Mersin - Göksu Nehri

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Toroslar’ın en önemli akarsularından biri olan Göksu Nehri’nin yolculuğu Eşenler Dağı eteklerinden başlayıp 260 km yol kat ederek Silifke’de Akdeniz’le buluşmasıyla sona erer.

Göksu, ismini renginden almaktadır. Yılın belli bir döneminde yeşil ve mavi karışımı (halk arasında bu renk değişimi “göğermek” ya da “gövermek” olarak adlandırılıyor) bir renk almaktadır. Renk değişiminde yağışlarla gelen ve deltayı besleyen tortuların payı büyüktür.

Renginin ünü yanında bir başka özelliği de nehrin Akdeniz’e uzanan yolculuğu boyunca iki kez yeraltına batıp çıkmasıdır.

Göksu Nehri, bunların yanında asıl ününü 1190 yılında III. Haçlı Seferleri sırasında, Alman İmparatoru Friedrich Barbarossa’nın bu nehirde boğulmasına borçludur.

Göksu Nehri, her ikisi de Göksu adını alan, iki ana kol Ermenek Göksuyu ve Hadim Göksuyu’nun Mut yakınlarında Suçatı Köyü’nde birleşmesinden oluşmakta, irili ufaklı birçok dereden de beslenmektedir. Göksu Nehri, bütün Taşeli Platosu’nu sulamaktadır.

Nehrin en önemli kolu olan Ermenek Çayı, Geyik Dağı etekleri – Çekiç Dağı’ndan (2359 m) doğarak doğuya doğru akar. Çıkış noktasından Mut’a kadar akarken Ermenek Çayı, sırası ile Fariske Çayı, Küçük Çay, Zeyve Çayı, Ecel Deresi, Balkusan Deresi ve Erik Deresi sularını alır. Gezende Bükü’nü geçtikten sonra Adras Dağı altında Yerköprü’ye girer. Mut yakınlarında Suçatı Köyü’nde diğer kol ile birleştiği yere kadar uzunluğu 170 km’dir.

Hadim Göksu’yu ise, ilk kaynaklarını Taşkent’in batısındaki Gevne yaylalarından alır. Gökdere’de Gürlevik Pınarı ve Taşkent Suyu’nun katılmasıyla Hadim Göksu’yu oluşur. Daha sonra Eşenler Aladağ arasında Yerköprü denilen yerde batar, kısa bir süre sonra tekrar yüzeye çıkar. Karasu, Kızılca Çayı ve Yargılı Çayı’nı aldıktan sonra, Bucakkışla’ya kadar çok sarp ve çetin boğazlardan geçer. Karasu’yu alır. Kıravga’da tarihi köprüden sonra Kıravga Pınarı sularını alır. Mağras Dağı’nın doğusunda Çağlağı Kapızı’ndan sonra Hocantı Suyu’nu alır. Soldan Pirinç ve Kırkpınar suları katılır ve Suçatı’nda Ermenek Göksuyu’na katılır. Hadim Göksuyu’nun başlangıcından bitimine kadar uzunluğu 180 km’dir.

 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular