Ekonomi bilimi, bireylerin, firmaların ve toplumların kaynakları nasıl yönettiğini inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. Bu geniş alan, iki ana kola ayrılır: Mikroekonomi ve Makroekonomi .
Mikroekonomi , bireysel karar verme ve küçük ölçekli ekonomik birimlerin davranışları ile ilgilenir. Bu kapsamda, tüketicilerin nasıl mal ve hizmet satın aldıklarını, firmaların nasıl üretim yaptıklarını ve fiyatların nasıl belirlendiğini inceler. Mikroekonominin temel kavramları arasında şunlar yer alır:
Özetle:
Mikroekonomi , bireysel karar verme ve küçük ölçekli ekonomik birimlerin davranışları ile ilgilenir. Bu kapsamda, tüketicilerin nasıl mal ve hizmet satın aldıklarını, firmaların nasıl üretim yaptıklarını ve fiyatların nasıl belirlendiğini inceler. Mikroekonominin temel kavramları arasında şunlar yer alır:
- Tüketici davranışı: Tüketicilerin tercihleri, bütçeleri ve mal ve hizmetler için nasıl karar verdikleri
- Üretim teorisi: Firmaların nasıl üretim yaptıkları, hangi girdileri kullandıkları ve çıktı miktarlarını nasıl belirledikleri
- Piyasa yapısı: Farklı piyasa türleri (tekel, tekelci rekabet, monopol, tam rekabet) ve bu piyasalarda fiyatların nasıl belirlendiği
- Maliyet teorisi: Firmaların üretim maliyetlerini nasıl hesapladıkları ve farklı üretim seviyelerinde maliyetlerin nasıl değiştiği
- Ekonomik istikrarı sağlamak: Fiyat istikrarını korumak, tam istihdama ulaşmak ve ekonomik dalgalanmaları önlemek
- Ekonomik büyümeyi teşvik etmek: Toplam üretim ve milli geliri artırmak
- İşsizliği azaltmak: İşgücüne katılımı artırmak ve işsiz kalan kişilere iş bulma imkanı sağlamak
Özetle:
- Mikroekonomi: Bireysel karar verme ve küçük ölçekli ekonomik birimlerin davranışları ile ilgilenir.
- Makroekonomi: Ekonominin bir bütün olarak nasıl işlediğini inceler.