Tram İzmir (İzmir Tramvayı) ile ilgili Haberler ve Fotoğraflar

Berktuğ

Moderatör
Moderatör
Büyükşehir’deki dev ihalede tek teklif!

buyuksehir-deki-dev-ihalede-tek-teklif-1183351

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafif raylı ulaşımda kullanılmak üzere 26 adet tramvay aracı, yedek parça ve özel ekipman ihalesine çıktı. Yüzde 60 yerlilik şartının getirildiği 26 araçlık ihale yapıldı. İhaleye 3 milyar 955 milyon TL teklif veren Bozankaya A.Ş. tek başına katıldı. Bozankaya A.Ş., ilk yapılan ihaleye de katılmış ancak daha sonra maliyetler sebebiyle geri çekilmişti.

Kent içi ulaşımda raylı sistem ağını güçlendirmek için son olarak Çiğli Tramvayı’nı açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem Çiğli hem de Konak ve Karşıyaka hatlarında çalışacak 26 adet elektrikli tramvay aracı için üçüncü kez ihaleye çıktı.

Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘26 Adet Tramvay Aracı, 127 Kalem Yedek Parça Ve 11 Kalem Özel Alet ve Ekipman’ mal alımı ihalesi Kültürpark’taki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerinin bulunduğu holde yapıldı.

‘26 Adet Tramvay Aracı, 127 Kalem Yedek Parça Ve 11 Kalem Özel Alet ve Ekipman’ alımının yaklaşık maliyeti olarak 3 milyar 559 milyon 878 bin 675 TL olduğu açıklandı.

TEK FİRMA İHALEYE GİRDİ
İhaleye tek bir firma katıldı. İhaleye tek başına Ankara firması olan Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat ve İhracat Anonim Şirketi katıldı. Türkiye’nin ilk metro ihracatını yapan firma, ihaleye 3 milyar 955 milyon TL teklif vererek girdi.

SON KARAR İHALE KURULUNUN
Teklif ile yaklaşık yapım maliyeti arasındaki farkın 396 milyon TL civarında olması dikkat çekti. İhale ile ilgili son kararın İzmir Büyükşehir Belediyesi ihale kurulu verecek. Aradaki fark ile ilgili olarak Euro kurunun yeniden baz alınacağı belirtildi.

BOZANKAYA İLK İHALEDEN ÇEKİLMİŞTİ
Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat ve İhracat Anonim Şirketi Türkiye’de ve yabancı ülkelerdeki şehirlerde tramvay, metro, elektrikli otobüs ve trambüs ihalelerine katılıyor. Aynı firma, 749 milyon 750 bin TL’lik teklifle ilk çıkılan ihaleyi kazanmış ancak maliyetleri öne sürerek teklifi tek taraflı olarak fesh etmişti.
Kaynak:
 

Çiğli ve Karşıyaka tramvay hatlarında aktarmasız ulaşım kolaylığı başlıyor​

Yolculardan gelen talep üzerine Karşıyaka ve Çiğli tramvay hatlarında yeni düzenlemeye gidiliyor. Seferler, 22 Temmuz Pazartesi gününden itibaren hafta içleri 07.30-09.30 ve 16.00-19.00 saatleri arasında Alaybey ve Katip Çelebi Üniversitesi durakları arasında iki yöne de aktarmasız yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hafif raylı toplu ulaşım sisteminin önemli ayaklarından Karşıyaka ve Çiğli tramvay hatlarında yeni düzenleme yapıldı. Başkan Dr. Cemil Tugay’ın, vatandaşlardan gelen talep üzerine yapılmasını istediği düzenlemeyle iki hat arasında daha önce Çiğli Ataşehir Kavşağı’nda gerçekleşen aktarma uygulaması, hafta içi yolcu yoğunluğunun yaşandığı sabah ve akşam saatlerinde yapılmayacak.

Yolcular zamandan kazanacak
Yeni düzene 22 Temmuz Pazartesi gününden itibaren geçilecek. Seferler, hafta içi günlerde 07.30-09.30 ve 16.00-19.00 saatleri arasında Alaybey-Katip Çelebi Üniversitesi durakları arasında iki yöne de aktarmasız sefer yapılacak. Böylece yolcular kesintisiz ulaşım imkânına kavuşarak zamandan kazanacak.

İki hatta toplam 26 durak var
Karşıyaka ve Çiğli tramvay hatlarında; Alaybey, Karşıyaka İskele, Nikah Sarayı, Yunuslar, Bostanlı İskele, Çarşı, Vilayet Evi, Selçuk Yaşar, Atakent, Bilim Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu, Mavişehir, Ataşehir Kavşağı, Semra Aksu, Eski Havaalanı, Yeni Mahalle, Çiğli Bölge Hastanesi, Ata Sanayi, Evka-5, Katip Çelebi Üniversitesi, Evka-5, Ata Sanayi, Çiğli Bölge Hastanesi, Yeni Mahalle, Eski Havaalanı ve Semra Aksu durakları bulunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi
 
Merhaba @sezgin_ist izmirde en fazla yolcu taşıyan tramvay hattı T2 Konak Tramvayıdır. M1 Kaymakamlık-Evka3 metrosu olmasına rağmen T2 Konak Tramavyı günlük 125 bin gibi ciddi bir yolcu taşıyor.

T1 Karşıyaka-Çiğli Tramvay hattı ve T2 Konak tramavay hattı peron uzunlukları şuan aynı fakat T2 konak tramvayi yoğun bir hat olduğu için peron uzunluğu uzatilacak ve 2’li dizi setler çalisacak gibi duruyor.
 
Son düzenleme:
Bozankaya’ya neden güvenin yok? Ülke içinde bir çok şehirde tramvay aracı var ve işliyor. Keza Romanya’ya tramvay ihracatı var, Tayland’a metro aracı ihracatı var. Ülkemizde ki elektrikli otobüs serüvenini başlatan bir firma
 
Son düzenleme:
Bozankaya Samsun için yeni tramvay yapıp gönderecekken, neden İzmir için yapmıyor, gerçekten merak ediyorum doğrusu
 
İhalenin teknik şartnamesinde anlaşma sağlanamamış maddeler olabilir, bunu bilemeyiz. Mesela ihalede yüzde kaç yerli üretim şartı var? Hyundai bunu karşılamada sıkıntı yaşadığı için mi ihaleye katılmıyor yoksa ihale şartnamesi maddelerini mi beğenmiyor?
 
Hyundai Rotem, TCDD, TÜVASAŞ 3’lü ortaklık yaparak EUROTEM şirketi 2006 yılında kuruldu, fabrika Sakarya’da yani o fabrikada yerli üretim yapılıyor, kaldı ki hem TCDD , hem belediyeler, O fabrikada üretilen Hyundai model metrolar, trenler, ve banliyö trenleri kullanılıyor. İhale şartlarını bilmiyorum maalesef, o konuda belediye bilgi vermiyor 😦
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular