdi. Şubat ayında ihalesine çıkılacak olan Üçyol-Üçkuyular hattının temelinin ise Nisan ayında atılması planlanıyor. Bu hat projelendirilirken, metronun Üçyol’dan, Bozyaka SSK üzerinden Buca’ya, Üçkuyular’dan da Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne uzatılmasını sağlayacak planlamalar da yapıldı. Mevcut hattın Ege Üniversitesi Hastanesi’nden Bornova Merkez ve Otogara kadar uzamasını sağlayacak proje ihalesine de çıkıldı.
6 İstasyon ve Yaya Geçitleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi toplu ulaşımında hızlı, rahat ve konforlu ulaşım olanağı sağlayan metro ağını genişletmek için çalışmalarına hız verdi. 2005’in Şubat ayında yapılacak ihaleyi takiben Nisan ayında temelinin atılması planlanan Üçyol-Üçkuyular hattının 660 günlük iş süresinin sonunda hizmete alınması planlanıyor. 5 kilometrelik hatta, Fahrettin Altay, Güzelyalı, Poligon, Göztepe, Hatay ve Bahçelievler olmak üzere toplam 6 istasyon inşa edilecek. Uygulanacak proje uyarınca istasyonların bulunduğu alanlar çift fonksiyonlu olacak; zeminde istasyon peronları bulunurken, onun üstünde gişeler yer alacak. Gişelerin bulunduğu alanlar yaya yer altı geçidi olarak da kullanılacak. Böylece, İnönü Caddesi üzerinde 6 noktada yaya alt geçidi kazanılarak, karşıdan karşıya geçişler yayalar açısından daha rahat ve güvenli olacak, trafik akışında da rahatlama sağlanacak.
Sağlık ve Kültür Merkezleri Birleşecek
Öte yandan, Üçkuyular-Üçyol hattı projelendirilirken, metronun Balçova-Narlıdere ile Buca’ya da ulaştırılmasına olanak sağlayacak planlar yapıldı. Balçova-Narlıdere hattında ilk etap olarak metronun Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ulaştırılması hedeflendi. Balçova Kavşağı, Kipa ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olmak üzere 3 istasyonun yer alacağı yaklaşık 4 kilometrelik bu hattın yapımına ise Üçyol-Üçkuyular hattının hizmete alınmasının ardından başlanması planlanıyor. Öte yandan Üçkuyular-Üçyol metro projesi hazırlanırken, Üçyol’dan Buca’ya gidiş olanağı sağlayacak projelendirme de yapıldı. İnşaat sırasında metronun Bozyaka SSK Hastanesi güzergahından Buca yönüne gidiş olanağı sağlayacak çalışma da yapılacak. Üçyol – Buca güzergahının projelendirilmesi çalışmalarında; 8 kilometrelik hattın 8 istasyondan oluşması öngörülüyor. Bu istasyonların, “Üçyol, Bozyaka SSK Hastanesi, Cennetoğlu, Şirinyer, Buca Belediye, Buca Stad, Buca Koop ve Dokuz Eylül Üniversitesi” olması planlanıyor.
Bornova Otogar'a Metro
İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut metronun Ege Üniversitesi Hastanesi’nden Bornova Merkez ve Otogara bağlantısını sağlamak amacıyla mühendislik hizmetleri alımı için de proje ihalesine çıktı. Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki metro son duraktan Bornova Hükümet Konağı önüne gidecek olan hattın uzunluğu 3.2 kilometre. Mevcut metronun Otogara bağlanması için ise iki farklı güzergah düşünülüyor. Halkapınar Metro İstasyonu’ndan Kamil Tunca Bulvarı’nı izleyerek İzmir Otogar’ına ulaşacak ya yeni bir hat açılacak; veya Bornova metro son duraktan Ege Üniversitesi kampüsünü takiben otogar bağlantısı kurulacak. Bu iki seçenekten hangisinin tercih edileceği, yapılacak proje fizibilite çalışmalarının ardından ‘verimlilik’ esasına göre belirlenecek. İzmir metrosunun kent içindeki hatlarının yaygınlaştırılması ile, kentin farklı noktalarında bulunan sağlık, eğitim merkezleri ile kültürel aktivitelerin yoğunluklu olduğu kent merkezi, çağdaş ve konforlu ulaşım ağı ile birbirine bağlanmış olacak.
Çıkalı 20 yıl olmasına 13 gün kalmış habere bakın. 20 yıl. Dile kolay. İnsanın aklı almıyor. o zaman neler konuşuluyordu internet var mıydı ben kaç yaşındaydım diye sorup duruyorsun kendi kendine.
Aslında 20 yıl önce projelendirilmesi gereken bir hat iken
Diğer başlıkta M3 için şunu demiştim ve derken tereddüt etmiştim, aklım almamıştı, acaba gerçekten 20 yıllık bir geçmişi olmalı mıydı? Şimdi bakınca diyorum ki ne 20 yılı tam 30 yıl önce 1994te m1 inşaatı başlarken projelendirilmesi gerekiyordu (önce karabağlar sonra gaziemir uzatma şeklinde).
Habere bakınca değişmeyen tek bir şey var o da 20 yılda sadece bir arpa boyu yol gittiğimiz. Ölü doğmuş olan İzban, ayrıcalıklı kıyılardaki eski fuar treninden hallice tramvayımız derken hepsi günü kurtarmaya yönelik projeler oldu ve süreç içinde sorunun kendisi haline geldiler. Ortadaki tek gerçek ise Güzel İzmir'imizin harcanıp giden yılları oldu.