Türkiye’de Enerji Ne Durumda

crypton

Paylaşımcı Üye
Türkiye’de enerji ne durumda, ne gibi yatırımlar yapılıyor günlük üretilen petrol ve yapılan diğer çalışmalarla ilgili haberleri ve görüşlerimizi bu başlıktan paylaşabiliriz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Gabar’da günlük petrol üretimi 35 bin varille rekor kırdı​

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Gabar’da günlük petrol üretiminin 35 bin 61 varile yükseldiğini bildirdi.​

26.01.2024

Gabar'da günlük petrol üretimi 35 bin varille rekor kırdı

Ankara​

TPAO’nun X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Gabar’da yeni yılın ilk rekorunu kırdık. Günlük üretim 35 bin 61 varil petrol.” ifadesi yer aldı.
görüntü


Paylaşımda, “Şırnak Gabar Dağı bölgesinde, yeni açtığımız kuyularla birlikte toplamda 28 kuyuda günlük 35 bin 61 varil petrol üretim seviyesine ulaştık. 2024 sonu hedefimiz günlük 100 bin varil petrol. Milletimizin desteğiyle, belirlediğimiz hedefleri bir bir aşıyor, enerjide bağımsız Türkiye yolunda azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” denildi.
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yeni YEKA alanı belirledi​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Karaman sınırları içerisindeki bir alanı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti.​

01.02.2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yeni YEKA alanı belirledi

Ankara​

Bakanlığın konuya ilişkin ilanı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Konya’nın Karaman ilçesi sınırları içerisinde kalan bir alan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği kapsamında YEKA ilan edildi.

İlanda, söz konusu alanın sınırları ile köşe koordinatlarına ilişkin krokiler ve listeler paylaşıldı.

 
Göller ve denizlerde imarsız tesis kurulumu teklif edildi

Denizlerde ve göllerde kurulacak elektrik üretim tesisleri için imar planı zorunluluğunu ortadan kaldırmayı öneren teklif Meclis Komisyonunda onaylandı.

Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi; Afyonkarahisar Milletvekili Ali, Özkaya, Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya öncülüğünde toplam 103 milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştu.

Teklifte Kıyı Kanunundaki değişiklik önerisiyle; denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarında, imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilmesi sağlanacak. Ancak içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile kıyı ve sahil şeritleri bu hüküm kapsamının dışında tutulacak.

Mevcut düzenlemede ancak imar planı kararıyla ve sadece denizlerde yenilenebilir enerji üretim santralleri yapılabiliyor.

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana

Türkiye’nin en büyük elektrik üretim şirketleri belli oldu​

Türkiye’nin en büyük 100 elektrik üreticisinin belirlendiği MW100 Türkiye Araştırması’nda, 21 bin 802 megavatlık üretim kapasitesiyle Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) zirvede yer aldı.​

05.03.2024 - Ankara

Türkiye'nin en büyük elektrik üretim şirketleri belli oldu


Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney ile Enerji Günlüğü şirketi tarafından hazırlanan "MW100, Türkiye’nin En Büyük 100 Elektrik Üreticisi Araştırması"na göre, kamu kuruluşu EÜAŞ sektördeki ağırlığını sürdürüyor.

Elektrik üreticilerinin 31 Aralık 2023 itibarıyla sahip oldukları kurulu güç özelinde yapılan araştırmaya göre, EÜAŞ’a bağlı santrallerin 21 bin 802 megavatlık kurulu gücü bulunuyor.

Bu kapasite, Türkiye’nin 106 bin 659 megavat olan toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 20’sini oluşturuyor. EÜAŞ’ın kurulu gücünün 14 bin 451 megavatı hidroelektrik santrallerden, 4 bin 735 megavatı doğal gaz santrallerinden, 2 bin 424 megavatı yerli kömür santrallerinden ve 17 megavatı rüzgar santrallerinden geliyor.

Özel sektörde ise 3 bin 978 megavat kurulu güçle bu alanda en büyük şirket ENKA oldu. ENKA, bu kapasiteyle Türkiye’nin toplam üretim kapasitesinin yüzde 4’ünü oluşturdu.

Araştırmaya imza atan Enerji Günlüğü ve Kearney Türkiye yetkilileri, ENKA’ya ait doğal gaz santrallerinin kurulu güçleri yüksek olsa da piyasa şartları nedeniyle üretim faaliyetlerinin giderek azaldığına dikkati çekti.

En büyük üçüncü elektrik üreticisi ise 3 bin 792 megavatlık kurulu gücüyle Enerjisa oldu. Alman E.ON ile Sabancı Holding ortaklığı Enerjisa, ilk 3 arasında en dengeli kaynak dağılımına sahip şirket olarak öne çıktı.

Araştırmada, Enerjisa’nın üretim portföyünde 1583 megavatlık doğal gaz, 450 megavatlık yerli kömür, 1353 megavatlık hidroelektrik, 397 megavatlık da rüzgar santrali olduğu belirlendi.

Araştırmada ayrıca geçen yıl EÜAŞ’ın elektrik üretiminde de birinci sırada yer aldığı kaydedildi. EÜAŞ’a bağlı santraller, Türkiye’nin ürettiği toplam elektriğin yüzde 13’üne karşılık gelen 43,4 teravatsaat elektrik üretti. Özel sektörde ise ilk sıra, 18,4 teravatsaatle Eren Enerji’nin oldu. Üçüncü sırada yer alan Enerjisa Üretim 13,1 teravatsaat üretimle yerini korudu.

Öte yandan, MW100 Türkiye, elektrik üretim sektörünün kaynaklar bazındaki Top 10 oyuncularını da ortaya koydu. Kömür santrallerinde Eren Enerji, hidroelektrikte EÜAŞ, rüzgar santrallerinde Polat Holding, jeotermalde Zorlu Enerji liste başında yer aldı.

Yeni kurulumlar çoğunlukla yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor​

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, Türkiye’nin elektrik kurulu gücünün 106 bin megavat seviyesinde olduğunu, yeni kurulumların tamamına yakınının yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim tesislerinden oluştuğunu bildirdi.

Okutur, enerji yönetiminin son dönemde depolama yatırımı şartlı sıfırdan elektrik üretim tesisi lisansları vermeye başladığını belirterek, “Açılan bu kapıdan giren yatırımların önümüzdeki yıllarda elektrik üretim ekosisteminin gelişimine damga vuracak faktörler arasında yer alacağını söylemek yanlış olmaz.” ifadesini kullandı.

Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara da MW100’ün ilk kez yayımlandığı 5 yıl önceye göre elektrik sektöründe büyük farklılık olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“Aradan geçen sürede kurulu güç ile üretilen elektrik miktarı arasındaki bağ neredeyse koptu. Bu durum korkulacak bir durumdan kaynaklanmıyor. Son yıllarda devreye giren yeni elektrik üretim santrallerinin tamamına yakınını yenilenebilir kaynaklara dayalı tesisler oluşturuyor. Güneş ve rüzgar santralleri sadece gün ışırken ve rüzgar eserken çalıştıkları için kurulu güçleri yüksek bile olsa ürettikleri elektrik miktarı buna göre oluşuyor. Bir diğer faktör de yenilenebilir kaynakların elektrik üretim maliyetlerini düşürmesiyle kömüre dayalı santrallerin yıllık ortalama çalışma sürelerinin çok düşmesi.”

 

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Zoteeva: 1’inci ünitede ilk test elektriğini bu yıl üretmeyi planlıyoruz​

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin 1’inci ünitesinde ilk test elektriğini bu yıl üretmeyi planladıklarını bildirdi.​

26.03.2024 - Soçi

Zoteeva, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu kapsamında Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Akkuyu NGS projesinin dünyanın en büyük nükleer inşaat projelerinden biri olduğunu anımsatan Zoteeva, santralin teknolojik anlamda birçok farklı ve kendine has özelliği içinde barındırdığını söyledi.

Zoteeva, inşa edilen ünitelerin en son güvenlik sınıfına sahip olduğunu ve santrali iç ve dış etkenlere karşı dayanıklı hale getirdiğini kaydetti.

Sınıfının en güçlüsü olan iki adet Liebherr LR 13000 kendinden tahrikli paletli vincin saha görev yaptığını ifade eden Zoteeva, “Bu modelden dünyada sadece beş adet bulunuyor.” bilgisini paylaştı.

Zoteeva, santralin inşası aşamasında izlenen yöntem ve modele de dikkati çekerek, “Bu özgün modeli başarıyla nihayete erdirmek için her türlü gayreti sarf ediyoruz.” dedi.

İlk ünitede tam ölçekli devreye alma çalışmalarına geçilecek​

Akkuyu NGS’nin projesinde gelinen aşamaya da değinen Zoteeva, santralin ilk güç ünitesin ve ilgili tüm altyapı tesislerinde genel inşaat aşamasının tamamlandığını söyledi.

Zoteeva, tam ölçekli devreye alma çalışmalarına geçileceğini belirterek, “İlk güç ünitesinde kurulan tüm ekipman ve sistemlerin teker teker kontrol ve test edildiği aşamaya geçiyoruz.” ifadesini kullandı.

Ünitenin bünyesinde binlerce ekipman ve sistem barındırdığını ve bunların uyum içinde çalışması gerektiğini vurgulayan Zoteeva, “Bir güç ünitesinin işletmeye alınmasını bir bütün halinde düşünmek gerekiyor. Bu nedenle sadece reaktör binası değil, yüzlerce ekipmanın hazır hale getirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla halihazırda bulunduğumuz aşama, tüm bu ekipman ve sistemlerin kurulumundan sonra teker teker test edilmesi ve bunun akabinde de uyum içinde işletmeye ne kadar hazır olduklarının kontrol edilmesini ifade ediyor.” diye konuştu.

Zoteeva, ilk ünitede elektrik üretimi için ana devreye alma çalışmalarının tamamlaması ve ünitenin tüm sistemlerinin devreye hazır duruma getirilmesi gerektiğini kaydederek, “1’inci ünitede ilk test elektriğini bu yıl üretmeye başlamayı planlıyoruz.” dedi.

Bunun büyük ve zahmetli bir iş olduğuna dikkati çeken Zoteeva, bunun başarıyla yerine getirilmesi için gerekli tüm kaynaklara sahip olduklarını söyledi.

Zoteeva, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın, Rosatom’un karşı karşıya olduğu bazı yaptırımların Akkuyu NGS projesine etkisi konusundaki daha önceki açıklamasının hatırlatılması üzerine de, “Öncelikle, Sayın Bakan’a tamamen katılıyorum. Bunlar bizi kesinlikle rahatsız ediyor ve bizim sabit işleyişimizde bir nevi dengesizlik oluşturuyor.” ifadesini kullandı.

Söz konusu yaptırımların yasal çerçevesinin tartışılması gerektiğine dikkati çeken Zoteeva, “Ancak şunu söyleyebilirim, ben uzun yıllardır Türkiye’de yaşıyorum ve Türk halkını çok iyi biliyorum. Türk halkı güçlüdür, kendisinin manipüle edilmesine asla izin vermez. Dolayısıyla biz kesinlikle tüm bu zorlukların üstesinden hep birlikte geleceğiz. Hiçbir sivrisinek ısırığı, hiçbir küçük kirli numara bize engel olamaz ve planlarımızı bozamaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS, toplam 4 bin 800 megavat kapasiteye sahip 4 reaktörden oluşacak. Akkuyu NGS’de, ilk reaktörün bu yıl devreye alınması hedefleniyor.

 

Güneş enerjisi kurulu gücü 12 bin megavatı aştı​

görüntü

Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücünün ilk kez 12 bin megavatı aştığı ve 12 bin 425 megavata ulaştığı bildirildi.​

28.03.2024 - Ankara

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yılın ilk 2 ayında yüzde 51’in üzerine çıktı. Söz konusu oran, ocakta yüzde 51,63, şubatta yüzde 51,03 olarak kayıtlara geçti.

Yenilenebilir enerji, enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlıyor. Bu nedenle güneş ve rüzgar enerjisinin önemi giderek artıyor.

Türkiye’nin şubat sonu itibarıyla elektrik kurulu gücünün yüzde 56,21’ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturdu. 2023 sonunda 11 bin 316 megavat olan güneş enerjisi kurulu gücü ise şubat sonunda ilk kez 12 bin megavat bandını aşarak 12 bin 425 megavata yükseldi.

Bakanlık verilerine göre**, güneş enerjisi kurulu gücü**nde geçen yıl toplam 2 bin megavat, bu yılın ilk 2 ayında ise 1109 megavat artış oldu. Böylece, 2023’te elde edilen artışın yarısından fazlasına bu senenin ilk 2 ayında ulaşılmış oldu.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ocak ve şubatta toplam elektrik üretiminin yüzde 51’inden fazlasının yenilenebilir enerjiden sağlandığını, bu orana yıllık bazda da ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Alparslan Bayraktar, “Bu kapsamda 2035 hedefimiz, yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payını yüzde 55’e yükseltmek. Şu aşamadaki mevcut tablo, 2035 hedefimize emin adımlarla ilerlediğimizi gösteriyor. Hedefimiz, yenilenebilir enerjide 2035’e kadar her yıl 3 bin 500 megavatı güneş, 1500 megavatı rüzgar olmak üzere 5 bin megavatlık kurulu güç artışı. 2024 dahil önümüzdeki 12 yıl boyunca da toplamda 60 bin megavat yeni kurulu güce ulaşmak istiyoruz.” ifadesini kullandı.

 

Koca Yusuf sondaja başladı​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Yerlileştirme hedefimiz doğrultusunda geliştirilen sondaj kulesi “Koca Yusuf TP1500” Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı” dedi.​

Haber7
 

Yıl sonuna kadar iki yeni sondaj kulesi daha Gabar’a gidecek​

Petrotek Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Çağlan Kuyumcu, Türkiye’nin yerli ve milli ilk sondaj kulesi Koca Yusuf TP1500’ün sahada başarıyla çalıştığını belirterek, yıl sonuna kadar iki yeni sondaj kulesinin daha Gabar’a gideceğini bildirdi.​

görüntü


görüntü


01.05.2024 - Konya
Anadolu Ajansı
.
 

Güneş enerjisi kurulu gücünde rekor artış​

Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü nisanda önceki aya göre yaklaşık 1,3 gigavat artış kaydederek rekor kırdı.​

12.05.2024 - Ankara

AA muhabirinin Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkenin güneş enerjisi kurulu gücü nisan sonunda önceki aya göre 1,3 gigavat artışla 13,9 gigavata ulaştı. Böylece, Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücünde bir ayda rekor kapasite artışı gerçekleşti.

Türkiye, enerji alanında dışa bağımlılığını azaltma ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla ağırlık veriyor.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, AA muhabirine, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’ndeki değişikliğin söz konusu artışta önemli rol oynadığını söyledi.

Önceki yönetmeliğe göre lisanssız elektrik üretim tesisleriyle tüketim tesislerinin aynı dağıtım lisansı bölgesinde bulunması gerekirken bu kısıtlamanın kaldırıldığını anımsatan Erkan, ilgili tesislere, üretim fazlasını satma imkanı tanındığını ifade etti.

Tesislerin kurulu gücünün iki katı kadar kurulum yapabildiği bilgisini de paylaşan Erkan, “Bu düzenleme ile kurulumlar hızlandı. 100 ila 500 megavat hatta daha büyük güçlerde lisanssız santral kurulum hakları verildi. Bu artışın lisanssız santrallerin devreye girmesiyle görüldüğünü düşünüyoruz.” dedi

Erkan, Avrupa Birliğinin “Yeşil Mutabakat” programı çerçevesinde Türkiye’nin sanayi sektörünün de üretim yaparken karbon salımı yapmayarak veya nötrleyerek faaliyet göstermeyi amaçladığını, ihracat yapan firmaların ihtiyacı olan elektriği yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya yöneldiğini aktardı.

Fabrikaların karbon ayak izini düşürmesinde en hızlı yollardan birinin bu olduğunu ifade eden Erkan, “Bu sebeple özellikle ihracat yapan firmalar 1 Ocak 2026’dan önce elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılamak için lisanssız güneş santralleri kurmaya başladı.” değerlendirmesinde bulundu.

Erkan, bu gelişmelerle ilerleyen zamanlarda güneş enerjisi kurulu gücünde yeni rekor artışların olacağına dikkati çekerek, “Yatırımcıların aldığı çağrı mektupları neticesinde yüksek güçlerde santraller devreye girecek ve artışlar hız kesmeden devam edecek. Sayın Bakanımızın dile getirdiği her yıl 3,5 gigavat güneş ve 1,5 rüzgar santrali devreye alma hedefine bu şekilde çok rahat ulaşabileceğimizi düşünüyorum.” diye konuştu

Anadolu Ajansı
 

Ekli dosyalar

  • B4A76071-3A5E-4B97-BA58-61E11C724550.jpeg
    B4A76071-3A5E-4B97-BA58-61E11C724550.jpeg
    214.5 KB · Görüntüleme: 2

Bakan Bayraktar, nisanda güneş ve rüzgardan elektrik üretiminde rekor kırıldığını bildirdi​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, nisanda güneş ve rüzgar enerjisi kaynaklı elektrik üretiminin rekor kırdığını açıkladı.​

17.05.2024 - Ankara

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, güneş enerjisi kaynaklı elektrik üretiminin nisanda 2,4 milyar kilovatsaate ulaşarak aylık bazda tüm zamanların rekorunu kırdığını ifade etti.

Böylece geçen ay güneş enerjisinden üretilen elektriğin toplam elektrik üretimi içindeki payının yüzde 10’a ulaştığını ve rüzgardan elektrik üretiminin de rekor kaydettiğini aktaran Bayraktar, “Nisanda 3,2 milyar kilovatsaat değeriyle nisan ayları içerisinde tüm zamanların en yüksek rüzgar kaynaklı elektrik üretim seviyesine ulaştık.” ifadesini kullandı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı toplam elektrik üretiminin 15,5 milyar kilovatsaat ile tüm zamanların en yüksek üretim seviyesine çıktığına işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bu da bir başka rekoru beraberinde getirdi. Toplam elektrik üretiminde yenilenebilirin payı yüzde 64’e ulaştı. Enerjide tam bağımsızlık hedefimize bu büyük potansiyelimizden azami oranda yararlanarak ulaşmayı planlıyoruz. Mevcut toplam kurulu gücümüzün 2035’e kadar yaklaşık 80 bin megavat artacağını öngörüyoruz. Oluşacak bu artışın da 60 bin megavatını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz.”

Anadolu Ajansı
 

Fatih Sondaj Gemisi Göktepe-2 kuyusunda sondaja başladı​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Fatih Sondaj Gemisi’nin, Karadeniz’deki yeni lokasyonu Göktepe-2 kuyusunda sondaj çalışmalarına başladığını bildirdi.​

23.05.2024 - Ankara

Bayraktar, X sosyal medya platformundan Karadeniz’deki yeni sondaj çalışmasına ilişkin paylaşımda bulundu.
görüntü


Geminin son durumuna ilişkin bilgi veren Bayraktar, paylaşımında, “Karadeniz’de yeni keşiflere yelken açıyoruz. Fatih Sondaj Gemimiz, Sakarya Gaz Sahası’nda Göktepe-2 adını verdiğimiz kuyuda sondaj çalışmalarına başladı. Bir taraftan üretimi artırırken, diğer yandan yeni sahalarda aramalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Uzunluğu 229 metre, genişliği 36 metre olan Fatih Sondaj Gemisi, 51 bin 283 groston ağırlığa sahip bulunuyor.

Anadolu Ajansı
 

Türkiye yenilenebilir enerjide dünya ve Avrupa’da ilk sıralarda​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 11, Avrupa’da ise 5’inci sıraya yükseldiğini bildirdi.​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) yayımladığı kurulu güç istatistikleri sıralamasında Çin ilk sırada yer alırken onu ABD ve Brezilya izliyor.

Yenilenebilir kurulu gücü sıralamasında Brezilya’yı Hindistan, Almanya, Japonya, Kanada, İspanya, Fransa ve İtalya takip ediyor. Daha önceki sıralamada 12’nci olan Türkiye, 58 bin 462 megavat kurulu güç ile 11’inci sırada yer alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bayraktar, Türkiye’nin kurulu güç sıralamasında 11’inciliğe yükseldiğini belirterek, “Yenilenebilir enerjide dünya ilk 11’ine girdik, Avrupa’da 5’inciyiz. Türkiye, güneş kaynağını, rüzgarlarını, hidrolik kaynaklarını, jeotermal kaynaklarını bütün yenilenebilir kaynaklarını belli bir program dahilinde ekonomisine kazandırma hedefiyle hareket ediyor.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında her yıl 5 bin megavatlık kurulu gücü devreye almayı hedeflediklerine işaret ederek, “Güneşte 3 bin 500 megavat, rüzgarda da 1500 megavat olacak şekilde 2035’e kadar 12 yıl boyunca toplam 60 bin megavatlık yeni kurulu güce ulaşmak istiyoruz. 2024 Nisan itibariyle 1400 megavatı aşmış durumdayız. Yıl sonunda mutlaka 5 bin megavat hedefini yakalayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Toplam 110 bin megavat kurulu gücün 25 bin megavatını güneş ve rüzgar enerjisinin oluşturduğunu aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:

“25 bin megavat kurulu gücümüz yıl sonunda 30 bin megavata, 2025’te 35 bin megavata çıkacak. Böylece 2035’e kadar koyduğumuz hedef, bu 25 bin megavatın yaklaşık 90 bin megavata kadar gitmesi. Yenilenebilir kaynaklarla ürettiğimiz elektrik ile hem ithalatı önlüyor hem de 2053 Net Sıfır Karbon hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Yenilenebilir bağlamında ürettiğimiz her kilovatsaat elektrik, ithal ettiğimiz doğal gazın, kömürün ve petrolün azalması anlamına geliyor.”

TRT HABER
 

Elektrik üretimi martta yüzde 3,3 arttı​

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi martta geçen senenin aynı ayına göre yüzde 3,3 artarak 26 milyon 179 bin 94 megavatsaat oldu.​

30.05.2024 - Ankara

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun mart ayına ilişkin "Elektrik Piyasası Sektör Raporu"na göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 26’sı hidroelektrik, yüzde 23,6’sı ithal kömür, 18,4’ü doğal gaz, yüzde 13,3’ü linyit ve yüzde 8,1’i rüzgar santrallerinden sağlandı.

Bu kaynakları sırasıyla jeotermal, biyokütle, güneş, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil izledi.

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 artışla 26 milyon 179 bin 94 megavatsaat oldu.

Faturalanan elektrik tüketim miktarı ise aynı dönemde yüzde 5,8 artarak 21 milyon 306 bin 802 megavatsaat olarak gerçekleşti.

Tüketimin yüzde 42,7’si sanayi, yüzde 28,3’ü mesken, yüzde 25,5’i kamu ve özel hizmetler sektörüyle diğer aboneler tarafından yapıldı. Aydınlatmanın payı yüzde 2,2, tarımsal faaliyetlerin payı ise yüzde 1,2 olarak kayıtlara geçti.

Tüketici sayısı ve kurulu güç arttı​

Elektrikte tüketici sayısı, martta geçen senenin aynı ayına göre yüzde 2,1 artarak 49 milyon 929 bin 418’e ulaştı.

Bu dönemde, mesken tüketicilerinin sayısında yüzde 2,1, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer tüketicilerin sayısında yüzde 2, tarımsal faaliyet tüketicilerinin sayısında yüzde 3,3 artış görüldü. Sanayi tüketicilerinin sayısında yüzde 10,3 ve aydınlatma tüketicilerinin sayısında yüzde 0,1 düşüş yaşandı.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise bu dönemde yüzde 1 artarak 96 bin 232 megavat oldu.

Kurulu gücün yüzde 25,8’ini doğal gaz, yüzde 24,6’sını barajlı hidroelektrik, yüzde 12,4’ünü rüzgar enerjisi, yüzde 10,8’ini ithal kömür ve yüzde 10,6’sını linyit santralleri, kalan bölümünü ise diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler oluşturdu.

Anadolu Ajansı​

 

Bakan Bayraktar, Kurban Bayramı’nın ilk gününde güneşten elektrik üretiminde rekor kırıldığını bildirdi​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, 16 Haziran’da gün içinde güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payının yüzde 44’ü aşarak rekor kırdığını bildirdi.​

18.06.2024 - Istanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı’nın ilk gününde güneş enerjisinden elektrik üretiminde rekor kırıldığını belirtti.

Bakan Bayraktar, “16 Haziran günü toplamda 682 bin 223 megavat elektrik ürettik. Bunun 109 bin 501’i güneş enerjisinden karşılandı.” bilgisini paylaştı.
Ekli dosyayı görüntüle 41980

Günün tamamında güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payının yüzde 16,05 olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:
“Gün içinde bu oran yüzde 44’ün üzerine çıkarak bu alanda bir rekora imza atıldı. Yine günün tamamında yenilenebilir kaynakların elektrik üretimi içindeki payı yüzde 63, yerli ve yenilenebilir kaynakların payı ise yüzde 78,4 olarak gerçekleşti.”

Her yıl 3 bin 500 megavat güneş kurulu gücü hedefi​

Bayraktar, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın son açıklanan kurulu güç istatistiklerinde Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünya ilk 11’ine girdiğini, Avrupa’da da 5’inci sırada olduğunu anımsatarak, “Önümüzdeki 12 yıl boyunca her yıl 3 bin 500 megavat güneş enerjisi kurulu gücünü devreye alarak bu alanda yeni rekorlara imza atmaya devam edeceğiz.” dedi.

Bu hedefe ulaşmak için zaman zaman kapasite tahsisleri yaptıklarını kaydeden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını, enerji dönüşümümüzde olmazsa olmaz olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 net sıfır emisyon vizyonu doğrultusunda temiz enerji yolculuğumuza ara vermeden devam edeceğiz.”

Anadolu Ajansı​

 

Rüzgardan elektrik üretiminde rekor​

Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi dün 228 bin 604 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.​

Ankara - 30.06.2024​

Ekli dosyayı görüntüle 43275

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, Türkiye’de dün günlük bazda 1 milyon 16 bin 62 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim 1 milyon 25 bin 573 megavatsaat oldu.
Dün en yüksek elektrik tüketimi 47 bin 573 megavatsaatle saat 15.00’te, en düşük tüketim ise 35 bin 233 megavatsaatle saat 06.00’da gerçekleşti.

Günlük bazda dün 1 milyon 16 bin 62 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 1 milyon 25 bin 573 megavatsaat olarak kayıtlara geçti.

Üretimde ilk sırada yüzde 22,5 payla rüzgar santralleri yer aldı. Bunu, yüzde 20,2 ile ithal kömür ve yüzde 13,7 ile linyit santralleri izledi.

Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi dün 228 bin 604 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bir önceki rekor, 218 bin megavatsaatle 7 Ocak’ta gerçekleşmişti.

Türkiye, dün 6 bin 981 megavatsaat elektrik ihracatı, 16 bin 492 megavatsaat elektrik ithalatı yaptı.

Anadolu Ajansı​

 

Petrol Ofisi CEO’su Mehmet Abbasoğlu Rekabet Kurumu’nun Petrol Ofisi Grubu’nun BP Türkiye ve iştiraklerini devralmasını onayladığını söyledi.​


Haberler. Com
 

Ekli dosyalar

  • petrol_ofisinin_bp_turkiyeyi_devralmasina_onay_1726399233_4785-low.jpg
    petrol_ofisinin_bp_turkiyeyi_devralmasina_onay_1726399233_4785-low.jpg
    15.9 KB · Görüntüleme: 2

Rüzgar ve güneşten elektrik üretiminde kurulu güç 30 bin megavatı geçti​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ağustos sonu itibarıyla rüzgar ve güneşten elektrik üretiminde kurulu gücün 30 bin megavatı aştığını bildirdi.​

Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Rüzgar ve güneş enerjisinin toplam kurulu güçteki payı, yüzde 27’ye ulaştı. Yenilenebilir enerjide gücümüze güç katıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Paylaşımda yer alan infografiğe göre, ağustos sonu itibarıyla güneş enerjisi kurulu gücü 18 bin 478 megavat, rüzgar enerjisi kurulu gücü ise 12 bin 342 megavata ulaştı. Böylece, toplam rüzgar ve güneşten üretilen elektrik kurulu gücü 30 bin 820 megavata çıktı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: sezgin_ist

Konu görüntüleyen kullanıcılar