Türkiye'de Kruvaziyer Turizmi

crypton

Paylaşımcı Üye

Türkiye’de yılın 3 ayında kruvaziyer yolcu trafiği 61 bini aştı​

Türkiye’ye gelen, Türkiye’den başka ülkelere giden ve transit yolcuları kapsayan kruvaziyer gemi yolcu sayısı bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 79,15 artarak 61 bin 113’e ulaştı.​

01.05.2024 - Ankara

AA muhabirinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2023 Ocak-Mart döneminde, ülke limanlarına 42 kruvaziyer gemi yanaştı. Bu yılın aynı döneminde söz konusu sayı 50’ye yükseldi.

Limanlara geçen yılın ocak ayında 12, şubatta 2, martta 28 kruvaziyer gemi yanaşırken, bu yılın aynı aylarında bu sayı sırayla 18, 5 ve 27 olarak gerçekleşti.

Yolcu sayıları​

Türkiye’ye gelen, Türkiye’den başka ülkelere giden ve transit yolcuları kapsayan kruvaziyer gemi yolcu sayısı bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 79,15 artarak 61 bin 113’e çıktı.

Bu gemilerle geçen yılın ocak ayında 753, mart ayında 627 olmak üzere 1380, bu yılın ocak ayında 893, şubatta 16 ve martta 2 bin 42 olmak üzere 2 bin 951 yolcu Türkiye’ye geldi.

Öte yandan geçen yılın ocak ayında 796, şubatta 4 ve martta ise 800 olmak üzere 1600 yolcu kruvaziyer gemilerle Türkiye’den başka ülkelere gitti. Bu yıl ise söz konusu aylarda ülkeden çıkan yolcu sayısı sırayla 908, 17 ve 2 bin 383 olmak üzere 3 bin 308 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’yi 2023’ün ilk 3 ayında 31 bin 132 transit kruvaziyer yolcusu tercih ederken, bu yılın aynı döneminde söz konusu sayı 76,19 yükselerek 54 bin 854’e yükseldi.

En çok yolcuyu Kuşadası ağırladı​

Söz konusu dönemde, en çok kruvaziyer gemisini ve yolcusunu Kuşadası ağırladı. Liman, 2024’ün ilk 3 ayında 26 gemi ve 35 bin 885 yolcuya ev sahipliği yaptı.

İstanbul Galataport’a bu dönemde 8 gemiyle 9 bin 821 yolcu geldi.

Samsun’a 3 bin 905 kruvaziyer turisti taşıyan 4 gemi yanaştı. Bu limanı 3’er gemiyle Trabzon, Çanakkale ve Amasra izledi. Söz konusu bölgeleri sırayla 2 bin 957, 2 bin 678 ve 3 bin 44 kruvaziyer yolcu ziyaret etti.

Anılan dönemde Antalya 1 gemi ve 282 yolcu, İzmir 1 gemi ve 2 bin 533 yolcu, Marmaris 1 gemi ve 8 yolcu ağırladı.

“Yatırımlarla kruvaziyer turizmi büyüyor”​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yatırımlarla kruvaziyer turizminin merkezi haline geldiğini söyledi.

Kruvaziyer gemileriyle ülkeye gelen yolcu sayısının geçen yıl 1 milyon 500 bini geçtiğine dikkati çeken Uraloğlu, şunları kaydetti:

“2024’ün sonunda bu sayıyı daha da yukarıya taşımak için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye ile birlikte kruvaziyer turizmi de büyümeye devam ediyor. Kruvaziyer turizmimizle uzun yıllar yapılan yatırımların meyvesini toplamaya da başladık. Yıl sonuna kadar rekor yolcu sayılarına ulaşılacağını öngörüyoruz. Özellikle yaz döneminde daha çok kruvaziyer gemisi ve yolcusunun ülkemiz limanlarına gelmesini bekliyoruz.”

Uraloğlu, Türkiye’nin turizmde talep gören bir ülke olduğuna işaret ederek, kruvaziyer limanlarına yapılan yatırımların turizme ve ülke ekonomisine katkılarının rakamlara yansıdığını sözlerine ekledi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

“Marella Discovery” 1800 yolcusuyla Marmaris’e geldi​

Malta bayraklı “Marella Discovery” adlı kruvaziyer, Akdeniz turu kapsamında Muğla’nın Marmaris ilçesine geldi.​

06.05.2024 - Muğla

Marmaris Cruise Port Limanı’nın büyük iskelesine yanaştırılan gemide, çoğu İngiliz 1800 yolcu ve 1100 personel bulunduğu belirtildi.
görüntü


Gümrük işlemlerinin ardından limandan ayrılan turistler, Marmaris Çarşısı, Kaleiçi ve yat limanını gezdi.
Turistler, ilçe merkezindeki tarihi ve turistik yerleri gruplar halinde ziyaret edip, deniz kenarındaki restoran ve kafeteryalarda da vakit geçirdi.

Bazı turistler safari ve kültür turlarına katıldı.

Girit’ten gelen "Marella Discovery"in gece saatlerinde demir alarak Santorini Limanı’na hareket edeceği bildirildi.

Anadolu Ajansı
 

İzmir’e kruvaziyer 3 bin 641 yolcu getirdi​

İzmir Limanı’na yanaşan MSC Divina kruvaziyer gemisi, kente 3 bin 641 yolcu getirdi.​

Gümrük işlemlerinin ardından gemiden inen yolcular, şehir merkezinin yanı sıra Bergama ve Efes antik kentleriyle Meryem Ana Evi’ni ziyaret için limandan ayrıldı.

Gazetecilere açıklama yapan, gemiyi işleten kruvaziyer şirketi MSC Cruises’ın Yönetici Direktörü Norbert Stiekema, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki en önemli destinasyonlarından biri olduğunu ifade etti.

Stiekema, Türkiye’nin bir turistin arayacağı her şeye sahip olduğunu belirterek, “Güzel ülkenize yurt dışından bir sürü misafir getiriyoruz müşteri memnuniyeti yoğun olduğu için. Türkiye’ye yurt dışından ilgi çok ve bu nedenle Türkiye’deki limanları dikkate alıyoruz.” diye konuştu.

MSC Cruises Türkiye Müdürü Işın Hekimoğlu da geminin 13 Mayıs-21 Ekim tarihlerinde 24 kere İzmir Limanı’nda bulunacağını ifade etti.

Hekimoğlu, 3 sene içerisinde 25 bin Türk misafiri gemilerinde misafir etme hedefleri bulunduğunu kaydederek, “Bu hedefe doğru ilerlerken hedefimiz kruvaziyer seyahatine ilişkin farkındalık yaratmak. Ne kadar ulaşılabilir ve keşifle dolu bir tatil seçeneği olduğunu misafirlerimize anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.

Gemi, bu akşam limandan ayrılacak.

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet

“Marella Discovery” 1695 yolcusuyla Marmaris’e geldi​

Malta bayraklı “Marella Discovery” adlı kruvaziyer, çıktığı tur kapsamında “ana liman” olarak kullandığı Muğla’nın Marmaris ilçesine geldi.​

17.06.2024 - Muğla

Heraklion Limanı’ndan gelen ve Marmaris Cruise Port Limanı’nın büyük iskelesine yanaştırılan gemide, çoğu İngiliz 1695 yolcu ve 743 personel bulunduğu belirtildi.

Gümrük işlemlerinin ardından limandan ayrılan turistler, Marmaris Çarşısı, Kaleiçi ve yat limanını gezdi.

Turistler, ilçe merkezindeki tarihi ve turistik yerleri gruplar halinde ziyaret edip, deniz kenarındaki restoran ve kafelerde vakit geçirdi.

Bazı turistler de Dalyan Kaunos turuna katıldı.

Marmaris Cruise Port Limanı’ndan “ana liman” (homeport) hizmeti alan gemiden ayrılan bazı yolcular, bir hafta ilçedeki otellerde konaklayacak. İlçeden de 350 yolcu, sonraki tura katılmak üzere gemiye bindi.

“Marella Discovery”, gece saatlerinde Pire Limanı’na hareket edecek.

Anadolu Ajansı​

 
Benim is yerinden bir arkadaş tavsiye etti. Gecen sene izmir den binmisler 7 gün yunanistan ve Italya limanlarini gezmişler. Bari limanı atina vb. kişi başı 560 euro ymuş. Üstelik gemi çok lüksmüş. Bu paraya Türkiye de 1 hafta tatil yapamazsın. Bu sene geçti seneye ben de düşünüyorum. Alıcı gözle araştırmadım ama mantıklı geldi.
 
Türkiye’de kruvaziyer turizmi için çok yaygın diyemeyiz. Kruvaziyer gemiler belli başlı limanlara sıkışmış ve onlara dahi sefer sıklığı pek yok. Belki de Akdeniz’in en doğusunda olduğumuz için gemiler buraya uğramaya imtina ediyorlar. Özellikle Mersin’e kruvaziyer gemiler pek nadir geliyor. Yerel yönetimler şehirleri yeteri kadar tanıtmıyor. Herşey dahilci kitle turizmi bile birkaç şehre sıkışmış.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet

Kuşadası’na 3 kruvaziyerle 8 bin 576 turist geldi​

Kruvaziyer hareketliliğinin sürdüğü Kuşadası’na, 3 kruvaziyerle 8 bin 576 turist geldi.​

Aydın - 18.07.2024​

Ege Port Limanı, Bahama bayraklı “Norwegian Gateway” ve “Evrima” ile Panama bayraklı “MSC Splendida” gemilerini ağırladı.

Gemilerden inen 8 bin 576 turistten bazıları turlarla İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti ile Meryem Ana Evi’ni ziyaret etti.

Turlara katılmayanlar ise kent merkezinde alışveriş yapmayı tercih etti.

Limana dün de Malta bayraklı “Celebrity Ascent” ve Bahama bayraklı “Odyssey Of The Seas” gemileri gelmişti.

Anadolu Ajansı​

 

Bodrum’a Kruvaziyerden Turist Akını!​

Muğla’nın Bodrum ilçesine “Norwegian Getaway” kruvaziyeriyle 4 bin 630 yolcu geldi.

Bahamalar bayraklı 324 metrelik “Norwegian Getaway” isimli kruvaziyer, Bodrum Cruise Port Limanı’na yanaştırıldı.

Heraklion Limanı’ndan sonra rotasını ilçeye çeviren gemide, çoğu ABD’li 4 bin 630 yolcu ve 1543 personel bulunduğu öğrenildi.

Pasaport işlemlerinin ardından limandan ayrılan yolcular, tarihi ve turistik bölgelerde gezinti ve alışveriş yaptı.

İlçeyi günübirlik ziyaret eden "Norwegian Getaway"in bir sonraki durağı Kuşadası Limanı olacak.
 

Bodrum’a iki kruvaziyerle 3 bin 162 yolcu geldi​

Muğla’nın Bodrum ilçesine iki kruvaziyerle 3 bin 162 yolcu geldi.​

image


Malta bayraklı 295 metrelik “Mein Schiff 5” isimli kruvaziyer ve Fransa bayraklı 187 metrelik “Club Med 2” adlı kruvaziyer, Bodrum Cruise Port Limanı’na yanaştırıldı.

Kuşadası Limanı’ndan rotasını ilçeye çeviren Mein Schiff 5 gemisinde, 2816 yolcu ile 913 personel, Samos Limanı’ndan gelen Clup Med 2 kruvaziyerinde de 346 yolcu ve 214 personelin yer aldığı belirtildi.

Pasaport işlemlerinin ardından limandan ayrılan yolcular, tarihi ve turistik bölgelerde gezinti ve alışveriş yaptı.

İlçeyi günübirlik ziyaret eden Mein Schiff 5’in bir sonraki durağı Mikonos Limanı olacak. Club Med 2 ise Patmos Limanı’na hareket edecek.

Anadolu Ajansı​

 

Marmaris’e kruvaziyerden turist akını​

Malta bayraklı “Marella Discovery” adlı kruvaziyer, çıktığı tur kapsamında “ana liman” olarak kullandığı Muğla’nın Marmaris ilçesine vardı.​

Mikanos Adası’ndan gelen ve Marmaris Cruise Port Limanı’nın büyük iskelesine yanaştırılan gemide, çoğu İngiliz 1943 yolcu ve 748 personel bulunduğu belirtildi.

Gümrük işlemlerinin ardından limandan ayrılan turistler, Marmaris Çarşısı, tarihi Kaleiçi Mahallesi, Marmaris Yat Limanı ve Uzunyalı Sahili’ni gezdi.

İlçe merkezindeki tarihi ve turistik yerleri gruplar halinde ziyaret eden yolcular, deniz kenarındaki restoran ve kafeteryalarda vakit geçirdi.

Bazı turistler Dalyan Kaunos turuna katıldı.

Marmaris Cruise Port Limanı’ndan “ana liman” (homeport) hizmeti alan gemiden ayrılan yolculardan 1600’ü ilçedeki otellerde bir hafta konaklayacak. Marmaris’ten de 1921 yolcu, bir sonraki tura katılmak üzere gemiye bindi.

Limandan gece saatlerinde demir alması beklenen “Marella Discovery”, İstanbu’a hareket edecek.

Kaynak: Egedesonsöz
 

Bodrum’a üç kruvaziyerle 4 bin 775 yolcu geldi​

Muğla’nın Bodrum ilçesine üç kruvaziyerle 4 bin 775 yolcu geldi.​

Bahamalar bayraklı 324 metrelik “Norwegian Getaway”, 110 metrelik “Emerald Azzurra” ve Malta bayraklı 72 metrelik “Star Clipper” adlı kruvaziyerler, Bodrum Cruise Port Limanı’na yanaştırıldı.

Rodos Limanı’ndan rotasını ilçeye çeviren Norwegian Getaway gemisinde, 4529 yolcu ile 1531 personel, Kuşadası Limanı’ndan gelen Emerald Azzurra kruvaziyerinde 92 yolcu 76 personel, Rodos Limanı’ndan gelen Star Clipper kruvaziyerinde ise 154 yolcu 77 personelin yer aldığı belirtildi.

Pasaport işlemlerinin ardından limandan ayrılan yolcular, tarihi ve turistik bölgelerde gezinti ve alışveriş yaptı.

İlçeyi günübirlik ziyaret eden Norwegian Getaway’in bir sonraki durağı Kuşadası Limanı olacak. Emerald Azzurra Rodos, Star Clipper ise Göcek Limanı’na hareket edecek.(AA)

Kaynak: Egedesonsöz
 

Dev kruvaziyer gemisi limana yanaştı​

dev-kruvaziyer-gemisi-limana-yanasti-1198005

Malta bayraklı kruvaziyer “Mein Schiff 5” Muğla’nın Marmaris ilçesine geldi.​

Santori Adası’nın ardından rotasını Marmaris’e çeviren kruvaziyer, Marmaris Cruise Port’un büyük iskelesine yanaştırıldı.

Gemide, çoğu Alman 2 bin 783 yolcu ve 1100 personelin bulunduğu belirtildi.

Gümrük işlemlerinin ardından gemiden ayrılan turistler, Marmaris Çarşısı, Kaleiçi ile Yat Limanı bölgelerini gezdi, tarihi ve turistik yerleri ziyaret etti.

Bazı turistler bisikletleriyle şehir turu yaptı.

Geminin, akşam saatlerinde Girit Adası’na hareket edeceği öğrenildi. (AA)

Kaynak: Egedesonsöz
 
Son düzenleme:

“Astoria Grande” kruvaziyeri Amasra’ya 50’nci seferini yaptı​

“Astoria Grande” kruvaziyeri, 50’nci seferini yaptığı Bartın’ın Amasra ilçesine yaklaşık 2 yılda 37 bin 768 Rus turist getirdi.​

image


Tabiatı, koyları, temiz kumu ve az dalgalı deniziyle bilinen turistik ilçede, “Amasra Limanı Yolcu İskelesi ve Yat Limanı” projesi kapsamında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca 2018’de ihale edilerek çalışmalarına başlanan mendirek inşaatının tamamlanmasıyla ilk kez 3 Ağustos 2022’de 327 yolcusuyla gelen “Astoria Grande” kruvaziyeri, bugüne kadar ilçeye 50 sefer gerçekleştirdi.

Gemi, 2022’de toplam 9 seferiyle 5 bin 183 yolcu ve 3 bin 840 mürettebat, 2023’te 24 seferde 16 bin 974 yolcu ve 10 bin 282 mürettebat, yılın 8 ayında da 17 seferiyle 15 bin 611 yolcu ve 7 bin 388 personeli ilçeye getirdi.

Rusya’dan 1058 yolcu ve 453 mürettebatla yola çıkarak İstanbul üzerinden Amasra Limanı’na gelen geminin 50’nci seferinde yer alan yolcuları, Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, Belediye Başkanı Recai Çakır ile diğer ilgililer karşıladı.

İşlemleri tamamlanan turistlere, liman çıkışında Rusça broşürler verildi. Turistler, daha sonra Amasra Müzesi, Çekiciler Çarşısı, Büyük Liman, Amasra Kalesi ve Kemere Köprüsü gibi tarihi ve turistik yerleri görmek için limandan ayrıldı. Yolcuların bir kısmı da tur otobüsleriyle Karabük’ün UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan tarihi konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesine gitti.

Geminin akşam saatlerinde Samsun’a gideceği belirtildi.

Anadolu Ajansı​

 

Dev kruvaziyer Marmaris Limanı’nda​

dev-kruvaziyer-marmaris-limani-nda-1199017

Marshall bayraklı lüks kruvaziyer “Vista” Muğla’nın Marmaris ilçesine geldi.​

Santori Adası’nın ardından rotasını Marmaris’e çeviren kruvaziyer, Marmaris Cruise Port’un büyük iskelesine yanaştırıldı.

Gemide, çoğu ABD’li 1161 yolcu ve 780 personelin bulunduğu belirtildi.

Gümrük işlemlerinin ardından gemiden ayrılan turistler, Marmaris Çarşısı, Kaleiçi ile Yat Limanı bölgelerini gezdi, tarihi ve turistik yerleri ziyaret etti.

Bazı turistler Dalyan Kaunos turuna katılmayı tercih etti.

Geminin, akşam saatlerinde Antalya Limanı’na hareket edeceği öğrenildi.

Kaynak: Egedesonsöz
 

Bodrum’a “Vista” kruvaziyeri 1156 yolcu getirdi​

Muğla’nın Bodrum ilçesine “Vista” kruvaziyeri ile 1156 yolcu geldi.​

Ekli dosyayı görüntüle kruvaziyer-8888-eexn_cover.jpg.webp

Marshall Adaları bayraklı 242 metre uzunluğundaki kruvaziyer, Bodrum Cruise Port iskelesine yanaştırıldı. Antalya Limanı’ndan gelen gemide, çoğunluğu ABD’li ve İngiliz 1156 yolcu ile 779 personel bulunuyor.
Gemiyle gelen turistler gümrük işlemlerinin ardından Paşatarlası ve Kumbahçe sahilinde yürüyüş yaptı, çarşıyı ve tarihi yerleri gezdi.

Gece yarısından önce hareket edecek kruvaziyer, Patmos Limanı’na gitmek üzere ilçeden ayrılacak.
 

Bodrum’a denizden 1740 turist geldi​

MUĞLA’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’a ‘Marella Discovery’ isimli kruvaziyer 1740 yolcu getirdi.​

Ekli dosyayı görüntüle bodruma-denizden-1740-turist-geldi-104733-143.webp

Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum’a yolcu gemileri gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Malta bayraklı 264 metre uzunluğundaki ‘Marella Discovery’ isimli kruvaziyer saat 08.00’da Rodos Limanından Bodrum’a geldi. Gemide ağırlıklı olmak üzere İngiliz yolcu bulunurken, 1740 yolcu ve 738 personel olduğu belirtildi. Yabancı turistler tarihi noktaları gezerek çarşıda vakit geçirdi. Öte yandan, geminin saat 18.00’da Heraklion Limanı’na hareket edeceği belirtildi.


Kaynak: Antalya Hürses
 

Ekli dosyalar

  • bodruma-denizden-1740-turist-geldi-104733-1.jpg
    bodruma-denizden-1740-turist-geldi-104733-1.jpg
    166.2 KB · Görüntüleme: 0

Kuşadası’na dört gemiyle denizden toplam 10 bin turist​

Aydın’ın Kuşadası ilçesine bugün gelen 4 kruvaziyer gemisi toplam 10 bin turist getirdi. Gemilerden inen turistlerin bir kısmı turlara katılara Efes antik kenti ve Meryem Ana başta olmak üzere ören yerlerini gezerken, bir kısım da ilçede kalıp alışveriş yaptı.

kusadasina-dort-gemiyle-denizden-toplam-10-bin-turist


Kuşadası Ege Port Limanı’na bugün Bahamalar bayraklı Norwegian Gateway ve Voyager Of The Seas, Malta bayraklı Marella Discovery ve Celestyal Discovery kruvaziyer gemileri geldi. Dört gemi ilçeye, toplam 10 bin turist getirdi. Turistlerin bir kısmı tur programı kapsamında Efes ve Meryem Ana turuna katılmak üzere otobüslerle ilçeden ayrıldı. Kalan turistlerin ise ilçe merkezinde gezip, kafe ve restoranlarda oturdu, alışveriş yaptı.

Kaynak: Gündeme Bakış
 

Turizm cennetine kruvaziyerden turist akını​

Malta bayraklı “Marella Discovery” adlı kruvaziyer, çıktığı tur kapsamında “ana liman” olarak kullandığı Muğla’nın Marmaris ilçesine geldi.​

Rodos Adası’ndan hareket eden ve Marmaris Limanı’nın büyük iskelesine yanaştırılan gemide, çoğu İngiliz 1771 yolcu ve 746 personel bulunduğu belirtildi.

Gümrük işlemlerinin ardından limandan ayrılan turistler, Marmaris Çarşısı, tarihi Kaleiçi Mahallesi, Yat Limanı ve Uzunyalı Sahili’ni gezdi.

İlçe merkezindeki tarihi ve turistik yerleri gruplar halinde ziyaret eden yolcular, deniz kenarındaki restoran ve kafeteryalarda vakit geçirdi.

Bazı turistler ise Dalyan Kaunos turuna katıldı.

Marmaris Cruise Port’tan “ana liman” hizmeti alan gemiden ayrılan yolcular, ilçedeki otellerde bir hafta konaklayacak. Marmaris’ten çok sayıda yolcu, bir sonraki tura katılmak üzere gemiye binecek.

Kruvaziyerin gece saatlerinde demir alarak Pire Limanı’na hareket etmesi bekleniyor.

Kaynak: Ege’de SonSöz - İzmir
 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar