Kayseri-Kocasinan

crypton

Paylaşımcı Üye
lçenin Tarihi

İlçe 07/12/1988 tarihinde 3508 sayılı kanun ile İl merkezinden ayrılıp ilçe olarak teşekkül etmiştir.

İlçe, Kaymakamın ilk defa 11/09/1989 tarihinde göreve başlaması ile ilçe fiilen faaliyete geçmiştir.

Kocasinan İlçesi müstakil bir tarihi yapılaşması yoktur. Çünkü Kayseri şehrinin bünyesinden doğduğu için Kayseri İlinin tarih yapısı içindedir. Bu sebeple ilçenin tarihi yapısı, Şehir merkez tarihi yapısı içinde ele alınmalıdır.

Coğrafi Yapısı

Kocasinan ilçesi, İç Anadolu bölgesinin orta Kızılırmak bölümünde yer alır. 33 derece 30 dakika boylamı ve 38 derece 45 dakika Kuzey enleminde yer almaktadır.

İlçe belediye sınırları alanı 9025 hektardır.

Kocasinan hudutları içerisinde bulunan dağların yüksekliğinde bir çok düzlükler bulunmaktadır. İlçe merkezi, 1055 rakımlı bir ova üzerinde kurulmuştur.

İdari Yapı ve Nüfus

İlçe Belediyesine bağlı 116 mahalle bulunmaktadır.

İlçenin 2022 yılı TÜİK verilerine göre, genel nüfusu 409.005’dür.

Sosyal Yapı

İlçede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,5 Anadolu İmam Hatip Lisesi,1 Anadolu İmam Hatip Lisesi(Yabancı Uyruklular),11 Anadolu Lisesi,9 Anadolu Meslek Programı, 23 Anaokulu, 2 Çok Programlı Anadolu Lisesi,2 Fen Lisesi,Halk Eğitimi Merkezi,74 İlkokul,1 İlkokul (Görme Engelliler),2 İmam Hatip Lisesi,23 İmam Hatip Ortaokulu,2 Mesleki Eğitim Merkezi,1 Olgunlaşma Enstitüsü,42 Ortaokul,1 Ortaokul (Görme Engelliler),1 Özel Eğitim Anaokulu,1 Özel Eğitim Meslek Lisesi(İşitme Engelliler),1 Özel Eğitim Meslek Okulu (Zihinsel Engelliler),1 Özel Eğitim Uygulama Okulu ( III. Kademe),1 Özel Eğitim Uygulama Okulu (II. Kademe),1 Özel Eğitim Uygulama Okulu (I. Kademe),1 Rehberlik ve Araştırma Merkezi,1 Spor Lisesi,10 Özel Anadolu Lisesi,22 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi,2 Özel Fen Lisesi,7 Özel İlkokul,8 Özel Ortaokul,8 Özel Anaokulu,6 Erkek Öğrenci Yurdu,2 Kız Öğrenci yurdu,14 adet Kreş ve Gündelik Bakımevi,32 Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu bulunmaktadır.
Kocasinan İlçesi sosyal durumu bakımdan şehir merkezindeki sosyal durum ve yaşantı ile şehir merkezine yakın bölgelerdeki sosyal durum ve yaşantı arasında fazla bir fark görülmez.

Ekonomik Yapı

Mevzii İmar planı dışında kalan Mahallelerde sulu tarımın yapıldığı yerlerde ağırlıklı olarak pancar ziraatı yapılmaktadır. Hayvancılıkta suni tohumlama çalışmaları sağlıklı yapılamadığından hala yerli ırk tabir edilen inekler görülmekte olup, İlçe merkezinin dışında bulunan mahallelerde modern tavuk çiftlikleri kurulmuştur.

Mahalli İdareler

6360 sayılı Yasa kapsamında, 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden sonra İlçe Belediyesine bağlı 116 mahalle bulunmaktadır.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar