Mersin - Mut Kayısısı

Emir

Coğrafyacı & Yazar
Moderatör
image



image


Bölgenin mikro klima iklim özelliği (İç Anadolu ve Akdeniz ikliminin geçiş noktası olması) nedeniyle gerek tadı, kokusu ve erkenci olması Mut kayısısına ayrı bir önem kazandırmaktadır.

Mayıs ayının ilk haftasında hasadına başlanan sofralık Mut kayısısı aynı zamanda ülkemizde sofralık kayısı üretiminin de merkezi konumundadır. Türkiye’nin sofralık kayısı tüketiminin yüzde 70’i Mut’tan, kalan yüzde 30’luk bölümü ise Akdeniz kuşağındaki diğer yerlerden karşılanmaktadır. Mut merkezinde ve köylerinde üretilen yaş sofralık kayısı “Mut Kayısısı” ismiyle tescil olunmuştur. Böylece piyasaya Mut Kayısısı adı ile sunulan kayısıların satışının önüne geçilmesi doğrultusunda da önemli bir adım atılmıştır. Mut kayısısını Malatya kayısısından ayıran en temel özellik ise sofralık olarak tüketilmesidir.

Son yıllarda önem kazanan organik tarım yapılması noktasında da iklimsel özelliği nedeniyle zirai ilaç kullanımının en az noktada olmasına karşın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Mut’u üretimde pilot bölge olarak seçmesiyle de üretim kayıt altına alınarak özellikle ihracatta sorun yaşanmasının önü geçilmiş bulunmaktadır. Bu da ürün değerinde düşüş gibi problemlerle karşılaşılmasının önüne geçilmesini sağlanmıştır.

İlçemizde 55 bin dekar arazide üretimi yapılan verimli çağda 1 milyon kayısı ağacı varlığı bulunmakta, 4 bin kayısı üreticimiz yıllık ortalama yaklaşık 200 bin ton üretim gerçekleştirilmektedir. Geçtiğimiz yıl verilerine göre 30 bin ton civarında kayısı ihracatı gerçekleşen ilçemizde, bu ihracattan 45 milyon lira gelir elde edilmiştir. Son yıllarda ihracata yönelik kayısı çeşitlerinin gelir getirmede ön plana çıkmasıyla birlikte üreticilerimiz ihracata yönelik çeşitler olan Tirintina, bebeko, çağatay, al kayısı, aldeniz ve mogador cinsi kayısılarının üretimine geçmişlerdir.

Mut merkezinde ve köylerinde üretilen yaş sofralık kayısının 4128 sayılı Kanunla düzenlemeler yapılan 555 sayılı “Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” nin 9. maddesi gereğince 20.01.2007 tarih ve 26409 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilerek C 2005 /021 no ile “Mut Kayısısı” ismiyle tescil olunmuştur. Böylece piyasaya Mut Kayısısı adı ile sunulan kayısıların satışının önüne geçilmesi doğrultusunda da önemli bir adım atılmıştır.

Mut’ta kayısının üretimiyle birlikte ilk kez 1962 yılında Mut Karacaoğlan ve Kayısı Bayramı düzenlenmiştir.Mut Karacaoğlan ve Kayısı Bayramı etkinlikleri ülkemizde düzenlenen ilk festivaller arasında yer almaktadır.

 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    92 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: crypton

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular