Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Mersin - Erdemli - Elaiussa Sebaste Antik Kenti | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Mersin - Erdemli - Elaiussa Sebaste Antik Kenti

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Elaiussa Sebaste Mersin’e 55 kilometre uzaklıkta bulunan küçük bir antik Roma liman şehridir. Elaiussa; zeytin anlamına gelmektedir. İ.Ö.2.yüzyılda Elaiussa Doğu Akdeniz’in kesişme noktasında bir liman şehridir. O dönemlerde korsanlığın var olması ticari hayatı olumsuz etkilemiştir. İ.Ö. 1. Yüzyıldan itibaren Elaiussa bir kent görünümü aldıktan sonra Olba hakimiyetinden de kurtularak özgürlüğüne kavuşmuştur. Roma imparatoru Augustus , Kapadokya kralı Arkhelaos’a Kilikyanın önemli bir kısmı ile Elaiussa kentini hediye olarak verir. Bunun üzerine Arkhelaos kışlık sarayını buraya taşır ve şükran borcunu yerine getirmek için Elaiussa ismine ek Sebaste ismini ekler. Bu zamandan sonra da bu küçük liman şehri Elaiussa Sebaste ismiyle anılır. Sebaste; görkemli, mutlu anlamına gelmektedir.

Kazı çalışmaları sırasında ms.2. yüzyıla ait bir hamam bulunmuştur. Bu yapı, kalorifer sistemli ve girişinde yıkanmaya gelen kişilerin sağlık dileklerini belirten bir yazıt koydurdukları kazı çalışmalarında tespit edilmiştir.

Döneminde inşa edilen tiyatro, agora, bazilika gibi yapılar yol üzerinden görmek mümkündür.23 basamaklı tiyatronun oturma kapasitesi 2300’dür.Kentin arka tarafında nekropolleri görmek mümkündür. Ancak nekropollerin olduğu yerde küçük bir köy kurulmuştur ve bu nekropollerin bazıları da limon bahçeleri arasında kalmıştır. Son yapılan kazı çalışmalarında nekropollerin bulunduğu yerden Kız Kalesine kadar uzanan 4,5 kilometrelik bir Kral yolu bulunmuştur. Bu yol üzerinde bir çok lahit ve anıt mezarın varlığından söz edilmektedir.

image


image


image


 
Son düzenleme:

Mersin'deki Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde sezon çalışmaları sona erdi​

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde 29. dönem arkeolojik çalışmalar tamamlandı.​

15.10.2024-Mersin

3BF50B3F-95A2-463B-9478-C9FD30D077AB.jpeg

5100FC43-1486-469E-BDC6-6FD32F0A022F.jpeg

375DB761-49F8-43D5-9893-45BBE89708E9.jpeg

Ayaş Mahallesi'ndeki antik kentte çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde yürütüldü.
Bizans ile Roma dönemlerine ait nekropol, tiyatro, sarnıç ve su kemerlerinin bulunduğu antik kentte bu yıl, kazı deposunda muhafaza edilen eserlerin restorasyonlarına yoğunlaşıldı.
Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Hatice Asena Kızılarslanoğlu başkanlığındaki 16 kişilik ekip, eserlerin tanım, tasnif, çizim, fotoğraflama ve restorasyon işlemlerini gerçekleştirdi.

Eserler arasında mezar hediyeleri de var
Kızılarslanoğlu, gazetecilere, arkeolojik çalışmalarda 29. dönemi geride bıraktıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bugüne kadarki tüm kazılarda ortaya çıkardığımız 5 binden fazla eseri, restorasyonlarını tamamladıktan sonra Mersin Arkeoloji Müzesi'ne kazandırdık. Eserler arasında amforalar, testiler, kandiller, günlük kullanım kapları, tabaklar, sikkeler, çeşitli takılar, süs eşyaları, unguentarium (gözyaşı şişesi), cam eserler ve mezar hediyeleri var. Son 4 yılda da 880 eserin teslimini gerçekleştirdik."
Farklı uzmanlıkları olan kalabalık bir ekiple hareket ettiklerini dile getiren Kızılarslanoğlu, katkılarından dolayı paydaş kurumlara teşekkür etti.
Kızılarslanoğlu, gelecek sezona ilişkin, "Kazılardan çıkan eserlerin tesliminde sayı daha da artacak. Depomuzda restorasyon çalışması yapılmayı bekleyen pişmiş toprak eserler var. Bunların da restorasyonu tamamlandıktan sonra müzeye teslimi yapılacak ve ziyaretçiler için yerlerini alacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular