SRC belgesi, Türkiye’de profesyonel sürücüler için zorunlu bir belgedir. Bu belge, sürücülerin yolcu ve yük taşımacılığı konusunda gerekli bilgi ve becerilere sahip olduğunu gösterir.
SRC belgesi almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
SRC belgesi, ticari araçlarla yolcu veya yük taşımacılığı yapan sürücüler için zorunludur. Bu belge, trafik güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.
SRC belgesi almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Eğitim Almak:
- Onaylı Bir Kurum Seçin: Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumuna başvurun. Bu kurumlar, SRC eğitimi için gerekli olan teorik ve pratik eğitimleri vermektedir.
- Eğitimi Tamamlayın: Yurtiçi taşımacılık için 36 saat, uluslararası taşımacılık için ise 41 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayın. Eğitim sonunda yapılacak bir sınavla bilgileriniz değerlendirilir.
- Gerekli Belgeleri Hazırlayın:
- Kimlik Belgesi: Nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisi
- Ehliyet Fotoğrafı: Geçerli sürücü belgenizin fotokopisi
- Vesikalık Fotoğraf: 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf
- Diploma veya Mezuniyet Belgesi: En az ilkokul mezuniyeti belgesi
- Başvuru Yapmak:
- Eğitim Kurumuna Başvurun: Tüm belgelerinizi tamamladıktan sonra eğitim kurumuna başvurun. Kurum, başvurunuzu değerlendirecek ve gerekli işlemleri yapacaktır.
- Ödeme Yapın: Eğitim ücretini ve diğer gerekli ücretleri ödeyiniz.
- Belgeyi Almak:
- Sınav Sonucu: Sınavda başarılı olmanız durumunda SRC belgeniz hazırlanır.
- Belge Teslimi: Belgenizi eğitim kurumundan teslim alabilirsiniz.
- Yaş Sınırı: Genellikle 26 yaş ve üzeri olmak gerekmektedir. Ancak minibüs şoförleri için yaş sınırı 19’dur.
- Sağlık Raporu: Bazı durumlarda sağlık raporu istenebilir.
- Ehliyet: Geçerli bir sürücü belgenizin olması gerekmektedir.
- Sabıka Kaydı: Herhangi bir sabıka kaydınız olmamalıdır.
- Muafiyet: 25 Şubat 2002 tarihinden önce ehliyet alanlar, sınavsız SRC belgesi alabilirler.
- E-Devlet: Muafiyetli SRC belgesi başvurusunu e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.
- Güncel Bilgi: SRC belgesi alma şartları ve süreçleri zaman zaman değişebileceğinden, en güncel bilgiyi yetkili kurumlardan almanız önemlidir.
SRC belgesi, ticari araçlarla yolcu veya yük taşımacılığı yapan sürücüler için zorunludur. Bu belge, trafik güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.