Kalamar balığı uzun ömürlü olmayan etçil bir balık türü olarak belirtilmektedir. Bu balıklar su içerisinde oldukça hızlı bir şekilde yüzmektedirler. herhangi bir tehlike ile karşılaştığında renk değiştirme özelliğine sahip olmaktadır. Bazen avcı da olan kalamar balıklarının yaşayabilmesi için su sıcaklığının yeteri seviyede olması gerekmektedir.
dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmekte Türkiye’de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
- 1Kalamar, içeriğindeki sıfır yağ oranıyla, diyet yapanların gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir besindir.
- İçeriğindeki magnezyum mineraliyle sinirlerin gevşemesini sağlarken, depresyon etkilerini de minimuma indirir.
- Kalamarı, üzerine zeytinyağı gezdirmek suretiyle tüketenlerin kalp hastalıklarına yakalanma riski düşmektedir.
- Kalamarın içinde bulunan B3 vitamininin, tıpkı tarçın gibi kandaki şeker oranını dengeleyici niteliği bulunmaktadır.
- Bir yumurtayla aynı kolesterol düzeyine sahip olan kalamar balığı, kanda bulunan homosistein seviyesini düzenleyerek, kolesterol oranını dengede tutar.
- Migren atakları için iyileştirici etkilere sahip olduğu, uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.
- Çoğunlukla meze olarak tüketilen bu deniz ürünü afrodizyak özelliğiyle, cinsel gücü artırıcı etkilere sahiptir. Düzenli olarak kalamar tüketen erkeklerin sperm sayısında ve cinsel performansında artış gözlenmektedir.
- Protein ve mineraller yönünden zengin olduğu için, vücut direncini yükselterek, uzun süreli enerji verir.
- Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırmasının yanı sıra, beyin aktivesini destekler.
- Bu son derece faydalı besin, aynı zamanda iyi bir iştah açıcıdır.
Bu balıkların en belirgin özelliği ortama uyum sağlayacak renge girmeleri olmaktadır. Gözleri kafası ile vücudunun tam orta kısmında yer alan kalamar balığı olta avcılığında kullanılan iyi bir yem olarak değerlendirilmektedir. Kalamar, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır.
Keskin ve papağanınkine benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çevreleyen 8 kol ve bu kollardan bariz miktarda uzun olan iki adet de dokunaç vardır. büyük bölümünü iç organları koruyan ve kuvvetli şekilde su püskürterek kalamarın su içerisinde ilerlemesini sağlayan manto adındaki kalın bir kas örtüsü oluşturmaktadır. Ana gövdenin alt tarafında manto boşluğunun içine doğru uzanan bölümde iki adet solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunmaktadır.
Kalamar Balığı Nerelerde Yaşar?
Yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir ki bu sebeple Türkiye sularında Marmara Denizi’nin batı kesiminden başlayarak Ege ve Akdeniz’in tamamında bulunur.
Kaynak: balik market
Moderatör tarafında düzenlendi: