Manisa - Sardes Antik Kenti

Emir

Moderatör
Moderatör
image


image


image


Lidya Devleti’nin başkenti olan Sardes Antik Kenti’nin kalıntıları Salihli İlçesi, Sart beldesindedir. Sart ve yöresinin 5000 yılı aşkın bir süredir çeşitli yerleşimlere sahne olduğu, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim merkezi olduğu kazı çalışmalarından anlaşılmaktadır.

Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin Sardes Kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart) Çayı’nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştu.

MÖ 7. yüzyıldan başlayarak MS 7. yüzyıl erken Bizans dönemine kadar süren 14 yüzyıl boyunca Sardes gerek ulaşım gerekse idari ve ticari bakımdan önemli bir kent olma özelliğini korumuştur.

İncil’in vahiy bölümünde, Hıristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan Batı Anadolu’daki yedi kiliseden biri olarak anılan Sardes, dini açıdan da ayrı bir öneme sahiptir.

Günümüze kadar koruna gelmiş olan dünyanın belki de en görkemli İon düzeni tapınaklarından birine ev sahipliği yapan antik kent, korunmuş Roma yapıları içerisinde anıtsal bir hamam-gymnasium kompleksi ve antik dünyanın en büyük havrasına sahiptir.

Gymnasion’un karşısında “Bronzlu Ev” olarak adlandırılan büyük bir yapı yer almaktadır. Bu yapı, Tmolos (Bozdağ) Dağı’nın sırtları ile eski Lidya merkezinin arasında olup antik çağın en göz alıcı yapılarından biridir.

Sardes Antik Kenti Tatil Günleri: Her gün ziyaret edilebilir.

Kaynak: Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

 

“Paranın doğduğu kent” Sardes’te “Paranın Muhteşem Hikayesi” belgeseli çekildi​

Tarihte ilk madeni parayı basan Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes Antik Kenti’nde, Alman ve Fransız ortak kültür televizyon kanalı Arte için hazırlanan “Paranın Muhteşem Hikayesi” (The Fabulous Story of Money) adlı belgeselin çekimleri yapıldı.​

11.04.2024 - Manisa

görüntü


görüntü


görüntü


Antik dönemde para ve güç dinamikleri arasındaki ilişkiyi konu alan, yönetmenliğini Frederic Wilner’ın yaptığı belgeseli için antik kentteki Artemis Tapınağı, gymnasium binası, hamam ve havra ile “Bintepeler” tümülüslerinden görüntü alındı.
Paranın ortaya çıkışından başlayarak para birimlerinin gelişimini konu alan belgeselde Oxford Üniversitesi’nde Helenistik dönemin tarihi, nümizmatiği ve epigrafisi konusunda uzman olan Profesör Andrew Meadows’un değerlendirmelerine yer verildi.

“Bölgenin turizm potansiyelini hareketlendirecek”​

Türkiye Film Komisyonu Başkanı ve belgeselin yerel yapımcısı Sait Yardımcı, AA muhabirine Anadolu’nun önemli kültürel miraslar barındırdığını belirtti.

Belgeselin, paranın kökenlerini ve antik toplumlardaki güç yapılarını sorguladığını ifade eden Yardımcı, para tarihine ilişkin çeşitli araştırmaların da belgeselde yer aldığını kaydetti.

Yardımcı, belgeselin Fransa ve Almanya’da yayınlanacağını aktararak, Türkiye’nin tanıtımına katkı sunacağını, bölgenin turizm potansiyelini hareketlendireceğini sözlerine ekledi.

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular