Kocaeli Darıca

Kocaelispor41

Paylaşımcı Üye
TARİHÇE

Darıca, tarih boyunca coğrafi konumu itibariyle stratejik özellikler taşımıştır. İstanbul’ dan doğuya giden yol güzergahında bulunan Gebze’ye yakınlığı ve daha da önemlisi körfezde bir geçiş yeri özellikleri taşıması sebebiyle daima ilgi odağı bir bölge olmuştur. Darıca bir müdafaa yeri ve müstahkem bir kale şehridir.
Darıca’nın MÖ 378 yılında kurularak İzmit’i başkent yapan ve bölgede egemenliği 300 yıl kadar devam eden Bitinya Krallığı’nın son dönemlerinde kurulduğu ve ilk adının KalosAgros olduğu sanılmaktadır.
Darıca, Bizanslılar zamanında bir şato ve müstahkem bir kaleydi. Bu kaleye Toriçion kalesi (Büyük Darıca Kalesi) denilmekteydi. Darıca ismi Bizanslılar zamanında Toriçionidi.Bizanslılar’dan önce Tararion, bu günkü Rumlar Rision, halk arasında ise Arecudenilmektedir.Osmanlı kaynaklarında Darıca’nın ismi Taruca,Darıcı,Tarıca, Tarıcı,Darıcı ve Darıca şeklinde geçmektedir.

COĞRAFİ YAPI
Darıca ilçesi ,Kocaeli İl Merkezinin yaklaşık 48 km. batısında, Gebze İlçesinin güney batısında, Kocaeli Yarımadası’nın körfez şeridi üzerinde kurulmuştur. Batısında İstanbul İli Tuzla İlçesi, doğusunda Gebze İlçesi Eskihisar Köyü bulunmaktadır. Yüz ölçümü 24 km²’ dir. Denizden yüksekliği 28 metredir.
Darıca arazisi yeryüzü şekilleri yönünden yıpranmış ve aşınmış bir yayla görünümündedir. Arazi, Üçburun Yarımadası ismi de verilen ve Kocaeli dağlarının batıya doğru uzanan kollarının Marmara denizinde meydana getirdikleri bir geniş yarımada biçiminde, makilerle kaplı sırtlar, yamaç ve vadilerden ibarettir. Geniş tarla ziraatine müsait değildir. Deniz sahilinden kuzeye doğru yükseklik artmaktadır. Ancak bu yükseklik 200 metreyi geçmemektedir.Kıyılar engebelidir.Darıca sahili alçak sahil tipindedir.Alçak biçimdeki sahil şeridi üzerinde Darıca’dan Eskihisar mevkiine kadar dolmeitik kalkerli bir yer yapısı oluşmuştur.Beyaz renkli bu kalkerler, çimento sanayinde hammadde olarak kullanılmaktadır.
Sahilden deniz yönüne doğru Darıca Burnu, Kale Burnu ve Mankafa Burnu’ndan oluşan üç önemli çıkıntı yer almaktadır.
Kod:
                                                İKLİM
Genellikle Karadeniz ve Akdeniz bölgesi arasında bir geçiş iklimi özelliği taşımaktadır. Yaz mevsimi sıcak ve az yağışlı, kış mevsimi oldukça serin daha ziyade yağışlı geçmektedir. Yıllık yağış ortalaması 550 mm, en çok yağış Aralık-Ocak aylarında,en az yağış ise Ağustos ayındadır.En sıcak ay ortalaması 24.2 C ile Ağustos, en soğuk ay ortalaması 6.5 C ile Ocak ayıdır.
Kod:
 ARAZİ DAĞILIMI
İlçemiz coğrafi konumu gereği arazi dağılımı yönünden eski konumuna göre çok değişikliklere uğramış olup özellikle konut ve villa yapımı etkisiyle tarım alanlarının büyük bir kısmı bu alanlara verilmiş, bunun yanında kısmen sanayi ile birlikte yapılaşma alanı olarak kullanılmıştır. İlçemizin 24 km² yüz ölçümünün % 85’i 20.4 km² si konut alanı, % 15’i 3.6 km² si tarım ve zeytinlik alanıdır.

NÜFUS DURUMU

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 31/12/2019 tarihi itibariyle Darıca İlçesinin nüfusu 207.345 dur.İlçe nüfusunun Belediye ve Köylere, çeşitli mesleklere, eğitim durumlarına, cinsiyete, ana dile vb. dağılımı izleyen tablolarda belirtilmiştir.
Kod:
                                            SANAYİ
İlçemiz Merkezinde büyük sanayi kuruluşu olarak Kroman Çelik Fabrikası ile Aslan Çimento Fabrikası bulunmaktadır.
İlçemiz sınırları dahilinde faaliyette bulunan sanayi kuruluşlarına ait bilgiler izleyen tabloda belirtilmiştir.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular